Ronai and Ronai
AMERIKAI

„Ésszerű kétely” miatt mentették fel Casey Anthonyt 2011. július 6. szerda 10:57 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
„Ésszerű kétely” miatt mentették fel Casey Anthonyt

Florida, Orlando – Az amerikai igazságszolgáltatás működött, sokan azonban úgy vélik, megúszta egy gyermekgyilkos. Casey Anthonyt tüntetők várták háza előtt a felmentő ítélet után, a jogászok pedig országszerte mérlegelik a vád és a védelem teljesítményét.

A közvélemény egyértelműen bűnösnek tartotta a 25 éves floridai nőt, és a sajtókommentárok többsége is arra számított, hogy – dacára a bizonyítékok túlságosan közvetett mivoltának – elmarasztaló döntést hoz a tizenkét felelős polgár. Amikor azonban már második napja húzódott az esküdtszék vitája, sejteni lehetett, hogy a védelemnek sikerült megingatnia a kezdetben egyszerűnek ígérkező ügyet.

Anthonyék ingerült szomszédai az ítélet ellen demonstrálnak

Doug Bergman, az Ohio Egyetem jogászprofesszora úgy vélekedik: noha az átlagember bűnösnek kiáltotta ki a vádlottat, az esküdtekre sokkal nagyobb felelősség terhe hárul, mint azokra, akik az interneten vagy a tévében, nézőként követték nyomon a drámai fordulatokban bővelkedő bűnpert. Ahhoz, hogy az esküdtek valakit bűnösnek kiáltsanak ki, minden ésszerű kételytől mentesnek kell lenniük.

Berman szerint a felmentés annak jele, hogy az amerikai igazságszolgáltatás jól vizsgázott, annak ugyanis nem az a dolga, hogy hollywoodi mérce szerint hozza a történet végén az elvárható katarzist, hanem hogy annak valamennyi szereplője képességeihez mérten megtegye, ami tőle telik.

Papírja van róla, hogy nem bűnös

Josh Niewohner chicagói ügyvéd, aki a gyermekpornográfiával vádolt R. Kelly rhytm & blues énekest sikeresen védő csapat tagja volt, üdvözölte a felmentést. Szerinte mindenképp pozitívum, hogy az esküdtek nem a médiára figyeltek, hanem a bizonyítékokra. Rámutatott, hogy a vádnak maradéktalanul be kellett volna bizonyítania az állításait, amit nem tett meg.

Berman szerint a törvényszéki orvostani bizonyítékokkal volt a baj, azokból nem volt elegendő. Szerinte a CSI (Helyszínelők) sorozat sokban befolyásolja az utóbbi években az esküdteket, akik abban a tévhitben vannak, hogy a helyszínelőknek olyan precíz bizonyítékokkal kell szolgálniuk, amint a fiktív tévésorozatokban mutatják. Miután ez a legtöbb esetben nem jön össze – különösen ha a holttestet, mint most is, fél év után találják meg –, hajlamosak arra, hogy ne lássák bizonyítottnak a vádat.

A kétéves Caylee Anthony halála kapcsán azonban nem csak a törvényszéki orvostani bizonyítékok nem voltak kielégítőek. Semmiféle bizonyítékot nem tudott felmutatni az ügyészség azzal az állítással kapcsolatban, hogy Casey nemhogy megölte a gyereket, de akár csak egy ujjal is hozzáért volna. Sok minden utalt ugyan erre – a maradványokon talált ragasztószalag, a hullaszagtól bűzlő autó, a vádlott hazudozása és magatartása –, de azt, hogy valóban elkövette volna a gyilkosságot, nem sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítani.

Az ítélet után sokan Caylee-re emlékeztek ott, ahol a kislány maradványait megtalálták

„A közvélemény elkönyvelte, hogy bűnös, épp ezért most sokan meg vannak döbbenve”, állapítja meg Gregory Jantz pszichológus. „A következő fázis a harag lesz, különösen azok részéről, akik maguk is traumát szenvedtek el életükben.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Nem baj, majd a következőnél elítélik. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Nézzünk csak rá, a fotójára, amely a tárgyalás után készült. Szinte pimaszul vigyorog. Ez nem egy ártatlan ember arca, aki megkönnyebbült, hogy bizonyította vétlenségét. Ez egy gyilkos arca, aki legyőzte az igazságszolgáltatást. Ha a kislány a medencébe fulladt volna, ahogy Casey állította, akkor is megérdemelné a halálos ítéletet, mert gondatlanságból következett be a gyermek halála. Ráadásul eme szerető anya, nem jelentette az esetet, az erdőbe dobta ki Caylee testét mint egy halom szemetet, és hónapokig diadaltáncot járt a megkönnyebbüléstől, hogy megszabadult a gyermekétől. Bizonyítja a tetoválása, amit a kislány halála ( állítólagos elrablása) után néhány nappal tetováltatott magára: “Az élet szép”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Öngyilkos akart lenni a gyerekgyilkos 2012. október 27. szombat | AN

Kivégezték a texasi csecsemőgyilkost 2012. március 29. csütörtök | AN

Bulizás közben esett teherbe Casey Anthony 2012. január 13. péntek | RR

Megölte gyerekeit a biztosításért 2011. október 26. szerda | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos