Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: A Gyurcsány-per és a józanodás 2011. szeptember 13. kedd 12:05

  • Hozzászólások(97)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: A Gyurcsány-per és a józanodás

Orbán Viktor igencsak melléfogott, amikor szabadjára engedte indulatait és bosszúvágyát. Gyurcsány Ferencből igazi „muszáj Herkulest” faragott. Ezzel megmenti őt attól, hogy beleszürküljön az őt körülvevő pocsolyába, hőst és mártírt csinál belőle, saját maga felépíti későbbi legyőzőjét. A paranoia nyert, legyőzte a józan észt, a megfontolást, a számítást. Mert Gyurcsány Ferenc mostantól hős, akinek el kell felejteni minden hibáját, gyengeségét, tévedését és mulasztását. Mostantól kezdve szimbólum, Orbán tette azzá. A szabadság és a demokrácia szimbóluma, és ha börtönbe csukják, még inkább az lesz. Márpedig börtönbe csukják, az nem vitás. Aki ekkora ostobaságot képes elkövetni, aki ország-világ szeme előtt képes egy nem létező bűncselekménnyel vádolni politikai ellenfelét, annak dühe és bosszúvágya nem engedi meg, hogy a gyűlölt embert futni hagyja. Azt főleg nem, hogy bíróság mondja ki, hogy ártatlan.

Ha Orbánnak esze van, rábízta volna az MSZP belső harcaira a piszkos munkát. Amikor Gyurcsány Ferenc úgy döntött, nem alakít új pártot, hanem az MSZP-ben marad, sokan úgy gondolták, politikai öngyilkosságot követett el. Akár így van, akár úgy, Orbán most feltámasztja, és újra első számú ellenfelévé teszi. Ha nem ragaszkodik a híradófelvételhez – amit elsötétített szobában százszor játszik majd vissza magának –, amelyen Gyurcsányt elvezetik megbilincselve, megszabadulhatott volna tőle. Gyurcsány Ferenc kertet kapált, főzött, recepteket osztott meg a rajongókkal, miközben a legszélesebb ellenállást szervezhette volna, de nem tette. Orbán most elérte, hogy elkezdje. Sikerül Gyurcsány zászlaja alá terelni még több demokratát. Ha Gyurcsány börtönbe kerül, az ő neve lesz a zászlóikon, a transzparenseiken, a házak falán. Orbán elszigetelődik a Nyugattól, őrültsége fokozódik, közveszélyes lesz környezetére, még inkább az egész ország számára. Orbán ezzel a lépésével megásta saját sírját. Nem lesz egy nyugodt perce, állandóan attól kell tartania, hogy egyszer kijön a börtönből „az az ember”. Ezért mindent megtesznek majd azért, hogy ha egyszer bekerült, onnan többé ki ne jöjjön.

Mindez nagy felelősséget ró azokra, akik kint maradnak. Gyurcsány Ferencet be fogják börtönözni. Tombolni fog a gyönyörűségtől a fülkeforradalom polgári körökben nevelkedett élcsapata. És talán megrendülnek végre a demokraták. Orbán Viktor e lépésével remélhetőleg nemcsak Gyurcsányt támasztotta fel, hanem feltámaszthatja azokat is, akik kómába hazudják magukat. Egy ártatlan embert vezetnek majd – jelképesen szólva – a bitó alá. Egy férjet, egy apát, egy rendes embert, egy tisztességes demokratát. Aki ezt tétlenül nézi, és ugyanolyan lelki nyugalommal éli tovább az életét, mint annak előtte, miközben Gyurcsány a börtönben van, az gazember. Függetlenül attól, hogy a volt miniszterelnök politikai teljesítményét hogyan értékeli.

Gyurcsány Ferencnek nem kellene börtönbe vonulnia egyetlen olyan országban sem, ahol a diktatúrával nem kollaboráló demokraták vannak. Ma már százezres tüntetésen kellene tiltakozni a koncepciós perek, az ártatlanok bebörtönzése ellen. Csakhogy – stílszerűen szólva – ezt az elmúlt másfél évben elkúrták a mi barátaink. Próbáltak a diktatúrával megbékélni, nem tudomást venni róla. Óvatosságra intették azokat, akik azt mondták, hogy teli torokból ordítani kellene, és itt van az eredmény. Csendesen nézik végig, ahogyan a koncepciós perek első áldozatát elvezetik. Miközben ez még csak a kezdet. Nehogy azt higgye bárki, hogy Gyurcsány lesz az egyetlen. Arról nem beszélve, hogy ha ősszel ledarálják a sarkalatos törvényeket, akkor kiépítették a diktatúra jogi kereteit. Utána kezd el működni a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

Időben kellett volna kiáltani: arra van az újság, arra van a frekvencia. De még most sem arra használják. Ha Orbán ezeket a médiumokat megfojtja, nagy hibát követ el, mert ha ezt nem teszi, a jelenlegi magyar média képes lenne statisztálni a diktatúrához, annak illedelmes ellenzékeként. Gyurcsány Ferencet bevágják a börtönbe, méghozzá számottevő tiltakozás nélkül, és ezt csak azért tehetik meg, mert eddig túlságosan jól neveltek voltak a jó barátok, és nem akarták elhinni azt, hogy megváltozott a világ. Ez már egy éve egy más ország. Ebben már nincs demokrácia. Akik most kapkodnak a fejükhöz, amikor megcsapja őket a börtöncella dohos bűze, azok nem álltak a tiltakozni vágyók élére, akiknek már régen elegük van a bohócdiktatúrából. A sajtó demokratikus része élőben közvetítette és elemezte a diktatúra kiépítését, mint egy Videoton-meccset. Ahelyett, hogy elutasította volna az egészet, nevén nevezte volna azt, ami történik, illedelmesen vitatkozott a részletekről. Miközben az egész a szemétdombra való, és nem elemezni kellene az újabb lépéseket, hanem az egészet gyökeresen elutasítani.

Antifasiszta röplapok

Mester Ákos nekem mentorom és mesterem, tisztelem és szeretem, és tegyen bármit, nem fogok rosszat mondani róla. Üt, vág, de nemrégiben mondott egy nagyon fontos dolgot. Amikor az Amerikai Népszavában megjelent „Az Unió első fasiszta állama” című cikkem, szokás szerint mérsékletre intett, de kapott néhány levelet, amelyben olvasói és tisztelői nem értettek vele egyet. A levelek megjelentek, és Mester Ákos a következő tisztességes választ adta a levelekre: „Bizonyos szempontból egyik levélíróval sincs vitám. A tisztességes ellenvéleményeket köszönettel veszem, megfontolom, és – mint látható – aggály nélkül közreadom. Ám változatlanul azt gondolom: ami vészesen hasonlít valamire, az nem azonos azzal, amire emlékeztet. Én legalábbis így hiszem. Vagy még inkább: remélem. Ha nem remélhetném, akkor nyilvánvalóan nem ellenzéki újságot írnék, hanem antifasiszta röplapot.”

Erről van szó. Nagyon jól látja, mi lenne a feladat. Mivel ez már nemcsak hasonlít valamire, hanem az, itt az idő a röplapgyártásra. Mester Ákos már nem hiszi, hogy nem így van, de még reméli. Szomorúan mondjuk, de ne remélje. Neki és kollégáinak már nem „ellenzéki újságot”, hanem antifasiszta röplapot kellene írnia. Mire várnak még? Mi kell még ahhoz, hogy észrevegyék, ez nem demokrácia, ahol ellenzék áll szemben kormánypárttal? Ez egy diktatúra, amely felszámolta a demokráciát, a köztársaságot, a jogállamot, és ezzel szemben már nem lehet úgy viselkedni, ahogy demokráciában szokás. Diktatúrát leváltani nem lehet, csak megdönteni. Le kell számolni az illúzióval, hogy békében lehet eltölteni életünk hátralevő részét, csak ki kell várni, amíg magától megbukik a jelenlegi kormány. Ez nem egy kormány, amely majd megbukik. Ez egy önkényuralom, amit el kell söpörni, magától nem megy el. De amíg ezt nem ismeri fel a demokratikus oldal, amíg nem néz szembe ezzel a demokratikus sajtó, amíg arra vigyáz mindenki, hogy a demokrácia írott és íratlan szabályait betartsa, amíg arra ügyel, hogy az oroszlán bajszát feleslegesen ne huzigálja, addig nem lesz szabadság, nem lesz demokrácia. Addig diktatúra lesz, amely látszatdemokráciának álcázza magát, és röhögnek azokon, akik ezt el is hiszik.

Eddig majdnem csak mi beszéltünk így: a „szélsőséges” Amerikai Népszava, a „liberális kuruc.info”, ugyebár. De most már Gyurcsány Ferenc is így beszél, a parlamenti vádbeszédét elmondhattam volna akár én is, aki túlmozgásos vagyok és aránytévesztő. És nem telik el sok idő, amikor majd azok is így beszélnek, akik most még – jóindulatúan, de – remélnek. Mert nincs miben reménykedni. Az Orbán-rendszer, ahogyan Gyurcsány Ferenc nevezi, fasiszta rendszer, amely magán viseli a diktatúrák tipikus jegyeit, illegitim módon megfosztja a magyar embereket a szabadságtól. Kihasználva azt, hogy a magyarok nem genetikusan alattvalók.

Van itt erő

A Kertész Ákos-ügynek van pozitív hozadéka. Méghozzá az, hogy a baloldaliak és liberálisok megmutatták, micsoda erő van bennük. Eddig azt hittem, hogy a demokratákból elszállt az erő. Elgyengültek, képtelenek arra, hogy a szájukat kinyissák, mamlaszok, tehetetlenek. Igézet alatt állnak. Most azonban kiderült, hogy cseppet sem olyan gyengék, mint amilyennek látszanak. Ha a sajátjukba kell belerúgni, dagadnak az erőtől. Még hogy nem tudnak felháborodni? Mint a vulkán szakadt ki belőlük a süvöltő tiltakozás Kertész Ákos ellen. Ha ennek a csatakiáltásnak csak a felét kiengedik a torkukon az Orbán-alaptörvény ellen, akkor talán nem veszítjük el olyan könnyen a demokratikus alkotmányt. De amikor a legalapvetőbb emberi jogokat, a törvényességet éri támadás, amikor bebetonozzák a diktatúrát, nem hallatszik üvöltés, akkor jól fésült interjúkban elemezgetik azt, amit úgy kellene felrúgni, mint a lócitromot. Még arra is van gondjuk, hogy fegyelmezzék azokat, akik nem látják olyan ártalmatlannak azt, ha eltörlik a demokratikus alkotmányt, és röhejes vádirat alapján koncepciós pereket készítenek elő. Ma ő, holnap te.

Tudnak a mieink határozottan megszólalni, élesen elhatárolódni, fenékbe rúgni, ha egy öregemberről van szó, aki nem fog ártani senkinek. De ezt az öregembert már nem védik a náci pojácáktól, a kormány szélsőjobboldali hecckampányától, hanem belesétálnak a csapdába, amit azok állítanak. A diktatúra ellen ilyen elemi erejű tiltakozás még nem volt a demokraták részéről, mint amit Kertész Ákossal szemben bemutattak. Lebonthatják a fejük fölül a demokráciát, de a hangjukat alig hallani. Hol van akkor ez az erő, ez az erkölcsi felháborodás? Fontos a szakszervezetek tiltakozása is, mert a korporatív állam fel akarja számolni a szakszervezeteket. De a szakszervezetek sem ez ellen lázadnak, hanem elvesznek olyan részletekben, amelyekről demokratikus kormánnyal szemben kell alkudozni. De itt már régen nem erről van szó. Fel akarják számolni őket, ők pedig munkaórákról vitatkoznak. Leszalámizzák őket, úgy tesznek, mintha tárgyalnának, aztán megszavazzák, hogy többé nincs joguk semmihez. Süllyed a hajó, és a kilincseket fényezik. Háromezren mennek ki a parlament köré. Kétmilliós a főváros.

És azt ki fogja elmesélni az embereknek, hogy ne az ennivalót keressék, hanem a szabadságot? Mert ha nincs szabadság, kaja sem lesz. Mikor értik meg, hogy a demokráciáért és a szabadságért kell harcolni, nem a betevő falatért. Az nem egy dísz, hanem mindennek az alapja. Ha lesz demokrácia és szabadság, akkor megvan az esély arra, hogy legyen kaja is. Az még csak esély, de nélküle esély sincs. Csak állami minimálbérre, ebédjegyre, közmunkára, konténerre.

Aki nem vak, láthatja, diktatúra van. Nemcsak totális diktatúrák léteznek. Ez nem totális diktatúra, de az lesz. Aki úgy viselkedik, mintha demokráciában lenne, az téved, rossz úton jár, becsapja magát és másokat. Aki nem fordul szembe a diktatúrával, és nem konfrontál az elnyomással, az kollaboránssá válik. Csak a konfrontáció vezethet oda, hogy a diktatúra megdőljön. Nem lehet „ellenzéki” műsorokat és újságokat csinálni. Sajnos, antifasiszta röplapokra van szükség. Pontosan úgy, ahogyan azt Mester Ákos mondta.

Harag kell

Demokratikus pártoknak sem szabadna részt venni a diktatúra parlamentjének munkájában. Ha részt vesznek, legitimációt adnak a diktatúrát bebetonozó sarkalatos törvényeknek. Ha az egypárti alkotmány vitájában és szavazásában nem vettek részt, akkor azoknak a sarkalatos törvényeknek a vitájában, amelyeket az egypárti alkotmányból vezetnek le, mi keresni valójuk van? A képviselői fizetésen kívül. Nem logikus. Lehet szépíteni, de ebben a parlamentben maradni ma már kollaborációnak számít. Nem emlékeznek, hogy a Fidesz két napig még emberi hangot is képes volt megütni, csak azért, hogy becsalogassa az ellenzéket díszletnek a csapdájába? Azért, hogy a demokrácia látszatát keltsék, amikor saját alkotmányukat megszavazzák. Most is ez történik. Az egyetlen elfogadható demokratikus magatartás a parlamentből való teljes kivonulás. Ez most megint „túlmozgásnak” hangzik, de majd meghallgatjuk erről a véleményeket egy-két év múlva.

A helyes alapelv az, hogy ha diktatúra van, akkor legyen diktatúra.

Legyen nyilvánvalóvá ország-világ előtt. Akkor lehet számítani a nyugati demokráciák segítségére. Amíg a kollaboránsok biztosítják a demokrácia látszatát, senki nem fog a kokizós magyar kormány belügyeibe avatkozni. Ezért nem kell mindenáron megtartani és fenntartani olyan újságokat, rádiókat és tévéműsorokat, amelyek csak akkor maradhatnak meg, ha cenzúrázzák magukat. Ha szabadon nem működhetnek, akkor tiltsák be őket. Szűnjenek meg bátran. Ha diktatúra van, akkor legyen diktatúra, és az újságírók cenzúrázatlanul gyártsanak szamizdatot, röplapokat, vezessenek kalózadókat. Annak van értelme. Rá kell ébredni, hogy vége a konszolidált polgári létnek. Ne várja senki, hogy normális állása lesz, és abban dolgozik. Tetszettek volna nem kétharmadot megszavazni, vagy fideszes alattvalónak állni. Most az ellenállásról szóló filmeket érdemes nézni. Most ennek lesz szezonja.

Ha megszűnik a kollaboráció, akkor van esély a diktatúra megdöntésére. Ha nem lenne késő, így lehetne megakadályozni, hogy Gyurcsány Ferencet társadalmi ellenállás és tiltakozás nélkül be lehessen börtönözni, vagy tartósan bent lehessen tartani. Húsz év demokrácia után már mindenki nyugalomra és békességre vágyik, ez érthető. Nehéz hozzászokni, hogy ezt a nyugalmat egy diktatúrával feldúlják. Nehéz elhinni, hogy ez megtörténhet. Hogy nem filmet forgatnak, ez  a valóság. Nem szívesen hangolódik rá senki, hogy békés polgári életét megváltoztassa. De nem lehet megspórolni, ennek a békés polgári életnek a lehetőségét Orbán elvette. Ha nem nézünk ezzel szembe, olyan dolgok játszódnak le a szemeink előtt, amelyeket szégyellnünk majd, hogy megint a redőny mögül lestünk.

Szégyenszemre megtörténhet az, hogy elítélik Gyurcsányt egy koncepciós perben, becsukják a börtönbe, és idekint megy tovább az élet úgy, mintha mi sem történt volna. Csináljuk az ellenzéki sajtót, húzzuk az evezőket, gályázunk szorgalmasan Orbán rendszerében, és várjuk a dupla rumadagot.

Szent harag nélkül nem lehet kivívni a szabadságot. Meg kell haragudni arra, aki elvette. Akit a Gyurcsány-per sem indít szent haragra, az nem demokrata.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (117 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +200 ( 244 szavazatból)
Bartus László: A Gyurcsány-per és a józanodás, 4.6 out of 5 based on 117 ratings

  • Hozzászólások(97)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

97 Reader’s Comments

  1. “Ha Orbánnak esze van….”

    Van, de nem elég, főként ha a gyűlölettől és az aljas bosszúvágytól elvesztette maradék valóságérzékét is.

    Na, de ő ma és jó pár ciklusra Magyarország miniszterelnöke. Ennyi is elég, hogy beavatkozhasson milliók életébe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (27 szavazatból)
  2. Nem tudom, mikor jelenik meg a közlönybe, azaz, mikortól hatályos.
    Most boritékolom. Ha igen, akkor önként lépett bele a KO-ba.
    …………………………….Ha nem, akkor is megrendítő ütést kapott.
    Ezt Gyurcsány túlértékelése nélkül merem mondani.
    Más.
    egyre gyakrabban lép fel error database. Olyan érzésem van, hogy ez az AN-től független, külső tényező hatására történik.
    Eltünt a kis pajkos ikonok megjelenítési lehetősége. Ez viszont AN függő. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  3. Bocs: Közlönyben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  4. Az a baj,hogy Gyurcsánytól nem csak a orbán fél.De félnek tőle az MSZP tehetségtelen megélhetőségi politikusai is.A tehetség félelmet kelt jobb és bal
    oldalon egyaránt.Lassan rá kell jönni az MSZP-nek,hogy nem Gyurcsány az ellenség!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +60 (70 szavazatból)
  5. Az MSZP “nevei” körül mélységes csend honol.
    Kiss kövér Péter, Mindenhezértő Maunika, K.Kergető Lacika, és még sorolhatnám, egy szó sem esik róluk. Vajh, mit csinál Juhász elvtárs, kilépve villácskája
    kapuján?, Vajh mit csinál Ré.Szegeres Pityuka, kilépvén villácskája kapuján?
    Vajh mit csinálnak?
    Na, ettől van a bányászbéka (BB) popója (PP) alatt az MSZP.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +39 (43 szavazatból)
  6. Egyetértek, a parlament csak álcázza a diktatúrát. Ott kell hagyni! :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (31 szavazatból)
  7. GYF-beszéd: http://www.youtube.com/watch?v=BtdLA59_pEA

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (27 szavazatból)
  8. Kertész Ákos megadta az alaphangot. Őszintén mondta ki, hogy lázadni kellene. Aki nem lázad az genetikusan alattvaló. A magyarok pedig ilyenek. Ez a nemzedék, a szocialista kapitalizmus neveltje, nem képes lázadni, nem képes megvédeni magát, hitvány ország alattvaló népe. Mondhatnám úgy is hogy alávaló népe. Képes nekiesni egy tisztességben megőszült embernek, mert megmondta az igazságot.

    Ez a hőkölő harcok népe
    S mosti lapulása is rávall,
    Hogy az úri kiméletlenség
    Rásuhintott szíjostorával.

    Mindig ilyen volt: apró khánok
    Révén minden igának barma,
    Sohse harcolt még harcot végig,
    Csak léhán és gyáván kavarta.

    Erőt mutattak, erőt látott,
    Vertnek született, nem verőnek.
    Önerejét feledte mindig,
    Sohse szegzett erőt erőnek.

    Betyár urai így nevelték,
    Nem rúg vissza, csak búsan átkoz
    S ki egyszer rugott a magyarba,
    Szinte kedvet kap a rugáshoz.

    Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
    Fejét, jussát, szívét kobozzák
    S ha néhányan nem kiáltoznánk,
    Azt se tudná, hogy őt pofozzák.

    Csak a Csodák-Ura meglátná
    Végre ezt a szánalmas népet,
    Adna neki csak egy dárdányi,
    Úri, kis kíméletlenséget.

    Hogy néhány maradt sereghajtó
    Törötten, fogyva azt ne vallja:
    Ezért a népért ugyis is mindegy,
    Ebsorsot akar, hát – akarja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +41 (53 szavazatból)
  9. tegnap nyilván azért tüntetett csak 2000-3000 ezer ember a Parlamentnél, mert kiszámolták logisztikailag, hogy annyian érik körbe minimum az épület kerületét. A többi kilencmillió-kilencszáz-kilencven-hétezer az meg a munka-alapú-társadalmat épitgette. (?)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (26 szavazatból)
  10. Ó, jaj, drága Bartus úr! Hát hiába óvom, még mindig délibábokat kerget???
    Mégis, miféle demokratikus pártokról tetszik beszélni?
    Csak nem azokat tetszik így eufemizálni, akik 8 éven át, kormányon lévén folyamatosan nem vettek arról tudomást, hogy Magyarország megszegi saját törvényét? Akik “nem találtak” kellő indokot, módot, bizonyítékot ahhoz, hogy a rohamosan, országosan erősödő fasiszta-náci szervezeteknek, katonai kiképző táboroknak gátat szabjon, neaggyisten felszámolja azokat? Akiknek honvédelmi minisztere, Szekeres Imre a füle botját se mozgatta arra az állampolgári tiltakozásra, hogy ott, ahol ő még parlamenti képviselő is, neonácik tartanak katonai toborzást? ( http://antifa-hungary.blogspot.com/2009/11/jaszkiser-fasisztoid-katonai-bazis.html )
    .
    És ezek a “ballibes” kormánypártok nem tudtak érvényt szerezni, hogy a nácik célcsoportjai is élhessenek gyülekezési jogukkal, szólás- és véleményszabadságukkal? Akik annyira tehetetlennek mutatták magukat, hogy még saját magukat is csak nevetséges esernyőkkel “védelmezték”? Mintha csak arról szólt volna az egész, hogy a ruhájuk tojásos ne legyen! Pedig ők a Magyar Köztársaságot, a magyar népet képviselték, nem magánemberekként, hanem intézményként, és a rendezvényeken nem őket alázták meg a fidesz és a nácik által felhergelt népek, hanem az országot, a magyar népet! És még erre se voltak képesek (nem akartak) agyilag eljutni, hogy az országot, a népet nem lehet hagyni megalázni! Ehhez meg kellett volna találni a megfelelő jogi eszközöket. Ha pedig nem voltak rá képesek, akkor alkalmatlanok voltak a hivatalukra.
    .
    Ugyan már, drága Bartus úr, ne tessen már futkosni tovább a délibábok után, ne tessen még Maga is beállni az eufemizálás össznépi magyar társasjátékába.

    Ugyan már drága Bartus úr, már nem hihetjük, hogy a “mieink” ennyire vakok, süketek, buták, balf@szok voltak a 8 év alatt. Mát inkább hiszem, hogy a fidesz-jobbiknak dolgoztak. És dolgoznak most is. Az mszp fanok és libes kómások persze mentik őket még mindig: de hiszen nem lehetett mit tenniük, hiába is próbáltál (volna), mert hát a fidesz és utcai náci különítményeik akkora ellenszélt keltettek. Csak hát akkor tetszettek volna a tükörbe nézni: kérem, mi ezt nem tudjuk megtenni. És emelt fővel beismerni és lemondani! Talán akkor Orbánban nem gyűlt volna ilyen töményre a bosszúvágy, már rég elélvezett volna hosszan, sokszor, és mostanra tán már egész más lenne a helyzet.
    .
    Ugyan drága Bartus úr! E “demokratikus” pártoknak (a közép, de inkább felső prominenseinek) egy és csak egyetlen fontos továbbra is: a saját megélhetésük, esetleg még a maradék hatalmuk, esetleg szereplési vágyuk kiélése. Slussz. És velem senki el nem hiteti immár, hogy a háttérben nem valami puch-simicska-féle paktum van, aminek a többi párt is részem csak azok pénztárosainak nem tudom a nevét. Az alattvalósághoz szokott istenadta mezítlábas népet együttes erővel úgy vezetik meg, ahogy csak akarják.

    Drága Bartus úr, nézzen szembe a valósággal: nem lehet valakit megmenteni ha ő maga nem akarja. És nem is érdemes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (43 szavazatból)
  11. Az mszp hallgat, mert olyan tükröt tartott eléjük is Gyurcsány a kiállásával, amit fel sem tudnak fogni, nem még megemészteni. Abban a pártban a kicsinyes fúrás, és féltékenység munkál, azok nem törődnek semmivel, csak a kis hasznuk meg legyen.
    Azt hittem ma reggelre ébredve hogy megmozdulnak, de selejt emberek!
    A demokrácia ezeknek csak arra kellett, hogy mögé bújva dagonyázzanak a saját mocskukban.
    Nem érik fel ésszel, hogy nem csak magáért, de mindenkiért beszélt Gyurcsány.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +55 (65 szavazatból)
  12. Jó írás!
    Ráébresztett egy fontos párhuzamra. Amikor Bartus “azt az ember”-t említi, eszembe jut Kádár utolsó felszólalása. Betegen, elszigetelten, bomlott elmével, de ugyanakkor kézzelfogható bűntudattal, egész beszéde “arról az ember”-ről szólt.
    A nemzet patkányát előbb fogja utolérni a teljes elmebaj (tulajdonképpen már együtt él vele). Ez a görény is így fog majd emlékezni 2012-re.
    Legyen az ő baja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +36 (42 szavazatból)
  13. Error database – eddig 4x nekem is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  14. ja, meg a bátor demokraták, nem bírtak megfizetni 5-6 nyuggert, hogy tegnap ott üljenek egy táblával a Kossuth téren? pl. Veled vagyunk Gyurcsány Ferenc …….???
    (ha már a havi 7 dollárjukat velem meretnék csak befizettetni?)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  15. Mondom, hogy itt csak egy nyelven értenek.
    Bumm, bumm, bumm,bumm, bumm.
    Egy rövid szó, nem kell ragozni, egyértelmű. :))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  16. Gonoszka
    Nekem speciel nem hiányoznak azok a klasszikusok, akik nevét voltál bájos nekem (is) hergelés gyanánt felsorolni. MARHÁRA ELÉG BELŐLÜK. Egy különben hallatott magáról, hát a szépreményű, gerinctornára járó Szili Katinka, ki méltán említhető Pozsgay és Szűrös, valamint Csintalan úr eszmei társának.
    Elég az egész halvány, maszatoló, tehetetlen, béna MSZP-ből, új pártra van szükség, de a liberálisok írmagja körében is. Még hozzá azonnal, ha nem értik meg. Dr. Orbán Fausztusz itt most már évtizedekre készül berendezkedni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +36 (40 szavazatból)
  17. Ez nagyon tetszik, KLASSZIKUSOK ! Jó.
    Engedelmeddel, én maradok az én “klasszikusaimnál. :)))))
    Felsoroljam? Hihihi, Az utolsók egyike nem is olyan rég halt meg,
    Faludy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  18. igencsak kiváló írás. köszönöm. ezt el kellett mondani.
    terjesszétek!

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (21 szavazatból)
  19. Az valahogy kimaradt, hogy itt egy Schiffer András nevű ellenzéki parlamenti képviselő indította el a lavinát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  20. Kedves Bartus László!

    Látom nézel balra, nézel jobbra, de nézhetsz akármerre, alig van demokrata.
    Csak azok vannak, akik nem korrumpálódtak. Alig.

    Elmondom hogyan készül a bor, még a magyarjaink is megérthetik.
    Amikor a leszüretelt szőlőt ledarálják, és kisajtolják, megindul az erjedés.
    Az erjedés során szemétként kiválasztódik az alkohol. Ez addig tart KB. 16 fok,
    amikor is az összes az erjedést okozó organizmus a saját maga által szemétként előállított alkoholba mind egy szálig beledöglik és leülepedik mint seprő.
    Hogy ez a Magyar társadalomra és a nép Parlamentjére is igaz lehet, döntse el mindenki maga, én a borról beszéltem.
    “Sanyibácsi”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (25 szavazatból)
  21. ” Fázunk és éhezünk. S átlőve oldalunk, Részünk minden nyomor… De szabadok vagyunk! ”
    -
    Uggyan kérremm…holvan ez már !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  22. schiffer…..lmp….röhej….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (24 szavazatból)
  23. “Fontos a szakszervezetek tiltakozása is, mert a korporatív állam fel akarja számolni a szakszervezeteket. De a szakszervezetek sem ez ellen lázadnak, hanem elvesznek olyan részletekben, amelyekről demokratikus kormánnyal szemben kell alkudozni. De itt már régen nem erről van szó. Fel akarják számolni őket, ők pedig munkaórákról vitatkoznak. Leszalámizzák őket, úgy tesznek, mintha tárgyalnának, aztán megszavazzák, hogy többé nincs joguk semmihez. Süllyed a hajó, és a kilincseket fényezik. Háromezren mennek ki a parlament köré. Kétmilliós a főváros.”

    Mondok ennél még cifrábbat is. Egy szakszervezeti megbeszélésen, amelyen a téma az volt, hogyan szervezzenek nagyobb volumenű demonstrációt a kormány ellen, az egyik az akcióban aktív szakszervezet vezetője azt kérte a közlekedési szakszervezetek képviselőjétől, hogy amint arra már Amerikában volt precedens, azzal segítsék a demonstráció sikerét, hogy a megmozdulásra vidékről felutazni szándékozó szakszervezeti aktivisták, ha nem vesznek jegyez a buszra / vonatra, akkor tekintsenek el a megbüntetésüktől. Ha úgy tetszik “kacsintsanak össze”, szolidaritásból.

    Erre a logikus javaslatra felállt az egyik közlekedési szakszervezet képviselője és kijelentette, hogy “szó sem lehet róla, mert ezzel megsértenék a belső szabályzatukat és a munkavállalót akár ki is rúghatnák emiatt”.
    Utána pedig felállt az egyik nagyobb szakszervezeti szövetség vezetője, és egyenesen KIKÉRTE MAGÁNAK, hogy hogy merészelnek olyan javaslatot tenni ami törvénytelen!?

    Ekkor majdnem leestem a székről, mint megfigyelő. Amikor a kormány úgy nyúl hozzá a munka törvénykönyvéhez, ahogy, amikor három hónap múlva már minden sztrájkot egy tollvonással illegálisnak minősíthetnek, akkor a szakszervezetek azon vannak kiakadva, hogy megszegnek-e egy pitiáner belső szabályt vagy sem.
    Ilyen szakszervezetekkel, ilyen vezetőkkel nem lehet küzdeni.
    A szeptember 12-i 3-4000 fős gyűlés a Parlament előtt sem volt más, mint egy gyenge színjáték. Átadtak egy petíciót Orábnnak, amit egyenesen a kukába fog hajítani. Ugyanis már nem egy alkalommal értésére adta a szakszervezeteknek, hogy NEM KÍVÁN velük tárgyalni. Csak az általa kiválasztott talpnyalókkal, mint Gaskó meg a Munkástanácsok elnöke…a neve most nem ugrik be.
    Egyetlen tökösebb társaság van, az Árok Kornél és Kónya Péter féle “Akcióegység”, de velük meg az a baj, hogy túlságosan nyitottak a szélsőjobb felé. De még mindig ők mernek a legmesszebb elmenni. Ám még ők sem mennek elég messze.

    Nem tudom mi lesz itt az országban, de semmi jóra nem számítok. Kertész Ákos bácsi szavai pedig egyre inkább beigazolódni látszanak. Akinek van füle meghallotta őket. Szerintem az akadt ki rajtuk a legjobban, aki magára ismert bennük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  24. Husz János Puszita

    E-Vita, szívemből szóltál.
    .
    Éjjel megnéztem Gyurcsány parlamenti beszédét. Egy megrendült, rendkívül szimpatikus ember szólt, aki nem csak saját magáért aggódik, hanem az országért is. Lehet, hogy nem ő a legfelkészültebb politikus a magas diplomáciában, de emberileg nálam viszi a pálmát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (49 szavazatból)
  25. Gratulálok a cikkhez.Nem vagyok optimista.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  26. Észbontó az egész, ami Magyarországon mostanság történik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  27. Én úgy látom, hogy Orbán tudja, hogy egyetlen igazi ellenfele van a bal oldalon, és az Gyurcsány! Ezért elkövet mindent, hogy félreállítsa az útból, és mindegy hogy milyen eszközzel csak a következő választásokon ne rúghasson labdába.Az is világos, hogy a bal oldal vagy bal oldali érzelmű emberek képtelenek összefogni. Inkább egy balfasz diktátor, csak az ő érdekeik ne sérüljenek. Na itt a legnagyobb baj “elvtársak”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (22 szavazatból)
  28. E-Vita!
    100%-an egyetértek veled. Kár ezért a talpnyaló népért bármit is tenni. Amikor a fasizmus volt azt is kiszolgálták amikor a szocializmus volt azt is kiszolgálták, most amikor újból fasizmus van ezeket is kiszolgálják.
    GENETIKUSAN alattvaló szolgalelkű nép!!!
    Nem kár érte.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (19 szavazatból)
  29. Annyit még, hogy kb. annyi demokrata érzelmű ember lehet Magyarországon amennyi tagja a Kohányi Társaságnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  30. Sajnos én is megnéztem – merő véletlenül szörföltem rá, talán többször is bejátszották, a hír tévé szemmel láthatóan csak azért, hogy újra és újra elélvezzenek tőle.
    .
    Egyrészt ami abban az ülésteremben folyt / folyik… majdnem azt mondtam, hogy kupleráj, de a kuplerájokat nem akarom megbántani, mert azok legalább vállalják, hogy azok, amik.
    .
    A gyomrom majd kifordult. Hát ezért nem nézek, nem olvasok, nem hallgatok magyarországi médiát, mert nem győzök annyit enni, mint amennyit hánynom kellene. Fogyni másképp is tudok, ha akarok. És bulimiában se szenvedek.
    .
    Az egészben az volt a legborzasztóbb, hogy Gyurcsány fölöslegesen pazarolta magát, abba a szemétdombba kár belé. Orbán és kiszolgálószemélyzete – nem tudom, érdemes volt-e megadni a lehetőséget nekik, hogy a beszéd alatt oly látható módon elélvezzenek. Mert más haszna nemigen volt. Legfeljebb a Gyurcsány rajongók, esetleg a magukat demokratáknak mondók, zárt ajtók mögött, halkan sírdogáltak, sóhajtoztak, könnyet ejtettek érte, óvatosan, hogy nehogy valaki megtudja, mert különben elveszíthetik az állásukat ők, és/vagy a gyerekeik/unokáik. Bátrabbak álneveken hosszasan verbálpettingelnek a beszédről, megélhetési- vagy látvány-tollforgatók pedig hosszasan elemzik, mert hát élni is kell valamiből ugye, meg hát jól is mutat, hogy milyen okosakat tudunk mondani ugye.
    .
    Az egyszem drága Bartus úr pedig részben fellelkesül megint, egyidejűleg kétségbeesésbe zuhan ismét, ahelyett, hogy Las Vegasban, vagy valami nyugodt, magyarország-mentes helyen pihenne egy jó nagyot kis családjával.
    És akkor én is pihennék (sajnos egyelőre csak a magyar ugarhoz kötötten, belső emigrációban), hiszen csak egyedül Bartus úr (az AN) miatt nyüzsgök, pedig a 2010-es választások után visszavonultam – volna. Fölösleges olyan ügyért összetörnie magát 2-3 embernek, amiért mások nem hajlandók áldozatot vállalni.
    .
    Gyurcsány úr is jobban járt volna, ha már 2006-ban otthagyja ezt az egész bagázst, és inkább elkezdte volna a főzőcskézést, virágültetést. Látnia, tudnia kellett volna, hogy méltatlanokra pazarolja erőforrásait.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (23 szavazatból)
  31. Norris!
    Palkovicsnak hívják azt az ál-szakszervezetist.
    .
    Mellesleg nem lehet komoly egy szakszervezeti demonstráció, amelyet . m u n k a i d ő b e n . tartanak meg. Itt valami bűzlik…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  32. @Avi: hát igen, ráadásul a tagok között is több nem Magyarországon élő, “külhoni” magyar van, ha jól tudom. (Ráadásul ők nyugodtan mondhatnák: mi közöm az egészhez?) Tehát jó esetben vagyunk kb 100-an demokrata “érzelmű”ek M.o.-n.
    .
    Erre csak azt lehet mondani: a kevesebb értékesebb. És gondoljunk csak bele, ha egyáltalán nem lenne!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  33. “Csendesen nézik végig, ahogyan a koncepciós perek első áldozatát elvezetik. Miközben ez még csak a kezdet. Nehogy azt higgye bárki, hogy Gyurcsány lesz az egyetlen.”
    Hogy’ is mondta Niemöller? “Amikor a zsidókért jöttek, hallgattam, mert nem voltam zsidó; amikor a kommunistákért jöttek, hallgattam, mert nem voltam kommunista; amikor a szakszerveztiekért jöttek, hallgattam, mert nem voltam szakszervezeti; amikor értem jöttek, senki sem beszélt.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  34. “ebben a parlamentben maradni ma már kollaborációnak számít”
    Nagyon fontos mondat!
    Nagyon jó írás!
    Üdvözlet a demokratáknak!
    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  35. gets
    Milyen demokratákra gondolsz?Magyar demokratákra? Én ilyenből nem sokat látok a parlamentben. De lassan azon kívül sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  36. Kedves Gyozo! És magadat hova sorolod?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  37. Tisztelt e-Vita!
    Amit én gondolok, nem jelent semmit. Arra senki sem kiváncsi. Rám csak a választások során van szükség, hogy valakit a húsos fazék mellé ültessek. Azt követően amit én gondolok, ismét nem jelent semmit. Arra ismét senki sem kiváncsi. Rám ismét csak a választások során van szükség, hogy valakit a húsos fazék mellé ültessek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  38. Ahogy a németek nem tudtak önerőből megszabadulni Hitlertől, úgy a magyar nép sem tud önerőből megszabadulni Orbántól. Amerikai vezetők segitsége nélkül sajnos sokáig a fasiszta rendszer lesz uralmon nálunk, a nemzet vezető Orbánnal. Persze az is lehet, h tévedek és nem jól látom. Talán Orbán felemeli a nemzetet és arannyal irja be nevét a történelembe? Hamarosan kiderül, ha meglesznek a költségvetés idei végszámai.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  39. Gyozo!
    Én réges-régen megtanultam a sorok között olvasni, néha még sikerül a sorok között írni is.
    Próbáld ki, hátha neked is megy. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  40. vélemény:
    “a nemzet vezető Orbánnal”
    helyesen: nemzetvesztő, nem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  41. Értem, hogy GyF lesz a zászló, de ettől még nem lesz GyF megfelelő politikus, és nem lesz megfelelő vezetője a rendszerellenes mozgalomnak. Ahhoz több kell. Ahhoz az kellene, hogy időben felismerje valaki a helyzet lényegét, és már akkor is hirdesse, amikor még alig hallgatnak rá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  42. Érdemes megnézni Schiffer András mosakodását az Egyenes Beszédben Undorító!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  43. Oly érzésem van, még mindig nem értitek Orbán motívumait. Ő abból indul ki, hogy csak a halott ellenség nem ellenség. Hogy fizikálisan-e, vagy csupán mentálisan, az elhanyagolható, sőt szellemi hullaként még mutogatni is lehet: erre bíznátok az országot?!…
    Gyurcsányt semmiképpen nem fogják kiengedni úgy a börtönből, hogy az életben még egyszer labdába rúghasson. Ami Polt kínzókamráiban lezajlásra van előkészítve, arról a világ semmit nem fog tudni. Vádolhat Gyurcsány azt, amit és akit akar, arról senki nem fog tudni semmit.
    Válhat ő bármilyen mártírrá, ha vezetésre képtelenné teszik, aminek végtelen számú megoldása van.
    … Régen úgy csinálták ezt, hogy alapvető érzékszerveitől, visszajelző képességeitől fosztották meg a delikvenset. Megvakították, fülébe forró ólmot öntöttek, kitépték a nyelvét. Mártírt csináltak belőlük, oszt jónapot. Pár hét múlva a kutya se akarta volna az illetőre a vezetést bízni.
    Gyurcsányra pontosan ugyanez a sors vár, bár van oly érzésem, hogy amint egyszer elnyelik Polt kazamatái, élve többet nem látjuk.
    A “világ” pedig nyugodtan “hőböröghet”, majd egyszer csak abbahagyják, és minden megy úgy tovább, ahogy Orbán kiszámolja. Sajnos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (13 szavazatból)
  44. http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=132715 http://atv.hu/belfold/20110913_kollath_nagy_gabor_megalapozatlanak_tunik_a_gyurcsany_elleni_gyanu Schiffer ugyan hány kopogtató cédulát kapott ovitól a feljelentésért?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  45. Nagyon jó írás! http://nol.hu/belfold/el_a_kezekkel_gyurcsanytol_

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  46. Kb. az ezredik aláíró voltam!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  47. így van. mi a fenét lehet erre még mondani. ez a tetű ellenzék olyan amilyen. nem érti a lényeget, azzal hogy megszavazta a kiadatást, máris igazlják a gyilkosok tetteit. mellesleg mit is várhatnánk egy olyan országtól amelyik szó nélkül kiadta saját ellenségképpé formált állampolgárait a náciknak. és ezek nevezik magukat keresztény szellemiséginek. jézus forog a sírjában amikor ennyire aljas gazembereket lát . az egész fideszes söpredék csak az orbán által megígért koncot látja, mint a csahos kutya, aki a gazdinak akar megfelelni. bármit megtesz egy kis buksi simogatásért. meghunyászkodnak, benyalnak, tettükkel nem a saját igaz erkölcsi meggyőződésüket táplálják, ugyan. csak az eszement vezírük kegyeit keresik. ez a diktatúra lélekrajza. ezért működnek olyan jól, mert a kiszolgáló hatalomból mindenki kiveszi a részét. mivel a felismerés esélye kicsi, nehéz lesz ezen változtatni. aljas szemétládák.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  48. Ha Gyurcsány ennyire hülye, akkor megérdemli. Ebből az aspektusból is nézzétek a dolgot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  49. csatt
    Mondja Ön orvosi eset? én annak látom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos