Ronai and Ronai
AMERIKAI

Pakisztán megmutatta Kínának a lopakodó helikoptert 2011. augusztus 16. kedd 10:38 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Pakisztán megmutatta Kínának a lopakodó helikoptert

Iszlámábád – A Financial Times szerint a pakisztániak engedélyt adtak kínai szakembereknek annak a helikopternek a megvizsgálására, amely sérülést szenvedett Abbottabadban az Oszama bin Laden ellen elkövetett rajtaütésnél, és a kommandósok hátrahagyták.

Amennyiben az értesülést megerősítik, további károkat szenvedhetnek a május óta szinte folyamatosan mélyrepülésben lévő amerikai-pakisztáni kapcsolatok.

A május másodikán zajlott akció során két módosított Blackhawk helikopterrel közelítette meg a SEAL-egység a bin Laden-villát. Az egyik gép meghibásodott, így kénytelenek voltak hátrahagyni. Pakisztán később a gépet visszaadta az Egyesült Államoknak.

A brit Financial Times tudni véli, hogy az Egyesült Államok tisztában van az ezután történtekkel, nevezetesen azzal, hogy kínai katonatiszteknek mutatták meg az elhagyott Blackhawkot. Pakisztán szoros és jó kapcsolatokat ápol Kínával. A katonatisztek felvételeket készítettek, sőt, mintákat vettek a Blackhawk radarsugarakat elnyelő bevonatából.

A hivatalos Amerika egyelőre nem kommentálta az értesülést; a Reuters egy neve elhallgatását kérő forrása úgy nyilatkozott, oka van azt hinni, hogy a hír igaz, de a maga részéről nem tudja azt megerősíteni. A pakisztáni hadsereg részéről senki nem nyilatkozott, az ország hírszerzése, az ISI viszont cáfolta a Financial Times állításait.

Noha Pakisztán ma Afganisztán után a második legmagasabb amerikai pénzügyi segélyt élvezi, vezető pakisztáni köröknek ennek dacára meggyőződésük, hogy Kína megbízhatóbb szövetséges, mint az Egyesült Államok. A pakisztáni-kínai kereskedelem mértéke évi 9 milliárd dollárra rúg. Pakisztánban Kína a legfőbb beruházó az infrastruktúrában, a telekommunikációban, a tengeri és a légikikötőkben. Az iszlám ország ugyancsak Kínától veszi a legtöbb fegyvert.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Biztos vagyok abban, hogy Kína régen leutánozhatná ezt a csoda gépet, ha akarná.
    Megjegyzem, USA nagyon süket, ha tömi a Pakisztániakat lóvéval, hacsak egyesek nem kapnak belőle vissza…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. nem oyan könnyű csak úgy ” leutánozni ” egy ilyen gépet , még sokkal egyszerűbbeket sem.
    Mondok példát.
    Csaucseszkuék megvették a Renault 12 es autó gyártási jogának 90 százalékát , de nem vették meg a féltengelyek meg egyébb teherviselő részegységek gyártási eljárásait. Egyszerűen lekoppintották azokat.Vasból.
    A végeredmény közismert : a Dácsia megsem tudta közelíteni a francia technológiájú ötvözött eljárással készült tengelyekkel szerelt Renault 12 .-esét. Hiába kutatták keresték analizálták a legkorszerűbb módszerekkel éveken át.
    Nemelég ám tudni hogy milyen elemek meg molekulák vannak a babfőzelékben ! Ha azokat összekeverjük , max. csak egy bűzos folyadékot kapunk.
    Tudni kell az elkészítés módját is !
    Szaal nem kell attól tartani hogy Kína majd elkezdi tömegesen gyártani és a kínaipiacon óccóér’ árúsítani ezeket a szélkelepeket .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Tévedés azt hinni, hogy a lopakodó technológia olyan rendkívüli lenne, amit nem lehet leutánozni. Oroszország és Kína rendelkezik evvel a tachnológiával.Az viszont tökéletesen igaz, hogy a lopakodó repülőeszközök egyes tipusainak kifejlesztése óriási költségekkel jár. Ugyanis a megfelelő, radarok számára láthatatlan felületek kialakítása hatalmas mennyiségű tervezőmunkát és sok kisérletet igényel. A radarholllámokat elnyelő bevonatok ugyanis csak csökkentika visszavert elektromágneses hullámok energiáját, a megfelelő felületek kialakításával viszont elérhető, hogy az interferencia segítségévelolyan mértékben csőkkentsék a visszavert jelet, hogy alokátorok vevői ne tudják érzékelni. Viszont a lokátor frekvenciasávjának megváltoztatásával a lopakodás lehetősége kiküszöbölhető. A Jugoszláv háború során lelőtt lopakodót a légvédelem egy elavult régitípusu lokátorral követni tudta,és így tudták megsemmisíteni. Úgy tudom, hogy a műholdas felderítőeszközök a lopakodó repülőeszközöket a kibocsátottt hőenergia mérésével tökéletesen felderítik. Így az ilyen eszközök nimbusza csak a méregdrága eszközök marketingje.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  4. Kis kiegészítés:

    Az a helikopter nem “megsérült”, hanem üzemképtelenné vált, ezután pedig az ilyenkor, ellenséges területen érvényes protokoll szerint felrobbantották a katonák.

    Szóval, abból kb. annyi maradt, amennyi a fotón látható, vagy még annyi sem. Abból meg nem fognak tudni semmit “lemásolni”, főleg, hogy a helikopter nem lopakodó volt, hanem lopakodó üzemmódban repült.

    Amiket pedig nyúlgyuri a lopakodó gépekről írt, az az egész technológia teljes-. tökéletes félreértése, nemismerete.

    Annyi benne a tévedés, hogy ezt egyszerűen nincs időm magyarázni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Kína, meg a baromira fejlett technikája… hagyjuk már.

    Ha már repülőgyártásról van szó, Kína még az izraeli Lavit sem tudta “lemásolni”, mikor Izrael eladta nekik az egyik prototipust a ‘90- es évek elején. Pedig az a gép a ‘80- as évek végén épült… (igaz, akkor az izraeliek szerint a világ akkori legjobb vadászbombázója volt).

    Kína annyival van lemaradva a valóban fejlett haditechnikától, az összes létező fegyvernemet tekintve, hogy évtizedekbe kerülne, míg ezt behozzák, feltéve, ha az összes fejlett ország megállna a jelenlegi szintjén, és nem fejlesztenének ezentúl semmit.

    Kínának hatalmas az arca, mint mindig, de a tudása kicsi. Ezt próbálják a nagypofájú, de többnyire valótlan bejelentésekkel ellensúlyozni, bár, inkább röhejesek, semmint ijesztőek.

    Ennél már csak a folyamatos iráni hőzöngés szánalmasabb, ha már nagypofájú, de teljesen valótlan, sőt, képtelen, bizonyíték nélküli technológiai bejelentésekről van szó…

    Szupertorpedók, lopakodó hajók, tengeralattjárók, és repülők (minden lopakodó, :) ), fúziós reaktor (WTF???), szuperpontos, szupergyors, lelőhetetlen ballisztikus rakéták, (minden “szuper”, értitek?), mindent látó radar (WTF II. ???), csúcsminőségű űrtechnológia, hogy csak az utóbbi hat év leghülyébb bejelentéseit említsem.

    :)

    Na, de Kína sem hordott össze sokkal kevesebb hülyeséget az utóbbi években, de ők valamivel visszafogottabbak… na, mindegy, bőgjenek csak, amit akarnak, attól egy kicsit sem lesznek jobbak, csak nevetségesebbek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Nem tudom, a kritikus tömeg abszolút mennyiség, vagy egy arányszám?
    Mert ha ez ugye arányos mennyiség, akkor van olyan kis arányos mennyiség is, ami egy ágyúlövedék nagyságú. Ágyúval pedig tudunk 40-50 km-re lőni. Így van Cicvarek? Ha? Így.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Kedves Nyúl kartárs :
    Légy erős : A lopakodó FELÜLETÜ ( pl. F117 ) ötlete egy szovjet repülőmérnöktől származik , a hatvanas évek idejéből, miszerint lehetne olyan tört felületü repülőgépet készíteni , ami még a levegőben is képes lenne megmaradni mikozben szétszórja a radar-hullámokat.
    Persze körberöhögték az akkori SZU .-ban , viszont a leközölt cikkre felfigyeltek az USA .-ban !
    A feladat megoldásához kellett egy szuper-számítógép meg egy spéci tervező software. Ezek elkészítése dollármilliókba került és 10 évig is eltartott.
    Ezután hamar megépült a prototipus , a hetvenes években pedig elkezdték a soroztgyártást.
    Az Őbölháború után a még élő szovjet aerodinamikus is megszólalt hogy aszongya : Szép szép de azok a széjjelszóródott radarsugarak valahok csakmegvannak. Például a világűrben benne. Tehát detektálhatóak.
    Na persze….majd egy megtámadott ország nagyhamarjában fellő olyan 200 radar-érzékelő szatellitát azért hogy megakadályozzon valami szaros laktanya lebontását.
    Inkábbcsak savanyú volt neki a szőlő…
    A radarhullámelnyelő festékek egyáltalán nem képeznek titkot.Még otthon is el lehet ilyeneket készíteni a konyhaasztal sarkán..csak nagy kosszal jár.
    A lopakodók igazi trükkjei a fedélzeti elektonikákban vannak , de azok sem képeznek nagy tikot…bonyolult tranzisztoros ketyeréket bárki képes gyártani ha jó sok a pénze.
    Ellenben a működtető software.-ek tömege ! Az már igen. Csakhát azok törlésre kerülnek mikor egy ilyen gép megsérül , vagy leesik.Vagy elhagyják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Gonoszka:
    A tüzérségi atomrobbanó lövedéket már nagyon régen elkészítették. Délafrika csinált ilyet , amerikai lövegre alapozva , izraeli segítséggel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Orbán András Lajos

    Hát szerintem is csak annyit tudtak meg a helikopterről mint annak idején a szovjetek az Opel Olimpiáról, ami Moszkvics Olimpia néven döcögött a szteppén…………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Na Geyza, hát ez az, amiről mecsoda egy csönd van. Téged nem nyugtalanít?
    Engem kicsit igen. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. ez fura !!! Hátra hagyták ??? Utolsó ismereteim szerint kommunikációs és felderítő eszközök eltávolítása valamint a fegyverzet leszerelése (ebben az esetben utóbbiról nem lehet szó,szükségtelen mivel evakuálták őket ) majd a gép megsemmisítése az általános direktíva. Ha ettől el tértek arra parancs volt,ha volt akkor ujjat nem tud meg senki abból ha a roncsot megkaparintja.
    A másik eshetőség hogy valami nagyon nagy baj történt ami meg gátolta őket benne. Teljes megsemmisítő csapás el szenvedése vagy megadás,ilyen viszont nem történt.
    Úgyhogy menyen csak Kínai koppintó csoport vizsgálódni bátran.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Geyza bácsi az F117 az a lopakodó technológia “ős kövülete”
    A fejlett számítógépes avionika nélkül képtelen lenne még a levegőben maradásra is, számtalan (ha jól tudom 5) számítógép figyeli a repülési adatokat s a másodperc tört része alatt végrehajtott módosítások tucatjaival érik el a repülőképességet.

    Oszama kertjében egy csökkentett észlelhetőségű Black Hawk zuhant le. Ami nem más mint egy hagyományos Black Hawk “felöltőztetve” kicsit le degradálva :-) vagyis a radar keresztmetszetet csökkentő burkolat s festés no meg a titkos elektronika amit biztos lehet mindenki benne hogy nem hagytak a gépen a Kínaiaknak ajándékba!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. No meg aztán így is lehet tesztelni a “szövetséges” hűségét. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Utána néztem kicsit :-) A fentiek szerint jártak el ,meg semmisítették a gépet. Egyedül a képen is látható farokrotor maradt “éppen” :-) abból meg nem lesz sok kicsi ” yellow hawk ” ja Kínának!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Pár napja, talán valamelyik angol netes lapon láttam, hogy asszonggya, Kína vízre bocsájtotta első repülégéphordozóját.

    WTF??? – gondoltam, mert hogy,

    Kínának egyszerűen nincs meg a technológiai háttere ilyen eszköz építéséhez. Ehhez direkt erre a célra épült speciális hajógyár kell, erre a célra épült gépekkel.
    Kínának a fasorban sincs ilyen, pár atomtengeralattjárót is alig tudtak összehozni, azok is kb. 25- 30 évvel vannak – voltak lemaradva az aktuális élvonaltól.

    Egy repülőgép hordozó építéséhez pedig messze több kell, mint a tengeralattjáróhoz.

    Nem véletlen, hogy még az USA is csak egy helyen épít már hordozókat (Newport News hajógyár). A mai csúcsszintet csakis ez tudja biztosítani még náluk is, ezzel egyenértékű pedig jelenleg sehol máshol nincs a világon.

    Az irgalmatlan költségekről nem is beszélve, amit Kína szintén nem engedhet meg magának.

    Így hát, utánanéztem.

    És lám csak:

    - Az a bizonyos “kínai repülőgéphordozó” nem más, mint egy, a ‘80- as években építgetett, de aztán félbehagyott szovjet hordozó TORZÓJA. Éppen csak a fedélzet van ráépítve a hajótestre, de kb,. ennyi.

    Ez vagy 20 évig rohadt valami tetves orosz kikötő dokkjában, a rozsda teljesen belepte az egészet.

    Kína ezt a roncsot vette meg, gőzöm nincs, mikor, és pár hete sikerült annyira összegányolni, hogy tengerre tudták tenni az elsüllyedés közvetlen veszélye nélkül, sőt, talán be is tudták indítani, mert mintha valami próbaútról is szó lett volna, de ez nem biztos.

    Még fotó is van róla, felülnézetből.

    Mit mondjak, pl. az Arizona csatahajó lehet, jobban nézett ki, 1941. december hatodikán, úgy dél körül, Pearl Harborban…. :(

    Ehhez egy üzemképes, letesztelt hordozó még évekre van, akkor is, ha Kína ezentúl izomból elkezdi ezt a torzót beépíteni, rozsdamentesíteni, lefesteni, műszereket telepíteni rá, parancsnoki tornyot építeni, repülőemelő lifteket és katapultokat beépíteni, stb.

    Így aztán, kiderült, hogy a “kínai repülőgéphordozó” egy szovjet roncs, ami évekre van még a hadrendbe állítástól.

    A kínai technika egy vicc, habókos hírei pedig többnyire belső fogyasztásra szánt propagandaanyagok, vagy a kellőképpen hülye “nyugati” médiák félrevezetését célzó kamuhírek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. A rongyfejűek bármikor készek barátaikat elárulni kicsiny baksis kedvéért…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Matolcsy Európa legrosszabb minisztere 2012. november 22. csütörtök | AN

Titkos információkat tartalmaz az Owen-könyv 2012. szeptember 6. csütörtök | AN

Konzulátusi dolgozók sérültek meg 2012. szeptember 3. hétfő | AN

Bin Laden halála egy kommandós szerint 2012. augusztus 29. szerda | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos