Ronai and Ronai
AMERIKAI

Lengyel, magyar, nem két jó barát 2011. július 19. kedd 10:19 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Lengyel, magyar, nem két jó barát

Budapest, Varsó – Budapest mindent megtesz, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait Lengyelországgal, de Varsó ezt nem akarja észrevenni – írta legfrissebb számában az Uwazam Rze című lengyel hetilap.

Néhány éve Lengyelország még a fő szószólója volt annak, hogy létre kell hozni a közép-európai országok tömbjét – írta az alig féléves múltra visszatekintő, de a hetilapok piacán vezető baloldali Politykával népszerűségben máris vetekedő konzervatív folyóirat A tangóhoz ketten kellenek című cikkének szerzője, Grzegorz Górny.

Kazimierz Marcinkiewicz volt lengyel miniszterelnök az energetikai szolidaritás megteremtését javasolta a térség országai között, hogy megszűnjön egyoldalú energiafüggőségük Moszkvától, Lech Kaczynski néhai elnök pedig aktívan támogatta a GUAM – Grúzia, Ukrajna, Azerbajdzsán és Moldova – csoport tevékenységét, abban a reményben, hogy ezáltal sikerül majd alternatív földgáz- és kőolajforrásokhoz jutni. Varsó pár éve még az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között elhelyezkedő, lengyelül ABC-országoknak nevezett államok szoros politikai együttműködését, közös érdekvédelmét is szorgalmazta az európai fórumokon. Akkoriban ez az elképzelés éppen Magyarország részéről ütközött a legnagyobb ellenállásba, amelynek miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc tüntetően semmibe vette a lengyel kezdeményezéseket, sőt megállapodást írt alá a Gazprommal, nyíltan megszegve a közép-európai országok energetikai szolidaritásának alapelvét.

A szerző felidézte 2009. májusi budapesti beszélgetését az akkor ellenzéki Orbán Viktorral, aki azt mondta neki, hogy következő tíz évét a közép-európai országok szövetségének kiépítésére akarja szánni, amelyben Lengyelországé lenne a vezető szerep. A 2010-es választások előtt azt ígérte, ha győz és miniszterelnök lesz, először Lengyelországba fog ellátogatni. Betartotta szavát, de varsói útja egészen más légkörben zajlott le, mint remélte. Éppen a Fidesz elsöprő győzelmét hozó választások első fordulójának napján, 2010. április 10-én zuhant le Szmolenszk mellett a lengyel elnököt és kíséretét szállító repülőgép. Orbán akkor még nem tudta, hogy Lech Kaczynski volt az egyetlen olyan lengyel politikus a hatalom csúcsán, aki támogatta a közép-európai országok szövetségének eszméjét.

Miniszterelnökségének kezdetén Orbán még abban az illúzióban ringatta magát, hogy könnyen megtalálja a közös nyelvet a kormányzó Polgári Platform és Lengyel Parasztpárt képviselőivel, hiszen ugyanahhoz a politikai családhoz tartoznak, mint a Fidesz. A nemzetközi környezet is kedvezni látszott, miután Csehországban és Szlovákiában is jobbközép erők győztek a választásokon. A Fidesz azt szerette volna, hogy Budapest és Varsó egyezzen meg egymást követő EU-elnökségük prioritásairól, és az egész 2011-es évben közösen lépjenek fel az EU fórumain, mintegy megvetve az alapját a jövőbeni közép-európai tömbnek.

Ezúttal viszont Lengyelország lett a leggyengébb láncszem a közép-európai együttműködésben. Varsónak egészen más tervei voltak, mint Budapestnek. A weimari háromszög – a német-francia-lengyel együttműködés – újjáélesztése és a Moszkva irányában történő “új nyitás” politikája mellett kötelezte el magát. Ebben a perspektívában a magyarok gyenge, periférikus outsiderek voltak. Mindazokban, akik az utolsó fél évben közelről figyelték a lengyel-magyar kapcsolatok alakulását, rossz szájízt keltett az a lenézés és arrogancia, amellyel Varsó sorban elvetette Budapest javaslatait, jóakaratú gesztusait – írta a szerző.

Annál szomorúbb ez, mert Orbán a magyar nemzeti méltóság újjáépítését tűzte ki célul, aminek alapvető eleme lenne a magyar-lengyel barátság. A Fidesz hatalomra jutása óta Magyarországon egymás után rendezik a nagy formátumú, Lengyelországnak szentelt kulturális és művészi eseményeket, a Nemzeti Múzeumnak az ezeréves magyar-lengyel kapcsolatoknak szentelt kiállításától a Terror Háza Múzeum Andrzej Przewoznik-emlékkiállításáig. Sok magyar városban örökítették meg emlékművel vagy emléktáblával a katyni és szmolenszki áldozatok emlékét.

A lengyelek és magyarok útjai politikai vezetőik választásai miatt szétválnak. Jól látszik ez a közös szövetség kulcseleme, az energiabiztonság terén. Waldemar Pawlak lengyel miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter megállapodást írt alá a Gazprommal, hosszú évekre bebetonozva a lengyel függőséget az orosz gáztól, miközben a magyarok visszavásárolták az oroszoktól a Mol-részvényeket, és ezzel tettek egy lépést az energiafüggetlenség irányában – fejeződik be a lengyel hetilap cikke.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 4 szavazatból)
Lengyel, magyar, nem két jó barát, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Pech.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Orbán András Lajos

    A lengyeleknek több eszük van semhogy összeálljanak a kis gömböccel………..Végül úgy fog járni a gömböc, hogy minden politikus kerülni fogja mint a leprást……….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (24 szavazatból)
  3. Nincs szinkronban a hatalmi helyzet a két országban, ami mindkettőnek árt.
    Amikor a lengyelekre fújt az Eu, akkor nekünk volt könnyebb, most viszont ki tudja mennyire lesz nehezebb! :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. Ennyi!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Ez a jó fénykép, csak erősiti nézeteimet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  6. Úgy látom, ezt az új lengyel hetilapot a leszerepelt “Jog és Igazságosság” (PiS) párt emberei alapították és nem nagyon törődnek azzal, hogy Lengyelország alapvető érdekei nem azt diktálják, hogy az EU-ban kiközösítettnek számító Orbánhoz való bármiféle dörgölődzéssel maguk is “gyanúsak”-ká váljanak.
    A jelenlegi miniszterelnök, Tusk reálpolitikus és européer. Tanúskodik erről a lengyel elnökség nyitányaként elmondott brüsszeli beszéde és az oroszokkal való kiegyezése (álá Gyurcsány). Hogy ez nem tetszik a lengyel fidesznek (PiS)? És? Felér egy kóros elmeállapottal azt szorgalmazni, hogy Lengyelország ne a két legnagyobb kontinentális partnerével (EU, Oroszország) legyen a legjobb viszonyban, hanem a mütyűrke Magyarországot ide-oda rángató, alulművelt Törpicsekkel!
    Mindíg jókat szoktam röhögni akkor, amikor valaki Orbánt tehetséges politikusnak minősíti. A tehetséges politikus ugyanis nem sértődős, mindíg tudja, hogy kenyerének melyik oldala a vajas és ennek alapján pontosan megkoreografált módon nyilatkozik, tevékenykedik, s közben nem nézi teljesen hülyéknek a nálánál jóval hatalmasabb országok vezetőit.
    Nos, Orbánnál csak a koreográfia működik, az is csak kihagyásokkal … egyre nagyobb kihagyásokkal … ahogy fogy a gyógyszer, avagy csökken a hatóanyag metabolizációja!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (29 szavazatból)
  7. szendam – kiváló poszt!
    +++++
    :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  8. Akkor lehet, hogy megszűnik a visegrádi négyek koalíciója?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. szendam – amúgy kitűnő – kommentjéhez, csak annyit fűznék hozzá, hogy egy tehetséges politikus a szavazókat sem nézi hülyének. Hátha nem azok…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  10. De csak “hátha”!
    Orbán egész politikai pályafutása alatt – mármint azóta, hogy “elvszerűen” átlovagolt a radilib. oldalról a ker.konz.-rendpártira – éppen ennek ellenkezőjét tapasztalhatta. :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  11. G:Telekesi

    valoban, egy tehetseges politikus nem nezi a szavazokat hulyenek, megha azok valoban hulyek is, mint magyarorszagon! eleve ilyen miniszterelnoke nem lehetne egy orszagnak, es nem alakulnanak ki ilyen viszonyok, ha a nep nem lenne hulye…hogy erkolcsi, gazdasagi melyponton vagyunk, azert nem lehet orbant egyszemelyben felelosse tenni, o csak felismerte a magyar nep fogyatekossagait es sajat hasznara hajtja….de alapvetoen sajat magunkat okolhatjuk mindenert!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Egy Revesz dal idezet, csak neked Orbån es csakazert is!:

    ….Elhagynak a jobaråtok, elkerulnek majd az emberek!!!…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  13. Az átadott kard kifejezte átadójának véleményét. Hadakozzál ahogy kedved
    tartja, csak minket hagyj ki a buta játékodból…
    Nincs a vénájában semmi olyan ami egy vezetőre jellemző. Nem tudom, hogy
    Fidesz hogy tűrhet el egy ilyen kontárt vezetőjének. Az igaz, hogy a többiek közül sem tudnék választani olyan alkalmas személyt aki méltó lehetne a miniszterelnökségre, mert ez egy kollégiumi alkalmi banda, amely arra szervezkedett, hogy
    Orbánt miniszterelnökké tegyék és tönkre tegyék az országot, mert másra tényleg nem képesek. Orbán mindenkinek neki megy, aki mást akar, de egyszer a falba ütközik. A V.4-nek már vége. Körül leszünk véve ellenségeivel, de mi isszuk meg a levét. A lengyeleket pedig továbbra is a barátainknak tartom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  14. Szendam:
    Szép egy beszéd volt :D
    Mögis pontoztam !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. “Budapest mindent megtesz, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait Lengyelországgal, de Varsó ezt nem akarja észrevenni ”
    Még szép, ki akar egy végtelen nagyképű fasiszta diktátorral akár egy fényképen lenni, amikor jön az elszámolás, akkor meg magyarázkodjon,hogy muszáj volt. vele egy levegőt szívni,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos