Ronai and Ronai
AMERIKAI

Baka: évtizedes jogok szűnnek meg hetek alatt 2011. július 16. szombat 2:47 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Baka: évtizedes jogok szűnnek meg hetek alatt

Budapest – Baka András szerint az aktuálpolitikai célú jogszabály-módosítások rendkívül aggályosak a demokratikus jogrend szempontjából. Ha az anyagi eszközök, munkahelyi vizsgálatok, előmenetel, jutalmazás befolyásolhatja az igazságszolgáltatást, az visszatérést jelent a rendszerváltás előtti kommunista adminisztrációhoz – mondta beszédében a főbíró a bíróságok napján tartott mai ünnepségen.

A főbíró felidézte két korábbi beszédét. 2009-ben ezen a napon azt hangsúlyozta, hogy a bírósági szervezet alkalmas feladatai ellátására és arra, hogy a jogállamiság garanciája legyen. Visszautasította akkor is a különböző oldalról érkező, a bíróságok pártatlanságát és függetlenségét kétségbe vonó vádakat. Szorgalmazta széles körű konzultáció után egy hosszú távra szóló koncepció megalkotását. 2010-es – a Fidesz-KDNP kétharmados győzelme után – beszédében hitet tett amellett, hogy Magyarország az európai demokráciákhoz hasonlóan szilárd jogállam, ahol a jogrendszer átalakítása nem alapulhat rögtönzéseken, személyes megfontolásokon.

Baka András elmondta, hogy a Fidesz hétvégi elnökségi ülését követően nyilvánosságra került új bírósági koncepciót, a részletek ismerete nélkül értékelni nem lehet, ám mindenképpen elkerülendő a politikai befolyás intézményesítése.

A főbíró szóvá tette, hogy a sajtóban nap mint nap politikai támadások érik a bíróságokat, és több emberöltőn át működő szerzett jogok szűnnek meg hetek alatt. Baka András kiemelte, hogy a bírósági eljárás gyorsaságát, sokkal inkább a jogrendszer állapota, mintsem a bírósági igazgatás befolyásolja.

Az ünnepségen átadták az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) által adományozott, az egykori Királyi Kúria elnökének nevét viselő, Juhász Andor-díjakat, illetve a címzetes legfelsőbb bírósági, táblabírói és megyei bírói címeket.

A bíróságok napját 2001 óta évente rendezik meg. Az OIT 2000-ben nyilvánította július 15-ét, a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját a bíróságok napjává. Az 1869. évi jogszabály deklarálta a bírói függetlenséget, amely szerint a bíró csak a törvénynek van alávetve, és a szigorúan meghatározott eseteket kivéve elmozdíthatatlan és áthelyezhetetlen pozíciójából.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 8 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. Érdekes ember ez a Dr. Baka, eső után veszi fel az esőkabátot. Különben ez általában jellemző a bíráinkra. Azt hiszik, hogy ők mindég elférnek az eső sorja közt. nem, nem férnek el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  2. Kedves Dr. Baka Úr ! Csak önökön múlik hogy be lesznek darálva vagy sem ! Azt hiszem választási lehetőség az nem sok van ! Aki igényes a munkájára és van erkölcsi tartása annak ez nem lehet kérdéses !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  3. Sajnos erkölcsi tartásból nem lehet megélni
    és ezt Orbán nagyon jól tudja!

    Kedves bolygó!
    Mit vár a bíróktól? Mindenki mondjon le és ….
    Kérdezem, mi történne, ha a bírók egységesen(!) lemondanának. Megválaszolom, semmi! Orbán ettől nem fog visszalépni!
    És a társadalom, hogyan fogadná? Talán eltartaná őket? Mindenkinek jutna szakmai munka? Vagy áldozzák fel magukat?
    Mindig lesz, aki a helyükbe lép. Állítólag túlképzés van a jogi karokon.
    Orbánnal szemben demokratikus eszközökkel semmire sem lehet menni.
    Ez már régóta látható. Itt nincs tárgyalás senkivel!
    Változtatni csak hatalmas társadalmi összefogással lehet, de erre még sajnos sokan nem jöttek rá.

    Pedig most még lehetne, ki tudja pár hónap, vagy 1 év múlva lehet-e?!

    Ha majd szélesebb körben lesz elégedetlenség elindul és megerősödik az összefogás, akkor meg lehet tenni, hogy az emberek „kilépjenek” az adott körből. De az már nem egy békés megoldás lenne!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  4. Most mit prüntyög ?
    Éveken át úgy benyaltak Hatalmonlévőnek , hogy még nézni is öröm volt !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  5. Több százezer ember azért szavazott a Fideszre, mert állítólag egy nokiás dobozban lehet, hogy volt
    .
    25 millió forint
    .
    , és ezért egy városházi alelnököt láncra verve vitt el az ügyészség.
    .
    Orbán meg átutalt
    .
    1 000 000 000 forintot
    .
    a fogorvosának, továbbá elrabolt tőlünk
    .
    3 000 000 000 000 forint megtakarítást.
    .
    Hogy csak két apró tételt említsek. És az ország fele még mindig fideszes. Agyhalottak. Nem lehet rajtuk segíteni.
    .
    És a fentiekben az ügyszségnek, bíróságnak nem kevés munkája van. Értük valahogy nem potyognak a könnyeim.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  6. A Baka helyében, én már régen lemondtam volna, a megfelelő nemzetközi nyílvánosság bevonásával! Mert ha valaki, akkor Ő is tudja, hogy mekkora a korrupció a bíróságokon, ehhez én nem adnám a nevem! A lassúság egy dolog, mert volt szerencsém az elmúlt 1-2 évben megjárni a bíróságokat, ha én a munkámat úgy végezném, mint ezek a tévedhetetlen és függetle bírák, engem már régen kirúgtak volna! Persze talán vannak kivételek is…? Ügyészség és rendőrség, egyre megy, nyereményjegyre. Akiknek van gyomruk hozzá, had lakomázzanak, olyan ez mint a beteg, csak korházba menni ne keljen, mert nem az a cél, hogy meggyógyítsák, hanem, hogy elhúzák a bajait, vagy éppen…A hazai bírósági gyakorlat egyébkén is az, hogy az eltelt 10 évben nem az igazság kiderítése a lényeg, hanem…nem a papot kelett volna beperelni, hanem az egyházat…de ezt, mint korábban egy bíró felhívta a felperes figyelmét a tényállás módosításának szükségszerűségére, manapság ez már nem így van, tévedtél? Ráfásztál! Majd amikor Őket is megítélik, kiesnek a pixisből, akkor lesz csak csinnadratta, mert ha ítélsz, egyenesen és igazságosan tedd, de jobb neked, ha nem ítélsz, mert te magad sem esel ítélet alá!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  7. Igazad van Miklós!Csak itt nem lehet ilyen karakán hozzáállást várni sokaktól./Tudod van annyi amennyiért korpásodik a hajad/
    Ez sok emberre igaz.Ha az országnak min.90%-a össze tudna fogni annak már volna hírértéke.Ez egyenlőre csak utópia tudom ennyire naív én sem vagyok.Mi a megoldás? Én már azt várnám az okos magukat demokratának nevező politikusoktól vagy civil szerveződésektől mindegy is már.Milyen módszerekkel lehetne eltávolítani ezt a kormányt még a hatalom közeléből is,hosszú időre netán örökre.Rombolni marha jól tudnak építkezni kevésbé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Aki kételkedik az egyenes bírói tartásban, az emlékezzék arra, hogy Gatter Zoltán a Fővárosi Bíróság elnöke nem is oly rég mondott le elnöki tisztjéről éppen a fent említett várható változások miatt. Példamutató.
    Akinek elvei vannak az így tesz, és szerintem – laikus szerint – bírónak lenni első sorban elvi kérdés. Másrészt természetesnek tartom, tartanám azt is, hogy a bírónak demokratának kell lenni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Egyébként nagyon helyes nyilatkozat ez Baka Andrástól. Ha későn is, de megmondta. Ki mondja meg, ha nem ő? Azért Orbán ne érezze magát annyira nyeregben…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  10. Tisztelt Bakai Úr!
    Ez a lejtmenet a rendvédelemmel kezdődött, amikor kezet fogtak a bírák a Tv székház elleni támadásban részt vevő, és rendőrökre támadó emberekkel, ez által még jobban meg gyengítve a rendőrség tekintélyét, ezek után már nekik lehetett esni, visszamenőleg jogaikat eltörölve, aztán legazemberezték az ügyvédeket, meg kurtítva az AB jogait, és nem utolsó sorban a bíróságok függetlenségét számolják most fel.
    Önöknek, a törvény ismerőinek sokkal több eszköz áll a rendelkezésre, mint a jogkövető állampolgároknak, hát éljenek a lehetőséggel, és ne csak nézzenek nagyokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. Gondolom, valamennyien tudjuk, hogy nem csak a bírói kar, hanem értelmiségünk tekintélyes része sem mérte fel azt a rombolást, amit a választásokat követve, egy ember képes volt végrehajtatni hazánkban. Valami csodában hittek? Vagy csak a baloldali hatalom nem tetszett?
    Jobboldali ismerőseimnek mondom, mikor nyivákolnak,hogy nem így gondolták, hogy ne most siránkozzanak, hanem akkor gondolkodtak volna, mikor az x-et behúzták.
    Az AB-nek meg volt a jogosítványa, hogy alkotmányellenesnek nyilvánítsa a megszorító törvényt, és hatályon kívül helyezze. Így Dr. Bakáéknak is, hogy a gondolat felmerültekor az AB-hez, vagy szükség esetén Strasbourghoz forduljanak. Most már késő, erre mondják, késő bánat, ebgondolat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. Kedves Szántó Árpádné. Értékelem és tisztelem a véleményét, de nézetem szerint lehetne rajta módosítani. Végtelen egyszerű mondani, hogy fogjuk meg és vigyétek. Való színű Ön se ezt a kormányt akarta, de többen ezt akarták. Akik nem mentek el szavazni, azoknak mindegy volt, hogy hülyét csinálnak belőlük, sajnos velünk együtt. Nos, azt várjuk, hogy mások kikaparják a gesztenyét a tűzből nekünk? Várjuk, de akkor tovább tart. Itt volt a példa az elbocsájtott médiások esetében. A tiltakozáson, ami róluk szólt, nyolcvan százaléka nem vett részt. Rendben van, hogy seggig ér a kezünk, de Ők miért tartják a fejük fölé?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Elfoglalták a harmadik hatalmi ágat is 2011. december 26. hétfő | AN

Az Orbán-kormány nem reagál Baka véleményére 2011. november 3. csütörtök | AN

Totális káosz várható a bíróságokon 2011. május 31. kedd | AN, Hírszerző

Az európai közvéleményhez fordultak a bírák 2011. április 17. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos