Bartus László: Miért nem ordítotok? 2011. február 7. hétfő 7:47

Bartus László: Miért nem ordítotok?

Balog Zoltán azt mondta Orbán úgynevezett évértékelője előtt, hogy „kilenc éve voltunk így együtt utoljára, hogy Magyarország miniszterelnöke beszélt” (szó szerinti idézet az MTI és a Népszabadság tudósításából). A YouTube felvételén még az is hallatszik, hogy Balog Zoltán hozzáteszi, a Polgári Együttműködés rendezvényén. De a hangsúly egyértelmű. Magyarország örökös miniszterelnöke. Senki nem volt a teremben, aki felállt volna, hogy ez már túlzás. Pedig ott ült egy volt köztársasági elnök, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és mások. Mi van ebben az országban? Nincs egy józan ember, aki azt mondja, hogy ebből elég?

Nem lehet eldönteni néha, hogy ez egy elmegyógyintézet vagy egy óvoda. Szólni kellene az egész országnak, hogy kikérjük magunknak, hogy totális hülyének nézzenek bennünket. Hogy megalázzanak azzal, hogy szervilis femberek akár hízelkedésből akár másból egy négy évre megválasztott köztisztviselőt ilyen misztikus szereppel ruházzanak fel. Hát kicsoda Orbán? Király? Egyszerűen döbbenetes, ami Magyarországon zajlik, és ebben a legdöbbenetesebb az, ahogyan a magyar nép viselkedik. Naponta elnézik, hogy egy Szijjártó nevű papagáj megalázza őket nyilvánvaló hazugságokkal, hogy nem tiszteli meg őket azzal, hogy valamiről épeszű módon beszél, érvel, kifejti a véleményét. Minden idők egyetlen magyar miniszterelnöke pedig, amikor el kellene mondania, mi lesz Magyarországgal, a munkanélküliekkel, az éhezőkkel, a magukat eltartani képtelen, reménytelen emberekkel, akkor előáll, mint egy falusi KISZ-titkár a Forradalmi Ifjúsági Napokon, és nevet ad a következő négy évnek. Ilyeneket: 2010 összefogás éve (mekkora hazugság), 2011 megújulás éve (a demokrácia maradékának felszámolása), 2012 elrugaszkodás éve (mint az óvodában), 2013 emelkedés éve (persze, a csillagokba), 2014 a gyarapodás éve (ekkor lesz megint választás, majd megint osztogatnak és eladósítják az országot). Úgy kellene hátsón billenteni egy miniszterelnököt egy ilyen beszédért, hogy felemelkedjen az égbe. Nekiáll cigányozni, tyúklopásról beszélni Magyarország miniszterelnöke? És ezt szó nélkül tűrik? Még tetszik is? Hát ezeknek a cigányoknak sincs semmi vér az ereikben, hogy ezt elnézik? Miért nem tiltakoznak?

De hol vannak a demokraták? Teli torokból kellene kiáltani, hogy az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó ország miniszterelnöke rasszista beszédet mondott. És már nem először. Ez az ország tényleg megérdemli Orbánt, megérdemli a sorsát, azt a pusztulást, ami vár rá. Felháborító, hogy a magyar sajtó nem borítja a fejére az asztalt egy ilyen embernek. Nekiállnak elemezni, értékelgetni, komolyan veszik. Őszintén mondom, hogy Friderikusz Sándor Gyerekszáj című műsorából egy-két értelmesebb gyerek ennél komolyabb és felelősségteljesebb beszédet mondana, mint ez a szélhámos. Nem az a baj, hogy Orbán Viktor a szabadságunkra tör, hogy egy gazember, hanem az, hogy ezt nem mondja meg neki senki. Hogy nem jelenik meg az újságok címlapján, hogy ez az ember hülye. És kikérjük magunknak, hogy bennünket is hülyének nézzen. Mitől vannak úgy megijedve? Mi lehet még ennél rosszabb? Elnézik, eltűrik, nem állnak ellene, és az lesz a vége, hogy amikor észbe kapnak, már későn lesz. Ez egy súlyosan beteg ember. Tévképzetei vannak. Amikor ezt a beszédet elmondta, látszott, hogy éppen lelkileg összeomlott állapotban volt, mert ha kiteszi a lábát Magyarországról, akkor minden napon percenként alázzák meg, rúgnak bele, bánnak úgy vele, ahogy megérdemli. Átnéznek rajta, félrelökik, semmibe veszik.

Nem látták a magyarok, hogy az Európai Parlamentben hogyan beszéltek vele? Így kell Orbánnal bánni. Ez az a hang, amit ő megért. Szégyen és gyalázat, hogy Magyarországon nincs egyetlen férfi, aki kiállna, és így beolvasna neki. Orbán Strasbourgban csak lesett, mint Pisti a moziban. Ezt az embert egyedül így lehet megállítani. Szép szavakkal, kenetteljes szövegekkel nem, mert abból nem ért. Ha nem szegezitek vele szemben az igazságot, az erőt, ha nem ordítjátok neki, hogy hazudik, és fejezze be, ez az ember néhány év alatt elveszi a vagyonotokat, a pénzeteket, a szabadságotokat, a jogaitokat, a nyugalmatokat, a megélhetéseteket, a gyerekeitek és az unokáitok jövőjét. Felállít egy olyan jogrendet, amelyben ha ki meritek nyitni a szátokat, ha tüntetni, sztrájkolni mertek, akkor mentek a börtönbe. Nevettek? Majd meghallgatlak erről benneteket három év múlva. Százezres demonstrációkat kellene tartani. A parlamentben kellene üvölteni vele, hogy mit képzel. A sajtóban megírni mindennapon, hogy egy diktátor. Mikor akartok ellenállni, magyarok? Amikor majd lesz egy új alkotmány, ami megtiltja nektek az ellenállást, a védekezést? Amely jogot ad neki arra, hogy felfüggessze a jogrendet, amikor akarja? Tűritek, hogy nem lehet konkrét kérdéseket feltenni nekik, mert erre mindegyik embere – legyen akár miniszteri vagy államtitkári rangban is – papagáj módjára ismétli, hogy aki ezt kérdezi, az nem tudja megemészteni, hogy ők kétharmaddal nyertek? Ez válasz? Elnézitek, hogy bolondot csinálnak belőletek? Elnyomhatnak, legyőzhetnek, megtaposhatnak, de legalább legyen bennetek annyi, hogy tiltakoztok, hogy a szátokat kinyitjátok, hogy nem nézitek ezt szótlanul és némán. A Biblia azt mondja, ha a szüzet megerőszakolják, és nem kiabál, akkor bűnös.

Féltek? Mitől? Azt hiszitek, ha gyáván meglapultok, akkor majd megússzátok? Ne reménykedjetek. Nem hallottátok, hogyan beszélt Daniel Cohn-Bendit Orbánnal? Így beszél egy szabad polgár. Ha Ti nem tudtok vagy nem mertek így beszélni, akkor már meg vagytok nyomorítva. Azt nevezitek Ti tüntetésnek, amit a sajtószabadságért a civilek tartottak? Azt a nyafogást? Egy egészséges értelmes mondatot nem lehetett hallani, amiben erő van. Láthattátok Strasbourgban, így beszélnek egy olyan emberrel, aki hazudik, aki be akarja fogni mások száját, aki eltiporja a szabadságot, aki elemi jogaidat veszi el, aki elveszi a más pénzét. Soroljam fel, miket mond ez az ember? És utána egyenként soroljuk fel, hogy ez is hazugság, az is hazugság, minden szava hazugság? Nézzétek meg, kik és miket írogattak neki a Facebook-on. Kik az ő tábora? Borzalmas népség. Kocsma színvonal. Ezek azt írták, hogy hol van már az elszámoltatás. Mikor veszik vissza az előző kormány embereitől azt, ami elraboltak? És mikor osztják szét azok között, akik nem kaptak belőle? Itt nyilván a levélíróra kell gondolni. Ezt szeretik ezek: vegyétek el tőlük, és osszátok szét nekünk. Mit mond erre a miniszterelnök? Hogy ez az igazságszolgáltatás dolga? Nem. Üzen az elszámoltatási kormánybiztosnak, a másik bérgazembernek, aki az ország legjobban fizetett embere, hogy iparkodjon, mert szükség van rá. Elképesztő. Egy miniszterelnök nem azt mondja, hogy a törvényes eljárásokat lefolytatják, és annak alapján felelősségre vonják azokat, akiket kell. Hanem majd leszállítják a megrendelésnek megfelelően a bűnbakokat, elveszik azoknak a pénzét, akik nem fideszesek, és akikre rá lehet mutatni, hogy miattuk van minden.

Nem tudjátok, miért csúszik egyre lejjebb ez az ország? Azért, mert ez az ember elhitette veletek, hogy amikor át akarták szervezni a működésképtelen országot, akkor csak meg akartak lopni benneteket. Hogy azért tartotok itt, mert benneteket megloptak. Nem lehet annyit lopni, emberek, amennyi hiányzik. Ennyit még a Fidesz se tudott annak idején ellopni, pedig rajtuk nehéz túltenni. Orbán rávette az országot, hogy utasítsák el a reformokat, de azt nem mondta meg nekik, hogy ettől tönkre fognak menni, és éhezni fognak. És amikor tönkrementek, senki nem mondja meg nekik, hogy ezt választottátok. Ez a Ti döntésetek volt. És ott áll Orbán, akinek nem marad lassan már kitől lopni, és ugyanazt kellene megtennie, amiről lebeszélte az országot, amivel meggyűlöltette a politikai ellenfeleit, és nem tudja, mitévő legyen. Ezért áll ott országértékelés címén, mint szamár a hegyen, és nem tudja, hogy mit mondjon. Nem tudja, hogy most mit hazudjon. Az egész világ azt várja, hogy a hónap végén bejelenti azokat a reformokat, amiket nyolc éven át akadályozott. Amiben partnere volt az MSZP belső ellenzéke. Nézzük most a kínlódását, milyen csavart talál ki, hogy meg is lépje azt, amit kell, de az ne is látszódjon annak.

Ez még személyes dráma is lehetne. De nem az. A drámában van valami nemes, valami fennkölt. De itt egy közönséges hazudozó vergődik saját hazugságaiban. Ne csináljunk úgy, mintha valami tisztességes és komoly dolog zajlana. Folyamatosan pfújoljuk, fütyüljük ki, nevessük ki, utasítsuk el, egy szavát ne higgyük el, ne engedjük, hogy a jól neveltségünket kihasználva csendben betörjön bennünket az igába. Ne engedjétek meg, hogy a demokratikus alkotmány helyébe, a szabadság alkotmánya helyébe a szolgaság, a rabság és a diktatúra alkotmányát helyezze. Tiltakozzatok! Ne hallgassatok! Ne csináljatok úgy, mintha valami elemzésre méltó dolog történne, ne statisztáljatok hozzá, az egészet utasítsátok el! Szégyen, hogy eddig is a külföldi újságok, politikusok, közéleti emberek hangja erősebb, nagyobb volt, mint a magyaroké. Mások jobban próbálták megvédeni a szabadságotokat, mint Ti magatok. Mitől vagytok lebénulva? Mitől féltek? Egyedül vagy? Menj ki az utcára, és kiálts egyedül az ellen, ami történik. Holnap már ketten lesztek, holnapután hárman. Ami Magyarországon van, az már most diktatúra, az nem demokrácia, az nem jogállam.

Megvárod, amíg elveszíted az állásodat, a munkádat, a reményedet, a családodat, a jövődet, vagy megelőzöd? Megvárod, amikor majd utcai csaták lesznek, amikor vér folyik, vagy időben megállítod a potenciális diktátort?

307 Reader’s Comments

 1. Semenyei-Kiss Tamás – nem az a legnagyobb tévedése, hogy engem leuraz, és ezzel belegázol gyengéd női lelkembe. Hanem az, hogy nem látja be Bartus igazát. Igenis hangosan és tömegesen kellett volna tiltakozni, mert Orbán gyáva és/vagy pragmatikus (mint a legtöbb magyar) és határozott ellenállás esetén nem merte volna ilyen nyíltan és nagy ütemben kiépíteni a fasisztoid rendszerét.
  Már megszoktuk, hogy a beszari liberális újságírók nem a diktatúra kiépítését, hanem ennek SZÓVÁ TÉTELÉT kifogásolják, Bartustól, Bauertől, Debreczenitől. Most már Kertésztől is. És ki van még a “frontvonalon” és ott mit művelnek? Lapuknak a fedezékben a FAS (fedezd a segged) technikával?
  Nem fanyalogni kellene, hanem MEGKÖSZÖNNI, hogy Bartus még egyáltalán foglalkozik a hazai ügyekkel, és nem ment el tőlünk végleg a kedve!
  Semmi sem menti, hogy még október 23-án is képes volt ilyen megalkuvástól csöpögő cikket írni, Bartus februári cikkére – amikor azóta napról napra jobban beigazolódik, hogy igaza volt!

 2. Bocsika, az előző hsz-ra túlzás volt a “cikk” minősítés.

 3. Muszáj felhozzam a Die Welt cikk kapcsán ezt a látnoki erejű írást.

 4. Maeldron
  Egyre gondoltunk, én már fel is tettem együtt a két cikket a Varánuszhoz.
  Szerintem Bartus cikke az utolsó vesszőig ma is megállja a helyét, és messze kimagaslik az otthoni mezőnyből.
  Csak sajnos egy Kasszandrosz: Mindig igazat jósol, de sose hisznek neki – és bevonszolják a falovat.

 5. Mi jár (Magyarországon) annak, akinek igaza van?


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók