Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megtévesztőek a ferihegyi táblák 2011. április 15. péntek 15:21 | Szalkovszky Tibor

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megtévesztőek a ferihegyi táblák

Budapest – A közelmúltban hivatalosan átnevezett Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér táblái elkészültek – legalább is részben. Míg a repülőtér termináljain egyelőre csak a „2A” és „2B” felirat olvasható, a közúti táblák cseréje megkezdődött. Az autósok közül sokan nem tudják, ez mit jelent. A külföldieknek sem egyértelmű, mert nem jelzik, hogy airport.

Mivel a Fidesz-kormány fontosnak találta a problémát, ezért a tőlük megszokott átgondoltsággal fogtak a megvalósításhoz. A közúti jelzőtáblák megrendelésekor nem vették figyelembe, hogy míg az eddigi „Ferihegy” egyértelmű volt, minthogy más fontos objektum nem viselte ezt a nevet, addig a „Liszt Ferenc 1”, és „Liszt Ferenc 2” feliratok megtévesztőek. Nem beszélve arról a tényről, hogy Liszt Ferenc méltán híres zeneszerzőből csupán egy létezett, s ezért a kihelyezett táblák félreérthetőek.

Van Budapesten Liszt Ferenc tér, Emlékmúzeum, illetve Zeneművészeti Akadémia is, és már volt is idő megszokni, hogy vannak. Ha nem csak Budapest határain belül gondolkodunk, akkor van Konferencia és Kulturális Központ, és Alapfokú Művészeti Iskola  is, valamint sorolhatnánk a Liszt Ferencről elnevezett kórus társaságokat, és kamarazenekarokat.  Ezek után a közlekedésben részt vevők joggal tehetik fel a kérdést, hogy vajon hová akarnak irányítani ezek a táblák, illetve, hogy ki az a Liszt Ferenc 2.

Arról lehet vitatkozni, hogy mennyibe kerül mindenhol átírni az évtizedek óta megszokott Ferihegy nevet, de az biztos, ha átgondolatlanul teszik, akkor még annál is többe.

Addig is, amíg bosszankodunk, „Üdvözli Önt a Budapest Airport”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 7 szavazatból)
Megtévesztőek a ferihegyi táblák, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. Mennyit is fizet a kormány azért, hogy jobb hírünk legyen a világban? Na, ezzel megspórolnák az egészet. Megérkeznek Ferihegyre, vagy mennek oda, megnézik a táblát,és látják…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  2. Áh! Nem értitek! Aki Budapestre megy, vagy Liszt Ferenc 1, az mehet egyenesen, a Liszt Ferenc 2-nek meg le kell kanyarodnia. Tudjátok, mint a kamionoknak…! :-)))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  3. A közúti tábla egyértelmű, de grafikailag nem korrekt és silány kivitelű.
    A nemzetközi gyakorlatban, bárhogy, bármiről, vagy márkiről nevezik el a repülőteret, mindig kiírják, hogy repülőtér.
    A helyiségnév bizottság azonban erről nem döntött, a közúti szakemberek, akik a táblákat készíttetik meg biztosan félnek a kirúgástól, azért nem alkalmazzák a nemzetközi szabványokat. A “LISZT FERENC ” felirat pedig tényleg abszurd, hiszen ez se nem egy helység, se nem egy létesítmény, hanem – a magyar nyelv szabályai szerint – egy ember neve.
    A feliratot és a mellette lévő piktogram ironikusan úgy is értelmezhető, hogy az egyik Liszt Ferenc északra, a másik pedig keletre repült.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  4. Ez várható volt! Tényleg, ha annyira változtatni akartak, akkor miért nem lett csak Budapest Aerport. Abban még a Ferenc sincs benne.:-))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  5. Ahogy Puskás Ferencet büszkén “Öcsinek” nevezzük, mi sem egyszerűbb, írjuk a táblákra , hogy L i s z t F e r i h e g y. Ezzel a néhai mestert -aki magyarul egy szót sem tudott – is kozvetlenebbé tesszük a magyar nagyközönség szemében, miközben a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Hisz’ mi magyarok mindenben olyan eredetiek és rugalmasak vagyunk… Nem igaz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Közönséges politikusi ostobaság. Megtanulhatták volna Horthytól, Rákositól, hogy az Oktogont az emberek Oktogonnak hívják, akármi is a “hivatalos” neve, meg a az Andrássy útról mindenki tudta, mi is az, a szocializmusban is.
    Szóval a közember eddig is, ezután is Ferihegynek hívja a ferihegyi repülőteret.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. A bekerülési költségből tartalékolhattak volna a kormánytagok közlekedési ismereteinek elsajátítására! Nagyon hiányos! Nem ismerték fel a zsák utcát jelölölő táblát! Behajtottak és most csak kóvályognak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  8. Mindent megtesz a kormány, hogy bizonyítsa a totális alkalmatlanságát az ország vezetésére de valahogy fordítva működnek a Fidesz szimpatizánsok!
    A sok hazugságot amivel Orbán megszerezte a hatalmat fenntartás nélkül elhiszik, az igazságot pedig maga a Fidesz sem tudja a fejükbe verni, ezt bizonyítják a népszerűségi statisztikák!
    Azt mondták korábban, hogy a bal oldaliság genetikai hiba.
    -Nos valóban lehet valami eltérés köztünk, de, hogy ki a “hibás” azon el lehetne gondolkodni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  9. Aranka,
    Mondtuk azt Oktogon hetedike térnek is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Nem a táblakészítők hülyék. Ez egy újabb bizonyíték fideszmagyarország nagyságára: Nekik két Liszt Ferencük is van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Felhívom a Liszt Ferenc Repülőtér üzemeltetőínek figyelmét, hogy stokihuszárék mindig, mindenhol tudtak éket verni két magyar közészóval jó lesz készülni

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. Nem hiszem, hogy a magyar történelemben ennél nagyobb blődség történt volna, mint a Ferihegyi Repülőteret, Liszt Ferencről elnevezni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Valószínűleg szívesebben írták volna a táblára, hogy Liszt Ferenc 2/3. Mindenki tudná, miről van szó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. dr. dolmany ferenc

    Ez,és hozzá hasonló ” kitáblázások” a közútjaink számoskereszteződési pontját megelőzen számtalan helyen előfordulnak . Nem tudom miért ? Én 1972. óta autózok , gyakorlatilag naponta. Ennek alapján csak azt tudom megjegyezni,hogy a jelenlegi helyzet számos esetben kritikus,és ekkor nagyon jól jön ,a sokat kárhoztatott helyismeret !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos