Ronai and Ronai
AMERIKAI

A devizahitel egy hibás termék 2011. június 2. csütörtök 5:40 Forrás: Klubrádió

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A devizahitel egy hibás termék

Budapest – Érdemes volna a svájci frank alapú hitelezést hibás termékké nyilvánítani, így az igazságszolgáltatás kártérítést állapíthatna meg a hiteleseknek – mondta Róna Péter, közgazdász, aki szerint a kormány rosszul áll hozzá a devizahitelesek megsegítéséhez. Ahelyett, hogy a bankadón keresztül kiveszik a hasznot a bankok zsebéből, inkább a svájci frank hitelesek kártérítését kellene szorgalmazni, akik a kártérítés után át tudnának nyergelni forint alapú hitelezésre – vélte a jelenleg Oxfordban tanító közgazdász a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

A banknak professzionális kötelessége kiszámítani a hitelfelvevő kapacitását, és annak megfelelően nyújtani hitelt. A hitelt nem a lakás, hanem az adós fogja visszafizetni, jövedelméből, és nem abból, hogy lebont a lakásból falat, és abból elad egy téglát. A jövedelem, nem pedig a lakás (mint biztosíték) határozza meg a hitelvelvételt. Ha kereseten túli hitelt sóznak a hiteles nyakába, az a bank hibája – vélte Róna Péter közgazdász.

Például amikor Kovács János felvette a svájci frank alapú hitelt, annak akkori törlesztőrészlete jövedelme 35 %-a volt, most viszont ez 50 %-ra kúszott fel. Munkája van, törleszt, nem lett munkanélküli. Azaz ez a bankok óriási hibája, mert a jövedelem elégségessége megállapíthatatlan – magyarázta a közgazdász. Ha ugyanis a svájci frank árfolyama állandóan változik, akkor nem lehet tudni, hogy az adós havi jövedelmének hány százalékát kell a törlesztésre fordítani – mondta Róna Péter. Márpedig egy ilyen termék hibás. Az mindegy, hogy ezt a bankok tudatták, ilyen terméket nem szabadott volna piacra dobni – tette hozzá.

A banki különadó buta dolog, ehelyett egy komoly kártérítési helyzet áll fenn a károsultak és a bankok között, ugyanis a devizahitelekből óriási hasznot tettek zsebre a bankok – mondta Róna Péter. Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy ez egy hibás termék, attól még adott ideig jól járhatott az ügyfél – figyelmeztetett a közgazdász.

A svájci frank hitelezés Ausztria nyugati felén kezdődött, ahol sokan Lichtensteinbe járnak dolgozni, ezért svájci frankban kapják a fizetésüket. Ott ez logikusnak tűnt. De az osztrák bankok hamar belátták, hogy ez rendkívül veszélyes, abba is hagyták rövid időn belül – mondta Róna Péter.

A múlt héten egy londoni bíróság 2900 milliárd forint kártérítésre kötelezte a bankokat, mert egy bizonyos terméknek az összeállítása bizonytalan, megbízhatatlan volt – hívta fel a figyelmet a nyugati gyakorlatra a szakértő. Nem bírságról és különadóról van szó, hanem arról, hogy a veszteséget és kárt elszenvedőnek a bank kártérítéssel tartozik, mert a kárt, a veszteséget ő okozta.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 7 szavazatból)
A devizahitel egy hibás termék, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

16 Reader’s Comments

  1. Érdekes!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. Róna úr nyilatkozata egy újabb adalék ahhoz, hogy bár szóban a kormány a devizahitelesek pártján, lakásmentőként tetszeleg, valójában azonban a bankok oldalán áll.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  3. Ezzel a Róna Péterrel csak egy bajom van. Akkor okos, ha kérdezik. Egy ilyen tudású embernek kötelessége lenne idejében felhívni a figyelmet a társadalmának kártokozó dolgokra. “Cinkosok közt vétkes aki hallgat”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  4. Én 2008-ban felvettem CHF hitelt havi 35 ezer forint törlesztéssel. Egy éve ez 52-55 eft. között mozog. Miért nem lehet megállapodni a következőben?

    - Felvett hitel 5 mft. 2008-ban 25 évre, havi 35 eft. Összes visszafizetés 25 év alatt. 11 millió forint. Nyeresége a banknak 25 év alatt 6 millió ft.

    - Átváltás forintra: 11 millió / 264 hó (22 év)= 42 eft!!

    Így is megkapja a Bank az eredeti 6 milliós hasznot, amit anno 2008-ban svájci hitelben tervezett!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Nemcsak érdekes, logikus is. A példabeli Kovács János “vagyunk” mi is. Dolgozunk (mit dolgozunk,gürizünk!), a törlesztőrészlet meg kúszik felfelé. Tudtuk a kockázatot, nem is az árfolyammal van a baj, hanem hogy a bank sorra ránk sózza a költségeit. Emelte a kamatot, a kezelési költséget, egyéb frinc-francot. Amikor meg javult a CHF-HUF konverzió, akkor filléreket csökkent a törlesztő. Egyelőre még tudjuk fizetni, de meddig? Lakni meg kell. Nem “segítséget” várunk ölbe tett kézzel, hanem a tisztességes munkáért, tisztességes fizetést, nem elvonásokat. Amikor belevágtunk, teljesen vállalható volt. Miért a politikától függ az ember állása?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. alugy: Szerinted bevennék a csapatba (kormányba, vezetésbe, stb) az ilyen gondolkodó embereket? Nem nekik hozna hasznot…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Nekem tetszik Gaga javaslata, kivitelezhető-e ?
    Rőppant egyszerűnek tűnik, de én nem értek hozzá…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Bocs., roppant, nem röppant

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Róna mindig utólag okos és igazodik a szakértelme a mainstreamhez.
    Hallottam őt ötletlni a multikkal “szemben” is, tud azért bődületes dolgokat állítani.
    A bankszakma pedig nem holmi kamatos kamat számítás és azért a hiteleivel bajban lévők sem keresték addig a kasszát befizetni, mikor “nyereséges” volt a forinthitellel szemben a CHF hitel..
    2008-ban (szvsz előtte is) léteztek jó hitelbiztosítások nem is drágán.
    Jómagam egyszerűnek tűnő vállalkozási szerződést, nagyker. szerződést is független ás jó szakjogásszal szoktam átnézetni, a többség pedig az érdekelt ügyintézőnek minden szavát elhiszi. (Hiszen a vágyait mondja és a félelmeit “garantáltan” csillapítja.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  10. Nem akarok senkit sem megbántani, de az az igazság, hogy rászoktattak minket, hogy tovább nyújtózkodjunk, mint ameddig a takarónk ér, rászoktattak, hogy túlköltekezzük magunkat. Pénzügyileg képzetlen embereket győztek meg a deviza hitelek előnyeiről, elbagatelizálva azok hátrányait. Ugyancsak ezek a pénzügyileg képzetlen emberek kaptak a kezükbe egy csokornyi hitelkártyát.
    Belénk volt nevelve, hogy az 1970-ben felvett 25.000 Ft OTP lakáshitel 100 Ft-os törlesztő részlete 1985-ben már röhögve fizethető, akkor többektől hangzott el “legjobb az államnak tartozni”. Nem világosított fel senki sem, hogy ez az 1989-től visszatért kapitalizmusban másképp fog működni. A szociális védőháló megszűnt.
    Persze van felelőssége az államnak abban, hogy ne hagyja ellehetetlenülni az embereket, de az nem várható el, hogy a hiteleinket átvállalja.
    Gaga elgondolásához hasonlatosan megoldható lenne a hitelek forintosítása, még ha a számítás nem is ennyire egyszerű (más kamattal számítják a CHF, és Ft hiteleket). Az a baj, hogy ezzel sem oldódik meg minden hiteles problémája, mert aki elvesztette állását, vagy rosszabbul fizető állásba került, az továbbra is szorult helyzetben van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Sajnos bennünket teljesen gyarmatnak teintenek a külföldi bankok.
    A nálunk fenntartott, az ügyfeleik torkán lenyomott pofátlan banki költségekkel, kamatokkal, számítási módszerekkel ellenúlyozzák azt a veszteséget, amit odahaza szenvednek azáltal, hogy Angliában, Németországban, stb. pl. az átutalás, vagy ATM-ből történő kp. felvétel az esetek többségében INGYENES. Nálunk bezzeg ez jó esetben ha havi 1-2 alkalommal biztosított, de többnyire 2-300 Ft. …

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  12. Tisztelt Gaga és Vikus!
    Tetszettek volna a Jobbikra szavazni…
    Nekik pont ez a javaslatuk a probléma megoldására.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Gugyerák, ugye az általad említett helyeken is mutyizik a politika a bankszektorral?
    És gondolod, ott nem R.E.T-t ültették volna le a cigány gyerek helyett?
    Magyar átok a mnindig másra mutogatás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. A deviza hitel olyan, mint az államkötvény. Piaca van, tehát eladják, ha nem állja az adós a cehhet, elúszik a vagyon.
    Van okos és buta ember.
    És van az állam a kormányokkal az élen, amiknek okosnak és gondolkodónak kellene lennie.
    A bankok, csak profitra törekednek, sajnos legtöbbször erkölcstelen eszközökkel.
    Na itt kellene beavatkozni a gondoskodó Államnak és szabályozni a piacot.
    Ezt egyik magyar kormány sem tette meg, most és a jövőben ezért fizetnünk kell.
    Orbánék lenyúlták a nyugdíj vagyont, óriási lyukat ütöttek a költségvetésen, kivetették a bankadót, újabb adósságot halmoznak fel államkötvények magas kamattal történő értékesítésével és mindezek ellenére szarban hagyják, kiszolgáltatják a devizahiteleseket a bankok kényére-kedvére.
    Egy csekély összegű bolti lopásért börtön jár.
    Ezek az összegek lenyúlásáért ki és mennyit fog ülni???
    Ja, megváltoztatták az alkotmányt.
    Bocsi

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  15. Husz János Puszita

    A környezetemben 10-ből 8 ember azt csinálta, felvette a hitelt, vett belőle mindenfélét, amikor elfogyott, kiváltotta egy hosszabb futamidejű hitellel, a különbséget felélte. Vagyis a valós életszínvonala felett élt. Megjegyzem én is egy darabig, amíg a fejemhez nem kaptam, hogy nem lesz így jó. A végén borítékolható a csőd.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  16. Tisztelt Oladam!
    És mit tetszenek most csinálni a Jobbiknak? Hőbörögnek.
    Javaslat? Kevés, hatalom kell mellé. Persze attól Isten mentsen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Lemondott a devizahitelesekről a kormány 2014. március 12. szerda

Simon Gábor csütörtököt mondott 2014. február 5. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos