Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egyre drágább mulatság a börtön 2011. május 20. péntek 17:44 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Egyre drágább mulatság a börtön

Washington – A fogvatartás költségei az egekbe szöknek, miközben egyre több az elítélt. Az államok különféle módszerekkel igyekeznek csökkenti a büntetésvégrehajtás által elvitt pénzt. Nem könnyű feladat, mivel a bentlakók jogai eközben nem csorbulhatnak.

Florida magánvállalkozókkal lízingeltetné börtöneit, míg Ohio és Louisiana egyszerűen eladná őket, hogy ne legyen rájuk gondja.

Az Egyesült Államokban budapestnyi lakosság, kétmillió ember van jelenleg rács mögött, és a nagy részük nem szövetségi börtönökben. Az államok 1997-ben 63, tíz évre rá viszont már 73 milliárdot költöttek gyarló polgáraik forgalomból történő időleges vagy végleges kivonására, a helyi – általában alacsonyabb biztonsági fokozatú – börtönök költsége pedig még riasztóbb mértékben, 99 milliárdról 116 milliárdra nőtt.

A bebörtönzött lakosság aránya nemzetközi összehasonlításban is magas. Míg Kínában 100 ezer lakosból 120-an, Oroszországban 585-en vannak lecsukva, az Egyesült Államokban ez a szám 743 fő – azaz 0,75 %. Másutt sokkal törvénytisztelőbbek a népek, vagy csak nehezebben buknak le: százezer angolból és walesiből 150-en, kanadaiból 117-en, franciából 96-an, németből pedig csak 88-an nélkülözik a szabadságot.

Miután egy átlagos rab éves költsége 24 ezer dollár, a legtöbb állam és önkormányzat érdekelt a börtönpopuláció csökkentésében. Sok helyütt a börtönőrök számát csökkentik, ami elég veszélyes lépés; másutt ha valaki elmegy vagy nyugdíjas lesz, nem hirdetik meg a helyét.

Komoly megtakarítás érhető el azzal, ha sikerül egy börtönt felszámolni; ezt tervszerűen lehet elérni, ha egy ideig új rab nem jön, aki pedig nem szabadul közben, azt más zárt intézetbe szállítják át. Nem mindenhol ússzák meg a nem túl népszerű intézkedést: adóemelésekből finanszírozzák a megnövekedett börtönköltségeket.

Szakértők a Medicaid-rendszerhez hasonlítják a büntetés-végrehajtást, amennyiben mindkettő állapota tarthatatlan. Jövőre az államoknak összesen százmilliárdot kellene megspórolniuk ahhoz, hogy a büdzséjükön tátongó lyuk eltűnjön, így hatalmas szerephez jut a feltételes szabadlábra helyezés, a kegyelem és legfőképp a megelőzés intézménye.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Magyarországon:
    1 új hely létesitése az elitélt számára 11 millió forint krül van,
    1 fogvatartott napi költsége kb. 8000 forint.
    és egy börtönőr kb. 80-90 ezer nettót keres havonta…

    és Magyarország nem egy politikusának többszázezerrel nőtt a havi nettó fizetése a 16 %-os adókulcs bevezetésésvel,
    …..
    és most kívánják visszahívni a pofátlanul magas, korkervezményes 57 év alatti rendvédelmi dolgozókat…
    …..
    egyet elfelejtenek az urak a parlamentben,- azt hogy az országgyülési képviselők és a rendvédelmi dolgozók között az a közös, hogy felesküdtek az ország alkotmányára,
    és az a különbség, hogy a korkedvezményes rendvédelmi,honvédségi stb. nyugíjasok 25 ÉVET MÁR SZOLGÁLATÁK A HAZÁT, mielött nyugdíjba mentek.
    …..
    a képviselő uraknak és úrhölgyeknek csak 4 évre szól a mandátumuk.
    ….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. ja-ja, és azt meg elfelejtettem megírni, hogy az elítéltek érdekében a különböző szervezetek rendszeresen eljárnak (AI)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. na én tudnám hogy szüntessem meg a világ összes börtöne költségvetését!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Vesztegzár a Grand Hotelben.:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Szuperamnesztia Kaliforniában 2011. május 24. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos