Ronai and Ronai
AMERIKAI

Magyarországot kizárhatják az Unióból 2011. április 20. szerda 17:35 | AN

  • Hozzászólások(102)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Magyarországot kizárhatják az Unióból

Bécs – A Der Standard egy állandó blogírója szerint Magyarország tartósan és tendenciózusan szembemegy az Európai Unió alapelveivel, és ebben az esetben felvetődhet a kizárás lehetősége. Legújabban az új alkotmány költségvetési szabályai nem egyeztethetők össze az EU-s alapelvekkel, de ilyen volt a médiatörvény is, a visszamenő hatályú törvénykezés, a különadó, és az új alkotmány egész szellemisége. Mivel eddig nem volt erre példa, nem tisztázott, hogy mi az eljárás a kizárás esetén, és kinek kell megtennie az első lépéseket. Magyarország uniós kizárása nemcsak erkölcsileg jelentene tragédiát, de visszavetné az országot a harmadik világ szintjére.

Az új alkotmány költségvetési szabályai nem egyeztethetők össze az EU-s alapelvekkel – írja a Der Standard blogszerzője. Nem tisztázott, hogy az érvényben levő Lisszaboni Szerződés alapján egy tagállam kizárható-e az EU-ból, de ha igen, akkor csakis az Unió alapelveinek és szerződéseinek súlyos megsértése esetén, ha az adott ország már hosszú távon szembe megy az EU-val. Magyarország esetében már ilyen fejleményekről beszélhetünk – állítja a bécsi lap. Orbán miniszterelnök és pártja által keresztülhajszolt új alkotmány demokratikus szellemiségét tekintve kétséges. Azonban a bécsi lap szerint ez idő tájt ezzel a problémával még csak a magyaroknak kell szembenézniük.

Az új alkotmány az elkövetkezendő kormányokat megfosztja az önálló költségvetési politika lehetőségétől. Ez nagymértékben érinti az EU-t is. Az alkotmányban ugyanis szerepel egy költségvetési tanács, amely minden állami költségvetést elutasíthat, ezt a tanácsot pedig ciklusokon átívelően a Fidesz nevezi ki. Ezen kívül a köztársasági elnök feloszlathatja a parlamentet, ha az határidőre nem fogadja el a költségvetést. A költségvetési tanácsot kilenc évre nevezik ki. Ez azt jelenti, hogy egy 2014-ben bekövetkező esetleges választási vereség esetén a Fidesz pártkatonái a jövőbeni kormány működését képesek lesznek megbénítani annak teljes hivatali ideje alatt. Ha pedig nem lesz időben költségvetés, a Fidesz által kinevezett köztársasági elnök feloszlathatja a parlamentet. Ez mehet mindaddig, amíg nem a Fideszt választják meg újra.

És mivel az alkotmány gyakorlatilag többé már nem módosítható, mert ez a magyar választási törvények szerint csak meghatározott körülmények között lehetséges – ehhez egy alkotmányozó kétharmados többséget kell elérni –, ezért ez a blokkoló struktúra az elkövetkező évtizedekre fennmarad.

Ezzel Magyarország költségvetésileg és ez által gazdaságpolitikailag is megbénítja önmagát. Ilyen feltételek között Magyarország soha nem csatlakozhat az euró zónához, mert soha nem lehetne olyan helyzetben, hogy megfelelően reagálhatna olyan pénzügyi válsághelyzetre, mint a jelenlegi. Magyarország azonban nem rendelkezik semmiféle kilépési-záradékkal, és ezért elméletileg kötelezve van arra,hogy a közösségi valuta átvételének valamennyi feltételét teljesítse. Önmagában már ez is olyan európai jogalap lehetne, amely megkérdőjelezheti az alkotmányt.

Azonban azoknak az országoknak is teljesíteniük kell a gazdasági és pénzügyi unió költségvetési szabályait, amelyek még nem vették át az eurót. Az európai pénzügyi összefonódásra tekintettel a jövőben valamennyi tagállamnak össze kell hangolnia költségvetési politikáját. Egy, az euró zónához nem csatlakozott ország csődje éppen annyira veszélyes a többi tagállamra, mintha egy eurózónához tartozó állam menne csődbe.

Pontosan ezért egyetlen ország sem lehet az EU tagja, amelynek alkotmánya kizárja azt a lehetőséget, hogy az állam megtehesse a költségvetés konszolidálásához szükséges lépéseket. Magyarország olyan mérhetetlenül eladósodott, és olyan súlyos szerkezeti problémái vannak, hogy ezek következtében a jövőben nagyon könnyedén akut válságban levő országgá válhat. Olyan országgá, amely képtelen lesz kiverekedni magát a válságból, mert egy gátlástalan, populista kormány 2011-ben olyan alkotmányt fogadtatott el, amely kormányozhatatlanná teszi az országot.

Még most kell cselekedni, hogy ez a szcenárió megakadályozható legyen – írja a Der Standard blogírója. Az EU-partnereknek egyértelmű ultimátumot kell adniuk az EU soros elnökségét ellátó Magyarországnak: vagy ez az alkotmány vagy az Eu-tagság. Ettől talán még észhez térne Orbán.

A magyarok, akik ismerik őt, már ebben se bíznak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (37 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +60 ( 64 szavazatból)
Magyarországot kizárhatják az Unióból, 4.6 out of 5 based on 37 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(102)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

102 Reader’s Comments

  1. Meg vagyok döbbenve.Egy rohadt szót sem hallok a versenyképes munkáról és
    eladható termékekről! A folytonos tanulásról!Csak a mult állandó visszasirása.
    Legyetek biztosak abban, hogy kenyeret soha többé nem vehettek 3,60 Ft-ért.
    Sokan próbálják már évek óta fejetekbe verni az öngondoskodás fontosságát !
    De úgy látszik abba nem fér bele!Marad az örökös siránkozás! A magyarság
    hihetetlen tehetségének felemlegetése. Sajnos ebből nem sok látszik.
    Van a mondás, hogy a magyar utolsóként megy be és elsőként jön ki.
    Ezt pont forditva kellene csinálni!Csak hát ar Qrva fárasztó!Azt hitte mindenki,
    hogy az EU ban majd dől a lé /munka nélkül/.Hát nem!Azt a pénzt az ott dolgozók adójából adják és sokkal jobban figyelnek azok felhasználására.
    Nagyon fáj hogy nem lehet rögtön zsebrerakni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  2. QQRIQ!
    Hidd el lehet 3.60 Ft a kenyér, hamarabb mint gondolnád!

    Láttunk mi már a környező országokba nemzeti valutát két tizedes vesszővel rendezni! Új Dínár, Lei, stb

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Sej-haj, száll a zének, zeng a zének 2011. április 23. szombat | Bartus László

Alkotmányunkat csodálja a világ 2011. április 22. péntek | AN

Tremmel néni 8 milliót adott a Fidesznek 2011. április 22. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos