Ronai and Ronai
AMERIKAI

Közösen tüntetnek a szakszervezetek 2011. március 22. kedd 22:05 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Közösen tüntetnek a szakszervezetek

Budapest, Miskolc – Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa – mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy miskolci sajtótájékoztatón.

Az elnök hangsúlyozta: továbbra is igazságtalannak tartják a 16 százalékos személyi jövedelemadó kulcsot, amely aránytalanságával megtörte a társadalmi szolidaritást, hiszen ezzel a többet keresők – köztük politikusok – még többet visznek haza. Úgy vélekedett: ez rossz, munkavállaló- és családellenes döntés volt, hiszen a reálkeresetek az idei jövedelemadó-tábla szerint a munkavállalók sokaságánál csökkennek, és emiatt csökken a vásárlóerő is.

Elmondta: a bértárgyalások arra szorítkoztak, hogy legalább a jövedelem nettó szintjét megtarthassa a munkavállaló, és így legalább annyit vigyen haza, mint 2010-ben. Ám ez vélhetően nem lesz így, az Autonómok álláspontja szerint ilyen döntést a személyi jövedelemadóról nem lehetne meghozni. A táppénzről szólva Borsik János elmondta: 2009-ben az akkori kormány 70 százalékról 60 százalékra csökkentette ennek mértékét, ezt akkor is “aljas dolognak” tartották, most ugyancsak annak tartják.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: előkészítetlenség, szakmaiatlanság, és fennhéjázás jellemzi a kormányt döntésében, amely azt sugallja, hogy Magyarországon a munkavállalók döntően táppénzcsalók. Rámutatott: a kormány odáig megy, hogy a tervek szerint külön tényállás lenne a táppénzcsalás a Büntető törvénykönyvben. “A magyar munkavállalók nem táppénzcsalók”, de lehet közülük ilyen is, ám ezért nem a többséget kell büntetni – hangsúlyozta.

Éppen ezért az ellenőrzést “kell megoldani, szigorítani”, nem lehet bűnössé tenni azokat a munkavállalókat, akik ténylegesen lerokkantak – tette hozzá, megjegyezve: a táppénzes napok száma éppen a munkahely féltése miatt egyharmadával csökkent az elmúlt időszakban. A kiszolgáltatottságnak ez a foka éppen ellenkezője annak, mint amit a kormány ígért – mondta a szakszervezeti vezető.

Borsik János kifogásolta azt is, hogy már több mint negyedéve nem ült össze az érdekegyeztető tanács, és nem lehet tudni, hogy a kormány ezt “meddig húzza”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Én táppénzcsaló vagyok! Utoljára 1998-ban voltam táppénzen egy baleset miatt, nem szoktam megfázni, influenza sem szokott leverni a lábamról, de fizetem a tb járulékot. Kérem, hogy lehetőleg ez után fizessenek kevesebbet, ha véletlenül meg találnék betegedni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. 10 hónap kellett a szakszervezeti vezetőknek ahhoz, hogy a munkavállalókat súlytó sorozatos kormányzati intézkedések ellen tiltakozzanak. Igencsak lelassultak, vagy talán kifáradtak a 2006-2010 közötti évek permanens tiltakozó hullámában, gördülő sztrájkjaiban, amelyeket sokkal a vélt vagy valós érdeksérelmek érdekében szerveztek akkor, nagy gyorsasággal és hatékonysággal.
    A most tervezett demostrációra az “Eső után köpönyeg.” – mondást tartom tömör és találó kommentnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  3. Illő lenn már, hogy a szakszervezetek határozottabban képviseljék a dolgozók érdekeit. Az a cél, hogy a munkavállalók a jövedelem nettószintjét megtartsák aljas és embertelen. Ez reálbércsökkenés.Hol marad legalább az inflációnak megfelelő növekedés. A közszolgálati dolgozók többségének jelentősen csökken a jövedelme, mivel az önkormányzatok nehéz helyzetük miatt nem tudják biztosítani a korábban megszokott üdülési csekket, nincs keret a korábban rendszeresen osztott jutalmakra, sőt sok helyen a ruhapénzt sem tudják fizetni. A versenyszférában pedig sok cég cask elbocsajtások árán tudja a nettó jövedelmi szintet biztosítani. Ki kell mondani, hogy a kormány és a kormánypártok a gazdagok jövedelememelését a kiskeresetűek terhére oldotta meg, és a szakszervezeteknek erőteljesen szembe kell szálniuk evvel, demonstrációkat, ha ez nem vezet eredményre, sztrájkokat, esetleg általános sztrájkot kell hirdetni. Itt az ideje hogy a szakszervezetek tegyék a kötelességüket. Ha így járnak el, avval növelhetik az irántuk érzett bizalmat is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. EdCarping: nem akarom védeni Borsikot, hiszen igazad van, nem kellett volna eddig sem várni, de sajnos az érdekképviseltekben sincs egység. Az a bizonyos gördülő sztrájk a Gaskónak volt az érdeke, és a fidesz politikai húzása volt, nem a dolgozók és a vasutasok érdeke.
    Ennek a csodálatos akciójuknak volt köszönhető, hogy a MÁV leányvállalatánál akkor elmaradt a kötelező béremelés, mert nem volt hajlandó megegyezni. Köszönték is az emberek ennek a mocskos fidesz bérencnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. EdCarpinggal értek egyet!Mire várnak??? Ápr.9-ére tervezik a sztrájkot! Mi lesz ha ez az agyament Orbán bagázs hamarább érvényt szerez az új alkotmánynak? Mert nagyon sürgős nekik! Mi lesz, ha hozzá azonnal meghozzák a sarkalatos törvényeket, és még tüntetni sem lehet majd ez ügyben???
    Miért, miért, túl sok a kérdés,és én nem tudom felmenteni őket a hallgatásuk végett!!!Az első csökkentett fizetés után ki kellett volna menniük az utcára! Ezek meg illedelmesen arra várnak, hogy a kormány majd szóba áll velük,és még figyelembe is veszi a sérelmeiket!
    Ne várjanak erre, mert nem fog megtörténni!Meddig ringatják még illúziókban magukat???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  6. Miért nem ordítotok? (Bartus László)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. Mit gondoltok: a Sz.v-i vezetők honnan kapták eddig a pénzt? (Fiktátor zsoldos volt a nagyrészük) Mostanáig nem tudták elhinni: tényleg nincs rájuk szükség odafenn, és megszünt az appanázs.
    Próbálnak visszahúzódni a melósok felé.
    Sajnos el kell fogadni őket, mert egyenlőre nincs más aki hiteles és szervezni tudna valamit. (Ezzel nem azt mondtam, hogy ők hitelesek!!!!)
    Számomra pillanatnyilag egy ember: GyF tűnik hitelesnek, talán ezt többen is így fogják érezni idővel!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Éppen ideje,hogy magukhoz térjenek kábult állapotukból! Annyi gazemberség történt az utóbbi időben azok ellen akiknek állítólag az érdekeit védik és ők végig csendben voltak…félnek talán ettől a “forradalmi” erőtől,vagy remélnek valamit ?
    Az utóbbi időkben gyakran beszélgettünk arról,hogy miért is vannak a szakszervezetek,miért is tartjuk,fizetjük őket ?Nem is értem miért dörgölődztek hozzájuk nyolc éven keresztül sumák módon,hát mit vártak tőlük?
    Mert amit kaptak még mindig nem tudták értékén kezelni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Gaskó és társai hüde szorgosak voltak, amikor a reformkormány(ok) ellen kellet demonstrálni – mit is beszélek – destruálni. Mindez nem a dolgozók érdekeit vitte előre sőt, de a szakszervezeti vezetők úgy adták be nekik mintha az ő érdekük lett volna. A traktoros felvonulás sem a parasztok – bocsánat – a nagygazdák valódi érdekeit képviselték, ellenkezőleg. A napszámosaikról senki sem beszélt. Viszont sikerült nekik is felborítaniuk a fidesz érdekében a társadalmi békét… Ennyit a mai érdekvédőkről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Az alternatíva menete 2011. március 26. szombat | AN

Megint tüntet a Demokratikus Charta 2011. március 26. szombat

Rengeteg halott Szíriában 2011. március 25. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos