Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tömegesen kíséreltek volna meg merényleteket 2011. április 11. hétfő 12:39 | AN Forrás: Associated Press exclusive

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tömegesen kíséreltek volna meg merényleteket

Washington – Az amerikai hatóságoknak 2009 vége óta összesen 305 esetben kellett megakadályozniuk, hogy az al-Kaida vagy más terrorcsoport megbízásából merénylő jusson fel kereskedelmi járatra.

Az eredmény főleg annak köszönhető, hogy 2009 decemberében fel akartak robbantani egy utasszállítót; ezt követően a lazának addig sem mondható biztonsági intézkedések még szigorúbbak lettek.

2009-ig is előfordult, hogy a gyanús személyekkel még a cipőjüket is levettették, megvizsgálták a bőröndökben lévő samponos üvegek tartalmát, de így is százával jutottak át a biztonsági ellenőrzéseken és léptek be az Egyesült Államok területére terroristák, akik a bevándorlási hatóságok kérdésére általában azt válaszolták, turisztikai vagy üzleti céllal érkeztek Amerikába.

Az al-Kaida vállalta a felelősséget a kísérletért, amely szerencsére sikertelen maradt: nigériai öngyilkos merénylője egy Detroitba tartó gépet akart felrobbantani. Ezt követően a korábbinál szélesebb körű ellenőrzést kezdtek alkalmazni az utaslisták viszonylatában is, amelyek segítségével korábban csak az egyértelműen fenyegetést jelentő személyeket szűrték ki, a pusztán gyanús egyéneket nem.

Ma már minden Amerikából induló nemzetközi járat utaslistáját összevetik egy másik listával, amelyen nem csak ismert elkövetők, de az al-Kaidát finanszírozók, vagy az olyan emberek is szerepelnek, akiket valaha azonosítottak például terrorista kiképzőtáborok környékén, de konkrétan a légibiztonságra még sohasem jelentettek veszélyt.

Az új, szigorú szabályok az al-Kaida, a Hamasz, a Laskar e-Tajba és más militáns csoportok több száz tagját tartották sikeresen távol a repüléstől. Tipikusnak volt mondható egy eset, amelynek főszereplője a jordániai Ammanból repült volna Chicagóba, de nem engedték fel a gépre, mert személye fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra. A külügyminisztérium már bevonta a vízumát. Rajta volt a terroristákat tartalmazó listán, de nem azokén, akiket eltanácsoltak az amerikai járatok igénybevételétől. A nemzetbiztonságra fenyegetést jelentett, a repülésre azonban nem. A szigorítások előtt valószínűleg gond nélkül eljutott volna Chicagóba.

Az Egyesült Államok jelenleg körülbelül 450 ezer olyan személy adatait tartja nyilván világszerte, akik nem feltétlenül terroristák, de akik kapcsán felmerülhet a gyanú, hogy valamilyen formában nemzetbiztonsági veszélyt jelenthetnek.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Tömegesen kíséreltek volna meg merényleteket , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Orbán egykori testőrsége élet és halál ura 2013. november 28. csütörtök

Fellebbezést nyert bin Laden sofőrje 2012. október 16. kedd | AN

Konzulátusi dolgozók sérültek meg 2012. szeptember 3. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos