Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Fidesz kétharmada már csak alig egyharmad 2011. május 4. szerda 20:28 Forrás: Republikon Intézet

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Fidesz kétharmada már csak alig egyharmad

Budapest – A Fidesz és az Orbán-kormány támogatottsága több mint hatéves mélyponton van. Hasonló mértékű népszerűségvesztést csak a Gyurcsány-kormány szenvedett el a választást követő tíz hónapban – ez derül ki a Republikon Intézet gyorselemzéséből. A jelenleg kormányzó Fidesz – bár magasabbról indult, mint bármelyik korábbi párt – tíz hónappal a választás után népszerűtlenebb, mint a Medgyessy Péter alatti MSZP volt.

A Republikon Intézet az 1998 és 2010 közötti kormányok közvélemény-kutatási eredményeit hasonlította össze legújabb gyorselemzésében, a Tárki és az Ipsos teljes népességre vonatkozó adatait felhasználva. Ezek alapján kijelenthető: a kormány elveszítette 2010 májusában mért támogatóinak közel harmadát. Ez a Gyurcsány-kormány visszaeséséhez hasonló mértékű veszteség. A Fidesz-kormány jelenlegi támogatottsága ugyanakkor nem éri el a teljes választókorú népesség harmadát. Ilyen alacsony népszerűséget is csak a Gyurcsány-kormány esetén láttunk.

Az előző ciklusban a Fidesz retorikájának visszatérő eleme volt a Gyurcsány-kormány legitimációjának kétségbe vonása a romló közvélemény-kutatási adatok alapján. Ha az Orbán-kormány következetes lenne, az adatok alapján el kéne fogadnia, hogy elvesztette a kétharmados, alkotmányozásra feljogosító támogatását. Az adatok alapján utoljára 2004 decemberében voltak ilyen kevesen a Fideszt választók – fontos körülmény, hogy akkor egy országos népszavazást súlyosan elbukott Orbán Viktor pártja.

A részletes elemzés letölthető az alábbi címen: http://republikon.hu/upload/5000178/Ri_egyharmad_fidesz.pdf

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +13 ( 15 szavazatból)
A Fidesz kétharmada már csak alig egyharmad, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. S hol lennének, ha nem szerelmes leveleket irogatna a játszótéri munkás, hanem becsületettel kiálltak volna egy népszavazás elébe!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  2. Jövendőbeli Királyuk által oly szeretett udvari bolondja majd közli, hogy a kapott éltető és biztató levelek alapján megerősítést nyert, hogy a népünk odaadással és áhítattal figyeli munkánkat, és országhatárokon túlról is elismeréseket kapunk, csak Gyurcsány ne lenne, mert az elmúlt… , meg az általunk már azonnal leváltottak elismerték, hogy véletlen írták a kettest, egyesnek, Osztjónapot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  3. Ne kezdjetek örvendezni, mert bár ez igaz. A Fidesz az 52.6%-ból 20 %-ot elvesztett. Ühüm, de ki nyerte? Na itt a bökkenő! Ugye értjük egymást?
    Nincs itt az ideje beülni a Gerbeaudba és vigyorogni! Talán egy fröcsre
    betérni valahova, egy veknivel zsírral, sóval, pirospaprikával.
    Na, nem vagyok én propagandista agitátor. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  4. Hanna! Szép estét! Szerinted merné vállalni a választások után egy évvel, a biztos bukást? Na ezért nem lesz népszavazás, most már semmilyen témába!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  5. Szép estét Bohém! Dehogy merné… Majd megüzen mindent a játszótérről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  6. Pedig most senkisem ostorozza mindenféle médiákban a FIDESZ.-t.
    Tehát amit elveszített , azt magán-szorgalomból veszítette el !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  7. Megdolgoztak érte a fiúk!Csak így tovább! 2012-re érvénytelen lesz a tákolmányuk, és mehetnek a levesbe!Remélem ez a “böszme” nép tudni fogja, hogy mi a dolga ebben az esetben… Lesz Tahrir tér!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  8. Hogyne tudná, mi a dolga!
    Józsi néni és Juliska bácsi majd szépen elmegy szavazni, s mivel a Fideszben rettentő nagyot csalódtak, de a Viktort nagyon szeretik (“…látta a múltkor a tévében, hogy…?”) egyetlen hatalmas lendülettel odaikszelnek …. a Jobbikra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  9. A Gyurcsány-kormány ugyanazért vesztette el a támogatóinak nagy részét, mint az Orbán-Semjén kormány: tönkretette a népszerűségét a Fidesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  10. Mar csak az erdekelne mit mond erre a Szijjarto.Vagy inkabb megse.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  11. nem csodálnám, ha holnaptól ez a kutató intézet megszűnne csak úgy nemzeti együttműködéses átszervezéses alapon.
    ha más nem, a fönökük biztos kereshet új állást magának

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  12. Miért volt valaha valamiben az Orbán következetes ami a személyét érintette?
    Egy cél volt a fontos a haza nem lehet ellenzékben és ki testesíti meg a hazát természetesen a jobboldal.Itt a másként gondolkodót nem tűrjük mert az egy senki?v. ellenség?Majd kiderül!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  13. Ismerettségi köreimben sok fideszes, jobbikos szimpatizáns van. Ezek java része mélységesen sajnálja, hogy rájuk szavazott, mert többet hazudnak, mint a szocik. Arról nem beszélve, hogy sorsuk rosszabbra fordult, mint az előző kormány idején. 2002 után sóvárogva azt gondolták, hogy most eljött a kánaán, ahogy orbán ezt elhitette velük.
    Eredmény : 8 fideszes ismerősöm közül csak 3 szavazna rájuk (ők úgy-ahogy jobban jártak), a 4 jobbikos közül (csak a cigányok miatt szimpatizánsok) egyik sem szavazna rájuk. Szégyelnék magukat, hogy fasisztákra adják a voksukat.
    Idővel megtalálják a helyüket, de a fideszből elegük van, soha többé már nem bíznak bennük, mondhatnak, amit akarnak.
    Ezért nem lesz népszavazás, ezt a fidesz is tudja.
    ps: csak kisbetűvel minden, a tiszteletem jeléül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  14. Titeket most legitimen kívánnak a pokolba a csalódott emberek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  15. Várom Sólyom László bejelentését, hogy ez a Fidesz hatalom nem legitim és nem demokratikus, mert csak a választók 1/3-a szavazna rájuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. Miamare:
    Egyetértek Veled , sajnos a társadalmi változások lassú folyamatok.
    Azért abban bízom hogy a hátralévő három év elegendő lessz a jelenlegiek törvényes és többharmados megbuktatására !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. Az én környezetemben élő Fidesz szavazók is megbánták már a tévedésüket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Pontosság kedvéért tegyük hozzá, soha nem is volt kétharmad a támogatottságuk. Csak a választási rendszer tette lehetővé, hogy a parlamenti székek kétharmadát elfoglalják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Kedves Brátaim!
    Igaz, hogy ez a hír már nagyon az “alsó szekcióban” van, így nem valószínű, hogy olvasni fogjátok kommentemet, de amit még reggel írtam, azt kiegészíteném egy alig két órávl ezelőtti élményemmel.
    Én egy “nagyobb” vidéki városban élek, kb. 240 km-re a Fővárostól. Éppen ezért az országon belüli szabad mozgásomat jelentősen korlátozó horribilis MÁV-menetjegyek miatt sem tudtam egyetlen tüntetésen sem részt venni, pedig szerettem volna pl. “Hanná”-val találkozni :-D, de ez most lényegtelen.
    Kedvenc városomnak egyik legfalusiasabb részén élek, számos cigány családdal körítve (ennek ellenére minden szempontból háborítatlanul, sőt!), meg olyan “magyarok” szomszédságában, akik szempontjából nem csak az a pár cigány, de én is “kisebbségi” vagyok. Ezen “magyarok” közül tavalyelőtt és még tavaly is majdnem mindegyik hangos fideszes volt. Közülük is kiemelkedett második utcaszomszédom, aki 20 esztendei együttélés után nem átallot lepiszkolniengem azért, mert aperte kijelentettem neki tavaly tavasszal, hogy mondhat nekem bármit, akkor sem vagyok hajlandó a Fidesz senkiházi bandájára szavazni!
    Ma ezzel a szomszédommal találkoztam össze és, lássatok csodát, bocsánatot kért tőlem az addig tanúsított fideszes vehemenciájáért! Mindennek elmondta azt az Orbánt, akit ő korábban az alapvető emberi tisztességet is félre téve, nagyhangon támogatott, majd biztosított engem arról, hogy ilyesmit a jövőben soha nem tesz meg!
    Rögtön ezek után felvilágosított engem arról, hogy legközelebb a Jobbikra fog szavazni, s némi zsidózás és vastag cigányozás után ismételten bocsánatot kért tőlem, hogy annakidején keresetlen szavakkal “díjazta” az én Orbánt bíráló kijelentéseimet.
    Tehát akkor most erre mit is kellet volna mondanom?
    Eszembe jutott Hofi Géza utolsó poenjainak egyike. Az alaphelyzet szerint az alaposan elhízott Hofi, infarktus miatt kórházba kerül, ahol egy nálánál jóval kövérebb orvos vizsgálja ki.
    Orvos: Művészkém, magával az a baj, hogy túlsúlyos!
    Hofi: Doktor úr, maga pedig szép!
    Nos, ezt mondtam a szomszédnak is. … nem értette!
    Ahogy az MSZP jelenlegi vezetése sem érti a közvéleménykutatások eredményeit! Hatalmasat bukott ugyan a Fidesz (csak ennyit? csak most?), de ezzel semit nem nyert a szoc.párt! És akkor most tessék ismét elolvasni a korábbi és a mostani kommentem!
    Nem kellene már Ott, a Baloldalon kissé gondolkodni is?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. Husz János Puszita

    Az adatok semmi mást nem mutatnak, mint hogy a magyar választók tavaly még mindig hittek a mesékben. Hiába csókolgatták a békát 20 évig, nem tanultak. Azóta csak rútabb lett. Remélem ezek után végre felébrednek és meghallják a józan ész hangjait. Ha év 3 múlva megint arra szavaznak, aki a legnagyobbat ígéri, akkor vége. Végünk. A gyerekeinknek jövőjének lőttek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  21. Kedves Barátaim!
    Valószínűleg ezen bejegyzésemet már egyikőtök sem fogja olvasni, de azért egy POZITÍV élményemet is szeretném megosztani Veletek!
    Mint írtam, egy vidéki “nagy”város falusias részén lakom, ahol azonban van két nagykereskedelmi lerakat. Az egyik szeszesitalokat, a másik pedig faanyagot, bútorlapokat árusít,
    Bő két órával ezelőtt középső (10 esztendős) fiammal sétáltunk el előttük. Mindkét telephelyről ordított ki a rádió. Fiam odafülelt, majd megjegyezte: Apa, ezek a Te rádiódat hallgatják!.
    És tényleg! Mindkét helyről ordított az utcára … a Klubrádió!
    Van még remény!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  22. bruckenbacker kapitány

    http://www.klubradio.hu

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos