Ronai and Ronai
AMERIKAI

Új alaptörvény van, megszűnt a jogállam 2011. április 18. hétfő 15:43 Forrás: AN

  • Hozzászólások(128)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Új alaptörvény van, megszűnt a jogállam

Budapest – Hétfőn kora délután, az előre bejelentett időpontnál korábban, a parlament egypárti, fideszes-kádéenpés többsége elfogadta az Orbán Viktor-féle alaptörvényt, amelyet Magyarországon, Európában és a világban számos helyen korábban már élesen bíráltak. A parlamenti aktus, és az azt egy héttel követő államfői szignó ezen a helyzeten mit sem változtat.

Az új magyar alaptörvény 2012. január 1-jén lép majd hatályba az időközben mellé megszavazott úgynevezett sarkalatos törvényekkel együtt, amelyek kiterjesztik a szöveg kirekesztő, demokráciacsökkentő kitételeit a társadalmi együttélés olyan lényeges területeire is, mint a parlamenti és helyi önkormányzati választások. Végeredményben az alaptörvény-csomag nem lesz más – és már most sem több vagy kevesebb ennél –, mint a Fidesz, illetve Orbán Viktor hatalmának megőrzését szolgáló korlát, amelyet a társadalmi akarat és a demokrácia világszerte meghonosodott intézményei közé húztak fel bornírtságból, akarnokságból, erőszakosságból, gyávaságból és talpnyalásból.

A parlamentben hétfőn délután igennel szavazott a Fidesz és a KDNP frakciója, valamint Pősze Lajos független képviselő (korábban jobbikos). Nemmel szavazott a Jobbik-frakció és két független képviselő, Ivády Gábor és Szili Katalin. Tartózkodott a szintén független Molnár Oszkár. Az alkotmányozásban és a szavazásban nem vett részt sem az MSZP, sem pedig az LMP frakciója.

Kövér László házelnök a döntés után mondott beszédében úgy fogalmazott: „Történelmi pillanatnak lehettünk részesei az imént, amikor a Tisztelt Ház elfogadta Magyarország új alaptörvényét. Ezzel lezárta azt az előkészítő szakaszt is magában foglaló 11 hónapos folyamatot, amellyel létrehoztuk az alaptörvény szövegét. Lezárta az átmenetiség 1989. október 23-a óta számított több mint két évtizedét, és lezárta az elmúlt 67 évet is, legalábbis amennyiben azt alkotmányos tekintetben a legitim alkotmány érvényesülésének hiányával írjuk le.” Az Országgyűlés elnöke szerint Magyarország új alaptörvénye visszakapcsolja a jogalkotást a történeti alkotmány folyamatába. „A múltunkból, a hagyományainkból építkezik, de a jövőt is szem előtt tartva a jelen problémáira keres és tartalmaz válaszokat” – mondta.

„Ez az alaptörvény legitim, nemzeti, nem kirekesztő, ellenben integráló, hagyománytisztelő, de jövőbe tekintő, tiszteletreméltó alkotás” – zárta szavait a házelnök, aki úgy fogalmazott, „a gondviselő kegyelmének tekintem, hogy részese lehettem ennek a folyamatnak”. Mondta mindezt az a Kövér László, aki 1990 és 1994 között az akkori kereszténydemokratákat kicsúfoló „Térdre csuhások!” Fidesz-kórus vezérszólamát vitte…

Érdekes megemlíteni, hogy milyen változtatásokat hajtottak végre a fideszesek az alaptörvény szövegén-struktúráján az utolsó napon, a végszavazás előtt. Mindenekelőtt kivették a szövegből, hogy a magyarországi kisebbségek nyelve is védelmet érdemel, csakúgy, mint a magyar nyelv. (Ez utóbbinak a védelme bent maradt az alaptörvény szövegében.) Mint ígérték, 62 évre csökkentették az ügyészek nyugdíj-korhatárát is, és végül kivették az alaptörvényből a Himnusz kottájának képét, így Schmitt Pál nem színezgetheti már benne csak a koronás címert és a trikolórt.

A szavazás eredményhirdetését követően a képviselők elénekelték a Himnuszt – de Orbán Viktor ezen a napon egyáltalán nem szólalt fel, pedig az előzetes hírek szerint ezt tervezte.

A voksoláson jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamint a konzultációs és tanácsadó testület több tagja, így Boross Péter volt kormányfő, Pozsgay Imre, a Németh-kormány egykori államminisztere és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő. Nem volt ott a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke, Sólyom László volt köztársasági elnök, valamint a Budapestre akkreditált diplomáciai testület tagjai is távollétükkel tüntettek.

Alig egy órával a parlamenti végszavazás után a 4K civil szervezet máris népszavazást kezdeményezett az alaptörvény ellen.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 9 szavazatból)
Új alaptörvény van, megszűnt a jogállam, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(128)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

128 Reader’s Comments

  1. Ők embernek születtek, de állattá lettek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (8 szavazatból)
  2. timea szabo,
    annyira nem is kell érteni hozzá. Az a legreálisabb álláspont, amit te képviselsz: kijövök a konyhapénzből? Igen? Akkor jól csinálja a kormány, akármennyit bénázik is közben. Nem jövök ki? Akkor ezek valamit eltoltak, elloptak, nem az én érdekeimet képviselték, pedig azért szavaztam rájuk.
    De idézhetném egy megyei lap főszerkesztőjét is, még a Kádár-korszak derekáról: politizálni annyi, mint állást foglalni. Ami jó nekem, azt támogatom, ami meg nem, azt. ellenzem.
    Lehet ragozni, hogy milyen lemondásokra vagyok hajlandó egy majdani szebb jövő érdekében – feltéve, hogy értelmesen lekommunikálják nekem, miért kéne ezt vállalni -, de attól még a lényeg ugyanaz marad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Nem tudom, hogy ebből az eszement világból, amit ma a fidesz teremtett nekünk, van-e békés kiút?
    Félek a jövőtől, félek attól, hogy a nép beletörődik, vagy ha nem, akkor vér fog folyni. Én nem akarom, hogy itt, ezen a földön, pár agyament törtető hülye miatt drága magyar vér follyon. Ahogy mondják, anyám, én nem ilyen lovat akartam….
    A jobbiktól pedig nem esem hasra, hogy nem írta alá ezt a tákolmányt. Őket nem az vezérli, mint minket, hanem csak a nacionalista hevületük, hogy az alkotmányban nincs benne a magyar föld és víz védelme. Csak ez fáj nekik, nem az amiről az egész szól. Persze, most tettek egy aprócska szivességet, azzal, hogy ők sem támogatját, de ez önmagában nem jelent semmit. Úgyanúgy ellenünk vannak, a demokrácia ellen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Na neeeee…..Ricsipop…..na neeeeee…..minden embernek egyenlő joga van. Ennyi. Nincs különbség. Lehet fekete, fehér, különböző nemű, beállítódású, vallású….MINDEN EMBER EGYENLŐ JOGOKKAL SZÜLETIK ÉS HAL MEG…. ez a normális gondolkodás egy jogállamban és demokráciában. Nem vita alapja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. Ricsipop! Akkor az Ön jogait is erősen korlátozni kéne!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  6. Helyes, öregszeder…..mit szólna a hozzászóló, ha innen kitiltanák, mert Ricsipopnak nevezi magát??????? Nem????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. Nem a kitiltását forszírozom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Csak példálóztam….ahhoz van joga mindenkinek, hogy hozzászóljon. Csak egy egyszerű példa az alapvető emberi jogok korlátozására…ennyi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  9. Azt mondjátok hogy Isten káromlás az ő szájukból a himnusz? Mit mond a Biblia a homo sexualitásról? És az abortuszról
    valyon milyen véleménnyel van? Ti kiálltok ezek melett miközbe őket hívjátok Isten káromlónak? A kommentelők
    vajnyi kevés része tud többet annál az új alkotmányról, smintnemhogy divat és trend lett azt fikázni.
    Mind ezek melett bizonyos dolgokban én sem értek egyet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (7 szavazatból)
  10. Myledon! Bocs nem neked szól az indulatom, természetesen egyetértek veled, csak nem bírom, amikor egy állat mondja másra, hogy az.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. ÉS kedves Myledon attól, hogy nekem van jogom kommentelni te még nem vagy köteles tolerálni azt, hogy én kommentelhetek :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (6 szavazatból)
  12. Ricsipop:
    Te valamiféle írás-értelmező vagy , aki a régi tanokat megvilágítja itten nekünk ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Ricsipop:
    maradj meg a Bibliád tanításainál ha az annyira fontos Neked, de az általánosítást talán hagyd. Sokaknak a Bibliai tanok semmit nem jelentenek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Nem veszem magamra, mert hozzászoktam a szélsőséges megjegyzésekhez. Egyébként meg tolerálom mindenki hozzászólását, ezt várom el én is. Ez a lényege a demokráciának. Aki pedig nem így gondolja, rossz helyen kommentel….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. kedves geyza , lehet az általánosítás nem volt helyénvaló de sokan isten káromlásnak nevezték és hozták fel Isten a kommentjeikben, olvass vissza, ilyen alapon..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  16. Minden esetre Myledon nagyszerű és sok mindent elárul a kommented, igen olyan világban élünk ahol a keresztény értékrend szélsőségnek számít .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  17. Myledon,
    “Olvasva a hozzászólásokat, azon csodálkozom, hogy még nem ég a Parlament…”
    Akármennyire fortyogunk is mi, demokraták, mégsem vagyunk olyanok, mint a fizetett fasiszta csürhe volt 2006-ban. A mentalitásunkhoz illő megoldásokban gondolkodunk. Gondolom, te sem véletlenül vagy itt.
    Amúgy kár lenne a Parlament épületéért, nem az tehet róla. Persze ha csak pár kitört ablakon múlna, hogy könnygázzal kihajtsuk onnét ezt a bűnbandát, egyenest a rabomobilokba, én örömmel fizetném meg utána az üvegest.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Ricsipop! A keresztény értékrend nem ott kezdődik, hogy szélsőségesen értelmezzük a Bibliát…..van olyan része is az értékrendnek, ami pontosan az ellenkezője, amit te írsz. Nem emlékszem, hol is tanítják, mint keresztény értékrendet, hogy leállatozzuk a másik embert????Ne menjünk bele!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  19. Bonhomme! Úgy értettem, hogy a sok szitok és átok, amit olvastam a kommentekben, csoda, hogy nem gyullasztotta ki a Parlamentet….Az épületet meg én is sajnálnám….Csak hát ez olyan, mint amikor azt mondja valaki, hogy gyulladjon meg rajta a ruha….szóval, talán érthető voltam….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. Ricsipop
    Éljen keresztyény értékrend szerint az akinek fontos az hogy keresztény értékrend szerint éljen.
    Da attól még a többi ember is EMBER nempedig valami megtűrt pária a keresztény übermencsek között.
    Szaal Ricsipop moralizáljál a KDNP helyi alapszervénél de ne itt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. Ricsipop,te helyből vagy ilyen hülye,vagy nekifutásból?
    Netán betéptél?Avagy bérbarommá avanzsáltál?Miről beszélsz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. Rossmodorban! Legyünk má keresztények, és ne szidjuk a lelki szegényeket….na….mutassuk meg, hogy kő…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  23. Myledon,
    OK, értem! :)
    Az Alkoholmány című nyelvi leleményedről el is feledkeztem. Briliáns!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. ,, Boldogok, a lelki szegények, mert övék a mennyek országa ,, lol Nah rendben viccet félre téve , Geyza írtam, hogy nem kelett volna általánosítanom, onnantól fogva csak azokhoz szól akik bele foglaltál Istent az alkotmány ellenes hozzászólasukban. Rossmodorban , nem gondolkozunk egyformán, de ez már nem vita hanem bunkóság

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  25. foglalták*

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  26. ricsipop az egy nagyon is létező emberféleség, komolyan kell venni őt.
    minden becézés és hülyének nézés csak eltereli a figyelmet róluk és az országgyűlésben őket képviselő hivatásos nácikról

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. Myledon! Minden tiszteletem a tied, keresztényi türelemmel vagy képes elviselni az emberi állatságot. Nekem már nem ment. Hála neked, már ismét ura vagyok magamnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  28. Nede kedves Ricsikém.
    Ha IDE beírod akkor mindenkinek szól. Nemtudod megcsinálni hogy valakikhez szólsz de a többi kétharmadhoz meg nem.
    Ha azokhoz akarsz szólni akik ezt szerinted megérdemlik, akkor híjjad őket ki a büfébe és ott tárgyaljál velük.
    Köszike.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. Ricsipop,bocs,de ma kifejezetten dühös vagyok.Nem lenne szabad holnapig véleményt írnom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  30. Ricsipop, a pontosság kedvéért: boldogok a lelki szegények, mert övék a MENNYEKNEK országa….szal ja….én csak ilyen keresztény vagyok….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. Már rég meg szünt, de most már papír is van róla.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  32. Maggie, ez találó volt…..grat…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  33. Ricsipop, remelhetoleg ezt amit ide irtal, ironiabol tetted, es nem azert, mert te tenyleg igy gondolod.
    Kerdem en, mit tennel, ha egy nap eled allna a fiad, hogy homoszexualis?
    Na ugye.
    Ha az asszonykad a fogamzasgatlo, a spiral stb. ellenere is ujra teherbe esne?
    Na ugye.
    Ha te megis igy gondolod, lelked rajta, ezen az oldalon te nem fogsz tarsakra lelni. Ez nem az, ahol buzizni, zsidozni, stb szoktak, udvozlendo, hogy finoman adod elo a velemenyed, de felek, elegge maganyos leszel a velemenyeddel.
    Szep estet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  34. A Káldi György féle fordításban is :) ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  35. Valamint reggel legyen mise, este meg semmise……./ Hofy után szabadon /

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  36. És mi a probléma az alkotmánnyal ? Konkrétan, nem általánosságban, mert aki csak igy véleményezi, az nem is olvasta , csak hallott valamit. Beszéljünk a konkrétumokról, de az igazi témát a sarkalatos törvények adják meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  37. Nem vett részt a megvitatásban az ellenézk, kivéve a Jobbikot. A kiküldött kérdőívek csupán jópofizás volt a nép felé h nekik is vna beleszólásuk holott ennyi idő alatt felse lehetett volna dolgozni az adatokat, a külföldön élő magyarok is szavazhatnak , ezzel én sem értek egyet, valamint az adó és nyugdij szabályokat 2/3-as törvény kategóriába sorolja, és ez csak néhány.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  38. Én nemtom.Csak ballibsik mondgyák nekem hogy nemfrankó.
    Azzészóok énsi ozzá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  39. Idea,
    mint új kommentelő, moderálásra vártál, közben az eszmecsere túlhömpólygött rajtad. Pechedre a moderátor időrendben illeszti be a hozzászólásokat, és pont 50. lettél, márpedig a kommentek ötvenesével vannak csoportosítva..
    Úgyhogy egyszerűen másold be újra, hadd lássa mindenki.
    Érdekes a felvetésed, jogilag nem t’om, mennyire áll meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  40. bonhomme:
    Ötvenedik?? Úristen…akkor megint felfognak valamit gyújtani…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  41. Akkor egyet: a kisebbségek nyelvének védelme miért marad ki? Szerintem akkor helyes a szlovák eljárás: nem kell a magyarok nyelvét sem védeni Szlovákiában. Vagy ott mégis kellene az alkotmányba egy tétel a kisebbségi nyelvek védelméről? Ilyesmi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  42. Hja azok a jóöreg magyaros sarkantyús törvények..nomeg árvalányhaj a tetejin nekije..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  43. Én elolvastam az új alkotmány tervezetet, nem csak úgy vaktában hőbörög az emberfia. Amit Ricsipop írt, az a veleje, de ahhoz tényleg el kell olvasni és kiragadni belőle részleteket, hogy egyáltalán érthető legyen a kifogás. De asszem ezzel nagyon, de nagyon elkéstünk. Veszett fejsze nyele….már nem igazán fontos. Aláírják, és alkalmazzák. Ennyi vót.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  44. Geyza, én elég nagy fantáziával vagyok megáldva, és most elképzeltem az árvalányhajat a tetejin nekijje…..ha nincs ma ez az alkotmányosságos valami, ilyen jó beköpéseket nem olvashatnánk….Köszönjük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  45. Nem szeretem, mert nincs rajta semmi szeretnivaló.
    / Idézet a Nemzet Nagyjától /

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  46. Myledon.
    Én kérlek hivatásos aranyköpés és jelszó gyártó vok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  47. Aranyköpő kisiparos…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  48. pali41! Melyik alkotmánnyal? Konkrétan a Köztársaságival semmi baj nincs, éppen ezért van baj az alkotmánynak nevezett mostani valamivel. Konkrétan egypárti izé. Még akkor is,ha ezért fikázni akarod a baloldalt, vagy a demokratákat. Konkrétan kurvára nem tetszik, hogy egyoldaú, erőszakosan létrehozott és még nagyon hosszú a listám. KONKRÉTAN.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  49. Geyza..a showder’s comments gagmanje:) hm?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  50. Na, ennyit a mai napról. Egész jó kedvem lett. Megboldogult Hofy ha élne, Istenem, mit ki tudna hozni ebből az egész pöcegödörből….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Növekszik az egyház befolyása 2011. április 19. kedd

Orbán békejobbot nyújt Gaskónak? 2011. április 19. kedd

Gyurcsány nekiment az MSZP-nek 2011. április 19. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos