Ronai and Ronai
AMERIKAI

Állampárti történelemhamisítás 2011. április 15. péntek 9:00 | AN

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Állampárti történelemhamisítás

Budapest – Ungváry Krisztián, a korszak kiváló történésze legutóbbi írásában (Index, április 15.) a már véglegesített szövegű alaptörvény preambulumának egyetlen mondatát vette górcső alá: „Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaállítását 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk.” Mint írja, ebben az egy mondatban, mint cseppben a tenger, megmutatkozik az egész munka alkalmatlansága.

Ungváry tények felsorolásával cáfolja, hogy 1944. március 19-én megszűnt volna Magyarország szuverenitása – bár azt elismeri, hogy a német megszállás a kormányzót jelentősen korlátozta cselekvőképességében. Ennek ellenére a kormány független volt, annak munkájában minden miniszter önként, sőt lelkesedéssel vett részt, az új intézkedéseket az 1939-ben szabályosan megválasztott parlamenti képviselők csont nélkül és önkéntesen törvényerőre emelték.

Sőt: a 437 ezer megsemmisített magyar állampolgár hátramaradt vagyonának szétosztásáról való rendelkezéseket országos és helyi szinten is szociális lépésként üdvözölték a politikusok, s e speciális kisajátítás nyomán abban az időben átmenetileg javult az életszínvonal, csökkentek az árak, s nem kevés ember jutott olyan vagyontárgyakhoz, amelyekről korábban csak álmodozhatott – írja Ungváry, majd így folytatja: „Mint említettem, a preambulumtervezet elrabolja nemzeti történelmünk egy részét. Ha ugyanis az ország függetlenségét a német megszállás után elvesztette volna, akkor azok a történelmi szempontból minden bizonnyal évszázadokon át megemlékezéseket kiváltó (szégyenteljes) tettek, amelyek Magyarország lakosságának összetételét, valamint az ország ingó- és ingatlanvagyonának nagyságát jelentősen megváltoztatták, nem hazánk politikusainak felelősségi körébe tartoznának. A felelősséget más viselhetné. Nyilván, éppen ez a cél.”

A vétkesek egy részét később felelősségre is vonták – bár Ungváry azt is megállapítja, hogy olykor jogilag rendkívül problematikus eljárások során. Azonban a tetteinkkel való társadalmi méretű történelmi szembenézés immár 66 éve késik, és ez a nem tudni mennyi ideig érvényben maradó, most összefércelt alaptörvény, s annak preambuluma csak tovább nehezíti ezt a folyamatot.

Kitolja a gyógyulás határidejét.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +14 ( 14 szavazatból)
Állampárti történelemhamisítás, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. Szórol-szóra igaz. A Fidesz-KDNP történelem hamisító. Évek óta hazudozik és meghamisít mindent, átírja a mindennapokat, hamis, reciprok valóságot teremt.Most elérte csúcsát ez a folyamat a preambulumban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  2. Egyetértek.
    Megjegyzem továbbá, hogy az 1945 utáni időszak hitvallás szerinti megítélése sem reális. A történelmet nem lehet eltörölni, a kormánypártok által evetett időszak ideológiájától és bűntetteitől el lehet és el kell határolódni. 10 millió magyar ember életét, a születésüktől halálukig terjedő időszakban kötött jogügyletei alól nem lehet az alaptörvég semmissé nyilvánításával kihúzni a talajt. Ez maga dilletantizmus.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  3. kedves naív gm, dehogy érte el a csúcsát! ez a kezdet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  4. ma az Alkotmány utca felé jártam, a rendőrök épp szerelték a térfigyelőkamerákat…
    Szerintetek mért?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  5. Ugyancsak ő írt az Indexen erről egy cikket:
    http://index.hu/velemeny/jegyzet/2011/04/15/1944_megitelese_a_fidesz_kdnp-alkotmanyban/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Történészként én Ungváryval kapcsolatban óvatosabban fogalmaznék, mert visszásnak tartom, ha Klió tollával valaki aktuálpolitikai érdekeket szolgál. Megjegyzem: Ungvárynak vannak remek szakmunkái is, de a közéletben sajnos elsősorban nem erről ismert. A cikkben a március 31. helyett március 19-ét kellene írni. Egyébként örülök ennek az oldalnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  7. History, tökéletesen enm értek egyet veled.

    Nem olyan időket élünk, hogy egy történész ne szólalhatna meg – pont Klió miatt – az éppen aktuális történelemhamisításról.

    Engem sokkal inkább bosszant, hogy rengeteg ismert értelmiségi NEM szólal meg.

    Bocsi, de vannak időszakok egy ország életében, amikor nem lehet azzal kibújni az erkölcsi felelősség alól, hogy ha valaki megszólal, akkor azzal aktuálpolitikai érdekeket szolgál. Igen, most az minden demokrata érdeke, hogy minél többen megszólaljanak. Éppen az aktuálpolitika miatt és -kapcsán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. És egyesülni is kéne valahogy a demokratikus erőknek , legalább három évre.Aztán ha megnyertük a választást, eltörültük háromnegyeddel ezt az Alkotmányt. megint lehet marakodni.
    Demokratikus alapokon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. Az, hogy valaki aktuálpolitikai nyilatkozatokat tesz, el lehet és el kell választani a szakma szabályaitól. Ungváry a jó példa arra, hogy milyen, amikor a kettő keveredik. Ettől függetlenül nem azt mondtam, hogy egy történész ne politizáljon, de azt igen, hogy az aktuálpolitika szubjektív érdekeinek egy alapvetően objektivitásra törekvő tudományterületen történő alkalmazásától óvakodni kellene. A mostani, indexes cikk viszont kiváló.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. Orbán András Lajos

    Nem baj néhány év és visszatér az igazság Magyarországra, a csuti akkor már senki lesz, legfeljebb pöknek az emberek ha említik valahol…………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. A nemzeti hitvallás szerint a német megszállással megszüűnt Magyarország szuverénitása. Akkor vissza mindent 1945 március 19-ig, mert semmi nem érvényes. ami azóta történt. teljes rekonstrukció kell. Nem érvényes a földosztás: Vissza a nagybirtokokat akkor volt tulajdonosaiknak. Vissza az egyházi birtokokat. Nem érvényes az államosítás és a privatizáció. Nem érvényes a forint. állítsuk vissza a pengőt. Nem érvényes az ország háború utáni újáépítése. . Nem érvényes senki aki1945 március 19 és 1990 május 2 között született. Nem érvénes a fidesz és orbán viktor sem érvényes. Azt hiszem ez az utoljára említett despota nem is hiányozna senkinek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A Le Monde a preambulumról 2011. április 19. kedd

Alkotmány helyett tákolmány 2011. április 18. hétfő | Föld S. Péter

Nem lesz béke, szabadság és egyetértés 2011. április 14. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos