Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kurd fenyegetés Törökországban 2011. május 7. szombat 0:03 | AN

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kurd fenyegetés Törökországban

Ankara – A Kurd Munkapárt magára vállalta a szerdai törökországi merénylet elkövetését, egyben újabb támadásokat helyezett kilátásba.

A kurdok szeparatista pártja vállalta a felelősséget azért a merényletért, melyet Erdogan miniszterelnök kampánykörútjának egy észak-törökországi állomásán követtek el. A támadásban a kormányfőnek nem esett baja, mivel a helyszínt már elhagyta, ugyanakkor egy rendőr meghalt az incidensben.

A Kurd Munkapárt (PKK) közleményben tudatta, hogy az ő katonájuk volt a felelős a támadásért, ám nem állt szándékában a kormányfőt megölni, mint ahogy arra is figyelt, hogy civilek se essenek áldozatul. A célpontok kizárólag rendőrök voltak.

Abdullah Ocalan, a szervezet jelenleg börtönben ülő vezetője súlyos következményeket helyezett kilátásba, amennyiben Ankara nem kezd tárgyalásba a kurd szervezetekkel hat héten belül. Június 12-én parlamenti választásokat tartanak Törökországban, ezután elvárják a PKK részéről, hogy foglalkozzon a kormány ügyükkel. „Június 15-e a végső határidő, ha eddig nem történnek jelentős előrelépések a tárgyalásokat illetően, akkor nagy háború veszi kezdetét.”- üzente Ocalan.

Pénteken a rendőrség nyolc embert vett őrizetbe, akiknek köze lehet a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) busza elleni merénylethez. Recep Tayyip Edrogan már az akciót követően közvetlenül hangot adott azon vélekedésének, hogy a merénylet mögött kurd szeparatisták állhatnak.

A PKK februárban féléves fegyverszünetnek vetett véget, így félő, hogy a jövő hónapban esedékes választások közeledtével ismét elszaporodnak a véres merényletek az országban.

40 000-nél is több ember halt meg, főleg Törökország dél-keleti részein, mióta 1984-ben a PKK felfegyverezte tagjait és erőszakos módszerekkel kívánt érvényt szerezni törekvéseinek.

A világ nagyjából 30-40 millió kurdja közül csaknem 15 millió él Törökország területén.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Érdekes módon a világ nem áll ki a kurdok jogaiért, miközben a palesztin terroristákat pénzzel és politikailag is segítik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  2. A kurdoknak ( kb 25milliós nagy országalapító NEM iszlám és nem arab nép )
    vot egy szép hazájuk.
    Ezt egyszerűen széjjelcincálták az oroszok , angolok és törökök.
    Minden szimpátiám a kurd népé !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  3. nekem volt egy kurd ismerősöm. tudom, h. szanaszét élnek a világban, mert eredeti hazájukban ellehetetlenitik őket. nagyon inteligens, okos emberek. jó lenne, ha az ensz rájuk is szentelne egy kis figyelmet!!!
    egységes kurdisztánt a kurd népnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Törökország a 20. század elején tudatosan likvidálta nemzeti kisebbségeit. (Törökország a törököké). Az arabok, örmények zsidók és görögök után a kurdok most kerültek sorra.
    Ami velük történik, az Törökország nemzetiségi politikájának része.
    Valóban nem arab, indoeurópai nép, de Törökországban, úgy tudom, muzulmán vallásúak.
    Ha olaj lenne az általuk lakott – korábban Örményországhoz tartozó – területen, már régen figyelmet fordított volna rájuk az ENSZ – és nemcsak az ENSZ.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Hat ezt az egeszet nem ugazan ertem mivel nekem van kurd ismerosom sot a parom iraqi kurd es egy szavam se lehet roluk es nagyon is rendes emberek es tisztele tudoke na meg az ineteligenciajuktol nem is beszelve. Szerintem csak a kormany tehet erol az egeszrol

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. A kurdok Torokorszagban hasonloak a romanokhoz illetve szlovakokhoz a tortenelmi MO-t tekintve. Azzal ellentetben amit itt mondtak egy paran, a kurd ugy igenis fel van kapva, Amerika es Izrael egyarant tamogatja oket, termeszetesen azert, hogy ezzel Torokorszagot gyengitsek. A kurdok mint egy szent es elnyomott nem van beallitva a koztudba, mikozben az elso vilaghaboruban rendkivul aktiv szerepet jatszottak az ormenyek irtasaban es elhurcolasaban. A kurdok oldalan harcolo terrorista szervezet, PKK, valoszinuleg Izrealbol elvez tamogatast- legalabbis a torok szerint. Ami felhaborito, az az, hogy Amerika, Izrael es Europa mi alapon biralja Torokorszagot. Amerikabn az indianokat irtottak ki, Europaban a nemetek akit ertek, Izrael pedig a palesztinokat appritja. Az angolszasz terjeszkedes jellemzoje a kisebbsegek felbujtasa az adott orszagban. Kit erdekelnenek a kurdok, ha nem lenne a kozel-keleten annyi olaj? A kurdok ha osszehoznak maguknak egy allamot, az lelkes katonai bazisa es tamogatoja lesz Amerikanak, Izrael-nek. Errol szol az egesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  7. Egy kis adalék a kurdkérdéshez. A lengyel származású Bem apó, aki 1848-49-ben részt vett a magyar szabadságharcban, a fegyverletétel után Törökországba menekült. Áttért az iszlámvallásra és tevékenyen részt vett az 1850. kurd felkelés leverésében. Mindezek nem kisebbitik magyar szabadságharcban vállalt szerepét. Egy ember megítéléséhez ez is hozzá tartozok. A kurd nép régi vágya, hogy egy önálló Kurdisztánt hozzanak létre. Az önálló ország létrehozását nehezíti, hogy a nép több állam területén él a határok mellett, így Törökország, Irak, Irán, Szíria és Örményországban. Az iraki kurdoknak talán most jobb soruk lesz, mert jelentős kőolaj és földgázkincset tártak fel az általuk lakott területen. Ebben a MOL is jelentős részt vállalt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Súlyosbodó török-kurd összecsapások 2011. október 19. szerda | AN

Törökország bekeményít Szíriával szemben 2011. október 1. szombat | AN

Erdogan hakniba kezdett az araboknál 2011. szeptember 14. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos