Ronai and Ronai
AMERIKAI

Orbán megtalálta a helyét: a FIFA-val tárgyalt 2011. április 5. kedd 18:38 | BL

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Orbán megtalálta a helyét: a FIFA-val tárgyalt

Zürich – Miután az Európai Unió vezetői Magyarország minden eddigi javaslatát elutasították, és a soros elnöki posztot betöltő ország miniszterelnökét minden felelős döntésből kihagyták, Orbán Viktor megtalálta azt az egyetlen helyet, ahol az EU soros elnöki tisztében megnyilvánulhat: felkereste a FIFA elnökét, és a FIFA, valamint az EU közötti állítólagos ellentétekről tárgyalt. Ez lehet a soros elnökség legnagyobb sikere.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Európai Unió közötti ellentétekről – többek között az ifjúsági korú játékosok szerződéseiről és a saját nevelésű futballisták szerepeltetéséről – tartott megbeszélést kedden Zürichben Orbán Viktor miniszterelnök, valamint meghívója, Joseph Blatter, a FIFA elnöke – adta hírül a Magyar Távirati Iroda. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Magyarország kormányfője a Magyar Televíziónak elmondta: jó néhány kérdésben eltérés van a FIFA és az EU között, és az álláspontok nehezen közelednek.

Orbán Viktor jelezte: a FIFA szeretné védeni az ifjúsági korú játékosokat a túl korai “piacra kerüléstől”, ugyanis Európában is egyre elterjedtebb, hogy a 18 év alatti futballistákat adják-veszik, és ez a gyakorlat a legritkább esetben szolgálja a fiatalok javát, mert – mint kitért rá a magyar miniszterelnök – 10-20 kudarcra jut egy siker. (Egyedül Felcsúton jobb az arány – A Szerk.)

Hozzátette: a FIFA álláspontja az, hogy a 18 év alatti játékosokkal nem szabadna ilyet tenni, míg az EU ragaszkodik a 16 éves korhatárhoz. A miniszterelnök hangsúlyozta: szerinte ez egy olyan probléma, amelynek kapcsán az Uniónak érdemes újraértékelnie álláspontját. (Az Amerikai Népszava javasolná egy EU-csúcs összehívását ebben a fontos kérdésben, miután ez a magyar EU-elnökség központi kérdése.)

Orbán Viktor nyilatkozatában kiemelte azt is, hogy a honosítások ügyéről nem esett szó, ám arról igen, hogy hány saját nevelésű hazai játékos szerepeljen egy-egy klubban.

“Mi is boldogok lennénk, ha több saját nevelésű magyar játékos lenne a pályán – tette hozzá, és egyúttal hangsúlyozta, hogy az Unió egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy a sportolókra ugyanolyan munkajogi szabályok vonatkozzanak, mint bármilyen más munkavállalóra, ezért megkötéseket nem szívesen lát. Ennek ellenére azért látok esélyt arra, hogy itt eredményt, talán áttörést is elérhetünk, mert az Európai Unió szabályai szerint a sport sajátosságokkal rendelkező terület, csak még senkinek nem sikerült definiálnia, hogy ez mit is jelentene például a munkavállalás tekintetében, és most ezen dolgozom, hátha sikerrel járok” – nyilatkozta a magyar kormányfő.

Szerencsére a magyar kormányfőnek nincs ennél sürgősebb feladata, ideje nagy részét a külföldi focisták munkajogi helyzetének rendezésére fordíthatja.

A magyar ügyekkel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: a FIFA támogatja, hogy az országok minél többet áldozzanak az utánpótlásra, a gyerekek sportjára, ezért bízik benne, hogy a korábbi kormányzása idején elindított Bozsik-programhoz hasonlóan a mostani utánpótlás-nevelésért tett magyar erőfeszítéseket is elismeréssel fogadja majd a FIFA, sőt, talán támogatást is lehet a szervezettől kapni ehhez a munkához. A miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI), a Nemzeti Sportintézet (NSI) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) között éppen kedden jött létre egy háromoldalú megállapodás, melynek révén 2,2 milliárd forintos állami támogatást kap a sportág utánpótlás-nevelése.

A hírt bizonyára örömmel fogadták a magyar sikersportágak képviselői is, akik napi anyagi gondokkal küszködnek, hogy világbajnoki esélyeiket megőrizzék, de az alapfeladatok ellátására sincs elegendő pénzük. Nagyon szeretnének már egy vízilabdázó, úszó vagy kajakos miniszterelnököt.

Orbán Viktor a nagy világesemények Magyarországra csábításának lehetőségéről szólva egyrészt emlékeztetett arra, hogy a FIFA jövő év májusi kongresszusát Magyarország rendezheti, ami diplomáciai siker, FIFA-sportesemény rendezésének elnyerését azonban csak később tartja lehetségesnek. Ez azt jelenti, hogy egyelőre csak tanácskozni jönnek Magyarországra, futballozni nem.

“A világrendezvények ügyében pedig szintén úgy vagyok, hogy nem jó, ha a kocsi megelőzi a lovat. Először tegyünk rendet a saját házunk táján, hozzuk rendbe a létesítményeinket, kicsit emelkedjen a játékunk színvonala, és akkor szerintem jó eséllyel pályázhatunk majd nemzetközi rendezvények megrendezésére is” – nyilatkozta az MTV-nek. Ez vélhetően burkolt kritikája volt annak, hogy a “valakiknek” számító “komoly férfiak” (Orbán megfogalmazásai) legutóbb négy nap alatt kilenc gólt kaptak.

Az interjúban szóba került Blatter újabb FIFA-elnöki kandidálása is. A tisztséget 1998 óta betöltő svájci sportdiplomata kihívója a katari Mohamed Bin Hammam, az ázsiai szövetség (AFC) elnöke lesz a június elsejei szavazáson. Orbán jelezte: ő nem korteskedik Blatter mellett, mert jobb, ha a “politika távol tartja magát a profi futballtól”. (Egész Magyarország tanú rá, hogy Orbán Viktor kormánya és pártja az, amely leginkább távol tartja magát a futballtól – A Szerk.). Orbán úgy folytatta: az ügyben majd a voksolásra jogosult MLSZ vezetése alakítja ki az álláspontját. A miniszterelnök ugyanakkor nem titkolta véleményét, mely szerint “nem érett még meg a világ labdarúgása arra, hogy könnyedén lemondjon arról, hogy Európán kívülre kerül az irányítása”. Ez azonban nem beleszólás, csak az EU soros elnöke elmondta a véleményét.

A kormányfő elmondta még: látta, milyen jól szervezett a FIFA, és például miként működik az a figyelmeztető rendszer, amelyet a tiltott fogadások, visszaélések ellen fejlesztettek ki. Erről remélhetően tájékoztatja majd Kósa Lajost, miután a Debrecen labdarúgócsapata az egyik legfontosabb érintettje Európa legnagyobb fogadási csalásának.

A találkozóról a FIFA közleményt adott ki, és ebben Blatter kiemelte: nagyon elégedett azzal a konstruktív megbeszéléssel, amelyet Orbán Viktorral folytatott. “Közös álláspontunk van a világ sportjáról, különösen a futballról, és annak értékeiről, mint az egymás tisztelete, a fegyelem és a fair play” – áll többek között a FIFA kommünikéjében, amely jelzi: Orbán Viktor nagy futballrajongó, a felcsúti csapat tagja, és ő alapította a fiatal játékosokat segítő Puskás Ferenc Akadémiát is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Orbán megtalálta a helyét: a FIFA-val tárgyalt, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. bruckenbacker kapitány

    http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=125576

    No comment.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. Vigyázat, mert röhögök !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Kedves barátaim, én pedig szeretem a krumplitésztát,
    asszonynevén a Gránátos Kockát. Ez fontosabb. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  4. Ez az ő helye és szintje.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. Csak nem tart ilyen mélyen a Magyar Foci!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  6. A rákos sejtburjánzás tudtommal attól olyan veszedelmes, mert a megvadult sejtek minden határon túl akarnak terjeszkedni, elpusztítva ezzel a szervezetet.
    A modern orvostudomány napjainkban már több gyógymódot is ismer és alkalmaz…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  7. Jaj viktor, legalabb a sportfeszekbe ne tojjal bele!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  8. Egyszerűen gyalázat, hogy az ország miniszterelnöke az egyéni hobbiját az államérdek szintjére emeli, iszonyat pénzeket pumpál ebbe a haszontalanságba. Ha a bélyeggyűjtés lenne a hobbija, akkor most felvirradna a bélyeggyűjtők napja?

    Honorius császárról szól a legenda, hogy Róma elfoglalása nem zavarta, de Róma nevű csirkéje pusztulásán mélyen megrendült.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  9. Pistike jelentkezik az iskolában.
    Tanító néni! A kutyámnak született 10 kiskutyája és mind FIDESZ-es.
    A tanító néni maga elé mered a közlés hallatán, majd kis ido múlva azt
    mondja: Rendben van Pistike. A hét végén úgyis itt jár az Orbán Viktor
    bácsi, majd neki mondd el! Biztos örülni fog neki.
    A látogatáskor odamegy Pistike a vendég elé és mondja.
    A múlt héten született 10 kiskutyám, és abból 5 FIDESZ-es.
    Nagyon derék, és a másik öttel mi van? – kérdezi OVI.
    Azoknak már kinyílt a szemük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  10. Jó a vicc Kedves Hanna.
    A fociról szólva: bánná fene, ha az OVis csak ezzel foglalkozna és másra hagyná az ország gondjait. Rosszul mondtam, az ország vezetését hagyná másra, mert az ország gondjait amúgy is másra hagyja (miránk), nem ezek megoldásával törődik. Persze pénzt sem lenne szabad rábízni, mert folytatván az előző időszakának gyakorlatát (stadioni beléptető rendszer megvásárlása nagy pénzekért, amik sohasem lettek üzembe helyezve), súlyos milliárdokat költ el (pl. új stadion a debreceni átlag ötezer nézőnek), amúgy meg nem jut pl. a rendőri túlórák kifizetésére, (orvosok detto és még sorolhatnám).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  11. Orbán András Lajos

    Miért nem a felcsúti UMCSCS ben gondolkozik csupán, az ország gondja sok neki azt se tudja eszik, vagy isszák a megoldásokat……….Amúgy meg focistának se nagy szám………..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Orbáb úr hobbija, saját kedvtellése sok milliárdjába kerül az adófizető állampolgároknak. A sporttámogatási rendszer lehetőségei szerint a milliárdos vállalkozók az államkassza helyett (adókedvezmények) további milliárdokat tömhetnek a mérhetetlenül gyenge magyar labdarugást produkáló klubok pénztárcájába. Az viszont, hogy onnan kik veszik ki ezt a sok pénz, az már nem nyomonkövethető.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  13. Akárhogyis, a legjobb az lenne, ha OV. Felcsúton, vagy Alcsúton maradna, focigatna, disznót vágna, kolbászt töltene és nem szólna bele semmi másba és nem nyilatkozna. És ezzel nem akarom sem a focit, sem a disznóvágást, sem a kolbásztöltést értékteleníteni..sőt egy szakembert akarok erre a területre irányítani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Előny a Manchesternél, sima Barca-siker 2011. április 6. szerda | AN

A Coca-Cola dobta Rooneyt 2011. április 6. szerda | AP

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos