Ronai and Ronai
AMERIKAI

Berágott az ombudsman Orbánék vonalkódjain 2011. augusztus 16. kedd 17:58 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(31)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Berágott az ombudsman Orbánék vonalkódjain

Budapest – Jogellenes adatkezelés miatt határozatban rendelte el Jóri András adatvédelmi biztos a Szociális konzultáció 2011 kérdőívein szereplő személyes adatok törlését – közölte az ombudsman sajtótitkársága. Jóri András megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis (Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás) létrehozását, valamint az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és -feldolgozást is.

Az ombudsman júniusban már megállapította, hogy a szociális konzultáció kérdőívei és a hozzájáruló nyilatkozat sérti az adatvédelmi törvény előírásait. A kérdőívek kezeléséről és a személyes adatok megsemmisítéséről szóló kérésének azonban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) nem tett maradéktalanul eleget, ezért indított közigazgatási eljárást az ügyben, melynek eredményeként született meg a mostani határozat. Ennek felülvizsgálatát a Fővárosi Bíróságtól lehet kérni – olvasható a közleményben.

Az adatvédelmi biztos leszögezte: a Szociális Konzultáció 2011 kapcsán a törvényben meghatározott garanciák, mint a teljes anonimitás követelménye, továbbá az érintett véleménye és név-, lakcímadatai összekapcsolásának tilalma nem érvényesülnek.

Jóri András szerint a kérdőív felső részén található vonalkód a kérdőívet egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, vagyis a véleményre vonatkozó adatok összekapcsolhatók a személyazonosító adatokkal, és az adatvédelmi törvény által előírt egyéb garanciák sem érvényesülnek. Példaként emelte ki, hogy “a lapokon az adatkezelés feltételeiről szóló tájékoztatás hiányos, a hozzájáruló nyilatkozat olyan adatkezelést is megenged, amely súlyosan sértené az érintettek jogait, az adatkezelés lényegi kérdéseiben szinte korlátlan lehetőséget ad az adatkezelő számára”.

Mindezek alapján a biztos június elején felszólította KEK KH-t a személyes adatok jogellenes kezelésének megszüntetésére, egyúttal felhívta az adatkezelő figyelmét arra, hogy a kérdőívek kizárólag olyan formában rögzíthetők, amely nem tartalmazza a nevet, lakcímet, vonalkódokat, az aláírás és e-mail cím rovatot. Ezen túlmenően a visszaérkezett kérdőíveken kezelt összes személyes adat haladéktalan megsemmisítését kérte.
Állásfoglalásának viszont a KEK KH nem tett maradéktalanul eleget, így továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a személyazonosító adatokat és a véleményeket a jövőben összekapcsolják – olvasható a közleményben.

Orbán Viktor miniszterelnök május elsején jelentette be, hogy szociális konzultációt indít. A kérdések között szerepelt egyebek között a védett kor bevezetésének lehetősége az 55 év felettiek esetében, valamint az, hogy az ország segély helyett inkább munkalehetőséggel segítse-e a munkanélkülieket.

Az MSZP május közepén arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel vonalkóddal látták el a szociális konzultációs kérdőíveket, a kormány “személyre lebontva” tudni fogja, ki hogyan válaszolt a kérdésekre.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(31)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

31 Reader’s Comments

  1. “Isten malmai lassan őrölnek” – a majmai még lassabban. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  2. A népszavazási kérdőivekről, azért ne karácsonykor foglaljon majd állást, pláne annak tükrében, hogy interneten is meg lesz válaszolható,- ahhoz pedig valami egyedi azonositó biztosan szükséges lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. Végül is várható volt, hogy még hivatalában beleveri a kormány orrát a nyilvánvaló mocsokba, Támadható volt a vonalkód, és ezen a kérdő íven feltüntetett dadogós állampolgári nyilatkozat sem segített.
    Beleillik ebbe a sorba, vizsla ügy, szerver ügy, Kubatov lista

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  4. Nagyon sajnálom, hogy már az AN oldalán is egyre gyakrabban előfordul ilyen tipikusan rosszízű, bulvárstílusú címadás.
    Nem hinném, hogy az AN olvasói érdekesebbnek találnának egy-egy cikket, ha ilyen primitív módon akarják felkelteni a figyelmüket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (10 szavazatból)
  5. Kérdőíveket nem töltök ki, sőt, fel sem bontom a borítékot, ha látom, hogy a jólismert páros a feladó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  6. nem konzultálok, hogy miért ?Mert hazugság az egész.Így nyugodt vagyok,hogy senki sem mondhatja ,hogy én ezt döntöttem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. Ki a f.szl ez az ombudsmaci? És mit hablatyolitt össze-vissza adatkezelésreől, meg jogellenességről? Itt a jogot a magyar nemzet a ducének adta 2/3 al, és ennek aslapján mi vagyunk a jog, és azt csinálunk ami nekünk tetszik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  8. Majd visszamenőlegesen megvonják Jóri megbízatását, oszt jónapot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  9. “Nyul György
    2011. augusztus 16. kedd
    19:44 ”
    Viccnek szántad?
    Egyébbként is ” oszt jónapot” mondá a vezérük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  10. És történik valami érdemleges??????
    Ki nem szarja le az ombudsmant? Ki nem szarja le a magyar népet? Ki nem szarja le a Magyar Köztársaságot? Orbán és tetves csürhéje már régen önjáró, független, istent, hazát nem kímél. De mi tűrjük……Most miért nem gyújtja fel senki a tv székházat, miért nem épít barikádot, miért nem dobál, bekiabál? Miért nem indít be tankot neszesszerből előkapott akkumulátorral? Meddig még? Meddig tűrünk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  11. Lényegtelen, hogy kik mínuszolták a hozzászólásomat, bár ez jelent valamit. Méghozzá azt, hogy itt is megkezdődik az a folyamat, amit több, korábban általam is látogatott oldalon tapasztaltam. Megtörtént ez anno az Amőbán, Gyurcsány blogján, a Nolblogon, bár ott kevés bloghoz írtam, vagy írok még hozzászólást.
    A legcsekélyebb ellenvélemény, kritika esetében rögtön támadás – jelen esetben mínuszos értékelés – jár annak, aki valamiért a nemtetszését fejezi ki.
    Nem lenne jó, ha az AN oldalán is kizárólag csak a folyamatos tetszésnyilvánításnak, a bólogatásnak lenne helye.
    Ezt talán meg kellene hagyni a másik oldalnak. Igaz, ott fel sem kerülhet egy más nézőpontot képviselő bejegyzés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (11 szavazatból)
  12. Kedves zorka!
    .
    Nem kellene a szavazásoknak nagy jelentőséget tulajdonítani, mert végignézve a cikkek nagy részénél egészen vad helyeken található minuszolás is pluszolás is.
    A lényeg az hogy nem vagyunk egyformák csak a demokrácia kérdéskörében közeli az álláspontunk. A trollokat általában ki szoktuk fárasztani, ha durvul a vita, akkor az admin moderálja ki.
    A minuszolóknak pedig legyen az a legnagyobb elégtétel, hogy sikerült érvek nélkül ellent mondani. Ha ez elég egyesek boldogságához, hát adjuk meg. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  13. Kedves gets !

    Elárulom, hogy semmilyen jelentőséggel nem bír számomra a mínuszolás, nem ez zavar, hanem a jelenség. Az, hogy egyébként nagyjából azonos oldalon állók, hasonlóan gondolkodók sem tűrik el, ha valamelyikük nem ért egyet mindenben velük. Ami különösen nevetségessé teszi jelen esetben a dolgot, hogy ez mindössze csak egy rossz címadásra vonatkozott, nem komoly, elvi jelentőségű témára. Amennyiben én blogolnék valahol, ott is csak az érdemi hozzászólásokkal foglalkoznék, nem a névtelenség fedezéke alatti mínuszolókkal.
    Köszönöm a hozzászólásodat :-))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  14. Az ombudsmant pedig a nemzeti konzultációra hívatkozva
    Viktor cézár fogja betiltani!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Na végre! Látom kezd már elege lenni másoknak is. Azt mondom, hogy legalább mi azonos gondolkodók tartsunk össze és ne bántsuk meg egymást, pláne fölöslegesen.
    Ami az ombudsman megnyilvánulását illeti, ugyancsak eső után köpönyeg.Tetszik, nem tetszik egy jó pár millió ember teljes adat halmaza feldolgozásra került. Ez volt ennek a vonalkódosdinak az oka, hogy ha úgy hozza a szükség pillanatok alatt el lehessen érni az éríntettet. Na ez az amit én végkép nem bírok tolerálni és ilyenkor bánom, mint a kutya amelyik hetet kölykedzett, hogy nem maradtam külföldön, amikor bőven volt rá lehetőségem. Ebben az országban szöges bakanccsal tapossák a demokráciát és a szabadság jogokat.Itt már a WC-re is lassan csak parancsszóra lehet menni.
    Megszabják mit egyél és mit ne, mit igyál és mit ne, legyen gyereked és mennyi, járj iskolába, de csakis olyanba amilyet az állam jónak lát és természetesen a foglalkozásodat is ők döntik el és különben is gondoskodnak róla, hogy legalább is sejtsed, hogy figyelve vagy. Na ezt neveztem én egy régebbi kommentemben terrorcselekménynek. A megfélemlítést. Ezt a kormány kiválóan érti

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  16. Legyetek erősek !
    Máris megtámadják a rendelkezéseit a Biróságon.
    Ma esti hír a Klubrádión.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. zorka:
    A módszer egyszerű:
    Mindenkinek kell adni egy mínuszt és ha megvan akkor a végén be kell írni :
    “Botsika elnézést , véletlenül minuszt nyomtam.” De nemírod hogy kinek.
    Ezen mindenki elgondolkodik és senkisem érti.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  18. Most jarnak egy szep “tancot” aztan marad minden igy ahogy van!
    Sajnos ez megint csak egy nephulyites, cirkusz nekunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. “Berágott az ombudsman Orbánék vonalkódjain”

    Mi ebben a rosszízű címadás? Nos néhány jóízű címadás javaslat, kényesebb izlésűeknek:

    Rosszallását fejezte ki az ombudsman Dr. Orbán miniszterelnök úr vonalkódjai miatt.
    Helytelenítette az ombudsman Dr. Orbán miniszterelnök úr vonalkódjait
    Kifogással illette az ombudsman Dr. Orbán miniszterelnök úr vonalkódjait

    Istenem, milyen jó is nekünk, hogy ilyen horderejű kérdéseken polemizáljunk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  20. Zorka, elmondanám neked, te finomlelkű,
    hogy ami itt a cikkbe belekerült, az csak része a sztorinak,
    Orbánék azzal vádolják az ombudsmant, hogy hivatala
    feloszlatása felett érzett dühében és sértettségében
    rohant neki bőszült bika módjára ennek az angyali tisztaságú
    kezdeményezésnek, és még te nevezed az AN-t tipikusan rosszizűnek, meg primitívnek! Hülye vagy?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  21. Omerta
    Egyetértek veled. El kell a cikket olvasni, oszt utána primitivezzünk. Ha indokolt.
    Fel sem tünt, hogy a dolog miről szól? Hogykormányzati segítséggel gyakorlatilag nyilvántartást vezet a fityesz azokról, akik támogatják és azokról, akik nem. Ez itt a lényeg, nem a fanyalgás…Jogállamiság, jogbiztonság, adatvédelem a Holdban. Ezen valóban fel lehet háborodni. Fel is kell.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  22. Bocsánat, még valami.
    Az Amerikai Népszava a magyar újságírás legjobb hagyományai szerint készül.
    Tartalmilag és színvonalát illetően is nagyon elégedett vagyok a lappal.
    Biztos primitiv a gondolkodásom, azért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  23. Jóri András megtiltotta, elrendelte… Uramisten: hogy mer így beszélni?! Hát nem érzi, hogy semmibe veszi a magyar zembere kakaratát ( © fsp)?! Azokét, akik sosem volt többséget (a kétharmados Fidesz-KDNP többség lepipálja az MSZP-SZDSZ korábbi 72 százalékát! – ez az Új Kor matematikája!) adtak a végre Magyar Kormánynak, hogy újraszüljék a zországot, a zegész ájrópát?!

    Jóri, Jóri, Jóri! – süvöltsük ezt a nevet, zemberek, hadd szarjon be ő is meg mindenki! Mert velünk, zemberekkel, a zemberek által mindenre fölhatalmazott NÜK-kel nem lehet ám kukoricázni! Ha egyszer mi, zemberek, kellő zismeretek birtokában, szabad kakaratunkból Kubatovokra bíztuk személyes adatainkat, hogy megvédje őket, akkor nem hagyjuk, hogy ebbe egy ombucmanó, akit a zűrzavaros zidőszakból felejtettek itt (de nincs már sok ideje!), belepofázzon holmi “megtiltom”-mal, “elrendelem”-mel!

    http://karancs.nolblog.hu/archives/2011/08/16/S_a_zembere_kakarata/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  24. Válasz Omertának és Győzőnek.

    Jó lenne, mielőtt ilyen vehemensen támadtok, figyelmesen elolvasnátok amit írtam. Nem a cikkben foglaltakat nehezményeztem, mindössze a címadás bulváros jellegét. Amennyiben ez nektek nem zavaró, nos, az az ízléseteket tükrözi. Az enyém más.
    Győző, ahogy írod, ”
    Az Amerikai Népszava a magyar újságírás legjobb hagyományai szerint készül.” Pontosan ezért nem illik ide a hasonló, hatásvadászó címadás, a legjobb, hangsúlyozom, hogy a legjobb hagyományok nem ilyenek.
    Szórakoztató számomra, hogy az általam leírtakat a legcsekélyebb mértékben sem veszitek figyelembe és kioktattok arról, miről is szól a cikk. Olvastam,sőt, értelmezni is tudom, veletek ellentétben, akik még egy hozzászólást is félreértelmeztek.
    Omerta, a megjegyzésed “és még te nevezed az AN-t tipikusan rosszizűnek” világosan mutatja, hogy egészen másról írsz, mint amit kifogásoltam.
    A kérdésedet pedig talán feltehetnéd Magadnak, ha képes vagy higgadtan értelmezni a mostani beírásomat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  25. Zorka, szerintem kár a cikk címén rugózni :) Kritizáld a tartalmát, vagy érts vele egyet – belátásod szerint :)

    Feltételezem, hogy nem az “ombudsman”, “Orbán” ill. “vonalkód” szavak zavarnak, hanem a “berágni” ige használata.
    VAlóban kissé pongyola szóhasználat, de a hétköznapi magyar nyelvben már eléggé általános. Magam is használom néha :) Őszintén: nem értem miért olyan nagy probléma ez?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  26. Hát biza, a Nagy testvér ott figyel bennünket, ahol hagyjuk. :)
    Egyébként meg ne marakodjatok már zorkával amiatt a nyomorult cím miatt!
    Legközelebb majd ebből okulva veretesebb szavakkal fogalmazza meg a címet az AN, oszt jónapot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  27. coffi,

    azt hiszem, kénytelen leszek hazánk legharcosabb nyelvvédőjéhez, semennyire nem tisztelt elnökünkhöz fordulni, fejtse ki “álásfoglallását” az ügyben.:-)
    Még egy röpke megjegyzés : azért, mert egy szóhasználat valóban elterjedt a szlengben, továbbra sem tartom helyesnek, ha ezt egy általam is kedvelt, nívósnak tartott újság, vagy internetes oldal alkalmazza.
    A trágár, mocskolódó szövegeket – melyek szintén kezdenek előfordulni a hozzászólásokban – talán említenem se kell. Annak viszont nagyon örülök, hogy aki ilyen stílusban ír kommentet, azt már a többi hozzászóló figyelmezteti, hogy az ilyen szóhasználat az AN oldalán nem elfogadott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  28. zorka
    Relax, please! Ha jól tudom, az újságírói nyelvhasználat némileg szabadabb, mint a szalonokban elterjedt emelkedett stílus. Kéretikezt elfogadni, sznobizmus helyett.
    Uff.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. Győző,
    ha tudnád, hogy én milyen nyugodt vagyok ! Ablakmosás közben jövök néha a géphez relaxálni.
    Tudod, a szalon ablakait mosom éppen :-))
    Megyek is, vár még pár ablak :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  30. ezt az embert is meneszteni fogják nem sokára, mert ellen szegült Orbánc feudalizmusa ellen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  31. Az ombudsman határozata akkor is jelentős, ha a Fidesz, ahogy az biztosra vehető, semmibe veszi. Mert minden szuverén döntés létfontosságú az önkény körülményei között, s mert eggyel több lesz a hatalom által elkövetett nyilvánvaló, pofátlan jogsértések száma – kicsivel közelebb kerülünk ahhoz, hogy a “zemberek” is megértsenek valamit abból, mi is történik nálunk..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos