Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bajnai Párizsban a populizmusról beszélt 2011. június 15. szerda 7:13 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bajnai Párizsban a populizmusról beszélt

Párizs, Budapest – A jelenlegi gazdasági válság nem a kapitalizmus válsága, hanem csak egy válság a kapitalizmus történetében – mondta kedden este Bajnai Gordon az európai populizmus megerősödésének okairól tartott előadásában Párizsban.

A volt miniszterelnök a szociáldemokrácia megújítását célul kitűző Terra Nova elnevezésű független progresszív francia agytröszt meghívottjaként beszélt mintegy száz érdeklődő előtt a Sciences-Po politikatudományi egyetemen.

Bajnai szerint válságok idején a populizmus szerves része a demokráciának, de – legyen szó gazdasági, társadalmi vagy morális krízisről – általában akkor erősödik meg, amikor a jobb- vagy baloldali demokratikus erők képtelenek azt hathatós megoldásokkal kezelni, s ahelyett, hogy nyíltan beszélnének a problémákról, egy olyan politikailag korrekt nyelvet fejlesztenek ki, amelyet senki sem ért meg. Miután a populizmus alapvetően a válság terméke, a válság elleni küzdelem a legjobb megoldás a populizmus leküzdésére – hangsúlyozta Bajnai.

Emiatt – tette hozzá – alapvető annak megértése, hogy jelenleg nem a kapitalizmus válságát éljük, hanem egy olyan válságot a kapitalizmus történetében, amely rávilágított az elmúlt években elhanyagolt problémákra, s felgyorsította azokat a problémás folyamatokat, amelyek a válság előtt is már megvoltak.

A válság utáni nehéz időszakban a volt miniszterelnök szerint öt olyan folyamat figyelhető meg, amely a populizmust táplálhatja. Az egyik ilyen a gazdasági növekedés lassulása a bizalomhiány miatt, amellyel párhuzamosan csökkenek a hitelek és a fogyasztás, valamint növekszik a munkanélküliség. A harmincas évekéhez hasonló társadalmi lecsúszás veszélyét is a populizmust erősítő tényezőként nevezte meg Bajnai, ahogyan a nyugdíjak és az egészségügyi ellátás finanszírozási problémái miatt kialakuló generációs konfliktusok erősödését is.

Ezenkívül – mint folytatta – a válsággal szembeni hatások miatti társadalmi védekezés növelheti a protekcionizmust, ami viszont könnyen sovinizmusba és nacionalizmusba fordulhat. Ötödik tényezőként pedig a feltörekvő országok ugrásszerű fejlődését jelölte meg a volt kormányfő, ami a nagyhatalmak közti gazdasági egyensúly alapvető megváltozását, s ennek következtében a geopolitikai erőviszonyok átalakulását vonja maga után.

A válság második szakaszában “a válságra adott válaszokból fakadó újabb válságot” kell kivédeni Bajnai szerint. Ilyen teendő például az adósságállomány-csökkentése, valamint a strukturális reformok. Ezek a problémák pedig politikai instabilitáshoz vezethetnek, amely ugyancsak táptalaja lehet a populizmusnak.

Bajnai idézte Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfőt, az euró-övezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának elnökét, aki szerint az európai vezetők egyik nagy dilemmája, hogy tudják, mit kell tenni, de azt nem, hogyan választassák meg magukat újra, ha mindazt meg is valósítják.

Végezetül pedig a társadalmi kohézió megteremtését említette a volt miniszterelnök. Alapvető különbség ugyanis szerinte a populisták és a progresszívek között az, hogy míg az előbbiek egyik napról a másikra politizálnak, és csak a mának, a zsigeri reflexeknek üzennek, az utóbbiak konszolidált és békés jövőt ígérnek, megértetve a társadalommal azt is, hogy a jobb jövőért áldozatokat kell hozni. “Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra” – zárta előadását Bajnai egy Darwin-idézettel.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 8 szavazatból)
Bajnai Párizsban a populizmusról beszélt, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. A populizmus normális keretek között valóban rendben van, hiszen a nép érdekében kell politizálni. A populizmus hatásvadász, szavazatmaximáló jellege azonban felháborító. Ez jellemzi Orbán ténykedését a Nagy Imre temetésén mondott beszéd óta. Ott részegült bele saját mondandójába és azóta szentül hiszi, hogy aki hangosan beszél annak igaza is van.
    Remélem a populi (nép) ráébreszti, hogy téved. Az emberek (zemberek) nem hülyék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  2. De meddig és mennyien nem lesznek “hülyék” ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Az tény hogy ma Magyarországon olyan bikkfa-nyelvet használ a HIVATAL ( legyen az bármilyen ) ami totál érthetetlen a többi nyolcmilliónak.
    És ez a tendencia csak erősödik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Bajnai mindig korrekt, és úriember, aki soha nem beszél és fogalmaz úgy, hogy a másképp gondolkodókat megbántsa.
    Minden bizonnyal igaza van abban, hogy a mai kor egyik legnagyobb átka a populista politikam, ami az emberek megtévesztésével próbál hatalomra törni, sok helyütt a világban. Sajnos Magyarországon ezt sikerre vitte a jobboldal. Látni kell azonban, hogy a fülkeforradalmárok nem egyszerű populisták. Alapjában véve ugyanis autokrarták, akik a teljhatalom megszerzése és a választópolgárok szisztematikus megdolgozása érdekében profi módon építették ki a saját médiabirodalmukat. A közbeszéd tematizálásával és a pártközpontból vezényelt “civil szerveződések” bevetésével sikeresen osztották meg a magyar társadalom és gazdaság minden területét, sok eset még a családokat is. A populizmust, eszközként felhasználva hírdettek fülkeforradalmat és rendszerváltást és Magyarország megújítását, ami nem más, mint a demokraciából a diktatúra irányába vezető vissza út.
    A magyar példa alapján Bajnainak erre a veszélyre is fel kellett volna hívnia hallgatósága figyelmét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  5. Diogenes: Azt hiszem csalodast kell okoznom neked.. Az emberek bizony..hm.. naivak es konnyeden beetethetok suket populista szoveggel. Ezt bizonyitja a tragikus 2/3-os allapot. Nem az eszuk fogja felebreszteni a zembereket, hanem olyan alapveto dolgok mint az ehseg es fázás.. Akkor viszont komoly balhe varhato..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Husz János Puszita

    Okos pali a Bajnai. Feloldom a dilemmáját az európai politikusoknak. Mivel őket a nép képviseletére és szolgálatára választják, kutya kötelességük az ország érdekeit szem előtt tartani, ne a következő megválasztásukon járjon az eszük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Bajnai Amerikában folytatja 2011. április 13. szerda

Ezúttal Budai Gyulát jelentették fel 2011. február 25. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos