Ronai and Ronai
AMERIKAI

Jogellenes a jászladányi cigánymentes övezet 2011. június 30. csütörtök 5:40 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Jogellenes a jászladányi cigánymentes övezet

Jászladány – Jogellenesen különítik el egymástól az önkormányzati és az alapítványi iskola diákjait Jászladányban. Ezt állapította meg jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A bíró szerint egyértelmű, hogy a cigány és mélyszegénységben élő gyerekek társadalmi helyzetük miatt nem járhatnak az alapítványi iskolába.

Emiatt felszólították az iskola üzemeltetőjét, hogy hagyja abba a kilenc éve tartó jogsértést. A romák szerint példaértékű döntés született, a polgármester nem kommentálta a döntést.

Jászladányban 2002-ben egy alapítványi iskolát hoztak létre az önkormányzati iskola épületében. A két intézményt teljesen elkülönítették, az alapítványiba csak az mehetett, aki ki tudta fizetni a tandíjat. Jogvédők szerint ezt azért találta ki az önkormányzat, hogy elkülönítse a cigány gyerekeket a többiektől. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságig jutott.

„Nem lehet kétséges, hogy az alapítványi iskolába járás a cigány etnikumhoz tartozó és nyilvánvalóan hátrányosabb helyzetben, főleg hátrányosabb vagyoni helyzetben lévő diákok és szülők számára nem elérhető” – mondta el Mészáros Mátyás, a Legfelsőbb Bíróság tanácselnöke.

A bíró szerint az önkormányzat megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy fizikailag elkülönítette a két iskolát. A jogvédők szerint példaértékű döntés született.

Az ítélet jogerős, a per azonban még nem ért véget, a megyei bíróságon folytatódik. Itt kell majd dönteni arról, hogy az önkormányzat milyen formában szünteti meg a két iskola diákjainak elkülönítését.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 4 szavazatból)
Jogellenes a jászladányi cigánymentes övezet, 3.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

16 Reader’s Comments

  1. Hosszú per lessz a megyei bíróságon, mert a jászladányi rasszisták makacs küzdelmet fognak folytatni rasszista elveik, a szegregáció fenntartásáért, és lesz politikai támogatójuk is a madyar fasiszták között.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (12 szavazatból)
  2. Ezen az alapon jogellenes a koldusmentes övezet is, és sorolnám a többi mentes övezetet is:
    orvos-, iskola-, önkormányzat-, munka-, szabadság-……..
    Annyi oldala van már ennek a “cigánykérdésnek” keresztelt érmének, hogy bármely oldalára is fordítja a bíróság, nagyon kemény érdeksérelmek lesznek a többi oldalon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  3. Ebben az esetben nem egészen értek egyet a jogvédőkkel. Abban igazuk van, hogy a hátrányos helyzetűeket érinti. Nem csupán a cigányokat, hanem minden szegény családot.
    Van ugyebár egy közoktatás, ahol mindenki együtt tanul, aki tanköteles. És van egy elit iskola, azoknak, akiknek sok pénze van.
    A szocializmusban, ahol csak egy intézmény van, valóban erről beszélhetünk. De már mennyi ideje vagyunk a kapitalizmusban? Az oktatásba is betört a tőke, a pénz alapú oktatás.
    Ebből a cikkből nekem ennyi jött le. Ha valódi szegregáció lenne a cikkben megemlítve, revidiálnám az álláspontom, így viszont túldimenzionálásnak tűnik a pénz alapú oktatással szemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  4. Voltam ott, az önkormányzati iskolában továbbképzést tartani a pedagógusoknak. A szomorú az volt, hogy az ott tanítók gyerekei is az alapítványi részbe jártak iskolába.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  5. T.120992!
    Ha “valodi maganiskola” az alapitvanyi, akkor miert az onkormanyzat altal fennartott epuletben van? Vagy talan piaci berleti dijat fizetnek? Ki fizeti a pedagogusokat? A rezsikoltseget? Ha mindezeket az onkormanyzat, akkor mitol “alapitvanyi”?
    A maganiskolak letet en sem tagadom, de akkor annak MINDEN FENNTARTASI KOLTSEGE (epulet, rezsi, fizetesek,stb.) MAGAN!!!!. Az nem jarja, hogy “magan” a gyerekek kivalasztasanal, de “allami” a mukodtetesnel! Egyebkent ugyanez a faramuci helyzet az egyazi iskolakkal is. Ha az “egyhaz szellemeben” nevel, miert tesz bele penzt az allam a MI ADOFORINTJAINKBOL?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  6. A fent kommentelőktől és azoktól kérdezem akik egyet értenek a bírói döntéssel, hogy: járatnák e gyermekeiket olyan osztályba ahol a tanulók közel 50%-a folytonosan zavarja az órát, rendszeresen molesztálja osztálytársait, el veszi értéktárgyaikat, uzsonnáikat, és bizonyos fokú rettegésben tartaná őket?
    Ahol ennek a közel 50%-nak a szülei nem félnek bár mikor meg ütni egy tanárt!
    Magamnak is fel tettem ezt a kérdést és a válaszom Nem!
    Szerintem Jászladányban is sokan ezt válaszolták, és a legjobb megoldásnak az alapítványi iskolát találták egy már működő önkormányzati mellett.
    Szóval értem én, hogy kirekesztés, szegregáció, meg rasszizmus, de akkor mi a megoldás?
    Hülyelibát idézve valóban nagyon sok oldala van már ennek a cigányosdi kérdésnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  7. Az iskolának az a dolga, hogy neveljen. A gyerekeken keresztül képes a szülőkre is hatni, ha az oktatás nem életidegen, ha valódi szükségleteket elégít ki, ha nem passziv befogadásra kényszerít. A magyar oktatás nevelés azért nem hatékony, mert nem tud gyerekközpontúan, csak, kizárólag tananyagközpontúan gondolkodni. A kirekesztő szemlélettel csak azt lehet elérni, hogy bizonyos társadalmi csoportok végleg elszigetelődnek. Ha érdekes az oktatás, ha jó az iskola, akkor a gyerek nem fog órát zavarni. Ha a gyerek nem éhes, nem fog uzsonnát elvenni. ha nem frusztrált, akkor nem lesz agresszív. Akkor a szülőnek nem lesz oka, hogy a gyermeke védelmére keljen ostoba és primitív módon. Higgyék el, nem lehetetlen, de a magyar közoktatás nem a gyerek szükségleteiről szól.
    Ha valaki pedig a szükséglet szóba kötne bele, annak javaslom, ismerkedjen meg Maslow szükségletpiramisával. Ugyanis vannak feltételei annak, hogy a magasabbrendű szükségletek igényként jelenjenek meg. Pl: a fiziológiai szükségletek, a biztonság szükséglete ki legyen elégítve. Magyarul: a gyerek egészséges, kipihent, jóllakott legyen, és olyan környezetben, ahol biztonságban érzi magát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -8 (12 szavazatból)
  8. Kovácsúrral egyetértve javallnám a tisztelt bírónak, hogy járassa a gyerekeit ő olyan iskolába, ahová sok szép kis roma gyerek jár, s mindazon atrocitások nap mint nap megtörténnek, amiről kovácsúr írt. Félre kellene már tenni ezt az álszemérmes hozzáállást és nyíltan, őszintén beszélni a cigánykérdésről (ami persze nincs is), mert addig amíg porba dugjuk a fejünket, megoldás sem lesz. Nem a nemcigányt kellene megbüntetni, amiért nem akar rendbontókkal, piszkos, büdös, hangoskodó cigánnyal egy fedél alatt lenni, hanem a cigányt, amiért nem AKAR beilleszkedni, nem AKARJA a legalapvetőbb szociális elvárást megvalósítani. És sajnos ez a nagy átlag!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  9. noname kommenetlőnknek egy javaslat:

    - Ha már ennyire nincs halvány gőze sem, mi zajlik a cigány lakosság által terrorizált településeken, így az iskolákban is, költözzön egy ilyen helyre, úgy egy hónapra.

    Járassa a gyerekeit immár cigány többégű osztályokba.

    Ismerkedjen meg olyan tanítókkal, akik ilyen iskolákban szenvednek minden nap.

    AZTÁN JÖJJÖN IDE VISSZA, és írja le ugyanezt megint, amit fenti kommentjében közölt.

    És igen: a cigányság nagyobb része az, amelyik egyszerűen nem hajlandó nem hogy beilleszkedni sehová, de az alapvető civilizációs szabályokat sem tartják be. És ezt művelik egész Európában.

    És nem, nem vagyok “náci”, sem “rászístá”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  10. Érintettként, jászladányiként, szülőként nyilatkozom (származástól függetlenül). Az alapítványi iskolába jár, járt mindkét gyermekem. Jászladányon lakom családommal, gyermekeimmel, ismerem mindkét iskola szinte összes tanárát, vezetését, ismerem az embereket, szülőket, gyermekeket. Meg kell állapítanom, hogy az újságírók, bírók, ügyvédek, ügyészek java része nem ismeri a jászladányi helyzetet, nem ment egyszer sem végig a valaha virágzó jászsági falun, egyszer sem tévedt be sem az alapítványi, sem az önkormányzati iskolába. (Ha pl ezt megtette volna ennek a cikknek az írója, vagy csak utána érdeklődik, akkor nem adta volna azt a címet, hogy „Jogellenes a jászladányi cigánymentes övezet”, hisz egy-egy alapítványi osztályban szinte ugyanannyi roma származású van, mint nem roma, de ez esetben ez már nem fontos, hisz így más lenne a kép, nem lenne gyűlöletkeltés, nem lenne szenzáció.)
    Érdekes, azt senki sem kérdezi, hogy mit gondol, mond a másik fél? Nem a származás alapján, hanem az, aki az alapítványi iskolába járatja a gyermekeit. Amikor létrejött az iskola, valaki tudja mik voltak a követelmények? A gyermek érjen be 8-ra az iskolába, és tartsa be a házirendet (itt nem kell különleges dolgokra gondolni, csak minimális tanulói normákra). Volt havonként egy 3000 Ft-os jelképes összeg a tandíjra, de ha a gyermekben látni a tanulni vágyás szikráját, akkor az alapítvány felvállalta, hogy ösztöndíj formájában ezt kifizeti.
    Nem az volt az alap, hogy ki roma, nem roma, sajnos ez a média koholmánya, illetve egy szűk csoportté.
    Mi van akkor, ha én roma származásúnak vallom magam, és az alapítványi iskolába járatom a gyermekem? Ezzel és rasszista vagyok, szegregálok, diszkriminálok? Mi van akkor, ha nem vagyok megelégedve a tanítás színvonalával, és a gyermekemet a szomszéd falu (Szászberek) iskolájába járatom, akkor én rasszista vagyok és diszkriminálok? Vagy lehet, hogy a szomszéd falu iskolája lesz perbe fogva, mert befogadja a jászladányi gyermekeket?
    Ha valakit érdekel, akkor szívesen elmondom a valódi helyzetet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  11. T. Hülye Liba!
    Ne akarja relativizálni ezt a súlyos társadalmi betegséget, amit szegregációnak, vagy egyszerűbben faji alapú kirekesztésnek nevezűnk. Ez a kór nem csak a kirekeszetetteknek – ez esetben ártatlan gyermekeknek – árt, hanem az egész társadalomnak, ha úgy tetszik az egész nemzetnek súlyosan árt és a jövőben a legsúlyosabb következményeket vonhatja maga után.
    Úgy tűnik tehát, kedves butaliba, hogy kegyed nem tanult még Gyöngyöspata esetéből sem, amely már a világot is megmozdította. Ennek az éremnek bizony csak egy oldala van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
  12. ui
    Bocs véletlen volt a Hülye Liba, helyesen: Buta Liba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  13. Jaszladanyi!
    Ahogy az utolsó mondatát elolvastam, úgy tünt, hogy amit addig írt az nem a “valódi helyzet”.
    Üdv

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  14. A véleményemet csak általánosságban fogalmazom meg, mivel a jászladányi helyzetet nem ismerem. A cigánykérdést igen sokan szeretik tényleg egyoldalú problémának láttatni, de sajnos kétoldalú. Miért lenne elfogadás a cigány kisebbség irányában, ha az -tisztelet a kivételnek- nem igyekszik integrálódni, akkor sem, ha gazdag, akkor sem ha szegény? Az különösen visszatetsző, ha egy csoport bármilyen dolgot követ el, arra hivatkozik, hogy ő egy kisebbség tagja (jól körülírtam “a csak azért, mert cigány vagyok” kifejezést.) A cigányság részesült kedvezményekben valószínűleg teljesen elhibázott formában és mértékben, de emellé hála egy politikusi/közéleti csoportnak, aki meglovagolta a “cigányság” hullámot egy hamis “kiváltság tudatban” is. Lehet elmélkedni az elefántcsont toronyban, de az integrálódás csak akkor lehet sikeres, ha mind a két fél igyekszik. Jelenleg az egyik fél azt hiszi, hogy megkülönböztetett bánásmód jár neki, a másikat pedig irritálja ez és a velejáró “viselkedés”. (Hogy a politikai indokú feszültségszítást ne is említsük, mind a jobbik, mind a cigányság részéről.)
    A kör bezárult, márcsak az a kérdés, hol lehet megszakítani és ki fogja megszakítani ezt a nem igazán kedvező folyamatot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. Én csak a renitenseket különíteném el , nációra való tekintet nélkül.
    Cigányok között is vannak szorgalmas , igyekvő gyerekek, akiknek viselni kell a megvetést renitens , összeférhetetlen társaik miatt….és viszont.
    Szóval a kezelhetetleneket egy arra alkalmas osztályba !
    A normálisak meg hadtanuljanak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. Tisztelt z-agytározó!
    Sajnálom, hogy félre akarja érteni, amit írtam. Szerintem pont Önt nem érdekli a valódi helyzet, melyből csak kiragadtam egy aprócska részt. Járt már nálunk a faluban? Volt már az iskolákban?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Vona Karcagon nem volt rasszista 2014. március 24. hétfő

Hoffmann meséi 2013. december 27. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos