Ronai and Ronai
AMERIKAI

Gyurcsány: három kormány felelőssége az államadósság 2011. június 17. péntek 13:51 Forrás: napi.hu

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Gyurcsány: három kormány felelőssége az államadósság

Budapest – A 2000-es éveket követően megnövekedő államadósságért az első Orbán-, a Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány felel; 2006-ban költségvetési kiigazításra került sor, ekkor megkezdődött a kiadások és a hiány csökkentése – mondta a költségvetési bizottság albizottságában Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök.

Az albizottság korábban már mindenkit meghallgatott azok közül, akik 2002-2010 közötti időszakban pénzügyminiszterek és miniszterelnökök voltak. Két héttel ezelőtt Bajnai Gordon válaszolt a bizottság kérdéseire.

A mai bizottsági ülésen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök elmondta, hogy 2002-2006 között tartósan magas volt az államháztartási hiány, míg azt megelőzően ciklikusan szállt el a deficit a választásokhoz közeledve – mondta Gyurcsány az államadósság 2002-2010 közötti növekedésének okait vizsgáló albizottság pénteki meghallgatásán. A nyugdíj magánpénztári kompenzáció 10 százalékkal növelte a hiányt – igaz eközben a hosszabb távon meg csökkentette a hiányt. A fel nem használt IMF hitel további 9,8 százalékos hiánynövekedést okozott, míg az MNB tartalékfeltöltése a GDP 2,1 százalékával növelte a deficitet – mondta a volt miniszterelnök. Gyurcsány emlékeztetett arra, hogy 2009-ben a GDP 6,7 százalékkal esett vissza – így nem lehet azon csodálkozni, hogy a GDP arányos hiány ekkor jelentősen megugrott.

A 2006-os kiigazítás következtében a költségvetés elsődleges (a kamatkiadások nélkül számított) egyenlege 2008-2009-re szuficitbe fordult- erre évek óta nem volt példa. Az államadósság finanszírozása a GDP 4-4,5 százalékát tették ki 2002-2010 között vagyis nem igaz, hogy a magyar állam belefulladt volna az adósságának a törlesztésbe.

Az első Orbán-kormány 2000-ben kétéves költségvetést fogadott el, ebben évi 1033 milliárd forintos többletkiadásokat vállalt fel a kormány: a köztisztviselői bérek emelésére, az autópálya építésekre, a nyugdíjak emelésére, a Milleniumi Városközpontra és más “presztízsberuházásokra” fordítottak. E 1033 milliárd forintból tartós évente ismétlődő kiadás 570 milliárd forint A Medgyessy-kormány kétszer száz napos programja további évi 937 milliárd forintos többletet jelentett: a közalkalmazottak 50 százalékos béremelése (400 milliárd forint), a 13. havi nyugdíj bevezetése, az adójóváírás növelése. A száznapos programokból egyszeri kiadás volt 120 milliárd forint, a tartós kiadások 817 milliárdra rúgtak – ezek tartósan növelték a kiadásokat. Az első Gyurcsány-kormány 512 milliárdos kiadásnövekedésért felelős: a kétkulcsos szja bevezetésével, áfa 20 százalékra való csökkentésével. Ezek a döntések tartósan beépültek a büdzsébe.

2006-ban azzal szembesülve, hogy a laza költségvetés nem ad impulzust a növekedésnek, így világossá válik, hogy nem nőhető ki a hiány, a második Gyurcsány kormány kiigazító lépésekbe kezdett. Ekkor született meg a banki különadó, emelkedett az eva és az áfa. Eközben reformok indultak az egészségügyben – bevezették a vizitdíjat, új gyógyszertörvényt alkottak. A nyugdíjrendszerben szigorították az előrehozott nyugdíjazások feltételeit, szigorították a nyugdíjak kiszámítását. Ezek eredményeként 2008-ben kisebb lett a költségvetés hiánya a tervezetnél – akkor 3,8 százalék volt a hiány. 2008 nyarán stabil a költségvetés – ám ekkor köszön be a gazdasági világválság. A válság hatására újabb jelentős kiadáscsökkentések következtek: közszféra béreit befagyasztották, a 13. havi nyugdíjakat maximálták, később megszűnt. 2009 áprilisban már a Bajnai-kormány fejezte be a konszolidációt: a lakástámogatások teljes megszüntetésével, a táppénzek csökkentésével.

A kiigazítások hatására 2009-re a magyar hiány már alacsonyabb az uniós átlagnál az államadósság mértéke pedig 2010-ben már megegyezett az uniós átlaggal – ugyanis az EU utolért minket. A második Orbán-kormány 2010-ben már 900 milliárd forintos bevételről mond le – ezzel újra rontja az államháztartás helyzetét – de ez már egy másik történet.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Gyurcsány: három kormány felelőssége az államadósság, 3.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Ehhez nincs mit tenni.
    De ha így van, akkor miért nem ez folyt a csapból is, cáfolva a fidesz állításait???
    Az mszp-nek nem futja egy talpraesett szóvivőre, aki naponta sulykolta volna a köztudatba a tényeket???
    Szégyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  2. Nagyjából ezek a tények. De amit csináltak, és hibának bizonyultak, azokról sok különböző megállapítást lehet tenni, és kellene is, hogy lássuk teljes komplexitásában. Lásd autópályaépítés.
    No de a mondás szerint, bonyolult feladatokra mindenkinek van egyszerű, zseniális,
    hibás megoldása.
    Az biztosnak látszik, hogy a kötelező óvatosságot elhanyagolták.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Csak fideszes csapok folyhatnak, a többit elzárják szép sorban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  4. Így igaz, mondták is, de a Fidesz hazudozásai mindent túlharsogtak, minden nap 24 órán keresztül minden jobboldali médiából és tőlük. A Fidesz 8 éven keresztül csak pártot épített, ennek volt a része a demagógia, populizmus, bűnbak képzést, hazudozás stb.Az MSZP-nek más dolga is volt. Nem igaz, hogy nem cáfoltak semmit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. Arra válaszoljon Minisztelnök úr,
    ha egy kormánynak x tagja van
    és 3szor x tagú kormány felelős valamiért, bármiért,akármiért,
    akkor
    mi
    a
    lópéniszért a
    Magyaroszág összlakossága
    - (minusz)3 kormánytagok száma(és azok holduvara)=

    szív mindig és minden körülmények között.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. ……..azért azt sem szabad elfelejteni, hogy 2008-ban kitört a válság és
    azt is kezelni illetve levezényelte Gyurcsány, Bajnai.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Kedves bumburi? Csak azt felejtette leírni, hogy ugyan már hol sulykolnák a köztudatba? Választék: MTV 1,2, DunaTV, TV2, Hír TV, Eco TV, MR 1, 2, Lánchíd R., Info Rádió,… Ezek mind a cáfolatot fogják fújni. Ugyan már!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Fújjátok meg a nyergeket, kürtöljetek! 2014. február 20. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos