Ronai and Ronai
AMERIKAI

Fekete hónap volt az augusztus Afganisztánban 2011. augusztus 31. szerda 19:22 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Fekete hónap volt az augusztus Afganisztánban

Washington/Kabul – Az Egyesült Államok hadserege a tíz éve folytatott afganisztáni háborúban még egy hónapban sem könyvelhetett el akkora veszteséget, mint idén augusztusban.

Hatvanhat amerikai katona halt hősi halált az elmúlt hónapban, eggyel több, mint a második leghalálosabbnak bizonyult tavaly júliusban. A megölt katonák majdnem fele – javarészt a haditengerészet elit SEAL egységének kommandósai – az augusztus hatodikai rajtaütésben vesztette életét, amikor a tálibok rakétával lőttek le egy Chinook csapatszállító helikoptert.

Noha a hadsereg forró nyárra számított azt követően, hogy a korábbi offenzívák miatt visszaszorult tálibok igyekeztek visszanyerni a pozícióikat, és serkentően hatott rájuk Oszama bin Laden májusi likvidálása is, a magas veszteségek miatt minden eddiginél nagyobb nyomás nehezedik Barack Obama adminisztrációjára az amerikai haderő kivonása érdekében.

Az elnök rendelkezése értelmében idén tízezerrel, 2012 nyaráig további 23 ezer fővel csökken az afganisztáni amerikai csapatok létszáma, ám akkor még mindig közel hetvenezren lesznek az ázsiai országban. Hamid Karzai elnök kormánya jelenlegi álláspontja szerint 2014 végéig az összes külföldinek távoznia kéne, ma azonban egyenlőre illuzorikusnak tűnik az elképzelés, miszerint a kabuli rendszer addigra képes lenne megállni a lábán.

Augusztus nem csak az amerikai, de más szövetséges országok hadseregei számára is halálos veszteségeket hozott. Hősi halált halt két brit, négy francia, egy új-zélandi, egy ausztrál, egy lengyel harcos, valamint további öt katona, akik nemzetiségét nem hozták nyilvánosságra. Idén eddig összesen 403 külföldi katona tért haza koporsóban Afganisztánból, s közülük 299-en voltak amerikaiak

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. “a kabuli rendszer addigra képes lenne megállni a lábán.”
    nem képes! :(
    Hagyni kell őket, döntsenek a saját mostoha sorsukról egyedül!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Arra kell csak vigyázni, hogy a terroristáik csak az országukon belül működjenek és nehogy kijussanak más országokba. A többi pedig magánügy. Gyilkolják egymást nyugodtan, nem kell a demokráciát azokra erőltetni akik nem igénylik azt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. Az idén összesen 403 katona családja siratta hozzátartozóját a világban csak azért, hogy demokráciában élhessenek.
    Haza kell hozni a fiúkat/lányokat. A munka elvégezve. Az afgánok meg harcoljanak egymással az utolsó emberig.
    Sokba kerül az adófizetöknek demokráciát létrehozni egy olyan országban, ahol nem akarnak demokráciát. Van ásványkincsük, lehetnek bányáik, tudnak fizetni, nekünk pedig vannak eladó fegyvereink. Ha pedig ismét a terrorizmus kiindulóhelye lesz Afganisztán, akkor csak a levegöböl kell öket móresre tanitani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. Kedves eOLOMBIS!
    Tudtommal nem kötelező katonának beállni, és Afganisztánba elmenni, harcolni.
    Mi is a ”DEMOKRÁCIA” tulajdonsága, jellemzői? Hol van ilyen a földön? Olvasd el unokád gimnáziumi tankönyvét. Én miattam, érdekemért és demokrácia védelmében senki nem harcol Afganisztánban.
    Afganisztánban olyan ásványkincsek vannak, mi kevés helyen van, és olyan mennyiségben. Nem véletlenül megy érte a harc. De kérdem én tőled, ha kivonulnak a csapatok, akkor meddig fog működni a MOL feldolgozó és kút, Pakisztán és Afganisztán határán? Miért is folyik a megszállás, harcok? Kinek üzlet? És ugye nem az értelmiség megy harcolni, elhalálozni, de még nem is a politikusok gyermekei? Lehet, hogy kormányok, politikusok örülnek, hogy kevesebb a munkanélküli, gondot okozó egyén, mert elment harcolni más ország, kontinensre?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Öt évet kapott a verekedő őrmester 2011. november 20. vasárnap | RR

Véres Halloween Afganisztánban 2011. október 30. vasárnap | RR

A CIA különleges alakulatai még nem csomagolnak 2011. október 10. hétfő | RR

A veteránok többsége szerint megérte háborúzni 2011. október 5. szerda | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos