Ronai and Ronai
AMERIKAI

A bankadó miatt szívnak a lakáshitelesek 2011. május 17. kedd 19:13 | AN Forrás: nol.hu

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A bankadó miatt szívnak a lakáshitelesek

Budapest – Az Orbán-kormány még két évig meg akarja sarcolni különadóval a bankokat. Ezt a lakáshitelesek megesegítésére vonatkozó megállapodásban akarták utólag letolni a torkukon. A bankok ellenállnak, a lakáshitelesek megsegítése ezért bizonytalan időre elhalasztva. Jöhetnek a kilakoltatások. A Népszabadság értesülése szerint az utolsó pillanatban becsempészett kormányzati módosítások miatt a bankok nem hajlandók aláírni a megállapodást.

Miután hosszas egyeztetések után a két oldal szakértői kidolgozták a fizetési nehézségekkel küzdő lakáshitelesek megsegítését szolgáló csomag részleteit (az erről szóló együttműködési megállapodás tervezetét kedden hozta nyilvánosságra a Magyar Hírlap), a kabinet újabb követelésekkel állt elő.

Az új elemekkel kiegészített, illetve számos ponton átdolgozott koncepciót múlt pénteken küldte vissza a kabinet a bankoknak. A módosításokról kedden délután egyeztetett a Magyar Bankszövetség elnöksége, illetve a hazai bankok vezetői, előzetes információink szerint azonban szinte biztos, hogy azt a jelenlegi formájában nem írják alá.

A bankoknál elsősorban az verte ki a biztosítékot, hogy a megállapodásba a kormány belevenné, hogy még további két évig kivetné a pénzintézeti különadót. A jelenlegi elképzelések szerint a szektor számára éves szinten 190 milliárd forintos pluszteher 2012 végével futna ki. A pénzintézetek pedig nem hajlandók aláírásukkal hozzájárulni, szentesíteni, hogy a bankadó még 2013-ban és 2014-ben is megmaradjon.

Az eredeti javaslat szerint a kormány azzal élénkítette volna a lakáshitelezést, illetve a kis- és közepes vállalkozások finanszírozását, hogy az erre a célra fordított összegeket a bankok levonhatták volna a bankadóból. Az új javaslat szerint viszont nem a bankadót, hanem a bankadó alapját lehetne csökkenteni, ami nagyságrenddel kisebb összeget, gyakorlatilag nulla forintot jelent.

A bankok azt is rossz néven vették, hogy a kormány az eredetileg tervezett 190 forintos szint helyett 160 forinton maximálná a svájci frank árfolyamát a törlesztőrészletek kiszámításakor. Mint arról beszámoltunk: a meghúzott szint és a tényleges árfolyam közötti különbözet egy külön számlára kerülne, az ott felgyűlt tartozást pedig az eredeti jelzáloghitellel együtt, amolyan második kölcsönként kellene visszafizetni. A jelenlegi, 210 forint feletti frankárfolyam esetében pedig ez azt jelentené, hogy az ilyen programban részt vevő adósok kétszer akkora tartozást halmoznának fel, mint amennyivel a szakemberek eredetileg számoltak. Márpedig ez várhatóan tömegesen okozna fizetési problémákat az árfolyamvédelem lejárta után, amikor a lakáshitellel együtt már az áthidaló kölcsönt is törleszteni kell.

A véglegesnek gondolt verzióhoz képest változott volna az árverezési korlát is. Az eredeti koncepció szerint az árverezési és kilakoltatási moratórium július elsejei feloldása után a bankok negyedévente legfeljebb a lejárt hitelek öt százalékánál kezdeményezhették volna az adósingatlanának elárverezését. Így a pénzintézetek fokozatosan, öt év alatt szabadultak volna meg rossz hiteleiktől, és a lakáspiacot sem érte volna sokkhatás a rázúduló, eladásra váró ingatlanok miatt.

A kormány javaslata szerint azonban ez most úgy változna, hogy az első évben, vagyis az idén negyedévente egy, jövőre kettő, majd három, négy, végül az ötödik évtől negyedévente a nem fizető hitelek öt százalékánál lehetne adósságrendezési eljárást kezdeményezni, vagyis a rossz hitelek lényegesen tovább terhelnék a bankok könyveit.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Husz János Puszita

    Lottóznom kéne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Sosem gondoltam hogy Kormányunk VALÓBAN segíteni akarna a bajbajutott alattvalókon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Gyurcsány szakított a magyar politika hazug mivoltával, ezt az őszinteségével bizonyította! A fidesz erre hazugsággal vádolva lejáratta őt deklarálva, hogy élni fog a hazugsággal mint eszközzel! Be is tartják, még a kérdéseikben is hazudnak, lásd, kérdőívek!
    Az állításaik sem különbek, itt van pl. a “garantáljuk és megvédjük a nyugdíjakat” de itt van pl. ez a megállapodás a bankokkal. Eszükben sincs betartani és lehetne sorolni a többi hazugságot!
    Orbán emlegeti, hogy példa nélküli úton jár a kormány és ebben valóban nem hazudik!
    Tényleg nincs még egy olyan kormány európában amelyikre igaz lenne, hogy a kiszámíthatatlanság és a megbízhatatlanság az egyetlen ami kiszámíthatóan és megbízhatóan jellemzi a cselekedeteit!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Orbán András Lajos

    Ez csak ,,paraszt vakítás,, az volt az első pillanattól kezdve, eszük ágában se volt semmilyen segítség, csak a sz@rért-húgyért megszerezhető ingatlan tulajdon lebeg a szemük előtt, csak még nem találták ki a mesét hozzá!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Orbán már a pornóban is plagizál 2012. június 2. szombat

Még mindig nem kaptak időpontot Orbánék 2012. május 31. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos