Ronai and Ronai
AMERIKAI

Női elítélt a ruandai mészárlások kapcsán 2011. június 25. szombat 0:36 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Női elítélt a ruandai mészárlások kapcsán

Arusha – Életfogytiglani börtönre ítélték az egykori ruandai nőügyi minisztert. Ő az első nő, akit a ruandai polgárháborút vizsgáló testület elítélt, ám az 1994-es népirtások kapcsán már született ítélet nők ellen Belgiumban.

A 65 esztendős Pauline Nyiramasuhukot népirtásban és tömeges nemi erőszak vádpontokban találták bűnösnek a tanzániai Arushában, amiért élete végéi a nemzetközi törvényszék börtönében tölti büntetését.

A dolog morbid pikantériája, hogy úgy követte el a tuszi nők elleni bűntetteit Nyiramasuhuko, hogy közben a családi ügyekért és a nők társadalmi előrelépéséért felelős miniszteri posztot töltötte be.

A népirtások alatt ő rendelte el tuszi etnikumú nők és kislányok megerőszakolását, majd azt, hogy teherautókon szállítsák őket tömegével a vesztőhelyek felé Butare tartományban. A fiát, aki akkoriban kora húszas éveiben járt, szintén elítélték, mivel ő is tagja volt az erőszakot és kivégzéseket elkövető milíciának. Nyiramasuhukon kívül még egy helyi tisztviselőt is életfogytiglani börtönre ítéltek, fia és még két egykori tisztviselő pedig 25 és 35 év közti börtönbüntetéseket kaptak.

A múlt hónapban ítélték el Augustin Bizimungut, aki a ruandai fegyveres erők főparancsnoka volt a mészárlások alatt. Az ő ügyének bírósági szakasza 9 esztendeig tartott.

Pauline Nyiramasuhukot és társai ügyére 10 év után került pont. Az ex-miniszter a polgárháború után a Kongói Demokratikus Köztársaságba menekült, majd Kenyába, ahol 1997-ben fogták el. Bár a tanzániai központú bíróságon ő az egyedüli nő, aki ellen eljárást folytattak, egy belga bíróság két egykori apácát már elítélt a véres ruandai események kapcsán. Az 1994-es mészárlásokban 800 000 tuszi és valamivel kevesebb hutu vesztette életét.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Női elítélt a ruandai mészárlások kapcsán, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Magyarország nem néz szembe a múlttal 2012. június 21. csütörtök | AN

Ez az ember miért nincs börtönben? 2011. szeptember 27. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos