Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nyersen ették a füstölt sonkát, kis híján meghaltak 2011. május 7. szombat 17:21 Forrás: FH

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Kaposvár – A kaposvári piac előtti parkban egy férfitől vették azt az 5-6 kg nyers füstölt szalonnát, sonkát és vesepecsenyét, amelytől egy Somogy megyei négyfős család három tagja botulizmus gyanújával kórházba került.

Az Országos Epidemiológiai Központ szakmai hetilapja, az Epinfo legfrissebb számából kiderül, hogy a nagyon ritka, sok esetben halállal végződő mérgezéses betegség a család tagjainál szédülést, kettős, illetve homályos látást, szájszárazságot, nyelési nehézséget okozott.

A család megbetegedett három tagja az Epinfo beszámolója szerint az ajándékba kapott húst nyersen fogyasztotta. A család negyedik tagja csak azután evett belőle, hogy megfőzte, ezért meg se betegedett. A húst ajándékozó másik családból se lett beteg senki, mivel bár maguknak is vettek a húsból, azt ők is csak hőkezelés után fogyasztották el. Az élelmiszerbiztonsági hivatal laboratóriuma egyébként megvizsgálta a betegek háztartásában talált nyers sonkát és vesepecsenyét, amelyekben botulinum-toxin jelenlétét valószínűsítették.

A botulizmus, vagy ismertebb nevén a kolbászmérgezés nagyon ritka betegség. Évente 2-8 embernél fordul elő Magyarországon, és súlyos esetben halállal is végződhet. A botulizmus a legsúlyosabb olyan megbetegedés, amely kapcsolatba hozható a télen népszerű házi disznóvágásokkal. A Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt mérgező anyagcseretermék, a botulotoxin egy grammjának milliomod része is halálos lehet az emberre. A méreganyag jellemzően a nem megfelelően hőkezelt füstölt hurkában, sonkában, kolbászban és disznósajtban fordul elő.

A botulizmus tünete, ha pár nappal az étel elfogyasztása után az ember levertnek érzi magát, izzad, izomfájdalmai, hasi panaszai vannak, látási zavart, szájszárazságot, nyelési és hangképzési zavart, rekedtséget, esetleg bénulásos tüneteket tapasztal. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni, és jelezni kell, hogy a beteg házi disznóvágásból származó terméket evett. A botulizmust okozó baktérium egyébként hatástalanná válik, ha legalább tíz percig forralják az ételt.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. én ismertem egy embert aki megevett egy egész söröskorsót.
    Másnapaztán amikor nemtudott felkelni , azthitte ez valami másnapossági tünet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Élelmiszert hív vissza a Safeway 2011. május 4. szerda | AN

Elkészült a világ leghosszabb kolbásza 2011. március 21. hétfő | MTI

Ahány vidék, annyi hurka 2011. február 21. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos