Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bajnai-Oszkó: nem kellett volna ellopni a nyugdíjat 2011. február 7. hétfő 2:35 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bajnai-Oszkó: nem kellett volna ellopni a nyugdíjat

Budapest – Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint hazugság, hogy hamis tényeken alapult a tavalyi költségvetés. A volt miniszterelnök és a volt pénzügyminiszter közleményében azt írja: ha az Orbán-kormány folytatja elődje szigorú és takarékos gazdálkodását, és nem fél bevezetni a most februárra ígért kiadáscsökkentő intézkedéseket, akkor különadók és a magán-nyugdíjpénztári befizetések “einstandolása” nélkül is teljesíthető lett volna a hiánycél.

A két politikus úgy fogalmaz: elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi kormány hibáit az előző kabinet számlájára kívánja írni. Hazugnak és tisztességtelennek nevezik Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter állítását, amely szerint a 2010-es költségvetés hamis számokra épült, illetve azt a vélekedést, hogy azokat az előző kormány meghamisította.
Bajnai Gordon és Oszkó Péter arra reagált így, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken közölte: elvárja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a 2010-es költségvetéssel kapcsolatban gyakoroljon önkritikát, mivel nem hívta fel a figyelmet arra, hogy a büdzsé hamis számokra épül. A tárca kitért arra, hogy a költségvetési számok meghamisítása miatt az államháztartási hiány 3,8 százalék helyett 7 százalék felett lett volna.
Ezzel szemben Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint a tavalyi költségvetés tervezése és elfogadása a nyilvánosság bevonásával történt, a büdzséről szigorúan és elfogulatlanul mondott véleményt “a kormánytól akkor még független” Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács mellett a Magyar Nemzeti Bank, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutalap (IMF) is. Megjegyzik: “ennek alapján azt várnánk, hogy Matolcsy György (…) törjön pálcát az Európai Bizottság felett is”, amiért az IMF-hez hasonlóan reálisnak ítélte az előző évi költségvetést, így annak hiánycélját.
Kijelentik, hogy a büdzsé reális alapokon nyugodott, és ha a Bajnai-kormány felelőssége lett volna a végrehajtása, “az ország fejlődését és polgárait veszélyeztető intézkedések”, visszamenőleges hatályú szektorális különadók és a magánnyugdíj-rendszer felszámolása nélkül is sikerült volna teljesíteni a célokat. Kitérnek arra is, hogy a gazdaság tavaly mintegy 2 százalékkal jobban teljesített, mint az előző évben látni lehetett, és 4 százalékkal jobban, mint “29 fideszes közgazdász” 2009 decemberében jósolta.
Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint ebből az látszik, hogy az Orbán-kormány a tervezett hiánycélt nem akarta teljesíteni, mivel hatalmi érdekei mást diktáltak.
Közleményükben szólnak arról, hogy – mivel semmilyen megtakarítás nem történt – a költségvetés kiadásai az év végére jóval meghaladták a Bajnai-kormány által tervezettet. A mintegy 150 milliárdos kiadási többlet a két politikus szerint a forint gyengülésének, a magasabb kockázati kamatfelárnak és az Orbán-kormány gazdálkodásának következménye. Kitérnek arra is, hogy a társasági adó csökkentése mintegy 70-80 milliárd forinttal rontotta a költségvetés helyzetét.
A korábbi miniszterelnök és pénzügyminiszter szerint az így keletkezett lyukak betömése miatt volt szükség a különadókra és magán-nyugdíjpénztári befizetések elvételére. Ráadásul – írják – mivel a különadókat a legnagyobb társaságiadó-fizetők finanszírozzák, ez tovább, összesen 150 milliárd forinttal csökkentette a bevételeket.
Összegzésük szerint az adóintézkedések és a nyugdíjpénztári átalakítások nettó egyenlege hozzávetőleg 260 milliárd forint, amelynek a felét az új kormány által teremtett kiadások és a pazarló gazdálkodás vitte el.
A két politikus hangsúlyozza, hogy az általuk a tavalyi évre javasolt intézkedések – a Munkaerőpiaci Alap, a közmunkaprogram és a gyógyszerkassza kiadásainak felülvizsgálata – nyolc hónap elteltével visszaköszönnek a jelenlegi kormány februárban bejelenteni szándékozott tervei között.
Hozzáteszik, hogy az elmúlt háromnegyed év alapvetően optimista pénzügyi környezetében a forint a lehetségesnél gyengébben teljesített, és csak akkor tudott erősödni, amikor az új kormány az elődje által javasolt reformokra és kiadáscsökkentő intézkedésekre vonatkozó ígéreteket tett.
Vélekedésük szerint azonban a Magyarországot fenyegető veszély nem múlt el, és az, hogy félszázalékos helyett mára a GDP 2-3 százalékát kitevő megtakarítás vált szükségessé, a növekedési szempontból előnytelen szerkezetű, kiadáscsökkentéssel nem ellentételezett adócsökkentésnek tudható be. Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint ezért cinikus magatartás, hogy a kabinet hátramutogat, és “minden kudarcának, ballépésének, inkompetenciájának” okát az előző kormány számlájára kívánja írni.
Hangot adnak annak, hogy “a mellébeszéléssel párhuzamosan elszámoltatásnak nevezett politikai koncepciós eljárás” folyik az előző kormány intézkedései és tagjai ellen. Ennek célja – vélik – elterelni a figyelmet “a kormány hatalommániájáról, erkölcsi botlásairól és gazdasági kontárkodásairól”.
A volt miniszterelnök és pénzügyminiszter szerint azonban “a józan észt és a tényeket tagadó gazdaságpolitika” rövid távon pénzügyi válsággal, közép távon tartós leszakadással, helyrehozhatatlan károkkal fenyegeti Magyarországot. “Az ámokfutás árát a családok, a devizahitellel rendelkezők, az adófizetők, a munkavállalók, a ma és a jövő nyugdíjasai, gyermekeink, egy szóval, az emberek fizetik meg. Ezért kell ezt a magatartást elutasítanunk” – olvasható közleményükben.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (19 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +24 ( 26 szavazatból)
Bajnai-Oszkó: nem kellett volna ellopni a nyugdíjat, 5.0 out of 5 based on 19 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. Csodálom hogy eddig vártak ezzel a közös felháborodással. Az Orbán kormány válogatás nélkül sároz be bárkit.A 2/3 erre is felhatalmazza.(?)
    Megkapták a szabatos választ,lehet mosakodni.Micsoda nép hülyítés elé nézünk megint!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (24 szavazatból)
  2. Én anno, Bajnai alatt egy másik helyen fórumoztam, és fogadást ajánlottam arra, hogy Bajnai felhozza az MSZP-t. Abban ugyanis biztos voltam, hogy a gazdaságot felhozza – pedig még Bajnai sem hajtotta végre az én ízlésem szerint szükséges szerkezetátalakítást. De azért mégis, valamit csinált, az ember két hét alatt látta rajtuk, hogy ezek szakemberek. És ezek után odaáll ez a Matolcsy nevű, és villogó szemüvege mögött egyszerre rettegő és gyűlölködő tekintettel megfenyeget mindenkit, hogy amennyiben nem lép vissza az állami nyögdíjrendszerbe, akkor ez és ez történik. És akkor azért eszembe jutott, hogy kedves magyar társadalom, talán tetszettünk volna nem kétharmadot adni ennek a gárdának.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  3. A Bajnai már korábban is nyilatkozott. Így együtt nagyon sokat ér. Az mszp-nek ezt most szórnia, harsognia kéne.
    Talán a bekeretezett nemzeti együtthülyítés mellé kéne kiplakátolni! Bár azt se nagyon ismerik az emberek.
    Merthogy az a probléma, hogy ezt a nyilatkozatot kevesen látjuk! Pedig a mai Orbán évértékelőnek jó kiegészítője lehetne. Talán a tv-s közvetítés után rögtön be kéne olvasni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  4. Nos,erre illetve az ilyen azonnali visszavágásra gondoltam magam is.
    Most már az kellene,hogy sok lapban,és más nyilvánosságban is jelentessék meg,minél többen elolvassák annál többen látják majd a dolgokat a maguk valóságában.

    Sajnos az a 2,7 millió választó nem igen forgatja az újságokat és az internetet is elérhetetlennek tartja.Mindez nem a Mari néni és a Jóska bácsi hibája!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  5. Az állatfarm főnöke ezek után miről tart évértékelőt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  6. Azért nem minősiteném le Mari néni és Jóska bácsi tájékozottsági szintjét.Az egyszerü magyar munkás/paraszt/embernek mindig megvolt a magához való esze,egyébként megdöbbennénk,hogy az idősebb korosztály tagjai közül is mennyien használják az internetet.A 2,7 millió fülkeforradalmár azért hisz Orbán Viktornak,mert hinni akarnak.Őket sem tényekkel,sem az egész világ kritikájával nem lehet egyenlőre más véleményre birni.Majd ha a saját bőrükön/bőrünkön/tapasztalják meg az orbáni gazdaságpolitika zsákutcáját,talán lassan változni fog a kormány támogatottsága.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  7. Lepereg róluk.
    És amíg nem lesz nyilvános vita ezekről a dolgokról főműsoridőben a közTV-ben, addig falra hányt borsó.
    Mert az kevés ha ők tisztában vannak az igazukkal, de a 2/3-os szellemi fogyatékosokat nehezebb meggyőzni észérvekkel. Ha meg csak üzengetnek egymásnak az semmit nem ér…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  8. Igen, végre! Annyira szeretném, ha nem tűrnék tovább az Orbán Viktor és kormánya és csapata hazudozásait. Igen, hazugok, tisztességtelenek, aljasok, gátlástalanok, kártékonyak.Megkérem Bajnai urat, Oszkó urat és mindenki mást akit illet, hogy mindenhol és hangosan cáfoljanak, nem egyszer, hanem sokszor, használják a megfelelő szavakat… amikor Matolcsy, Orbán, Navracsics, stb. hazudik, akkor nem azt kell válaszolni, hogy fent nevezettek tévednek,, hanem azt, hogy tisztességtelenek és hazudnak..mert erről van szó, ezt kell kimondani…Muszáj harcolni.. ne hagyjanak minket cserben…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  9. Ez az ország már gyenge elviselni egy rövid távú gazdasági válságot, mentsék meg egy hosszútávú leszakadástól!!! Én megértem, hogy a tömegeknek kell az idő, mire végre meglátják, kire-mire is szavaztak. De felelősségteljes politikus nem hagyja elveszni a hazáját! Oszkó Péter előbb is felébredhetett volna naív ábrándozásából.
    Bajnai Gordont vissza a miniszterelnöki székbe! Oszkó Pétert pénzügyminiszternek, s szakértő kormányt végre!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  10. Hanna! Ne almodozzunk, sajnos meg sokaig nem mi leszunk a tobbseg, addig pedig bekovetkezik a rossz alom.
    A tulerovel szemben gyenge az igaz szo.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Oszkó és Bajnak úriemberek és tagadhatatlanul jó szakemberek. A politikai iszapbirkózás nem az ő szakterületük. Az úri társaságban szokásos stílussal a politika sarki csehójában nem lehet megélni. Ott nem az úriemberi etika, a “gentlemen”s agreement” hanem a nyers ököljog uralkodik.
    Mivel ezt a stílust 3/4 éven át hagyták parttalanul áradni, érvényesülni, a fityisz papagájkommandó hazugságai a Göbbels féle elméletnek megfelelően már megragadtak a köztudatban és sokan már igaznak hiszik el. Ezt Bajnainak és Oszkónak sokkal hamarabb föl kellett volna ismerni és tényekkel alátámasztott, határozott, kemény szavakkal és becsületsértési, rágalmazási perekkel helyre kellett volna tenni.
    Most már hiába megy bíróságra Oszkó, hiába nyeri azt meg, hiába lesz a 19. oldal alján egy aprított bolhavese méretű helyreigazító nyilatkozat, ez az akció nem tudja kiradírozni a fityisz hazugságait. Mindkettőjüket sikeresen belekeverték egy kabátlopási ügybe és ez megragadt a fejekben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  12. Végtelen tisztelet illeti ezt a kér úriembert, ahogy ezt a korrekt és tényszerű nyilatkozatot ték úgy, hogy közben nem mocskolnak, nem sároznak be senkit, de a rágalmazó, hazug, s a saját felelősségét másra kenni kívánó Matolcsi állításait határozottan visszautasítják. Így kell ezt tenni. Sajnos ez az egész nem jön át a jobboldali és a vele karöltve agitációs és propaganda munkát végző közmédiában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  13. Nincs igazad Gugyerák barátom, mert az igaz szónak, pláne értelmesen megfogalmazott mondatnak igenis van értelme. Sőt, csak annak van. Az megmarad a fejekben. Azoknak van igazuk akik azt szeretnék, hogy ez a “válasz” erőteljesen jelenjen a médiában. Kérdezem én melyikben? Mit épített fel a baloldal az elmúlt években. Emlékszem egy magas rangú pártfőnök kijelentésére: nem kell nekünk sajtó és médium, ha jó híreket hozunk létre, akkor mindeki lehozza azokat. A mellettem űlő öreg sajtómunkás aki egy akkor leállított budapesti lapért harcolt, csak ennyit mondott: hülye vagy.
    Bizony szembe kéne nézni a múlttal, és igazat kell mondani. Hitelesebbek lehetnének azok is akik megpróbálták már akkor is a hülyeségeket korrigálni. (Gazdaság, kultúra, szociális ügyek stb.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. Azt hiszem, önmagáért beszél, hogy az egyébként hónapokra előre betáblázott “órarendű” USA elnök fogadta az itthon regnáló vezetés által mélységesen megvetett, folyamatosan köpködött, köztörvényes bűnözőnek kikiáltott, teljesítményével lefitymált Bajnait.
    Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mikor (már ha egyáltalán) fog időt szakítani Obama arra, hogy ifjú kegyelmes urunk, bölcs vezírünk s nemzet(meg)vezetőnkre akár csak egyetlen negyedórát is szánjon?
    Kíváncsi vagyok hogy majd ha Magyarország, illetve az azt képviselő (!!!) ormány viktoár leköszön az EU elnökségéről, akkor Lukasenka, Türkménbasi, Kim-Dzsong-Il, Csavez kollégákon kívül ki lesz hajlandó vele találkozni?
    No persze biztosak lehetünk benne, hogy ezt a hatalmas taslit soha nem fogják beismerni, hanem valami világraszóló sikertörténetet fognak kerekíteni belőle.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  15. Minden tiszteletem Bajnainak és Oszkónak,szívesen látnám őket egy új,demokratikus kormányban,de tényleg nem politikus alkatok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Hogy meg okosodtunk mi magyarok. most, hogy a vásárról hazafelé megyünk.
    Ehhez az kellett, hogy butácska kerüljön hatalomba. Senki nem volt jó, aki “tudott”, kellett egy elmebajos példa. Pedig ez soha nem volt okosabb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Bajnai és Oszkó kései megszólálása is azt támasztja alá, hogy a fülkeforradalmárok vitték a szakadék szélére az országot. Sajnos azonban e két remek szakember is a más véleményen lévők külön útjainak egyikét járja, hol magányosan, hol kettesben összetalálkozva néha.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. A képről jut eszembe:- miért ment Obama Varsóba?
    ov meg Londonba?
    A java még csak most jön!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Nézzük meg csak ennek a két embernek az “ábrázatát”. (B G és O P) Nekem még rájuk nézni is öröm, mert ha a szem a “lélek tükre” akkor itt két kedves, barátságos arcot, szemeket látok, összehasonlítva a mindig “harcolóval”, ORDÍTÓ A KÜLÖNBSÉG!!
    Hát nem???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Sztrájk és erőszak Görögországban 2011. június 15. szerda | AN

Wisconsin fenntartja a szakszervezeti törvényt 2011. június 15. szerda | AN

Most rossz lenni katonának… 2011. június 15. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos