Ronai and Ronai
AMERIKAI

Gauck a muzulmán vallásról 2012. június 1. péntek 0:36 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Gauck a muzulmán vallásról
Berlin – Nem az iszlám vallás, hanem az iszlám vallású lakosok tartoznak Németországhoz, fejtette ki Joachim Gauck német államfő egy csütörtökön megjelent interjúban. A szövetségi elnök ezzel szembefordult elődjével, Christian Wulffal, aki egy híres beszédében kijelentette, hogy az iszlám beépült a német kultúrába.
.
Christian Wulff a német újraegyesítés 20. évfordulóján, 2010. október 3-án elmondott beszédében szó szerint azt mondta: az iszlám Németországhoz tartozik. Joachim Gauck a Die Zeit című hetilapban megjelent interjúban elmondta: ezt a kijelentést nem vette át elődjétől, szándékával viszont azonosul. Wulff azt kívánta kifejezni, hogy szembe kell nézni a valósággal és tudomásul kell venni, hogy „ebben az országban sok muzulmán él”.
.
Gauck hozzátette: „Én egyszerűen azt mondtam volna, hogy az itt élő muzulmánok Németországhoz tartoznak”. Mindenki „hozzánk tartozik, aki (…) nem csupán adót fizet, hanem szívesen is él ebben az országban, mert szabad és rendelkezik jogokkal, ami ott, ahonnan származik, nem adatik meg neki”.
.
A 82 milliós Németországban 4 millió muzulmán vallású lakos él, közülük mintegy 2 millióan rendelkeznek német állampolgársággal.
.
Wulff kijelentése közéleti vitát váltott ki. Sokan üdvözölték, hogy a legfőbb közjogi méltóság az iszlám kultúra integrációja mellett foglalt állást, sokan pedig azt hangoztatták, hogy az iszlám ugyan valóban része „a német valóságnak”, de a kultúrát továbbra is a zsidó-keresztény hagyomány határozza meg.
.
Gauck a csütörtöki interjúban úgy vélte: az egymondatos kijelentések a hovatartozásról mindig problematikusak, különösen akkor, amikor olyan kényes ügyekre vonatkoznak, mint a vallás. Kifejtette: megérti azokat is, akik azt kérdik: „vajon miként járult hozzá az iszlám Európa fejlődéséhez, miként vett részt a felvilágosodásban, vagy éppen a reformációban? Ezekkel a felvetésekkel is egyetértek, ha nincsen bennük rasszista felhang”. Hozzátette: üdvözlendő, hogy német egyetemeken sorra alakulnak az iszlamológia tanszékek és hamarosan elkezdenek dolgozni az első Németországban képzett iszlám vallásoktatók. Az ilyen vívmányok vezethetnek el az egyenrangú felek közötti párbeszéd kialakulásához – mondta.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Igaza van a németnek, semmi keresnivalója sincs az iszlámnak önmagába az európai kultúrában, ő csak hódítások révén tudott gyökeret verni, először Spanyolország, majd a Mediterrán-tenger felől érkező támadók miatt, míg a kereszténységet a római ókorból örököltük, szintúgy a judaizmust is, amelyet akármennyire nehezen esett tudomásul venni, mégis túl sok szálon kapcsolódik vallásunkhoz.

    A muzulmánok tudják meg, hol a helyük, és ne képzeljék azt, hogy a több évszázados, vérrel-verítékkel létrejött, náluk EZERSZER jobb egyén-központú kultúrát majd a maguk középkori szintjére alázhatják le pusztán azért, mert ahonnan jöttek, ott az volt a társadalmi állapot, lelki fokmérce. Akinek a rendszer nem tetszik, annak vissza is ugyanannyi az út.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. Egyenes beszed ! Nem rasszista es a problemat illetve a helyzetet a helyen kezeli.

    Gratulalok Elnok Ur !

    Ui : Europaban ez a kijelentes unikum de bizom benne hogy nem sokaig lesz egyedul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Az európai kultúrának több köze van az iszlámhoz, mint a zsidó-kersztény hagyományhoz. Az európai kultúra a hellén-latin kultúra follytatása, amit a sötét középkor keresztény radikális tudomány és művészetellenessége megpróbált felszámolni. A tudományokat a mórok hzták vissza Európába spanyolországi egyetemeiken keresztül. Ezekre alapozódva kezdődött a felvilágosodás, ami szembeszállva a keresztény bigottsággal, elindította Európát a világi fejlődés útján. A vallási helyett a világi kultúra és gondolkodás fejlődése tette szabaddá az utat a tudományos és ipari forradalom számára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  4. Nyul György:

    A “mórok” avagy az É-Afrika felől beözönlő arab hódítók összességében semmivel sem voltak műveltebbek, mint az ókori Római Birodalom romjain álló sötét keresztényi Európa. Talán Te nem tudod, de ők is pontosan a maguk isteni kinyilatkoztatásaik miatt tartották bűnösnek az ókorból hátramaradt tudást (ők égették fel többek között az alexandriai nagykönyvtárat), és csak elenyésző hadúr vagy kalifa érdeklődése mentette meg a jövő számára a tekercseket. Nagyrészt csak lefordították az iszlám előtti évszázadokról rájuk maradt ismereteket, és azt állították be saját felfedezéseiknek, mai szóhasználattal élve plagizáltak (nagyon bennem maradt az a dok. film, amelybe az “iszlám aranykorról” mesél, amikor az állítólagos történész-tudós egy görög és egy arab képet mutat fel az emberi vérkeringés működését bemutató korabeli feltételezéséről. Semmi se különbözött a két képen, csak és kizárólag az írott szöveg), és nagy ritkán találtak ki bármit is, de azokat sem a beduin kecskeparasztok érdemei, hanem a hadjáratok során elfoglalt, lényegesen műveltebb kultúrák képviselőinek köszönhetően.

    Ami pedig a sötét középkori európai jövőt illeti, a kereszténység magvában benne volt az egyház és a világi állam elválasztásának elve, ezt leginkább a reformáció és a humanizmus szélesítette akkorára, hogy végül a Vatikán feladja azon törekvését, hogy mérete ellenére komoly hatalmi súlyként maradjon fent a kontinensen, és nem az iszlám miatt, amelynek prófétája eleve volt vallási és világi (politikai és hadi) vezető, ezzel máig bebetonozta a szekularizáció lehetetlenségét, ami miatt évszázados lemaradottságban vannak az arabok még saját függetlenségük elnyerése után is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Nyul György
    2012. június 1. péntek
    07:25
    .
    „Az európai kultúrának több köze van az iszlámhoz, mint a zsidó-kersztény hagyományhoz. Az európai kultúra a hellén-latin kultúra follytatása…”
    .
    Az iszlám vallás tiltja az emberi alak vallási összefüggésben történő ábrázolását. Ismered ennek a keresztény európai megfelelőjét?
    Az iszlám tiltja a disznóhús fogyasztását. Keresztény európai megfelelője?
    Az alkohollal kapcs… ugyanez.
    Többnejűség. Az iszlám engedi, a keresztény kultúrkör tiltja.
    Gyökeresen mások a vallási nézeteknek a civil, világi életben való érvényülésével kapcsolatos hagyományok. Saria vs. elkülönített polgári és kánonjog.
    .
    Az európai kultúra örököse az antik római kultúrának, a zsidó-keresztény kultúrának, a népvándorlás alatt ideözönlő germán törzsek kultúrájának, a vikingeknek, keltáknak, … ,… és valahol így-úgy persze az iszlámtól is átvett.
    De közben rájöttem, hogy neked ezt nem biztos, hogy érdemes taglalni.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Nyúl György
    .
    Hagytam neked egy üzenetet (péntek 17:10 http://nepszava.com/2012/06/magyarorszag/hoffmanneknak-nem-kell-a-matematika.html
    ), érdekelne a válaszod, ha ráérsz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az iszlám nevében sem zavarható meg a közrend 2012. szeptember 28. péntek | AN

A Bundestag a körülmetélés mellett 2012. július 20. péntek | AN

Pakisztán végképp kitagadja Nobel-díjasát 2012. július 9. hétfő | Rákócza Richárd

Medreszét számolt fel a kínai rendőrség 2012. június 7. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos