Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Le Monde a preambulumról 2011. április 19. kedd 14:39 Forrás: AN/MTI

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Párizs – Az új magyar alkotmány nemzeti hitvallásának történelemfelfogásáról közölt elemzést kedd délután megjelent számában a Le Monde.

A mértékadó francia baloldali liberális újság kiküldött tudósítója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kizárólag a kormánypártok, a Fidesz és a KDNP által hétfőn elfogadott „ultrakonzervatív alkotmány” nemzeti hitvallásra keresztelt preambuluma egyszer sem említi meg az Európai Uniót, de Magyarországot „a náci és a kommunista diktatúra áldozataként” mutatja be, annak a kockázatával, hogy ezzel a minimálisra csökkenti az országot 1920 és 1944 között kormányzó Horthy Miklós rezsimjének a szerepét. A kormányzó Hitler és Mussolini oldalára állt abban a reményben, hogy Magyarország visszaszerezheti az I. világháborút követően elvesztett területeit – emlékeztetett a lap.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette” – idéz a lap a szövegből, amely „a magyar emberek nagyszerű szellemi alkotásait” is dicséri, mielőtt elítélné „a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák uralma alatt elkövetett embertelen bűnöket” – mutat rá a cikk szerzője.

Joelle Stolz szerint a történészek megrökönyödését elsősorban az a mondat váltotta ki, amely kimondja, hogy a magyar állam 1944. március 19-én (azaz a német megszállás napján) elveszítette állami önrendelkezését, s azt csak 1990. május 2-án, az első szabadon választott népképviselet megalakulásakor szerezte vissza.

A lap szerint ez röviden azt jelenti, hogy 46 év zárójelbe kerül, s ezen időszak alatt Magyarország nem tekinthető felelősnek azért, amit a külföldi hatalmak (Németország, majd a Szovjetunió) ráerőszakoltak. Ez a felelőtlenségi időszak magába foglalja a zsidó és a cigány lakosság, mintegy 430 ezer ember tömeges deportálását 1944. április 16-tól, miközben a magyar parlament már 1930-tól sorra fogadta el az antiszemita törvényeket – mutat rá a Le Monde.

A lap idézi Karsai László történészt, aki szerint a nemzeti hitvallásban foglaltak azt jelentik, hogy a bűnösök vagy külföldiek voltak, vagy egy olyan szélsőséges törpe kisebbség, mint a nyilasok, akiket a németek 1944 októberétől hagytak zsarnokoskodni Magyarországon. Szálasi Ferenc politikai életrajza szerzőjeként a történész arra is emlékeztet, hogy a rendszerváltás előtt a tízmillió lakosú Magyarországon 800 ezer párttag volt, valamint a Horthy által 1940-ben visszacsatolt Észak-Erdélyből akkor deportálták a magyar zsidókat, amikor Erdély déli, román részén nem történt efféle embertelenség.

Karsai szerint – mint írja a lap – az új alkotmány bevezetője ezen részének az a célja, hogy felmentse a szélsőjobboldal által tisztelt személyiségnek számító Horthy nevéhez fűződő rezsimet. „Ez azt is jelenti, hogy 1945-ben nem felszabadulás, hanem a kommunisták általi megszállás történt, azaz tagadjuk a kommunisták szerepét a nácizmus bukásában” – tette hozzá a történész.

A Le Monde arra is kitért, hogy nagy felzúdulást váltott ki, amikor márciusban Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára bejelentette, hogy a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának egy részét egy új kuratóriumnak át kell értékelnie, mert abban a Horthy-rezsimet illetően „történelmi csúsztatás” történt. A kutatók munkájába történő állami beavatkozás miatt azonnal megszületett egy petíció, majd – mint a lap hangsúlyozza – Gál visszakozott, és jelezte, hogy csak személyes véleményét fogalmazta meg.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke – aki mások mellett szintén elítélte „a múlt átírását” – arra hívta fel a figyelmet, hogy Gál a múzeumot felügyelő hatóságot képviseli. Feldmájer ennek ellenére nem gondolja, hogy az Orbán-kormány meg meri majd kérdőjelezni azokat az 1946–47-es törvényeket, amelyek az új alkotmány értelmében semmisnek tekintendők, s amelyek kimondják Magyarország felelősségét a holokausztban – zárta írását a Le Monde.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 6 szavazatból)
A Le Monde a preambulumról, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , , , , , ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Ahogy a szlovák reagálás kapcsán már megjegyeztem, kezd megindulni a lavina! Jég veled, Viktor! :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  2. Mate, Ivan Tibor

    Az alkotmanyos tortenelem ertelmezes vagy inkabb tortenelem atformalas a “csak a szepre emlekezunk” jegyeben ujabb kiserlet arra, hogy a mult vadlo tenyeit ismet a szonyeg ala soporjek. Gyerekkoromban eleget hallottam: a nemetek, a nemetek a nemetek. Kesobb ra kellett ebrednem, valojaban a magyarok, a magyarok a magyarok voltak egyertelmuen felelosek a nyilas terror rablogyilkosainak a garazdalkodasaert, a deportalasok lelkes es rekord ido alatti bonyolitasaert, a zsido javak es ertekek kinzassal es gyilkolassal tortent kizsarolasaert. Meg a Gestapo hoherok is folyekonyan beszeltek magyarul, beleertve az orseg legtobb tagjat is. Azok sem Marcius 19-en kezdtek magyarul tanulni.

    Ha egy orszag nem hajlando a zsido gyulolo multjaval szembesulni hanem mentsegekkel es magyarazatokkal bujkal a felelosseg elol, azzal annak a szegyenteljes multnak a legitimitasat szorgalmazza, es a jelenbe hozza annak minden alantas emociojat es gyakorlatat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Ha a tények nem egyeznek nézeteiddel, változtass a tényeken…./ Murphy Trvk./

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Most hogy magyar szemmel újraolvasom a címet: lemond a preambulumról.
    De kicsoda?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. “Tagadjuk a kommunisták szerepét a nácizmus bukásában”. Ez tetszik. Arra látom nem gondolt senki, hogy a nácizmus pont a kommunizmus rémképe miatt jött létre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. @Mate, Ivan, Tibor

    Ok, akkor adományozzuk az egész országot Izraelnek. Talán ezzel jóvátehetjük megbocsáthatatlan bűneinket. Hajrá!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Ceausescu ma választásokat nyerne 2014. április 12. szombat

A Jad Vasem kiszáll a Sorsok Házából 2014. március 21. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos