Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bejegyzik a Tőkés-pártot Romániában 2011. május 6. péntek 20:51 | Nagyi Orsolya

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bejegyzik a Tőkés-pártot Romániában

Bukarest – Benyújtotta bejegyzési kérelmét az új Tőkés-féle magyar párt. Az RMDSZ ellensúlyaként és ellenfeleként létrejövő új párt a Fidesz új próbálkozása arra, hogy Erdélyben az akaratát érvényesítse. A Magyar Polgári Párt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, még Szász Jenő is túl önállónak bizonyult. Tőkés László EP-képviselő korábban úgy nyilatkozott, célja az Erdélyi Együttműködés Rendszerének létrehozása. Ezt az együttműködést Magyarországról már ismerjük.

Az 1989-ben megalakult Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) majdhogynem húsz évig egyetlen szereplője volt a romániai magyar politikának, mindaddig, amíg 2008-ban, többszöri próbálkozás eredményeképpen létrejött a Magyar Polgári Párt (MPP). E két politizáló szervezetnek lesz riválisa vagy szövetségese az Erdélyi Magyar Néppárt, amelynek a bejegyzését tervezik.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetősége csütörtökön, a bukaresti törvényszéken benyújtotta egy új romániai magyar párt (Erdélyi Magyar Néppárt) bejegyzéséhez szükséges aláírásokat tartalmazó listát.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke elmondta, a bejegyzés előtt álló párt a Tőkés László EMNT-elnök által képviselt értékrendet kívánja továbbvinni, ezért elsősorban az EMNT-vel szeretne szövetkezni. A leendő párt vezetősége a jövő évi helyhatósági választásokkal kapcsolatban kifejtette, miszerint eredményes az lenne, ha a három magyar politizáló szervezet (RMDSZ, EMNT és EMNP) közös listát indítana.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ,,történelmi tévedésnek”, ,,stratégiai hibának” nevezte az EMNP létrehozására tett kísérletet, szerinte ugyanis egy újabb magyar párt megjelenése az erdélyi politika színterén a magyarság megosztottságát eredményezné. Az RMDSZ-elnök hozzátette: az általa vezetett szervezet nem tervezi az EMNP bejegyzésének támogatását, és a későbbi összefogásra sem tekint bizakodóan, mivel az új pártban vetélytársat, riválist lát.

Az EMNP létrejöttét a román pártok képviselői sem fogadják szívesen. Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt elnöke kifejtette, szerinte az új szervezet a román államfő, Traian Băsescu és Orbán Viktor közötti egyezség eredményeként jön majd létre, és Románia ellen irányul.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. Nomen est omen :
    Létrejött a Tőkés-féle párt , a tőkéseknek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. A “Nemzeti Szavazatvásárló Tőkés László Párt” mindössze egy célt szolgál, nem szétszórni mindenféle szegény, meg rászorult meg sok gyermekes embereknek a támogatást ahogy az RMDSZ tette!
    Majd Tőkés megoldja, kiépíti a saját királyságát egy kisebb összeget felhasználva (pár tíz vagy száz millió) de legalább biztosítja az ott élők voksait a maradékból! Az ott élő magyarságot ezzel megosztják, az érdekképviseleti erejük is jelentősen de megérdemlik! Csak be kellene sorolni a nemzeti zászló alá, felvenni azt a kis pénzt a szavazatokért és megvolna a nemzeti egység!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. tőkés, finoman szólva, egy gennyes közéleti pattanás. meg kéne tenni őt magyarországi alkotmánybírónak, köztársasági elnöknek, vagy belügyminiszternek. így legalább a romániai testvéreink megmenekülnének a fidesztől, nekünk már úgyis mindegy…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Itthon már minden lehetőséget kihasználtak ,az egymásra uszításban , most jöhet minden szomszéd . Az agyamentek arra nem gondolnak, hogy ezzel is csökkentik a magyarok érték érvénesítését. Oszd meg, és én uralkodok–Orbán !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. Victor Ponta téved, nem románia, hanem a román magyarok ellen irányul. Mikor veszik már észre a romániai magyarok ,hogy a jellemtelen tőkés is orbán vazallusa?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Ejnye-ejnye!
    A múltkor Magyar Polgári Párt, most meg Erdélyi Együttműködés Rendszere! Ennyire csekély kretivitást mutatni az elnevezések terén! legalább egy kicsit megerőltették volna magukat, hogy ne lógjon ki a fideszes Tőke lólába!
    Rendkívül jót mulattam azon, hogy Toró T. Tibor tulajdonképpen nem volt képes megmagyarázni, miért is akarnak egy újabb romániai magyar pártot létre hozni (akkor minek alapít és mit keres ott?). Bár ha komolyan veszem azt a hablatyolást, hogy a párt az EMNT és Tőkés “szellemiségét” akarja tovább vinni, akkor ez tkp. nyílt beismerése annak, hogy ez az alakulat csak a vezetői megélhetését szolgálja. Erősíti véleményemet az, hogy máris közös listát akarnak az RMDSZ-szel … pedig még be sincsennek jegyezve!
    Egyébként rendkívül elítélem ezt a folyamatosan meg-megújuló erdélyi fideszes beavatkozásokat, melyek kiszolgálásához a püspökutánzat mindenkoron készséggel jelentkezik! Már a Szász-féle MPP-vel is komolyan kockáztatták az erdélyi magyarok parlamenti képviseletét! Márpedig ha az elvész, elvész az aktív beleszólás lehetősége is. Akkor pedig nincs alkupozíció és végleg Agyő Autonómia! Ezt pedig, ennek csupán megkockáztatását is joggal lehetne nemzetárulásnak nevezni!
    Nemde?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  7. Orbán András Lajos

    Tökös Laca szervezkedik, csak az a baj, hogy ez megint a megosztáshoz vezet, de tudjuk mennél rosszabb az országnak, annál jobb a Tökös pártnak, ismerős tézis……..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  8. Pénzért, hatalomért mindent! Semmi nem számít!
    HITVALLÁS!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  9. Ebben az a szomorú, hogy ennek a birkapásztornak, akadnak politikai követői…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  10. Ha azt szeretné az új párt hogy a következő választáson a 3 magyar párt közös listán induljon, akkor mi értelme van új pártot alapítani?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. Orbán András Lajos

    hatamarcsi. Mert ő akar az erdélyi góré lenni (csutiszörny)……….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. A Tőkés-párt a FIDESZ újabb kísérlete a romániai magyarság felszalámizálására és a parlamentből való kiseprésére. Az akciót a FIDESZ kinyújtott karja, Tőkés hajtja végre. Szolgálatait már korábban megfizették neki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Lesz hová adogatni az elszámolatlanul hagyott félmilliárdokat az adóinkból. Kell
    a szavaztuk Orbánéknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Nádasdi László

    Már csak ez hiányzott az erdélyi magyarságnak! Itt Magyarországon családokat osztott meg a politika – már jó néhány éve – eredményesen.Ott sem lesz ez másképpen. Az erdélyi Makfalván ezt már 2 éve be is bizonyították a székely zászló kapcsán. Mindez az egység hiányát fogja eredményezni, és nem az egyszerű emberek pártja lesz.
    Erdélyi Magyarok! – Felrakták a kendőt a szemetekre, most már csak tapogatózni tudtok majd! Ezt hozta Viktorunk ” nemzeti politikája”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Várhatóan 475 millió eurót kap Románia 2011. május 9. hétfő | Nagyi Orsolya

Budai már a határon túl is szimatol 2011. március 30. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos