Ronai and Ronai
AMERIKAI

A pilóta elájult, a feleség vezette a gépet 2011. május 27. péntek 13:59 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A pilóta elájult, a feleség vezette a gépet

Denver – Semmiféle repülési tapasztalattal nem rendelkezett az a nő, aki magatehetetlenné vált pilóta férje szerepét átvéve negyven percen át vezetett egy kisgépet Colorado felett.

A házaspár egy Cirrus SR 22-es kisgéppel indult útnak a kaliforniai San Bernardinóból Colorado Springsbe. A központi denveri légiirányítás észlelte, hogy a Cirrus pilótájának beszéde akadozóvá és érthetetlenné válik, áll a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) jelentésében.

Charles Rohrer veterán légiirányító arra gyanakodott, hogy a pilóta túl magasra szállt a túlnyomással el nem látott géppel és hypoxiában, oxigénhiányban szenved. Utasította, hogy ereszkedjen alacsonyabbra, de már nem kapott választ. Pár perc múlva azonban a pilóta felesége jelentkezett be és közölte: nem tud repülőt vezetni.

Rohrer rádión kutatott fel olyan, frekvenciában lévő pilótát, aki ismerte a Cirrust, és elmagyarázta az asszonynak a repülőgép-vezetés alapjait és azt, miként kell bekapcsolni a robotpilótát, aki mindezt el is sajátította – repülés közben.

Az asszonynak sikerült a gépet lejjebb hoznia, és mintegy negyven percen át ura maradt a helyzetnek, míg a férje magához nem tért. Sikeres landolást hajtottak végre az új-mexikói Farmingtonban.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Frankó “banya”!
    *
    Jut eszembe.
    Egyszer a volt általános iskolatársam behívott egy TU-154 pilótafülkéjébe útban Varsóból hazafelé.
    Okostojás módjára próbáltam a lelkét masszírozni, hogy micsoda felelősség a mögötte ülő száz-egynéhány utas életéért felelni.
    Barátom nevetve mondta:
    “szép amit mondasz, meg talán van is benne valami, de ha baj van, akkor első sorban a magam tyúkszaros életét akarom menteni, mert rendszerint én is a gépen ülök!”
    :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. NA egy ujabb hirlapi kacsa.
    ( A nők felsőbbrendűségéről )
    Mertami egy szerencsétlen pasasnak másfél évi kínlódásába kerül ( alapkiképzés első egyedülrepülésig egy ilyen replán ) az a nőnek 40 perc alatt sikerült.A nyilvánvalóan fellépő streszz ellenére.
    Máskülönben meg kb. annyi esélye volt a tyúknak a túlélésre mint lehozni egy zongorát a Himalájáról , vállon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  3. Geyza, a robotpilóta mindent tud, megmondták neki, hogy a rengeteg műszer közöl melyiket figyelje, hol kell állani a mutatóknak…
    Nem ő hozta le a gépet, az macerásabb.
    Azért tudom, mert egyszer régen kisgépen utaztunk 10-en, unatkoztam, kártyázni sem volt már kedvem, a pilóta megkérdezte, akarom-e vezetni a gépet. Autót vezettem. Naná, hogy akartam ! De ő élőn ott ült mellettem, és figyelt. Kijelölt útvonalon, műszerek, sebesség beálltva, ha valami kezd nem stimmelni, utasitotték, mit mivel hogyan tegyen. Neki nem lehetett egyszerű, Nekem igy az volt, el is untam….visszamentem kártyázni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Ja, én is nő vagyok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Fiatal koromban (17 évesen) vitorlázó gépen tanultam repülni. Iskola kőrig jutottam, majd negyven évig csak utasként ültem gépen. 57 évesen Afrikában Hararéból Dél Afrikába repültem egy Cessna 172 géppel utasként, de röviddel a felszállás után a pilóta infarktust kapott és elvesztette az eszméletét. A kis gépen nem volt robotpilóta, sőt, még GPS sem. Magam fordítottam vissza a gépet a földet figyelve és egy vasút adta az irányt, ami felett jöttünk. 15 perc repülés után 250 méteren repülve megláttam a Harare melletti kisgépes repülőteret ahonnan felszálltunk. Szerencsére a pilóta az induló repülőtéren hagyta a rádió frekvenciáját, ahol is a kis toronnyal tudtam közölni a helyzetemet. A toronyból segítettek rádión leszállni. A betont (aszfaltot) alaposan elhagyva vagy 100 métert mentem a füvön, de még a bokrok előtt sikerült megállnom. Maga a gép vezetése semmilyen nehézséget nem okozott, de a helyes és biztonságos leszálló sebesség megválasztásánál hibáztam. (Nem említve azt a két-három ugrálást amíg el nem kezdett a gép gurulni.)
    Az alaposan túlfutott gépből kézben vittük a pilótát a „torony” egy helységébe, de a mentő érkezése előtt a pilóta elhalálozott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Azért nem kutya a néni, ha így volt,
    ha nem, se non e vero, e ben trovato

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Száz éve halt meg az első pilóta 2012. május 28. hétfő | AN

A vulkáni hamu estére eléri Csehországot 2011. május 25. szerda | MTI

Tíz percig aludt repülés közben a pilóta 2011. április 7. csütörtök | AN

Sztrájkolnak a Malévnál 2011. március 21. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos