Ronai and Ronai
AMERIKAI

A vulkáni hamu estére eléri Csehországot 2011. május 25. szerda 10:04 | MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A vulkáni hamu estére eléri Csehországot

Pozsony/Prága  – Egyes számítások szerint szerda este nyolc körül éri el az izlandi Grimsvötn tűzhányó hamufelhője Csehország területét.

Várható, hogy a repülőtereken járatokat kell törölni, s korlátozni kell a forgalmat. A közlekedési minisztérium, amely ebben az ügyben illetékes, jelezte, hogy a repülőterek forgalmának korlátozásáról délelőtt várható döntés.

“A hamufelhő kelet felé mozog, s számításaink szerint este nyolc óra körül éri el Csehország területének mintegy negyedét. A felhő maximálisan 6000 méter magasban van, tehát a nagy repülőgépek Csehország feletti átrepülését nem szükséges korlátozni” – közölte Petr Dvorák, a cseh hidrometeorológiai intézet (CHMÚ) munkatársa.

Hozzátette: a csehországi repülőtereken ugyanakkor reálisan számolni kell a le- és felszállások korlátozásával, sőt a légikikötők bezárását sem lehet kizárni.

A hatályos szabályok szerint a hidrometeorológiai intézet legkorábban hat órával a várható természeti esemény bekövetkezte előtt adhat ki figyelmeztetést. Ezt követően lép a prágai repülésirányítási központ (RLP), s a helyzet alakulásától függően kiadja a repülőtereknek és a pilótáknak a megfelelő utasításokat. A végső döntés egy-egy járatról azonban a repülőterek és az egyes légitársaságok kezében van.

A prágai Ruzyne repülőtér és néhány más cseh légikikötő bejelentette: felkészültek a helyzetre.

Szlovákiában egyelőre semmiféle készülődés nincs, mert nagy a valószínűsége annak, hogy a hamufelhő elkerülheti az ország légterét.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
A vulkáni hamu estére eléri Csehországot, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Száz éve halt meg az első pilóta 2012. május 28. hétfő | AN

A pilóta elájult, a feleség vezette a gépet 2011. május 27. péntek | AN

Tíz percig aludt repülés közben a pilóta 2011. április 7. csütörtök | AN

Vulkánmúzeum nyílik Izlandon 2011. április 6. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos