Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem csökkenti a benzin adóját a kormány 2011. július 29. péntek 7:15 Forrás: AN, Népszava

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem csökkenti a benzin adóját a kormány

Budapest – Egekben a benzin és a gázolaj ára, ami, nem nehéz belátni, nemcsak a még mindig autóval járókat sújtja. A soha nem látott magasságokban szárnyaló üzemanyagár a szállítási és egyéb költségeken keresztül az élet szinte minden területére begyűrűzik. A kormány és a Fidesz az előző kabinetekre mutogat, mondván, ők emelték a benzin jövedéki adóját. Azt elfelejtik megemlíteni, hogy a sokszor hivatkozott kétharmaduk birtokában simán mérsékelnék az üzemanyagok adóját. Igaz, ezt az amúgy is szorult helyzetben lévő költségvetés bánná. Kár a benzinért.

Mivel a folyamatos benzin- és gázolajár emelkedés a szegényebbeket érinti a leginkább, a kormány bevételeit pedig hizlalja, a gazdagokat támogató Orbán-kormánynak esze ágában sincs lépéseket tenni a hatóanyagárak csökkentése érdekében. Sem az üzemanyagárba épített adókat nem mérsékli, de mint magyar olajcég csaknem 25 százalékos tulajdonosa sem tesz semmit – állítják szakértők. A kormánynak lenne miből adót mérsékelni, ha hibás gazdaság- és adópolitikája miatt nem lenne üres az államkassza.

Minden egyes forintot igyekszik beszedni az adófizetőktől a kormányzat, mert mostanra kiderült, hogy félre tervezte az idei költségvetést és csúnyán elrontotta az adópolitikát. Ezért a kormányzatnak meg sem fordul a fejében, hogy a háztartások, illetve az egész gazdaság érdekében mérsékelje az üzemanyagárakba épített jövedéki és forgalmi adót. Inkább megfizetteti a baklövései árát a társadalommal – mondta el a Népszavának Katona Tamás.

A volt pénzügyminisztériumi államtitkár Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivő kijelentéseire válaszolt. A szóvivő ugyanis – tőle nem szokatlan módon – az egyik legutóbbi nyilatkozatában igyekezett az előző kormányt felelőssé tenni a mostani magas hajtóanyagárakért. Mondván: a szocialista kormányzás alatt kétszer is volt adóemelés az üzemanyagoknál. Ellenzéki politikusként Szijjártó Péter több fideszes vezetővel együtt harcosan követelte a benzin és a gázolaj árak adótartamának a lefaragását. Most viszont, miután kormányra került a Fidesz, mereven elzárkózik a közteher mérséklésétől.

Katona Tamás szerint a benzinárak ügye ékes példa arra, hogy mennyire mást mondott a Fidesz ellenzéki pártként, és mennyire másként cselekszik, ha kormányra kerül. A szocialista politikus hozzátette: valóban volt az előző kormányzati ciklusban adó emelés, az egyik alkalommal világgazdasági válság költségvetésre gyakorolt hatásai miatt volt szükség kisebb korrekcióra, a másik esetben pedig az Európai Unió által előírt adószintre kellett felemelni az árba épített közterheket. Igaz, jegyezte meg a szakember, akkor még csupán hozzávetőleg 300 forintot kellett fizetni a hajtóanyagok literjéért és nem 400 forintot mint most.

A jelenlegi magas árakért egyértelműen az Orbán-kormány a felelős – állítja Katona Tamás. A kormányzat rossz gazdaságpolitikája miatt gyengült ugyanis a forint, s a magyar fizetőeszköz gyengélkedése a mostani magas benzin és gázolajárak egyik oka. A folyamatos benzin drágulás azért nem aggasztja a kormánypártot, – fűzte hozzá a szakember – mert az általa támogatott felső osztálybeli társadalmi réteg rendelkezik akkora jövedelemmel, hogy abból ki tudja fizetni a rekordokat döntögető árakat is. Másrészt a kormány is óriási összegeket profitál az adóbevételein.

Már csak azért lépnie kellene a kormányzatnak, mert a magas benzin és a gázolaj árak csökkentik a hazai vállalkozások versenyképességét és fékezik az egész gazdaságot. Emellett a növekvő szállítási költségek beépülnek a különböző termékek és szolgáltatások árába.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Ennek a sz@rgyártónak nagyon tenyérbemászó pofája van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  2. A jelenlegi kormány felelőssége kettős, kormányként és a MOL főtulajdonosaként is felelős az üzemanyagok árának alakulásáért.
    Az a kormány, amelyik órák alatt képes a neki nem tetsző alkotmánybírósági határozat miatt lenullázni az Alkotmánybíróság hatáskörét, csak akarata hiányában nem képes megváltoztatni az üzemanyag árakba beépített jövedéki adó mértékét.
    Szíjjátó úr ezért csak önmagára, de legfőképp a populista ígéretekkel fülkeforradalmat csináló főnökére mutogathat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  3. ellenzékben-most:
    üzemanyagár adó csökkenés- növekedett az ár, adó marad
    mnyp pénztárak védelme- államosítás
    van itt pénz csak nem kéne ellopni- több 100 millárdos költségvetési hiány

    Az előző kormányban a lopás személyhez kötött, a jelenlegi rendszerben a dilettalizmus központilag szervezett. Melyik okozott nagyobb kárt az országnak és a benne élőknek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  4. Hát igen.
    A fidesz hívők a leg útszélibb hangnembe csaptak át a fórumokon, mert nem tudják mivel védjék szeretett kormányuk gazemberségeit.Nagy a felháborodás,mert mindenkinek az a véleménye, hogy a kormány mérsékelhetné az üa árát!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  5. Ha megint ellenzékben lesz a Fidesz,akkor majd tüntetnek az üzemanyagok adócsökkentése érdekében…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  6. Orbán András Lajos

    Szargyártó, mikor fogsz már lemondani?????????????????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  7. Ennek a hazug sz@rgyártónak minimum az “orbán-bányákban” kell végeznie!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. A kormány csak azt teszi amire a nép fölhatalmazta,a benzinár csökkentését azok
    követelik akik egyáltalán nem számítanak,mert nem érnek semmit,ezt már Lázár
    egyszer elmagyarázta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  9. Amíg a más farkával kellett verni a csalánt addig arattak is volna vele. Most amikor meg kellene mutatni, hogy mit tudnak a mindig hangoztatott szakértelem csak a cinikus mosolygásig működik. Nem véletlenül mondta vitya, hogy keressék meg a bohócügyi államtitkárát, mert az egész kormány a főbohóccal együtt egy kétéves gyermek értelmi színvonalán működik. Nem veszik észre, hogy ha mindennek az árát emelik akkor a fogyasztás jelentősen csökken és a termelés megáll ???
    NEM, mert a kormányzás a hőzöngésből és a saját zseb megtöméséből áll.
    Ha ők HAZUDNAK az természetes, ha én akkor a bíróság elítél !!!!!!!!!!!!!
    fityesz demokrácia !!!!!! Nesze neked 2/3-ad

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  10. Volt alkalmam a MOL-nak dolgozni az ország több helyén is. Az a mértéktelen pazarlás, pénzszórás, ami ott megy elképzelhetetlen egy egyszerű halandó számára. Egyszerűen nem tudják mit csináljanak az irtózatos profittal, amit megtermel a cég. A cég felét kilopják, jelentősen túlfizetnek nem kevés poziciót (pl. szoftverfejlesztés napi(!) 100-200e Ft díjért és hasonlók) és még így is nyereséges marad. A vezetés mindenféle luxusigények kielégítéséről egész csapat beszerző gondoskodik. A beruházásokra szánt milliárdok természetesen oda mennek, ahonnan csordogál is vissza a döntést meghozónak a kifizetett összegből. Nem véletlen volt az 500 milliárdos bevásárlás a kormány részéről, a management élvezi a kedves vezető támogatását (vajon miért is?). Szóval akár a jövedéki adót, akár a MOL profitját is lehetne csökkenteni és lehetne olcsóbb a benzin, de minek. A gazdagabb réteget nem érdekli a benzinár (sőt, nem is érzékelik a drágulását egyáltalán), most hogy már hatalmon vannak, persze elhaltak a harcos követelések a fidesz részéről, hogy csökkenjen az adótartalom. Ez is csak egy populista-demagóg szólam volt részükről, semmi több.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  11. Felháborító.
    De ez -gondolom- már régóta így van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. Havi 100 pengő fixel, minden sz@rgyártó könnyen viccel! Könnyű más f@szát a csalánba verni, mert nekik nem fáj! De majd fog….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  13. Hol vannak a Taxisok, az autóbuszok, és minden más nagygép, ami olajjal, benzinnel működik.? Most kellene a blokád. A magán autósok úgy reagálnak, legfeljebb eladják az autójukat.Ez aztán a megoldás! Kétségbe esve látom, hogy ebben az országban mindent, de mindent meg lehet tenni büntetlenül. E tekintetben teljesen egyedülállók vagyunk a világon.Sajnos!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  14. Hiteltelen ,hazug,aljas bűnbanda.A hernyóképű pedig kifejezetten irritáló,gusztustalan okádék-ember.
    Egyáltalán nem lepődnék meg,hogy ha egyszer falhoz állítanák őket.
    Utálom az erőszakot,de erre én is mondanék egy misét az ördög oltáránál…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  15. övkészítő gerictelen féreg a főnökével, a többi valagnyalóval egyetemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Amerika spórolni kezd a benzinnel 2011. április 11. hétfő | AN

Szerdán robbanhat a benzinár 2011. április 11. hétfő | AN, Hír24

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos