Ronai and Ronai
AMERIKAI

Japán új kormányfője vázolta politikáját 2011. szeptember 3. szombat 15:21 | AN Forrás: The New York Times, Japan Times

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Japán új kormányfője vázolta politikáját

Tokió – Japán legújabb miniszterelnöke folytatja elődje „poszt-fukusimai” politikáját és kijelentette: országa lassan leáll a nukleáris energia felhasználásával. Az új kabinetben friss arcok is feltűnnek, de helyet kapott a kormányzó Japán Demokrata Párt néhány nagy öregje is.

Noda Josihiko szerint képtelen ötlet lenne új atomerőművek felépítésébe kezdeni, de az eddig használtak alkalmazásával is leállni igyekszik Japán. „Elsődleges célunk, hogy országunkat újjáépítsük, a nukleáris veszélyt pedig megszüntessük”- utalt első miniszterelnöki beszédében a márciusi természeti- és nukleáris katasztrófára Noda.

A helyreállítások mellett a másik égető kérdés Japán számára is a gazdasági válság hatásainak mérséklése. Noda egyensúlyt ígért a gazdasági növekedés és a fiskális szigor között, melyhez költséglefaragásokra lesz szükség és időleges adók bevezetésére. Kérdés, hogy a megszorításokat hogyan fogadja a tavaszi katasztrófát is megsínylő lakosság.

Márpedig japán kormányfőnek lenni bizonytalanabb, mint magyar közszolgának, hiszen Noda már a hatodik ember ebben a pozícióban öt év leforgása alatt. Elődje, Kan Naoto egy hete hagyta ott addigi kabinetjét, mivel rengeteg kritika érte a márciusi földrengés és cunami okozta katasztrófa kezelése kapcsán.

Noda sem új arc a japán politika élvonalában. Eddig ugyanis Kan Naoto pénzügyminisztereként tevékenykedett, és költségvetési szigoráról híresült el. Érdekesség, hogy a korábbi miniszterelnök is pénzügyminiszteri posztról ült a kormányfői bársonyszékbe.

Az egyesek szerint meglepetésnek számító kinevezése után Noda teljesen friss arcokkal népesítette be kormányát. A 49 esztendős Azumi Jun, egykori újságíró lett a pénzügyminiszter, de a 47 éves Gemba Koicsiro is helyet kapott a kabinetben, mint külügyminiszter. Mindkettőről az az általános vélekedés, hogy korukból fakadóan kevés tapasztalattal bírnak. A 18 fős kormányban mindössze két női miniszter tevékenykedik majd. A  legidősebb miniszter Jasuo Isikava, aki a maga 69 évével a nemzetvédelmi tárcát irányítja. A JDP koalíciós partnerének, a Nép Új Pártjának egy hely jutott, ahol nem történt személyi változás.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Japán új kormányfője vázolta politikáját, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Mesterházy újból vitára hívja Orbánt 2014. március 17. hétfő

Mesterházy tévévitára hívja Orbánt 2014. március 15. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos