Ronai and Ronai
AMERIKAI

A gyöngyöspatai cigány közösség javaslatai a magyar kormánynak 2011. május 13. péntek 19:10 Forrás: Facebook

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A gyöngyöspatai cigány közösség javaslatai a magyar kormánynak

Gyöngyöspata – A Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat – folyamatosan egyeztetve a helyi romák képviseletével megbízott Horváth Aladárral, és az általa vezetett Polgárjogi Mozgalommal – az alábbi állásfoglalást és javaslatcsomagot terjeszti a magyar kormány és a társadalmi közvélemény elé.

Településünk abban érdekelt, hogy visszatérjen az élhető, nyugodt, összetartó közösségek világához. Ennek alapján olyan válságkezelő és rehabilitációs, a társadalmi összetartozást elősegítő programok elindítását javasoljuk, amely a cigány közösség és a nem cigány származású magyar lakosság közötti harmonikus viszony, a párbeszéd és az együttműködés helyreállítását, a közösen, mindenfajta diszkriminációtól mentes társadalmi, oktatási-szociális-gazdasági és kulturális programok beindítását és megvalósítását célozzák.

Ennek az alapja azon közcél elérése, hogy a Magyar Köztársaság intézményei a jogállamiság normáinak és szabályainak megfelelően működjenek, és a magyar állam ebbéli felelősségéből semennyit sem engedjen, és ne testáljon át egyetlen nem állami intézményre, szervezetre sem!

Ezzel összefüggésben javasoljuk, hogy

1. A demokratikus kormányzó és ellenzéki pártok közösen lépjenek fel a szélsőjobboldali, újnyilas puccskísérletek megakadályozása, párthadseregek, félkatonai-paramilitáris szervezetek létrehozása, cigányellenes pogromok, pszichikai és fizikai terrorcselekmények – cigánytelepek megszállása, félelemben tartása, törvénytelenül végrehajtott igazoltatások, ellenőrzések és egyéb vegzálások – ellen;

2. A Belügyminisztérium és a Legfőbb Ügyészség – ha megkésve is – indítson büntetőeljárást mindazon személyekkel szemben, akik 2011. március 6-a óta a gyöngyöspatai cigány közösség tagjaival szemben személyi szabadság megsértésével, zaklatással, közösség tagja elleni uszítással és erőszakkal alaposan gyanúsíthatóak. A kormány haladéktalanul oszlassa fel a „Magyar Gárda” utód- és társszervezeteit, jelesül a Szebb Jövőért „polgárőr egyesület”-et, a Betyársereget, a Véderőt, és az egyéb csoportosulásokat.

3. Helyezzék szabadlábra a gyöngyöspatai provokációk során jogos önvédelmet gyakorló, esetlegesen azt túllépő három cigány fiatalembert, mert nincs jogalapja a fogvatartásnak, ha reális alapja sincs a bűnismétlésnek.

4. A demokratikus pártok tegyenek határozott lépéseket annak érdekében, hogy községünkben megakadályozzák a Jobbik teljes körű politikai térnyerését a polgármester választás megnyerése révén: gondolkodjanak el a közös jelölt állításának esélyén.

5. A gyöngyöspatai béke megteremtése érdekében jöjjön létre egy, a kormány által is támogatott, helyi véleményvezetőkből, intézményvezetőkből, a cigány közösség vezetőiből és civil szakértőkből álló ad hoc bizottság, amely a párbeszéd, a partnerség és a közös jelen és jövő megteremtésének értékei mentén kidolgozza a békés együttélés elvi és gyakorlati rendszerét.

6. Ezzel egyidejűleg meghatározónak tartjuk, hogy közös terepe, fóruma legyen a cigány és nem cigány félelmek, sérelmek kibeszélésének, ezek okainak, gyökereinek a megtalálása, és az erőszakmentes, közös normákon alapuló együttélés lelki-szellemi alapzatának a lefektetése érdekében.

7. A munkanélküliség csökkentése és a foglalkoztatás bővítése érdekében szülessen egy komplex fejlesztési program, ipari és mezőgazdasági vállalkozások, értelmes közmunkaprogramok beindításával és támogatásával.

8. Az állami szervek, a helyi közigazgatás és a civil szakértők együttműködésével teremtsük meg a feltételeit az iskolai szolgáltatások minőségének javítása, a befogadó és sokszínű oktatási rendszer megteremtésének. Pszichológus szakemberek bevonásával nyújtsanak lelki segítséget valamennyi cigány – és adott esetben nem cigány – gyermeknek, akik hónapok óta traumatizáltak, átélni kényszerülnek az újnyilas hordák megfélemlítő erőszakcselekményeit.

9. A helyi önkormányzat által 2006 és 2011 között a cigány telep utcáira bevzetett „építési tilalom” miatt, továbbá a Vöröskereszt által az árvízkárosult roma családok részére, a község belterületén történő lakásvásárlások testületi meghiúsítása miatt, a joguktól megfosztottak kárpótlása érdekében a kormány és a helyi önkormányzat építsen a település integráns részein szociális bérlakásokat, és a korábban megkülönböztetett családoknak nyújtsanak élhető otthont. Ezzel összefüggésben javasoljuk, hogy a magyar kormány ne tartózkodjon attól, hogy igénybe vegye az Európai Regionális Fejlesztési Alapnál meglévő, a szegregált lakóövezetek kiváltására szolgáló (építésre és vásárlásra is lehetőséget nyújtó) forrásokat. Ezzel a lehetőséggel ugyanis sok ezer cigány és nem cigány család kerülhetne ki a nyomortelepek kilátástalan világából, kapna esélyt az emberhez méltó társadalmi létezéshez.

10. Felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy potenciális Gyöngyöspata több száz van az országban, ha továbbra is közönyös marad a szélsőjobboldali provokációkkal kapcsolatban, ha nem lép fel időben a cigányellenesség, a faji háborús uszítás újnáci politikájával szemben. Arra is fel szeretnénk hívni a kormány figyelmét, hogy a legszakszerűbben kidolgozott és végrehajtott helyi válságkezelési és rehabilitációs program is csődöt mond, ha az állam nem működteti jól, vagy nem képes jól működtetni a köztársaság intézményeit, ha nem hozza létre a válságkezelés intézményesített garanciáit, továbbá, ha az általános szociális és gazdasági politikák a legszegényebbek és cigányok szempontjaival és érdekeivel szemben születnek, vagy érvényesülnek.

Végezetül: ez úton szeretnénk köszönetet mondani minden bátor cigány és nem cigány magyar és külföldi állampolgárnak, civil szervezetnek, akik a legnehezebb pillanatainkban, testi épségük kockáztatásával is mellettünk voltak, akik jelenlétükkel és aktivitásukkal Gyöngyöspatára, és ezzel együtt Magyarország legégetőbb gondjaira irányították a figyelmet.

Gyöngyöspata, 2011. május 13.

Ifj. Farkas János elnök,

Baranyi Miklós alelnök

Berki Iván képviselő

Farkas Pál képviselő

Horváth Aladár polgárjogi aktivista

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 5 szavazatból)
A gyöngyöspatai cigány közösség javaslatai a magyar kormánynak, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Már nem elég a javaslat!
    KÖVETÉLÉS KELL!
    Szerintem ez nem javaslat, inkább SEGÉLYKIÁLTÁS!
    Fel kell szólítani az Európai Unió soros elnökét, hogy haladéktalanul tájékoztassa a Brüsszeli parlamentet!
    Megismétlem!
    Szakadjon meg minden politikus, akik miatt ilyen közhangulat alakulhatott ki!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  2. 10. “….ha az állam nem működteti jól, vagy nem képes jól működtetni a köztársaság intézményeit,”
    Nem is akarja!!!! :-( (((
    Ha, akarná nem vegzálnák az “amerikait” mert kimentette a gyermekeket és az asszonyokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  3. Egyszerűen elképesztő, hogy milyen rémdrámát csinált Gyöngyöspata kistelepülés kétségbeejtő közbiztonsági helyzetéből a politika. Ez a község tökéletes orvosi lova volt a következő társadalmi helyzetnek: Mi történik akkor ha egy kormány erőszak szervezete (rendőrség) nincs a helyzete magaslatán?
    Amikor egy falut magára hagy a törvény, ott biztosan lesznek olyan emberek, akik e törvények keretein kívül képzelik majd el be nem teljesült vágyaik megvalósítását. Ha ez tömeges méreteket kezd ölteni, társadalmi vákuum keletkezik amelynek szívó hatására beindul egy ösztönös, a károsultak oldaláról nézve igazságosnak vélt, a jogi kereteket ugyan úgy feszegető és az ország szempontjából – az előbbihez hasonlóan – szintén ugyan úgy, meglehetősen káros önvédelmi reakció.
    A falu megosztottságát valószínűleg nem faji eredetű problémák generálták – ahogy azt a politika sugallta -, hanem inkább a törvényesség teljes hiányából fakadó anarchia.
    Ez teljesen idegen is lenne a magyar életérzéstől. A magyarok évszázadok óta élnek együtt különböző betelepült nációkkal békében. Sajnálatos volt, hogy az összes politikai párt és érdekvédő – tele küldetéstudattal – a maga módján megszállta a települést és a sajtót is magával húzva sikerült tökéletesen lejáratnia az országot. Ez egy hisztérikus öngól volt! Az államigazgatási gépezet nem működött megfelelően, amelyet még az amerikai követ asszony sem tud majd rendbe hozni az FBI-os tanácsadóival együtt. Az eset tanulságait a magyar kormánynak kell levonnia és erősítenie kell a törvényes rendfenntartó szervezeteket. E nélkül nem fog tudni megfelelni alkotmányos kötelezettségeinek és az eset bár hol és bár mikor előfordulhat másutt is.

    Elolvastam ezt a 10 pontból álló követelést és megértem Horváth Aladárt, hogy bőszen lefasiztázva, lerasszistázva a magyar embereket próbálja valamivel előnyösebb helyzetbe hozni a népét. Valószínűleg a helyében én is ezt tenném, hátha a kamerák fényében rám is figyelnének végre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  4. Az egyensúly érdekében, most már csak a gyöngyöspatai magyar többségi közösség javaslatát kellene megfogalmazni a kormány felé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  5. Egy Rasszista, Minden Fűlke Forradalmár Vegyen a hona alá alakására 1 kissebségit és akkor megtanulja hogy Mi atolerancia oda vissza

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  6. A kormánynak már akkor el kellett volna kezdeni a helyzet kezelését mikor
    megjelent a Szebb Jövőért Polgárőr egyesület . Mivel a polgárőség helyzetéről
    törvényrendelet van érvényben 2006.évi LII.tv valamint a 2009.évi LXXXIV módo-
    sitás,amely tartalmazza ,hogy az egyesületek nem kötődhetnek pártokhoz és
    az OPSZ tag egyesületének kell lennie,és minden polgárőrnek 2010.dec.31-ig
    vizsgát kellett tenni,ennek a törvényrendeletnek az SZ J P nem felelt é nem felel
    meg,már március elején lépéseket kellett volna tenni.
    Ez volt a kormány és a belügy első és legnagyobb hibája hogy hagyott egy
    egyesületet minden törvényes felhatalmazás nélkül tevékenykedni.
    Ezen felbátorodva jöttek a különböző szervezetek,bandák Pl.a Véderő,amely
    nevét lefordítjuk németre a második világháború SS.alakulatait jelenti.

    Tehát minden oka sőt kötelessége lett volna a létező törvények értelmében ezen bandákat feloszlatni és már a kezdetek kezdetén törvényesen eljárni ellenük.

    De annyira belemerültek az alkotmányozásba (tákolmányozásba) ,hogy a napi problémákat félre kellett tenni (szegénység,közbiztonság, munkahely teremtés) és még lehetne sorolni az égető problémákat.

    De most már van tákolmány ,lehet ilyen-olyan bizottság,felelősök keresése.
    És közben marad a szegénység,bűnözés,nélkülözés.

    AZÉRT NE BÚSULJ MAGYAR A kormány TESZI A DOLGÁT?

    VISZI AZ ORSZÁGOT A SZAKADÉK FELÉ !!!!!!!!!!!!

    VAJON MIKOR TUDUNK-MERÜNK FELEMELKEDNI ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  7. Husz János Puszita

    Tetszik a javaslatcsomag, különösen a mentális szakemberek és mediátorok bevonása. Egyetértek vele, kivéve hogy:
    1. Felmenti a garázdát azért, mert cigány, vagyis bőrszín alapján megkülönbözteti. A bűncselekményt következményekkel kell ellátni.
    2. Meg fog maradni szép szavak szintjén, a gyakorlatban nem fog történni semmi, mint ahogy eddig sem.
    3. Kormány adjál több pénzt.
    4. A végére csak odakerült egy jóízű fasisztázás, ami olaj a tűzre. A rasszistázással épp az ellenkező célt érik el a jogvédők.

    A cigányok helyzete nem rendvédelmi, nem szociális és nem diszkriminációs kérdés, hanem MINDHÁROM. Komplex kezelést igényel, minden érintett fél részéről. Oktatással, felvilágosítással, mentális neveléssel, mediációval, célzott támogatásokkal és programokkal, gazdasági szabályozókkal érdekeltté tenni a kisebbséget és a többséget egyaránt az integrációban. A társadalom egy rendszer, felemelkedése nem képzelhető el a cigányság felemelkedése nélkül. Nem képzelhető el a gazdaság fellendülése nélkül sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  8. A gyöngyöspatai cigányoknak is javasolhatna valamit az ország, sőt nem csak a gyöngyöspataiaknak. Mit is lehetne javasolni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A rektor érvel a Corvinus Egyetem mellett 2011. május 12. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos