Ronai and Ronai
AMERIKAI

Folytatódik a mészárlás Líbiában 2011. február 20. vasárnap 16:27 | AN

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Folytatódik a mészárlás Líbiában

Helyi kórházi beszámolók szerint kétszáz fölött van a halottak, és kilencszáz fölött a sebesültek száma a líbiai tüntetéseken.

Az eddigi legvéresebb incidens vasárnap történt, amikor a biztonsági erők gépfegyverrel és tüzérséggel támadtak egy temetési menetre. Egy helyi orvos szerint az eset “igazi mészárlás” volt.

Bengázi, Líbia második legnagyobb városa, a Kadhafi-ellenes demonstrációk központja volt az elmúlt héten, Tripoliban,az elnök hatalmi központjában elfojtották az eddigi gyenge próbálkozásokat.

A Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet szerint szombaton közel kilencven embert öltek meg, így eddig már 173-an haltak meg a múlt hét elején kirobbant zavargásokban.

Braikah, a Bengázi-i Dzsala kórház orvosa szerint a kórházba szállított áldozatok többsége lőtt sebet kapott. “Kilenceven százaléka ezeknek a lőtt sebeknek a fejen, a nyakon, mellkason, illetve a szívben volt” mondta. A Dzsala kórház hullaházában 208, egy másik kórházéban 12 halott van, tette hozzá. Bizonytalan, hogy ezek csak a szombati vérengzések áldozatai-e.

Újságírókat nem engednek be a városba, de a szemtanúk beszámolóiból összeálló kép szerint a forgatókönyv ismétlődik: a rendfenntartók a tüntetők közé lőnek, majd a halottak másnapi temetésére összegyűlő tömegre is rálőnek. A szombati temetési menetre gépfegyverrel, aknavetővel, illetve páncéltörő rakétával támadtak a biztonságiak, valamint mesterlövészek tüzeltek a háztetőkről. Egyes helyi lakosokat a házuk előtt lőttek agyon.

A líbiai hatóságok letartóztattak “több tucat, külföldi elemet, akik az országot destabilizálni próbálták”, jelentette a hivatalos líbiai hírügynökség szombaton. A jelentés nem zár ki egy esetleges “izraeli összesküvést észak-Afrika, Libanon, és Irán destabilizálására”.

Líbiai vallási és klánvezetők a Reutersnek küldött üzenetükben felszólítottak a rendszert szolgáló minden muzulmánt a mészárlás abbahagyására. A líbiai eseményeket láthatólag a tunéziai és egyiptomi “bársonyos forradalmak” inspirálják, de az 1969 óta hatalmon levő Kadhafi kegyetlenebb ellenfélnek bizonyulhat, mint Ben Ali vagy Mubarak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Folytatódik a mészárlás Líbiában, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Morvay nagyasszony, ott a helyed!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A WikiLeaks Kadhafiék rongyrázásáról 2011. február 23. szerda | Rákócza Richárd

Hallgat Líbiáról az elnök 2011. február 23. szerda | AN

Kadhafi odahaza akar mártírhalált halni 2011. február 22. kedd | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos