Ronai and Ronai
AMERIKAI

Virrasztás a diszkriminatív egyháztörvény ellen 2011. július 30. szombat 3:41 | AN Forrás: nol.hu

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Virrasztás a diszkriminatív egyháztörvény ellen

Budapest – A napokban elfogadott új egyházi törvény ellen, a vallásszabadság védelmében tartott félnapos virrasztást csütörtök estétől az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai központjuk udvarában. A törvényt több más egyház sem fogadja kitörő örömmel. A demonstrációt számos közéleti személyiség is fölkereste.

Az új törvény értelmében a jövőben 14 felekezetnek lesz egyházi státusza, míg az összes többi vallási közösségnek kérvényt kell benyújtania az illetékes miniszterhez, ha a jövőben egyházként szeretne működni. Amennyiben a miniszter megalapozottnak találja a kérelmet, akkor a parlament kétharmados többsége, vagyis a Fidesz-KDNP mondja ki a döntő szót. Jogorvoslati lehetőség nincs és az sem világos, hogy az elutasított szervezetek a későbbiekben újra próbálkozhatnak-e és ha igen, mennyi idő múlva.

Az egyházak jogállásáról szóló 2011.évi C. törvény következtében sérül az állam és egyház elválasztásának elve, a felekezetek közötti egyenlőség elve – indokolja demonstrációjuk okait Iványi Gábor metodista lelkész, a testvérközösség vezetője. Sérelmezi, hogy nem volt egyeztetés az érintettekkel a törvény megszavazása előtt. A lelkész szerint méltatlan az egész eljárás, hiszen például az egyházuk, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség már a rendszerváltás előtt is sokat hadakozva kivívta a függetlenségét és most, éppen a rendszerváltó Fidesz veszi el azt, amit 30 éve kivívtak. A fennállásának harmincéves évfordulóját idén ünneplő egyház hajléktalanokat ellátó, idősgondozó, gyermekvédelmi intézmények, óvodák és iskolák sorát tartja fenn. Az ellátottak és a diákok száma mintegy hatezerre tehető: az egyház túlnyomó többségében rendkívül szegény, jórészt cigány gyerekekkel és felnőttekkel foglalkozik. Az ősztől kezdődő tanévtől Felsődobszán, Hernádszentandráson, Nagykinizsben, Tiszaszentmártonban készül óvodákat és iskolákat indítani. Azzal, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nem került be az elismert egyházak közé, bizonytalanná vált az állami támogatás – és ezzel az intézmények sorsa is.

Más egyházak is kezdenek felébredni. A Magyarországi Krisnatudatú Hívők Közössége közleményben fejezte ki megdöbbenését, amiért a keleti világvallások képviselői egyáltalán nem szerepelnek az automatikusan elismert egyházak listáján. Kifogásolják azt is, hogy az egyházi státusz elbírálása a parlamentre van bízva és nem a független bíróságokra.

Érdekes, hogy a nagy keresztény egyházak sem mutatnak elsöprő lelkesedést. Mohos Gábor, a katolikus püspöki kar titkára óvatosan nyilatkozott: a törvény alkalmazása során, a gyakorlatban válik majd egyértelművé.

A reformátusok mérsékelt véleménye, hogy remélik: a törvény „új és tiszta alapot teremt” az állam és az egyház együttműködésében. Bölcskei Gusztáv püspök megjegyezte, hogy az eredeti KDNP-s koncepciót még megismerhették, véleményezhették, de az utolsó napon benyújtott fideszes módosítók meglepetésként érték őket.

A Magyar Iszlám Közösség sem került be az elismert egyházak közé. Ettől függetlenül figyelmet érdemel a szervezet honlapján, a trianoni évfordulóra megjelent bejegyzés:  „Nekünk nem jutott Musztafa Kemal. Nekünk egy hazaáruló gróf, Károlyi Mihály jutott, aki leszerelte a magyar hadsereget, és átjátszotta a hatalmat a sátán szolgáinak, a kommunistáknak, akik vérbe borították Hazánkat. Isten bocsássa meg, de ennek a sátán fattyának még mindig állnak a szobrai szerte az országban… Sorsunk megpecsételődött hát, de Isten mégis megenyhült kissé felénk: ha hadseregünk nem is maradt, de volt egy maroknyi ember, igaz hazafi, akik a Prónay Pál vezette Rongyos Gárdában nem tették le a fegyvert.”

Aggályosnak tartja az egyházi törvényt Thomas Melia, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára is. A kormánypárti politikusokról egyelőre leperegnek a bírálatok. A fideszes Deutsch Tamás alpári stílusban utasította vissza a kritikát.

A virrasztással egybekötött demonstrációra sokan gyűltek össze szolidaritásukat kifejezni. Sok idős és fiatal, utóbbiak zömmel a Wesley János lelkészképző főiskola hallgatói voltak, leendő szociális munkások. A szónokok között volt Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke, részt vett a demonstráción Kuncze Gábor egykori belügyminiszter és SZDSZ-es képviselő és Lendvai Ildikó MSZP-képviselő, a párt volt elnöke is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Valamikor a fidesz tagok a kereszténydemokraták láttán “térdre imára”,általuk viccesnek szánt megjegyzésre ragadtatták magukat.
    Most nagyon úgy néz ki, hogy a katolikus egyház, meg a Hit gyüli szólítja fel M.ország lakosságát erre nemsokára.
    Megy a szemfényvesztés 1000-el,és a hívőket kihasználva fogják mindenhatóságukat kiterjeszteni az egész országra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. A hívőket nem tudják kihasználni, csak a vallásosokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Ez a virrasztás kb. pont annyit ér mintha valaki fingással akarná szétoszlatni a tornádót..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  4. “sokan gyűltek össze szolidaritásukat kifejezni.”
    Ezt azért nem mondanám!
    Voltunk kb 100-200-an.
    A kiválasztott egyházak képviselői meg sunnyognak.
    Nem emlékszem, hogy egy is ott volt-e, hogy felermelje a szavát ez ellen a disznó egyházi törvén ellen.
    Egy református nyugdíjas papp , mint magánember beszélt a törvény diszkriminalizációjáról.
    Nekem is ott Geyza véleménye jutott eszembe ott.
    Aztán átfogalmaztam bolhaköhögésre.
    Szégyelje magát mind a 14 kiválasztott. Most hajtanak más által felépített koncra.
    Sajnos mivel a média ippen, hogy említést tett a virrasztásról, és kevesen neteznek a hívők között, talán ez is közrejátszott a látszólagos érdektelenséghez.
    Persze, a kimaradt egyházak miért nem mozgósították a híveiket, legalább Bp-en.
    Több SZDSZ-es személyt véltem felismerni.
    Szebb napokat, mert nagyon borúl be az ég.
    Lassan ránkszakad az orbáni ég!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A katolikus egyház is jobban teljesít 2014. március 23. vasárnap

Egyházi ejnye-bejnye Hegedűs Lorántnak 2014. március 8. szombat

Iványi Gábor egyháza bojkottál 2014. február 14. péntek | AN

Káder János parancsra tette 2014. február 11. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos