Ronai and Ronai
AMERIKAI

Még mindig várni kell a konkrétumokra 2011. február 15. kedd 5:51 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Még mindig várni kell a konkrétumokra

Budapest – Elhalasztotta az elemzők által várt konkrét gazdasági és politikai lépések bejelentését Orbán Viktor miniszterelnök a parlament tavaszi ülésszakának első napján elmondott beszédében. Ezt állapították meg az MTI által hétfőn megkérdezett politológusok.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a kormányfő parlamenti beszédét felfokozott várakozás előzte meg, az előző heti évértékelő után ugyanis sokan a konkrétumokat hiányolták; Orbán Viktor azonban csak a február 7-én elmondott országértékelő beszéd parlamenti változatát mondta el, és nem tért ki a részletekre.

A Nézőpont Intézet munkatársa szerint a kormány által tervezett intézkedésekre azért nem derült most sem fény, mert azokról vélhetően még nem született végleges döntés. Hozzátette: ezért nem kerülhettek nyilvánosságra például a munkahelyteremtés, vagy az egészségügy átalakításának részletkérdései, noha a gazdasági érdek az alkotmányozás újabb érveként hangzott el.

Az elemző kiemelte ugyanakkor, hogy Orbán Viktor az aktív kormányzás folytatását helyezte kilátásba, vagyis a várakozásokkal ellentétben nem lassul a törvényhozás kormányváltás óta megszokott feszített tempója. A miniszterelnök emellett ismét megerősítette: elődeitől eltérő úton jár, új megoldási javaslatokkal él, hiszen első számú érdeke, hogy elkerülje a közvetlen megszorítások bevezetését – fűzte hozzá.

Kern Tamás, a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa elmondta: a miniszterelnök parlamenti nyitányában nem a konkrétumokra helyezte a hangsúlyt, hanem az elmúlt húsz év politikájával való szakítást igyekezett a középpontba állítani. Hozzátette: a beszéd alapján a várható gazdasági és politikai döntések részletei egy “immáron valóban számon kérhető dátum”, március 15. után válhatnak megismerhetővé.

Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője úgy látja, egyértelműen csalódniuk kellett azoknak, akik a nemzetközi intézmények és pénzpiacok megnyugtatását várták a miniszterelnöktől. Orbán Viktor ehelyett gyakorlatilag újabb haladékot kért a választóktól és a magyar államadósságot finanszírozó befektetőktől, aminek hátterében az állhat, hogy még nem sikerült kidolgozni a szükséges intézkedéseket, illetve azok kommunikációját – tette hozzá. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a kormányfő távolról sincs egyszerű helyzetben: az érdemi cselekvés megindítása politikai szempontból legalább annyira kockázatos lehet, mint a halogatás gazdasági veszélyei.

Filippov Gábor szerint ugyanis a kormány – a korábbi nyilatkozatok alapján – ezúttal valóban olyan régi tabukat ledöntő megszorításokra készül, amelyeket a társadalom több csoportjával is nehezebb lesz elfogadtatni. Az elemző fontosnak tartja, hogy az államadósság a kormányfő beszédében már nem a nemzetközi gazdasági szervezetek elvárásaiként, hanem “a magyar emberek” félelmének elsődleges tárgyaként jelent meg.

A Magyar Progresszív Intézet munkatársa szerint Orbán Viktor a nemzetgazdasági miniszter feladataira utalva annak lehetőségét is megteremtette, hogy ne saját magának kelljen ismertetnie a “várhatóan nem túl népszerű intézkedéseket”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Még mindig várni kell a konkrétumokra, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. A kormány komplex gazdasági programjára való várakozás tulajdonképpen az emberek, egyszerű polgárok, vállalkozók és befektetők, s persze a polemilázól pártos politológusok kiszámitható jövőbe vetett vágya. Reménykedés abban, hogy a hatalomra került kormány nem játszik tovább az emberek biztonságérzetével, nem hoz napponta, hetente újabb ötletszerű intézkedéseket az életüket, létfeltételüket alapvetően érintő kérdésekben. A pártvezér, aki az elmúlt években szinte naponta jelentette be, hogy készen áll a kormányzásra, beszédeiben rendre lelepleződik, hiszen ezek igazolják, hogy program, csak a politikai ellenzék és a hatalom fékjeinek a megsemmísítésére, ellehetetlenítésére volt. Ezt támasztja alá, az a miniszterelnöki bejelntés, hogy utasította (most!) Matolcsy Györgyöt egy újabb gazdasági program kidolgozására. Erre, illetve a valós, a választási ígéretekkel ellentétes program nyilvánosságra hozására azonban, nagy valósszínűséggel csak az új alkotmány elfogadása után lehet majd számítani, amikor alkotmányosan is elrendeztetett, hogy a jelenlegi kormány hatalma hosszútávra biztosítatott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Nincs mese! Elő kell venni a Bajnai kormány programját, amellyel az ország megkezdte a válságból való kilábalást. Nincs meg a megfelelő kommunikáció, valami hatásos hazugságot kell kitalálni, és talán a nemzeti ünnep tiszteletére előadni.
    El lehet venni a 65 év felettiek ingyenes utazását. ( mi a fenének utazgatnak annyit) Lehet egekbe emelni a gyógyszerek árát, csökkenteni a kulturális kiadásokat, megszüntetni a civil szerveztek támogatását, kivetni újból a vizitdíjat. Meg kell fizettetni a betegekkel a kezelési költségeket ha “maguk okozzák” betegségüket. (nagyurunk ezt már említette is) Ez csupán ésszerű takarékosság, a világ minden kincséért sem megszorítás.
    Mi lesz még ezután?
    Ugye tisztelt fülkeforradalmárok, kezdik belátni, hogy jobb lett volna otthon maradni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Bizony, jobb lett volna nekik otthon maradni.
    Más oldalról viszont sokan otthon maradtak, de – gondolom – azért, mert nem tudták, hogy kire szavazzanak?
    És most már lehet tudni?
    Jaj!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Sok, nagyon sok az elemző, a felesleges beszéd.
    Most már lehet tudni, na nem azt, hogy kire szavazzanak, mert olyan nincs,
    de, hogy kire ne szavazzanak az világos.
    Valamikor a Jobbik egy reménykeltő alternatíva volt. Mióta beállt a Fidesz
    mögé, kigolyózta magát. A hülye atiszemitizmusát komolyan vette, nem csak
    választási szlogenként kezelte. A cigánykérdésre is csak “ötletei” vannak, nem megoldása.
    Hiába na, szájkaratéval nem megy.
    Menj az utakon, nem látsz embert a földeken, csak néhány reménytvesztett bolond kapirgál a mezőn. Az élelmiszerárak emelkednek a világpiacokon, de m nem készülünk a termelésre. Na igen, a belvárosi ügyvédúr nem tudja, hogy a
    kaszálás előtt vetni kell.
    FÖLDREFORMOT! A termelőeszközt a paraszt kezébe!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. A Fidesz időhúzásra játszik! Először új alkotmány kell neki, benne több kormányzati hatalommal, cselekvési lehetőséggel, pl. a magántulajdon szentsége megszűnik, első a közösségi érdek..és hogy az mi, azt ők mondják meg.,szükségállapot bevezetése stb….Amikor megszavazzák a mamelukok az új alkotmányt, akkor, már majd mindig lehet mondani, hogy az alkotmányt az emberek akarták, ők pedig csak betartják a törvényeket…stb. A végtelenségig mehet ez a színjáték és népbutítás, hazugság, mellébeszélés..új valóság teremtés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Szemenszedett rágalom, hogy Hazudniképtelen Viktormihálynak ne lenne programja!!!
    Program nélkül nem tehetné rá a kezét a mások által létrehozott értékekre. Mert most ez történik: mint a sáskajárás, amíg van mit másoktól elvenni, addig túl lehet élni a jelent.
    Íme Hazudniképtelen Viktormihály programlépései.
    1. Megfosztani az ellenállás és beavatkozás lehetőségétől azokat, akik veszélyesek lehetnének a programra nézve.
    2. a/ Elvenni azok értékeit, akik képtelenek megvédeni saját tulajdonukat. Az így összerablott holmikból a hatalmat birtoklókon kívül azoknak is juttatni, akik hozzászoktak a jóléthez, mert az ő elégedettségüket csak adományokkal lehet megnyerni. A legfontosabb a tehetősek szájának betömése, mert ők rendelkeznek csak akkora tőkével, amiből finanszírozni lehetne egy hosszabban tartható ellenállást. Amíg a tehetősek azt tapasztalják, hogy van még mit másoktól elvenni, partnerek lesznek a kifosztásban.
    2. b/ A legtehetősebbek bevonása a legkiszolgáltatottabbak kifosztásába: “Most úgy teszünk, mintha elvennénk tőled egy csomó pénzt, de mert szabadáras termékeid vannak árazd be azokat a csillagos égig, és nem jársz rosszul.”
    3. A kirablottak gondoskodjanak magukról, ahogy akarnak. Ha nincs más lehetőségük, lopjanak egymástól. Forduljanak egymás ellen. Túl sokan vannak, és semmi hasznot nem hoznak, hiszen már semmi elvehetni valójuk nincs. Teljesen fölöslegesek. Minél hatásosabban irtják egymást, annál kevesebb gyógyszer, utaztatási kiadás, nyugdíjkifizetés, stb jelentkezik a kiadási oldalon.

    Belátható, hogy nem semmi ez a program.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos