Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Pentagon következő ura 2011. április 28. csütörtök 9:47 | Rákócza Richárd Forrás: Christian Science Monitor

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Pentagon következő ura

Washington – Leon Panetta jelenlegi CIA-igazgató, Biden alelnök szövetségese sok változást hozhat, ha a védelmi minisztérium élére kerül, a politikai realitások azonban kizárják, hogy a gyakorlatban valósítsa meg Biden Afganisztánról vallott nézeteit.

Obama egyik nagy dilemmája volt, hogy kivel pótolja a Pentagonban népszerű Robert Gatest, aki nyáron távozik posztjáról, és az illető mennyiben fogja befolyásolni a kabineten belüli hatalmi egyensúlyt. Az utód nem lesz kényelmes helyzetben. A nyárra tervezett afganisztáni csapatkivonás lényegében visszalökné az országot a Talibán karmai közé. Kétséges az iraki jelenlét további sorsa, azután szembe kell nézni az iráni nukleáris ambíciókkal, no meg az otthoni pénzügyi helyzettel.

A Fehér Ház csütörtökön megerősíti, hogy Leon Panetta lesz az új védelmi miniszter, a CIA élére pedig az afganisztáni amerikai csapatok főparancsnoka, David Petraeus kerül. Panetta Joe Biden alelnökhöz áll közel – együtt dolgoztak a Kongresszusban –, aki a lehető leggyorsabban hazahozná a katonákat Afganisztánból, de könnyen lehet, hogy a realitások a kabineten belüli héja, Hillary Clinton álláspontjához közelítik.

Gates és Clinton jól megértették egymást, mindketten pragmatikusok, így kiválóan együtt tudtak dolgozni. Ez a nagy egyetértés nem feltétlenül volt Obama ínyére, az ő vezetési filozófiája ugyanis inkább arról szól, hogy össze kell hozni más véleményen lévő embereket, akik azután majd közös nevezőre jutnak.

Most, hogy a Gates-Clinton szövetség megszűnik, kérdés, mit hoz ennek a helyébe Panetta színre lépése, különösen, hogy más változások is lesznek. Mike Mullen admirális, az egyesített fegyveres erők vezérkarának főnöke megbízatása az év végén lejár, a poszt valószínű várományosa James Cartwright tábornok, Mullen helyettese. Obama új nagykövetet is kinevez Kabulba a veterán diplomta, Ryan Crocker személyében.

Panetta idején a CIA fokozta a pakisztáni terrorfészkek elleni dróntámadásokat, s Biden támogatta ebben. Nem kizárt, hogy Panetta jövetelével Biden feladja eddigi galamb álláspontját, annál is inkább, mert a 2012-es választások közeledtével egy csapatkivonás nagyon magas labda lenne az adminisztrációt amúgy is puhánysággal vádoló republikánusoknak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
,

,

Címkék:, , , , , , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Börtönbe megy a fecsegő CIA-ügynök 2012. október 25. csütörtök | AN

Kiegyenlített volt az alelnökjelölti vita 2012. október 12. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos