Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kadhafi odahaza akar mártírhalált halni 2011. február 22. kedd 19:22 | Rákócza Richárd Forrás: CNN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kadhafi odahaza akar mártírhalált halni

Tripoli – Nyolcnapi tüntetések, nagyvárosok elveszítése és több száz tiltakozó lemészárlása után se hajlandó lemondani posztjáról Moamer Kadhafi líbiai diktátor, aki ellenfeleit patkányoknak, önmagát mártírnak tartja.

„Ez az én országom, ez nagyapáim országa”, jelentette ki a 68 éves, közel 42 éve folyamatosan hatalmon lévő Kadhafi, aki egykoron ezredesi rangban vezette az Idrisz királyt megbuktató puccsot, és azóta sem adott magának semmilyen címet vagy rangot, egyszerűen csak „líbiai vezetőként” ismerik.

Kadhafi, akinek szomszédságában két rendszer, a tunéziai és az egyiptomi omlott össze, a Líbiában tapasztalható nyugtalanságot „patkányoknak” tulajdonította, akik „külföldi ügynökök”. Nincs arra utaló jel, hogy a zavargásokat külföldről szították volna, a diktátor ellenben vetett be fekete-afrikai zsoldosokat, akik háztetőkről és más magaslati pontokról tüzeltek a civil tüntetőkre.

A vezető a líbiai Dzsamahiríja hírügynökség jelentése szerint abból az erődítményből beszélt, amely ellen az Egyesült Államok 1986-ban hajtott végre légitámadást egy amerikai katonák által kultivált nyugat-berlini diszkó ellen elkövetett terrormerénylet megtorlásaként. A korábbiakhoz képest rövidre fogott beszédben Kadhafi cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Venezuelába menekült volna.

Egy ellenzéki vezető állítja, hogy a rezsimhez hű katonák fizikai erőszakkal rángattak ki fiatalokat utcákra, közterekre, és  kényszerítették őket a kihelyezett tévékészülékeken végignézni a beszédet. Kadhafi ugyanis felszólította azokat, akik „szeretik és támogatják”, hogy vonuljanak az utcára.

Nincs adat arról, hogy bárki önszántából az utcára vonult volna a puccsista ezredes mellett, akinek hatalma az összeomlás szélén áll. Líbia keleti részében fegyveres civilek ellenőrzik a közterületeket, és a CNN jelentése szerint az ellenzék szilárdan ura a helyzetnek. A hírtelevízió beutazó riporterétől, Ben Wedemantől a fegyveres, de civil ruhát viselő határőr még az útlevelét se kérte el. „Minek?”, kérdezte. „Úgysincs kormány. Mi értelme lenne?” A vám se működött.

Ali Audzsáli, Líbia ENSZ-nagykövete lemondásra szólította fel Kadhafit, csatlakozva ezzel az ország egy sor tisztségviselőjéhez. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden reggel zárt ajtók mögött ült össze a helyzet megvitatására, az Arab Liga pedig válságtanácskozást tart, amelyen a líbiain kívül a tunéziai, az egyiptomi, a jemeni és a bahreini helyzet is terítékre kerül.

A legkeményebb szavakkal Audzsáli helyettese, Ibrahim Dábási illette a diktátort, aki szerinte népirtást követett el, és arra hívta fel a világszervezetet, tegyen lépéseket, így blokkolja a tripoli légteret, hogy Kadhafi ne tudja bevetni a légierőt a tüntetők ellen. Dábási szerint mintegy nyolcszáz embert öltek eddig meg; más források szerint a Human Rights Watch jár közelebb az igazsághoz. Az emberjogi szervezet 233-ra teszi a halottak számát.

A tüntetőknek van félnivalójuk a légierőtől, mivel korábban már nyitottak tüzet rájuk helikopterből, és Kadhafi kisebbik fia, Szaíf al-Iszlám a Dzsamahiríja hírügynökségnek korábban úgy nyilatkozott, vetettek be harci gépeket, igaz, állítása szerint csak a fővárostól messzire lévő fegyverraktárakat bombázták szét, hogy azok tartalma ne jusson a felkelők kezére.

Kelet-Líbiából származó hírek szerint ebben az országrészben a hadsereg teljesen átállt a felkelők oldalára, és több száz külföldi, fekete-afrikai zsoldost ölt meg vagy ejtett foglyul. Tobruk városa azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben Kadhafi nem hagy fel a mészárlással, leállítják a városon keresztül külföldre irányuló olajszállítmányokat. Tobruk főterén lángokban áll a rendőrség épülete, több kormányépületet elfoglaltak, de bankokat, üzleteket nem dúltak fel.

Kadhafi távozását egyre többen követelik külföldön is, így a malajziai Kuala Lumpurban kétszázötven tüntető – a távol-keleti országban tanuló líbiai fiatal – rohanta le a líbiai „népi irodát”, azaz nagykövetséget. Husszein Szádik al-Muszráti, a pekingi líbiai nagykövetség másodtitkára már négy napja lemondott, példája követésére szólította fel a diktátort, és csatlakozott az épület előtt tüntető, Pekingben tanuló líbiai fiatalokhoz.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Kadhafi odahaza akar mártírhalált halni, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Kadhafi 30 milliárd dollárja Londonban 2011. február 26. szombat

Szankciók Kadhafiék ellen 2011. február 26. szombat | AN

Válogatás nélkül lövik a tüntetőket 2011. február 25. péntek

A pilóták megtagadták hazájuk bombázását 2011. február 24. csütörtök | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos