Ronai and Ronai
AMERIKAI

Pécsnek is van saját alkotmánya 2011. április 25. hétfő 18:23 Forrás: AN

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Pécsnek is van saját alkotmánya

Pécs – Páva Zsolt, Pécs polgármestere pápább akar lenni a pápánál, és nem kíván lemaradni az ország jelenlegi prominensei mögött: még szinte meg sem száradt a tinta Schmitt Pál aláírásán, máris kiderült, hogy Pécsnek is van új fundamentuma. A nyilatkozat rögzíti, hogy Pécs a kultúra városa.

A dokumentumban olvasható az is, hogy Pécs olyan európai város, amely hagyományainál fogva embereket, kultúrákat, vallási örökségeket, nyelveket köt össze, s ahol minden ember személyében is értéket képvisel, minden ember barátokra, közösségre lelhet. A nyilatkozat szövege szerint Pécs tiszteli és ápolja a magyar történelem és kultúra legszebb hagyományait, találkozási pontja Magyarország sokszínű kulturális törekvéseinek. Tizenöt alkotót név szerint is felsorol, akik Pécset kiemelkedővé tették a magyar városok sorában.

Kétezer éves hagyományaival, világörökségi értékeivel, 644 éves egyetemével, gazdag természeti értékeivel, életerős és tettre kész polgáraival olyan életközösség, amelyben a fiatalok lehetőséget kapnak jövőjük megalapozására, a családok a biztonságuk megteremtésére, míg az idősek a tisztes, békés életre.

A dekrétum kitér arra, hogy Pécs barátságos város, amely tiszteli az ember szabadságához, boldogulásához, biztonságához fűződő jogát, tiszteli a véleményszabadságot, és felelősséget érez minden pécsiért. Gondoskodik a rászorulókról, esélyt teremt a leszakadóknak. A dokumentumban szerepel, hogy Pécs a tudomány, a szellem városa, amely otthont ad Magyarország első egyetemének, megbecsüli és támogatja a tudomány művelőit, emellett befogadó város, amely kinyújtja kezét minden ember felé, aki egy órát, egy napot, egy évet vagy egy életet tölt itt.

Páva Zsolt (Fidesz), a baranyai megyeszékhely polgármestere a nyilatkozat elfogadásának szükségességét korábban és a hétfői közgyűlésen is azzal indokolta, hogy több mint két évtized telt el a rendszerváltás óta, de a város mostanáig írott formában nem tudta megfogalmazni, hogy igazából kik is a pécsiek, mi az identitásuk, mik azok az értékek, amikre büszkék lehetnek. Hozzátette: egy ilyen dokumentum erősíti a polgárok közösségét, városszeretetüket, ragaszkodásukat, ugyanakkor a kívülállók számára is egyértelmű képet ad a városról, polgárairól, a közös értékekről. A nyilatkozat elfogadásához jó apropót ad a megújulást jelképező tavasz, a húsvét, valamint Magyarország hétfőn aláírt új alaptörvénye is.

A nyilatkozatot a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői támogatták, a Jobbik két városatyája nemmel szavazott, az MSZP és az LMP képviselői távol maradtak a közgyűléstől. A jobbikos politikusok azért nem szavazták meg az előterjesztést, mert szerintük Pécsnek már van fundamentuma, amelyet a világörökség részévé nyilvánított ókeresztény sírkamrák, az ezeréves egyházmegye, az 1367-ben alapított egyetem, valamint e hármat összekacsoló gondolat, a kereszténység jelent.

Az MSZP és az LMP az MTI érdeklődésére azzal indokolta képviselői távolmaradását, hogy hiányolják a nyilatkozat előkészítését, az azzal kapcsolatos demokratikus párbeszédet. Nehezményezik, hogy a közgyűlésre olyan, a családi értékeket kiemelő ünnepen került sor, melyet a Fidesz-KDNP is fontosnak tart.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -2 ( 2 szavazatból)
Pécsnek is van saját alkotmánya, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. P. Zsolt pávább a pávánál… :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. A cigány is a maga lovát dicséri , de akkor úgy is legyen ( ámen ) !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. A pécsi átlagkereset 70 ezer kib@szott magyar forint, ezt is rögzíteni kellett volna, tisztelt Páva ‘elvonóról jöttem’ Zsolt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Itt az ideje, hogy minden Magyar Család is megalkossa a saját alkotmányát.
    Egy igazi Magyar Család nem lehet meg saját alkotmány nélkül.
    Bár lehetséges, hogy Orbán őfelsége majd elrendeli, és kötelező lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. ezek teljesen meghibbantak identitásilag

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. T. ödy !
    Nincs igazad. Ezek pontosan tudják mit csinálnak. Míg mi a bedobott gumi csontokon rágódunk ,ők azt tesznek az országgal amit akarnak.Nem tűnt fel senkinek , hogy csak a szart pofozzuk miközben teljesen beterít bennünket?
    Most már tenni is kéne valamit!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. inax
    - ők pofozzák a szart, ha már, és ennek nem lesz, egyszerűen nem lehet jó vége, akár tudják, akár nem
    - azt hiszem, a közvélemény passzivitásával szemben, már az is tevés, ha odafigyel, értékel,megbeszél, vagyis gumicsontol az ember (amennyire ez belefér az életébe)
    - igaza lehet, hogy ezek nem meghibbantak – így születtek
    üdvözli ödy

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Több száz pécsi gyerek kereshet új iskolát 2011. április 21. csütörtök

Feltörték a pécsi busztársaság honlapját 2011. április 15. péntek | FH

Milliós per a Pécsi Egyházmegye ellen 2011. április 11. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos