Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vándormadarak végzetes ütközései 2012. április 27. péntek 15:20 | AN Forrás: MTI

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Vándormadarak végzetes ütközései
Washington – Évente mintegy 6,8 millió madár pusztul el a kommunikációs tornyokkal való ütközés következtében Kanadában és az Egyesült Államokban, állapították meg amerikai kutatók tanulmányukban.
.
Számításaikat korábbi vizsgálatokra alapozták, amelyekben 38 torony körül mérték fel a madáráldozatok számát, ezeket az eredményeket terjesztették ki a két ország minden 60 méternél magasabb tornyára.
.
A nagyobb tornyok olyan magasságokba is felérnek, ahol a vándormadarak repülnek, ezek közül is a legveszélyesebbek a folyamatos vörös fényt kibocsátók. Rossz időben a madarak a szokásosnál alacsonyabban repülnek, ráadásul éjszaka elveszíthetik tájékozódási pontként a csillagokat, ezért lehet ilyenkor csalóka számukra a folytonos fényforrás. Előszeretettel köröznek a madarak a tornyok körül, és ha nagyobb építményről van szó, akkor kábelekbe, vezetékekbe ütközhetnek, de az is megesik, hogy egymásba repülnek az állatok, idézte a LiveScience című ismeretterjesztő portál Travis Longcore-t, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatóját.
.
A tornyok magasságának főként a tápkábelek mennyisége miatt van jelentősége, a madarak 71 százaléka a legmagasabb (a létesítmények 1,9 százalékát képező) tornyoknál pusztul el. A legnagyobb gyilkosok a tévé- és rádiótornyok, nem pedig a náluk kisebb mobiltelefon-adótornyok.
.
Könnyedén csökkenteni lehetne a jelzőfény túlságosan erős vonzását, ha folytonosan világító fényforrás helyett pislogó fényt használnának, ez akár 45 százalékkal is visszavetné a madárhbalesetek számát, írták a PLoS ONE című internetes tudományos folyóiratban a tanulmány szerzői.
.
Az ütközéses balesetek 95 százaléka az Észak-Amerika és Közép-, valamint Dél-Amerika között vándorló madárfajokat érinti, amelyek között több védett faj is van, tette hozzá Longcore.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 4 szavazatból)
Vándormadarak végzetes ütközései, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. A madaraknak a látása, illetve a szeme valamint a kép értelmezése olyan, hogy könnyen sérülés lehet a vége főleg ha emberek által készített objektumokkal lép kapcsolatba.
    -
    Bár a szemük kép felbontó képesség 8 szorosa az emberének és az idegrendszerük időfelbontása messzire túlszárnyalja az emberét 12.5 X azaz 300 mozgóképet tud lebontani egy másodperc alatt ellentétben az emberi 24 el, amitől a mi mozdulataink lassított felvétel és a mozgófilm csak unalmas diavetítés a számukra, a látottak értelmezése csak tapasztalat és tanulás után lehetséges.
    -
    Ezen felül a látóterük beszűkült, az emberi csőlátáshoz hasonlítható, főleg a rugalmas fókuszálható szemlencsével rendelkező ragadozóké mint pl. a sas aki mint a távcső 2.5X ös zoomolásra képes. Ugyancsak hajlamosak a fél szemükben látómezejében felugró kékes színű görbe, az északi pólust jelző dombszerűen kiemelkedő vonalakra figyelni ami eltérítheti őket a közvetlen akadályok időben történő észlelésétől, kikerülésétől, főleg rossz látási viszonyok között.
    -

    Sajnos az állatok világában, főleg a nagy sebességgel repülő madarakéban, az életben egyetlen tévedés sincs tolerálva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Kínának nem tetszik az uniós széndioxid-adó 2012. március 1. csütörtök | AN

Új nyomvonalat kap a Keystone olajvezeték 2011. november 15. kedd | RR

Olajvezeték ellen tiltakoztak a Fehér Háznál 2011. november 7. hétfő | RR

Hogyan lopjuk el a Mal-t? 2011. szeptember 16. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos