Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Boeing átadta az első Dreamlinert 2011. szeptember 27. kedd 15:06 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Boeing átadta az első Dreamlinert

Everett, Washington – Elsőként a japán Nippon Air utasai próbálhatják ki a Boeing 787-est, a világ legfejlettebb utasszállítóját.

A Boeing hivatalosan átadta az All Nippon Airways Co. képviselőinek az első, utasok szállítására felkészített 787-est, fantázianevén Dreamlinert. A kulcsok ünnepélyes átadása alkalmából felsorakozott az everetti üzem valamennyi dolgozója, és tiszteletüket tették a helyi politikusok is.

A Boeing állítása szerint ez minden idők leggyorsabb, legtakarékosabb, legkényelmesebb és legnagyobb csomagtérrel rendelkező repülő alkalmatossága. A kényelem – vagyis az utazás közben a láb kinyújtására jutó rész – természetesen attól függ, mennyi üléssel pakolja meg a légitársaság a Dreamlinert, a többi „leg”-ről azonban rövidesen kiderül, mi igaz belőle: a Dreamliner első menetrend szerinti útját október 26-án teszi meg a Tokió melletti Narita és Hongkong között

A gép különféle verziókban rendelhető, a modellek ára 185 és 218 millió dollár között mozog. Ez az első sugárhajtású utasszállító, amely több mint ötven százalékban kompozitanyagokból (epoxival összepréselt szénszálakból) áll. A repülők eddigi fő építőanyagának az alumínium számított. A szénszál sokkal könnyebb, így a Dreamliner fogyasztása húsz százalékkalú kisebb, mint a hasonló nagyságú utasszállítóké.

Az érdeklődés főleg emiatt meglehetősen nagy Amerikától Olaszországig. Csak Kaliforniában ötven darabot, az egész világon pedig 821-et rendeltek eddig a 787-esből, amely a remények szerint a hatvanas évek vége óta szolgáló Jumbo Jeteket váltja ki.

A Boeing utoljára 1995-ben jött ki új osztállyal, a 777-esekkel. A 787-esen modelltől függően 210-290 utast szállíthat egyszerre, belső terének kialakításakor pedig mellőzték a repülőgépekre eddig jellemző hideg-rideg szürke-és-még-szürkébb kompozíciókat.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Veszek fel devizahitelt, és veszet egyet.
    Amúgy csodás gép, a technika csúcsa!
    Gratulálok az ALKOTÓKNAK!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Én nemtudom…
    Én leborulok a francia csúcsteknika előtt…
    De !
    Volt alkalmam utazni egy Böingen s rá közvetlenül egy Airbus.-on.
    Hááát…zongorázni lehet a különbséget.
    Az az Airbus olyan volt a Boeinghez képest mint egy baromi nagy emberekkel megtöltött bádog-virslibőr, belülről . Kényelmetlen piszokul és még zörgött is itt-ott.
    Kész zsibbadás volt vele egy tengerentúli zötykölődés.
    Szaal ötször inkább a Bőing.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Én inkább a cikkhez szólok hozzá: szó sincs arról, hogy a 787-es a Jumbókat (747-es) váltaná fel. Sokkal inkább a vénséges vén 767-est és a kisebb 777-eseket. (Sokkal kisebb a Jumbónál, kevesebb utast és terhet szállít, de ugyanolyan messzire vagy még messzebbre.)
    Annál komolyabb konkurencia az Airbus A330-assal szemben (bár jóval drágább annál).
    Amit Geyza ír a Boeing-Airbus minőségi különbségről, az egyszerűen butaság. Melyik Airbust hasonlítja össze melyik Boeinggel (a Skodában is van Octavia – ha még van – és Superb, és húszféle Volkswagen, hát hasonlítsd össze őket). És a felszereltség is számít, pl. hogy melyik légitársaság melyik vonalon közlekedteti stb.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Számomra hihetetlennek tünt de szakembertöl származik a hir. Amióta az üzemanyagok ára az egekben van a repülöjegyek árának mindössze 2.5 – 4.5 százaléka képezi a légitársaság profitját. Iszonyú kevés. Ha igaz, hogy ez a tipus 20 %-al kevesebb tejet iszik, mint elödei, akkor jelentös profit várható.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Még ha egyformák is lennének, a kisebb fogyasztás, (20%) és a sokkal kisebb zaj döntő lehet! Nem is beszélve a gurulóút sokkal rövidebb a Boeingnél mind felszálláskor, mind leszálláskor, és könnyebb is az USA gép! Ezért kisebb repülőtér is elég neki.
    Aztán a szubjektivitás: Az USA eddig háromszor több gépet gyártott egyedül, és minden szériája nyereséges volt mint a Franciák.
    A Francia – Német – Angol – Holland Eurbus közös gyártás a 380 nál és a 330 eddig ráfizetéses

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Boeing 767 versa Airbus320
    Buta vagyok nemtagadom de így éreztem , nemtehetek róla.
    Majd kezeltetem magamat ellene,
    A Boeinget a Malév használta , az Airbus pedig valami osztrák légitársaságé volt.
    Egyik sem fapados.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Kerezstes S. :
    Arról nem is beszélve hogy Airbus kifejlesztése állami szubvenciókból történt javarészt , közfelháborodást keltve ezzel a repülőgépgyártási piacon.
    Aholis ugyebár magántőkéből szokás kifejleszteni egy-egy új gépet , nem pedig az adófizetők pénzéből.
    Pár éve azt firtatták dühösen az amerikaiak hogy nyilatkozzanak az Airbus gyártói : mégis mikor kívánják visszafizetni azokat a szubvenciókat?
    ( Persze csak költői kérdés volt : majd sohanapján.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

1,1 milliárd jut az űrtaxikra 2012. augusztus 5. vasárnap | AN

További részletek a mini űrsiklóról 2012. június 18. hétfő | AN

Titokzatos űrsikló-robot landolt Kaliforniában 2012. június 17. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos