Ronai and Ronai
AMERIKAI

Orbán is találkozott az Audi képviselőivel 2011. május 23. hétfő 5:09 | AN

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Orbán is találkozott az Audi képviselőivel

Budapest – Megérkezett a válasz Gyurcsány Ferenc írásbeli kérdésére, amelyet országgyűlési képviselőként mintegy két hete tett fel Orbán Viktor miniszterelnöknek a győri Audi-beruházással kapcsolatosan. Bár a kérdések címzettje a miniszterelnök volt, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszolt. Gyurcsány Ferenc egyértelmű kérdéseire nem kapott egyértelmű válaszokat. De a válaszok alapján lehet újabb kérdéseket megfogalmazni.

Az alábbiakban közöljük Gyurcsány Ferenc kérdéseit és az arra adott válaszokat:

Találkozott-e Ön vagy a Kormány bármely tagja az Audi Hungária Motor Kft., illetve annak tulajdonosa képviselőivel? Ha igen, mikor, milyen kérdésben tárgyaltak? Készült-e ezekről a tárgyalásokról emlékeztető, jegyzőkönyv, hangrögzítés?

A választ szerint voltak tárgyalások. Tárgyaltak az Audival az Orbán-kormány tagjai és maga Orbán Viktor is. 2010. augusztus 24-én a Nemzetgazdasági Minisztériumban találkozott az Audi Hungária Kft. képviselőivel Matolcsy György, Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár és Lukácsy Gergely, az ITD Hungary képviselője. A megbeszélés témája a nagyberuházáshoz nyújtandó kormányzati támogatás volt. Orbán Viktor 2010. június 9-én fogadta az Audi Kft. ügyvezető igazgatóját, aki tájékoztatta a miniszterelnököt a vállalat fejlesztési terveiről. 2010. szeptember 10-én – közös sajtótájékoztatójuk előtt – fogadta az Audi AG igazgatótanácsának elnökét. A tárgyalások tartalma üzleti titoknak minősül, és nem adtak választ arra a kérdésre, hogy készült-e a tárgyalásokat rögzítő dokumentum.

Döntött-e az Orbán-kormány arról, hogy a beruházáshoz a befektető számára állami földterületek megszerzését teszi lehetővé? Ha döntött, milyen formában, rendelet, határozat, egyéb? Dokumentálták-e azt az ülést, amelyen a földterület megszerzésének lehetőségéről döntöttek?

A válasz szerint még a Bajnai-kormány 2010 áprilisában kormányhatározat formájában döntött a győri ingatlanegyüttes pályázat útján történő értékesítéséről. De „a nyílt pályázati kiírás sikertelen lett, új pályázati kiírás vált szükségessé”. Június elején, most már az új kormány képviselői, két alkalommal, államtitkári, szakállamtitkári szinten, továbbá az MNV Zrt., az ITD Hungary részvételével tárgyalóasztalhoz ültek az Audi képviselőivel. Nincs válasz arra a kérdésre, miért lett sikertelen a kiírás, és ezekről a tárgyalásokról készült-e jegyzőkönyv, emlékeztető, hangfelvétel, nem lehet tudni, hogy ott mi hangzott el.

Utasította-e a kormány vagy annak tagja a Nemzeti Vagyonkezelőt arra, hogy az Audi számára állami földterületeket adjon tulajdonba? Amennyiben igen, úgy ez milyen formában történt – határozat, utasítás, egyéb?

A Bajnai-kormány 2010 áprilisi   kormányhatározata végrehajtására az érintett tárcák közötti szükséges egyeztetések, döntések megtörténtek, melynek végén lehetővé vált, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az ingatlanokat nyilvános pályáztatás útján értékesítse. A kormányváltást követően, 2010. május 26-án a Nemzeti Vagyonkezelő döntött a meghirdetett egyfordulós pályázat módosításáról. Egyetlen érdeklődő, az Audi Hungária Kft. vásárolta meg a részletes tájékoztatót. Majd június 4-én a nemzeti fejlesztési miniszter határozatban elrendelte a pályázati feltételek módosítását és a pályázati eljárás lezárásának határidejét 2010. június 15-ében határozta meg. A nyilvános pályázati felhívásra egy érvényes ajánlat érkezett, az Audi Hungária Motor Kft. ajánlata, nettó 5.200.000.000 forint értékben. A felek szerződést kötöttek. „Mindezek alapján egyértelműen megállapítható, hogy a Kormány, vagy annak tagja az MNV Zrt-t nem utasította állami földterület tulajdonba adására az Audi Hungária Motor Kft. részére” – így a válasz. Azt nem lehet tudni, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter miért és milyen tartalommal módosította a pályázati feltételeket.

Készült-e hatástanulmány, ingatlanszakértői értékbecslés, ha igen, kéri a volt miniszterelnök a dokumentumok megküldését.

Matolcsy György röviden és tömören válaszolt: 2010. februárjában a Bajnai-kormány hivatali ideje alatt az Audi megbízásából készült egy értékbecslői szakvélemény, amely a Nemzeti Vagyonkezelőnél megtalálható.

A kormány tagjai vagy az irányításuk alá tartozó szervezetek milyen feladatot kaptak a döntés végrehajtása érdekében, és azt hogyan hajtották végre?

A válasz utal a miniszterek feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII.1.) számú kormányrendeletre mint feladatmeghatározó jogszabályra. A kormányrendelet 73. §-a alapján a nemzetgazdasági miniszter a befektetésösztönzés és a Magyarországon megvalósuló nagyberuházások állami támogatása témájában jogosult eljárni. E jogosultsága alapján rendelte el 2010. június 4-én a győri ingatlanegyüttes értékesítésére korábban meghirdetett nyilvános pályázat feltételeinek módosítását.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)
Orbán is találkozott az Audi képviselőivel, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. A NAGY ÁPRILISI FÜLKEFORRADALOM KÉRDŐÍVES KORMÁNYA ezek szerint nem mindenben forradalmi. A nagybefektetőkkel folyó tárgyalásoknál a megdöntött rendszer és a közvagyont elherdálók gyakorlatát követi.
    A válaszlevél több érdekes momentumot is tarlamaz.
    1. Üzleti titok a tárgyalás, ezért nem lehet tudni, milyen dokumentum készült róla. Furcsának tartom, hogy a Vezénylő tábornok üzletel és a közpénzek dolgában titkolódzik. E témában továbbra is várom a más erkölcsű Schiffer András feljelentését.
    2. Forradalmi változást az ingatlanügyben a nyílt, pályáztatás nélküli, tárgyalásos eljárás jelentette, egy pályázóval. Bajnait kár a kérdésekre válaszolóknak ebbe belekeverni, mert nem ő ült le a zárt ajtók mögé titkos tárgyalást folytatni. A hatalommal való befolyás gyanúja miatt várom a pártatlan magyar ügyészség eljárást elindító határozatának bejelentését, mivel állítólag a törvények mindenkire vonatkozatnak.
    3. Ellentmondás, hogy mégis pályáztatás volt. Az viszont, hogy “…a június 4-én a nemzeti fejlesztési miniszter határozatban elrendelte a pályázati feltételek módosítását és a pályázati eljárás lezárásának határidejét 2010. június 15-ében határozta meg…”, arra utal, itt a zárt ajtók mögött folytatott, titkos tárgyalásokok történt megállapodás (üzlet) szerint adott a minisztérium utasítást a pályázati feltételek módosítására. Az ügyben továbbra is várom más erkölcsű Schiffer úr feljelentését.
    4. Értékbecslést ezek szerint a FÜLKEFORRADALOM KORMÁNYA és az új vezetésű Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. sem készíttetett, hogy Bajnai mit tett, az nem érdekes, mert közben győzött az álforradalom. Az ügyben várom az ingatlanvagyont védelmező, pártatlan magyar ügyészség intézkedését.
    5. Ismét lelepleződött, hogy a multi-ellenes fülkeforradalmiság is csak a NAGY ÁTVERÉS SHOW része.
    Megjegyzem még, hogy egy e heti hírben azt olvastam, hogy a FIDESZ audi gépkocsikat szerez be.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  2. Bénácskáim !
    Hát hiába mondom ( most már egy évtizede ) , hogy a komenisták szétlopták .
    Szétlopták , szétlopták , szétlopták !!!
    Én ( bocsika ) mi meg csak gyarapíccsuk ?
    Tanúd , má meg végre csiszoltagyú magyarkám !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -10 (10 szavazatból)
  3. Nagypapa!!A neved alapján öreg korodra is hü-”je”maradtál!?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Ami az egyedül ér vényes Audi pályázatot illeti:
    A vasútfejlesztési pályázat során pontosan láttuk, hogy kell szagyártópetya papájának átjátszani a koncot: ki kell zárni az összes versenytársát. Hogy a nagyobb bevétel, valós verseny érdekében meg is lehetne ismételni a pályázatot? Ugggyanmááán! Akkor nekik kevesebb jut!
    Ami pedig a jegyzőkönyveket illeti:
    Sem több, sem kevesebb, hanem pontosan annyi készült, mint az első országlásuk alatt a kormányülésekről. (Nulla, zéró.) Hogy egy jkv. arra is jó, hogy a tárgyalópartneren számon lehessen kérni azt, amiben megállapodtak? Ugggyanmááán! Még nem hallottatok olyat, hogy “gentlemen’s agreement”? (Persze, tudom, hol vannak itt úriemberek???) No meg aztán holló a hollónak nem vájja ki a szemét. Azért Schiffer frakcióvezető úr jogérzéke ébresztgetése mellett javasolnám azonnal aktivizálni Papcsák Gyula főinkvizítor urat is, no meg a szablyáját sebtében megköszörülni! Bár előbb el kellene küldeni egy jó kis konditerembe, némi izomcsoport-kiegyensúlyozó edzésre, hogy végre a szablyájával jobbra is ugyanúgy tudjon suhintani, ahogy balra teszi akkora vehemenciával… Még meg talál húzódni szegénynek a gerince, oszt mehet táppénzre…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. Schiffer úr, alszik?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  6. Csk nem egy bűnöző kormányról van szó ? Tartok attól, hogy igen. Nehogy ezért is gyurcsány legyen a felelős! Schiffer túl lassú Orbán volt tanácsadója
    háromszor meggodolja, neki menjen-e Orbánéknak, ő kormányzóerő szeretne
    leni 14 után.
    EdCarping, gratulálok. Jó lenne, ha Polték olvasnák…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Elnézést. Gyurcsány úr többszörösen megérdemli, hogy nagy betűvel írjam a nevét, mert a kérdései okosak és jogosak. Jó lenne, ha más is észrevenne
    a disznóságokat. Itt már nem kolbászt kell tölteni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Na, látod, peti!

    Ezen a képen éppen olyan hülye vagy, mint az életben.
    (Neked is van gojóstolad?)

    :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. És kulcsokkal távozott.:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  10. Amerikara azert kene buszke leygel mert azon kivul hogy lehetove tette hogy megtartsad az erdelyi magyarsagodat, oriasi lehetosegeket biztositott neked tannulasra es a szemelyes fejlodesedre, es szabadsagot arra hogy barmi informaciohoz jussal ami a te celjaidat elosegitik A vilag barmely mas orszagaban valamelyik resze annak amihez jutottal nem jutott volna el hozzad. Tudom hogy neked ugy tunik hogy minden ami veled tortent normalis, de igy, abba a hibaba esel te is mint a legtobb amerikai taking freedom for granted (!) Gondolkozzal el ezen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány a gyülekezési jogot sértette volna 2014. december 30. kedd | Bartus László

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos