Obama még jobban el akar adósodni 2011. június 30. csütörtök 13:02 | AN Forrás: AP

Obama még jobban el akar adósodni

Washington – Barack Obama elnök mindenképp el akarja érni az adósságplafon felemelését, nem tartja szükségesnek viszont a nagyvállalati igazgatók különféle adókedvezményeit.

Egyre erőteljesebb nyomást gyakorol a republikánus képviselőkre a Fehér Ház annak érdekében, hogy a Kongresszus egyezzen bele az adósságplafon felemelésébe, magyarán abba, hogy a szövetségi kormány augusztus 2. után is tovább működhessen, és ennek érdekében az Egyesült Államok adóssága a jelenlegi 14,3 trillió dollárt is meghaladhassa.

Obama elnök – fél szemmel a jövő évi választásokra kacsintva – a republikánus törvényhozókat kárhoztatja mozgósítónak szánt retorikájában amiatt, hogy a tanulmányi ösztöndíjak és az orvosi kutatások rovására továbbra is támogatják a nagyvállalati vezetőknek nyújtott adókedvezményeket.

A Fehér Ház és a republikánus többségű Kongresszus több mint egy hónapja patthelyzetben van, miután az adósságplafon tekintetében mindkét fél köti az ebet a karóhoz. A republikánusok csak abban az esetben lennének hajlandóak hozzájárulni a további eladósodáshoz, ha Obama és a demokraták elköteleznék magukat a hosszútávú adósságcsökkentés mellett, ámbár a republikánus költségvetési terv ugyancsak tartalmazza a plafonemelést. A Joe Biden alelnök vezette demokrata tárgyalódelegáció viszont makacsul adót emelne, amit a republikánusok tartanak elképzelhetetlennek.

Barack Obama szerdai beszédében a korábbi professzoros, magyarázó hangvétel és absztrakt megközelítés helyett egyszerű, mindennapos kifejezésekkel operált – szinte Ronald Reaganre emlékeztetett, csak épp a mondandója volt az ellentettje. A képviselők azért is megkapták a magukét, amiért kivették nyári vakációjukat ahelyett, hogy Washingtonban maradva befejezték volna a költségvetési vitát. Válaszul a Ház vezetői jelezték, hogy a helyükön maradnak, amíg a tárgyalások be nem fejeződnek.

A republikánusok azonban kétségtelenné tették, hogy a Fehér Ház nem fogja tudni lenyeletni velük az adóemelést. „Súlyos tévedésben van az elnök, ha azt hiszi, hogy az adósságplafon emeléséről szóló törvény és az adóemelés átmegy a Házon”, fogalmazott John Boehner házelnök.

Címkék:, , , ,

21 Reader’s Comments

 1. 14,3 trillió dollár tartozás? Akkor Amerika iszonyú nagy bajban van…!

  Számoljunk! (szóljatok, ha tévedek!)
  14.300.000.000.000.000.000 dollár / 312.000.000 fő = 45.833.000.000 fő/dollár tartozás.
  -
  Ehhez képest a magyar, 20.396.000.000.000 forint / 10.000.000 fő = 20.396.000 fő/ forint = cca. 110.000 dollár/ fő (185 Ft-os dollár-árfolyammal számolva)

 2. Itt valószínű nem elírás van hanem ők a milliárdot is billiónak mondják csak a fordítók nem ügyelnek ezekre. :-)
  Egyébiránt MO-n a média rendszeresen hülyeségeket ad elő, ha számokról van szó, ezért kevéssé feltünő. :-(

 3. Kedves Gets, tudom, hogy a milliárdot billiónak is mondják, de itt trillió szerepelt.
  (A fő/dollár -t rosszul írtam, az dollár/fő. Bocs)

 4. Hát…, a két grafikon tanúsága szerint igazat írnak fenn…
  http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_public_debt

 5. A privát bankár fordításában helyes!
  nálunk billió = USA-ban trillió,
  nálunk milliárd = USA-ban billió.
  :-)
  Az Egyesült Királyságban meg balra hajts van.
  Such is life.

 6. Így bizony már az USA adóssághoz képest nem állunk igazán jól. :/

 7. De az azért nagyon durva, hogy a deficit a GDP-jük 96-110 százaléka!!!
  -

  (Magyarországhoz nem érdemes hasonlítani, csak azért tettem, mert van, aki még annyira sem ért a pénzügyekhez, mint én, hogy legyen valami elképzelése…)

 8. És ha a trillió milliárd, akkor is 45.833 dollár/fő a tartozás. Ami cca. fele a magyarnak.
  Náluk mindenki egy nagyobb lakás árával tartozik, nálunk mindenki egy kisebb lakás árával.
  A különbség könnyen adódik a méretekből :D
  No, meg a hadiiparból, ami nekünk, a MOM bezárása óta nem adatott meg.

 9. Hanna, mielőtt véleményt ír, nem árt, ha gondolkodik előtte egy picinykét! Ezt írta korábbi hozzászólásaiban:

  “Számoljunk! (szóljatok, ha tévedek!)
  14.300.000.000.000.000.000 dollár / 312.000.000 fő = 45.833.000.000 fő/dollár tartozás.”

  “És ha a trillió milliárd, akkor is 45.833 dollár/fő a tartozás.”

  Hát, mit mondjak, ez 6 nagyságrendnyi (azaz 1 milliószoros) tévedés! Még ha nem is foglalkozik számokkal, fel kellett volna tűnnie az “Elküldöm” gomb lenyomása előtt, hogy itt valami nincs rendben!
  Óriási tévedésén igen könnyen túllépett, mintha mi sem történt volna…

 10. Ha jól tudom nagyobbrészt Kínának tartoznak… ez elég ciki… Kína most nagy úr /vagy elvtárs :) /. Ez elég megalázó lehet az USA-nak. Így Kínának kellemetlenül előnyös pozíciója van…

 11. Kedves Chemist,
  nekem is soknak tűnt, azért kérdeztem, aztán tisztáztuk is Gets-cel, s ide is linkeltem a privátbankár oldaláról a helyes adatot.
  Mielőtt kötekszik, nyugodtan olvasson végig mindent, van idő…

 12. 100 év múlva minden ország zászlajában szerepelni fog a lila valamilyen árnyalata és kisebb-nagyobb stilizált sárkány-figurák ?
  ( Arról nem is kérdezek már hogy 89 vagy 98 százalékos egyetértésel fogják megválasztani az egyes Jótevőket )

 13. Kedves Hanna,
  Ha figyelmesen elolvasta hozzászólásomat, akkor abból rá kellett volna jönnie, hogy végigolvastam kommentjeit, hiszen azokból idéztem. A véleményem nem kötekedés. Mérnökként hozzászoktam ahhoz, hogy mielőtt számokból következtetést vonok le, többször is ellenőrzöm annak helyességét, és csak azután adom ki a kezemből. Ezzel a durva tévedések elkerülhetők…

 14. Kedves Chemist,

  én viszont nem vagyok mérnök, csak egy kommentelő, aki kérdez, téved, bevallja, helyesbít, s idéz.
  Néha durvákat tévedek, de rajtam kívül más is összekeverte már a trilliót a trillióval … :)
  A hozzászólásából pont az ellenkezője derül ki.
  Szép napot, Mérnök Úr!

 15. Az ember vagy a számot nézi az elején , vagy a sok nullát….a kettő együtt nemmegy.
  Mindenesetre a probléma így is jól érthető.

 16. Az biztos… senki sem tartozna szívesen egy ilyen sok számjegyű összeggel :)

 17. De nem is az összeg a lényeg, hanem hogy ez gyakorlatilag a teljes GDP-jük!
  És ez már nem csak gazdaságit problémát jelent, ha belegondoltok…

 18. Háát…igen… ez iszonyatos slamasztika…ebből nem kis erőfeszítés lesz kimászni…kíváncsi vagyok milyen megszorítások kellenek hozzá, és a lakosság mit szól majd mindehhez…..

 19. Tulajdonképpen a gazdasági világválság is tőlük indult. Valójában odázgatták a problémák drasztikus megoldását, abban bízva, hogy a visszafogottabb profit kiforogja a hiányt. Nem jött be, most ők is drasztikusabb lépésekhez folyamodnak. Csak nekik jobbak az esélyeik, mert lényegesen nagyobb a profittermelő gazdaságuk.

 20. A kicsiny görögöket még kisegítheti az EU IMF Kína meg még mások ha összefognak esetleg.Az Amerikai Egyesült Államokat a világ legnagyobb gazdaságát nem segítik ki .Ha akarják akkor sem.

Kapcsolódó cikkek

Az utolsó csepp pálinkáig harcolunk 2014. április 11. péntek

Fújjátok meg a nyergeket, kürtöljetek! 2014. február 20. csütörtök


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók