Ronai and Ronai
AMERIKAI

Pénteken tartják a humánum napját 2012. augusztus 2. csütörtök 19:14 | AN Forrás: MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Pénteken tartják a humánum napját
Budapest – Pénteken tartják a humánum napját a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban Raoul Wallenberg, a vészkorszak idején embermentő svéd diplomata születésének 100. évfordulóján.
.
A Holokauszt Közalapítvány és az Igaz Emberek Társasága rendezvényén köszöntik a Világ Népeinek Igaza magyar kitüntetettjeit, valamint átadják az újonnan alapított Helytállásért elismerő okleveleket.
.
A Holokauszt Emlékközpont tájékoztatása szerint a Vészkorszak idején zsidók mentésében közreműködők emlékének méltó megőrzésére hívták életre az Igaz Emberek Társaságát, amelynek elnökségével Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából megalapították a Helytállásért magyar embermentő elismerést.
.
Mint írták, a kezdeményezést az indokolta, hogy a magyar embermentők a napjainkban előkerülő dokumentumok alapján – leginkább túlélő szemtanúk hiányában – az izraeli Jád Vésém Intézet által kiadott Világ Népeinek Igaza díjat nem kaphatják meg. A Helytállásért elismerő oklevelet ezen elismerés pótlására, a jeruzsálemi intézménnyel egyeztetve és a felterjesztéseket körültekintően megvizsgálva hozta létre az emlékközpont és az Igaz Emberek Társasága – tették hozzá.
.
Kiemelték, a további háborús embermentési esetek felkutatására, a bizonyító dokumentáció adatbankba rögzítésére idén külön irodát létesítettek, hogy az összes Magyarországon tevékenykedő, iratokkal és adatokkal bizonyítottan embermentő nevet nyilvánosságra hozzanak.
.
A jelöléseket, adatokat, információkat a Holokauszt Emlékközpont folyamatosan fogadja, ellenőrzi a jelölt adatainak hitelességét, s adatbázisban rögzíti a kapott információkat. Minden évben az intézmény történész vezetője, Szita Szabolcs professzor terjeszti elő a Helytállásért elismerő oklevélre jelölteket, akiket az Igaz Emberek Társaságának elnöksége választ ki.
.
Az elismerő oklevelet azok az emberek, illetve leszármazottaik kaphatják meg, akik esetében kétséget kizáróan bizonyított, hogy a II. világháború idején zsidó emberek életét mentették meg.
.
Idén január 1-ig 791 magyar embermentő részesült a Világ Igaza díjban. Az embermentőket immár egy évtizede minden évben augusztus 4-én, Raoul Wallenberg születésnapján köszöntik.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Pénteken tartják a humánum napját, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Wallenberg-megemlékezés az Európa Tanácsban 2012. október 3. szerda | AN

ENSZ-diplomaták emlékeztek Wallenbergre 2012. szeptember 21. péntek | AN

Utcát neveznek el Wallenbergről 2012. augusztus 5. vasárnap | AN

Embermentőket köszöntenek a Wallenberg-évfordulón 2012. július 26. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos