Ronai and Ronai
AMERIKAI

Elhagyják Németországot a képzett törökök 2011. április 13. szerda 11:14 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Elhagyják Németországot a képzett törökök

Berlin — Ali-Duran Duvarcit még csecsemőként vitték szülei Németországba, ahol később német állampolgárságot szerzett, üzleti technológiát tanult az egyetemen, majd több vállalatnál helyezkedett el.

Ezután ütközött bele az átlátszó üvegfalakba. Ugyanis Duvarci, aki most 40 éves, nős, két gyermek édesapja, magasabb fizetés reményében számos végzettségének megfelelő munkahelyre elküldte önéletrajzát, de elmondása szerint „csak visszautasító leveleket kapott vissza”. Úgy véli, hogy a munkáltatók török neve láttán azonnal félredobták jelentkezését.

Ezért Duvarci is inkább visszatér Törökországba, ahogyan több ezer török származású német állampolgár teszi, mivel magas végzettségük ellenére sem kapnak állást az amúgy magas szakértelmet igénylő munkanélküliséggel küzdő Németországban.

A török vendégmunkások a 60-as években özönlöttek be a háború utáni Németországba, hogy segítsenek azt újjáépíteni.  Az ő gyermekeik már Németországban születtek, ott nőttek fel, ott jártak iskolába és sokan állampolgárságot is szereztek.

Most azonban kénytelenek elhagyni az országot, mivel még mindig kívülállóként kezelik őket és nem kapnak jól fizető állásokat.

„Nem akarnak tovább küzdeni a naponta tapasztalt fajgyűlölettel, a munkahelyi diszkriminációval és azzal a ténnyel, hogy a legtöbb német munkáltató tehernek és nem előnynek véli kettős identitásukat” – mondja Ediz Bokli, aki az északnémet Osnabrueck városában működtet török származású német diplomások elhelyezkedését segítő állásközvetítőt.

Hans Heinrich Driftmann szerint Németországban mintegy 400 ezer mérnöki és más képzettséget igénylő pozíció betöltetlen. „Így már most a gazdasági növekedés egy százalékát elveszítjük, és ez a jövőben csak rosszabb lesz.”

A kormány nemrég jelentett be egy törvénytervezetet, amely 300 ezer bevándorlónak könnyítené és gyorsítaná meg a végzettségüknek megfelelő állás megszerzését Németországban. Azonban a tervezet nem szól arról, hogy mindez hogyan segítené a korábbi bevándorlók Németországban felnőtt második és harmadik generációját.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

A tolvaj-kormány kifosztja a magyar népet 2013. május 19. vasárnap

A Bundestag a körülmetélés mellett 2012. július 20. péntek | AN

Gauck a muzulmán vallásról 2012. június 1. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos