Ronai and Ronai
AMERIKAI

Amerika spórolni kezd a benzinnel 2011. április 11. hétfő 19:04 | AN Forrás: Associated Press

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Amerika spórolni kezd a benzinnel

New York – A jócskán három-ötven feletti, helyenként a négy dollárt is elérő gallononkénti benzinár most vezet a fogyasztás visszaeséséhez. A kereslet-kínálat törvénye úrrá lesz a kényelmen.

Noha a gazdaság egyre több energiahordozót használ fel, mégis mutatkoznak jelei annak, hogy az amerikaiak visszafogják az üzemanyag-fogyasztást. Hetek óta folyamatosan kevesebb benzint és dízelolajat tankolnak – ezt a MasterCard SpendigPulse rendszere állapította meg, amely országosan 140 ezer benzinkútnál méri a fogyasztást. A visszaesés előtt két hónapig növekedett a kereslet.

A változás részben betudható annak, hogy vége a télnek, a szakemberek mégis az üzemanyag-fogyasztás növekedésére számítottak, hiszen márciusban 216 ezer új állás létesült, és a kiskereskedelmi forgalom, ha szerényen is, de felfelé ívelt. Ráadásul ha többen mennek dolgozni, akkor elvileg több benzinnek kéne fogynia, nem pedig kevesebbnek.

Ehhez képest a kutak hetven százalékánál csökkent a forgalom, helyenként olyan szintre, mint 2008 nyarán, amikor a benzin gallonja először került négy dollárba. Idén az észak-afrikai és közel-keleti nyugtalanság hajtotta fel az üzemanyag árát. Az ólommentes átlagára ma 3 dollár 77 cent, és egyedül Wyoming dicsekedhet – egyelőre – azzal, hogy 3,50 alatt van a benzin ára. Egyes jóslatok szerint az ár belátható időn belül az öt dollárt is meghaladhatja.

Az autósok országszerte vadásznak az olcsóbb kutakra – aki a belváros helyett valamelyik előváros kútjánál tankol, gallononként húsz centet is megtakaríthat –, de egyre többen vannak, akik tömegközlekedéshez folyamodnak, míg mások benzinzabáló városi terepjárójukat cserélik költséghatékonyabb modellre – nem véletlen, hogy a Hyundai kisfogyasztású modelljeiből, a Sonatából és az Elantrából márciusban 55 százalékkal többet adtak el. a Chevy Suburbanjéből viszont 24 százalékkal kevesebbet.

Az adatok sokatmondóak, hiszen a történelemben eddig még nem nagyon volt példa arra, hogy az amerikaiak kisebb kocsira váltsanak, vagy pláne kiszálljanak abból.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Közúti bakiparádé 2011. április 12. kedd | AN

Szerdán robbanhat a benzinár 2011. április 11. hétfő | AN, Hír24

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos