Ronai and Ronai
AMERIKAI

Félretolták a magyar EU elnökséget a nagyok 2011. február 8. kedd 6:39 | Zsebesi Zsolt/NSZ

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Félretolták a magyar EU elnökséget a nagyok

Brüsszel – Angela Merkel és Nicolas Sarkozy a a brüsszeli EU-csúcson lesöpörték az asztalról a magyar EU-elnökség által kidolgozott javaslatcsomagot a 27 tagország szorosabb gazdasági együttműködéséről, és helyette napirendre tűzték az úgynevezett versenyképességi paktumot, amely az eurózóna 17 tagországára lenne érvényes. Ez a magyar EU elnökség egyik legfontosabb programját tolta félre, annak képviselőjével együtt. Orbán Viktor ennek kapcsán azt mondta: Magyarország és a magyar uniós elnökség nem ellenzi az eurózóna tagállamainak közös tanácskozásait és közös döntéseit, sőt örül nekik.

Berlin és Párizs azt javasolja, hogy a zóna országai egységes adóféket hozzanak létre, egységes vállalati nyereségadót vezessenek be, azonos legyen a nyugdíjkorhatár és szüntessék meg az inflációt követő automatikus béremelés rendszerét. A francia-német lépés, nem más, mint a korábban már számtalanszor emlegetett kétsebességű Európa eszméjének felmelegítése, még ha ezt egyesek nem nagy meggyőződéssel tagadni is próbálják, nem csak Orbán Viktort lepte meg. Neki – szavai szerint – a témával foglalkozó 8 órás ebéd élete leghosszabbnak tűnő étkezésévé vált, és nyilván az ott történtek megemésztése sem lesz könnyű feladat számára. Mások is úgy érzik, hogy a két európai nagyhatalom kész tények elé állítja őket. Az eurózóna országai, a német sajtó szerint, morgolódva fogadták a bejelentést, sőt a belga és az osztrák kormányfő kifejezetten bírálta az ötletet, ami aligha jelent komoly veszélyt a kezdeményezés sikere szempontjából, de mutatja, hogy ténylegesen váratlan, fordulatot jelentő, forradalmi irányváltoztatásról van szó.

A nagyok nem a magyar elnökség sikerét akarják megfúrni, bár erről alighanem akár múlt időben is beszélhetnénk, hanem egyszerűen választ keresnek az Európai Uniót, azon belül az euróövezetet és leginkább magát a közös valutát ért támadásra. Mára nem csak a szakemberek számára vált világossá, hogy az euró hosszú távon nem töltheti be az európai fizetőeszköz szerepét, ha nem sikerül stabilizálni, mögé egy egységes gazdaságpolitikát, és legalább a 17 eurót használó ország gazdaságpolitikájának harmonizációját állítani. Magyarul: amennyiben nem lesz egységes, egy központból vezényelt európai gazdaságpolitika, a közös valuta kudarcra van ítélve, és vele együtt az egész Európai Unió sikertelen történelmi kísérlet marad.

Ezt a felismerést tükrözi a Párizs-Berlin tengely létrejötte. Elsősorban Németországnak kellett nehéz döntést hoznia. Berlin egészen a hétvégi csúcsot megelőző napokig ugyanis kitartott amellett, hogy nem járul hozzá a jelenlegi 440 milliárdos biztonsági alap feltöltéséhez, mivel annak döntő részét a német befizetések teszik ki, és Németország a válság után minden erejét a saját költségvetési deficitjének, és elszabadult államadósságának lefaragására kénytelen fordítani. Közben Angela Merkel keményen kiállt amellett, hogy a kiutat az eurózóna pénzügyi és hitelválságából csak az egyes tagországok szigorúbb, takarékosabb költségvetési politikája jelentheti, és az egyes tagországok saját felelősségére apellált, minden erejét latba vetette azért, hogy a görög-, vagy ír államadóságot ne lehessen az EU adósságává, vagy legalábbis az euróövezet kötelezettségévé transzformálni.

Miután egyre világosabbá vált, hogy ezt a világ pénzügyi pénzpiacai úgy értelmezik, hogy Németország nem eléggé elkötelezett az euró védelmében, pontosabban csak szavakban áll ki a közös valuta mellett, de áldozatokra nem hajlandó, az euróra nehezedő nyomás nem enyhült.

Ebben a helyzetben született meg a kompromisszum Párizs és Berlin között, amelynek lényege: a németek hajlandók a zsebükbe nyúlni, de cserébe egy szigorú, közös, a 17 euróövezeti ország által elfogadott gazdaságirányítási modellt dolgoznak ki, egy leendő európai pénzügyminisztérium alapjait rakják le. Mégpedig úgy, hogy közben semmilyen kompetenciát nem adnak át Brüsszelnek a tagországok, valamennyi közös döntést az érintett parlamenteknek jóvá kell hagyniuk. Ez nyilván feltétele annak, hogy a tervből lehessen valami, hiszen még az euróövezet tagországainak helyzete is olyan mértékben tér el egymástól, hogy nem képzelhető teljesen központi irányítás, az egyes tagországok érdekeinek sérelme nélkül.

A kezdeményezés azonban így is keserű szájízt okoz a 10 kívül rekedt tagországnak. Nem csak Orbán Viktor álla esett le, de lógó orral távozott a tanácskozásról a legnagyobb újonnan belépett tagország, Lengyelország kormányfője is, aki nem győzte alulértékelni a Párizs-Berlin paktumot, és szinte a tanácskozás végét követő percekben az Európai Bizottság elnöke, Barroso szavát vette át, hogy az euróövezeti forradalmi változások az EU alapszerződésének keretei között valósulnak meg. Egyszerre hirtelen értékessé vált az euróövezeti tagság számos, eddig látványosan hezitáló ország számára, hiszen a Párizs-Berlin paktum azt is jelenti, hogy a kívül maradt 10 tagországot – akárhogy hímezünk és hámozunk – másodrendű klubtaggá minősítették le. Hogy teljesen világos legyen: a német-francia javaslat márciusi végleges megvitatására már a tizeket meg sem hívták.

A brüsszeli csúcson kialakult helyzet Budapest számára is tanulságos. Az Orbán-kormánynak is el kell azon gondolkodnia, hogy az Európai Unió előszobájába száműzve akarja-e véghez vinni a világot megváltó forradalmi terveit, másodrendű uniós tagországként, vagy végre tényleg összeszorítja a fogát, és visszaszívja eddigi gyermeteg lózungjait, és teljes erővel nekilát az európai normák tényleges teljesítéséhez. Ez a feltétele, hogy ott lehessünk, ahol mégiscsak tényleges esélye látszik a világméretű versenyképesség megteremtésére, a legjobbak között, felhagyva a perifériákon folyó öncélú és nagyképű forradalmi kísérletezésekkel. Talán a tét felismerésének a számlájára írható, talán csak azzal magyarázható, hogy Orbánból még nem jött ki a brüsszeli mélyütés, de tegnap politikai pályafutása legsemmitmondóbb beszédével rukkolt elő a kormányfő hagyományos évértékelésén, ahol kimondva, kimondatlanul a példátlan szócséplés és közhelyáradat és menetrendszerű cigányozás mellett azért mégiscsak inkább verejtéket, és könnyeket ígért híveinek 2014-ig.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +16 ( 16 szavazatból)
Félretolták a magyar EU elnökséget a nagyok, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

24 Reader’s Comments

  1. Az Unió egyik legfontosabb gazdasági lépése előtt áll.Érdekes módon az angolok most is feltűnően hallgatnak. Magyarország, EU elnökség, Orbán? KI venné komolyan a mostani kontár kormányt és a hisztis politikusként bemutatkozott miniszterelnököt? Ha rájuk szavaztam volna most nagyon szégyellném magam.Nade ez nem háromszáz forintos kérdés, úgysem értenek belőle semmit a bálványimádók.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (28 szavazatból)
  2. Egy újabb ,maflás Orbánnak . Baj az ,hogy még mindig azt hiszi valaki . A 17 -k tesznek rá ,hogy ki a soros elnök . Az meg különösen magáért beszél ,hogy a Lengyeleket ,kiváló partnernek tekintik ! Ezt is sikerült ,Orbánnak, elcseszni !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  3. Kedves Admin !
    Már megint kezdi a rendszer , a szokásos moderációt . Nem sikerül kiküszöbölni ? Üdv !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Csodálatos jövő áll előttünk. Másodrendű tagok lettünk az unióban. A félperifériáról Orbán átvezet bennünket a perifériára. A tegnapi beszédben nem hallottunk semmi konkrétumot. Helyette megismerhettük Orbán “filozófiáját”. (Kedvenc politológusom Kiszel Zoltán szerint) Úristen! Orbán és a filozófia. Ez a félművelt bunkó a filozófiától olyan messze áll mint Makó Jeruzsálemtől. Csak az nem fér az én buta fejembe, hogy a gazember, közpénzeket elutazgató, szállodaköltséget elszámoló filozófusokkal hogy tudják azonosítani. Ez a filozófia a diktatúra filozófiája.
    Az Európai Unió legujjabb itt megismert gazdasági terveivel egyezik ez a filozófia. Célja a jóléti állam maradványainak lerombolása, az inflációkövető fizetésemelések megszüntetése, A rendszer általános válsága következményeinek áthárítása a dolgozók osztályára. Mi vár még ránk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  5. A másik cíkknél, hozzászólásom, simán fölment .
    Üdv.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Igen, te hülyegyerek, a fénykép tanúsága szerint jól számolod az ujjaidon! Kettő!
    Alig 2 hete az EU tagok nemet mondtak az ¤¤¤őfelsége¤¤¤ elnöksége legfontosabbnak minősített célkitűzésére, Románia és Bulgária schengeni határon belülre fogadására. Bumm, egy nagy tasli! (Az első.)
    Most a meghatározó EU tagok a gyaníthatóan Matolcsy vezette zsenicsapat által kidolgozott, alog KGST utánérzésü együttműködési javaslatra mondtak nemet. Bumm egy újabb tasli! (A második.)
    Nyilván már kiismerték odakint Matolcsy és csapata szakmai képességeit és köszönik, nem kérnek belőle! Teljesen érthető, ha nem akarják, hogy az ő nyugdíjpénztári megtakarításaikat is megvédje SG padlássöprési és nyugdíjvédelmi szenátorasszony.
    Csak így tovább, ifjú kegyelmes urunk, bölcs vezírünk s nemzet(meg)vezetőnk, haladj csak előre rendületlenül a lenini úton egy szebb (?) jövő felé! (Én itt a teljes ellehetetlenülésére, csúfos bukására gondolok!) Maholnap ormány viktoárról pofozógépre magyarosíthatja a nevét!
    Isten lássa beste lelkemet, lehet hogy nem igazán keresztényi viselkedés, de én bizony egy csöppnyit sem sajnálom! ;-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  7. Még ha csak Orbán kapná a maflást, őt tolták volna odébb! De minket is magával ránt!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  8. Ki szelet vet, vihart arat.
    Orbán már az első EU ülés napon eljátszotta a becsületét.
    Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten.
    Miután mindenkit hülyének nézett az EU-ban a nagy nemzetmentő, hogyan is várhatja el, hogy azok majd támogatják?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  9. Már megint egy szomorú történet. A baj csak az hogy a lakosság fizeti meg ezt a kontár kormányzást. Le kéne már szállni a magas lóról, magyarkodásaal mellveregetéssel lózungokkal nem jut előrébb az ország.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  10. Pedig Orbán igazán ellenezhetné . Igaz, hogy le se szarják, de ellenezhetné.
    Talán Matolcsytól is bocsánatot kérnek majd. Pofánverés után.
    Körvonalazódik a kép, ezeket csak fegyveresen lehet elűzni.
    Érlelődik a helyzet, meglesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  11. Képzelhetitek milyen hosszú egy ebéd, ha kutyába se veszik, és senki sem szól hozzá! Ő meg csak nézik, hogy a “nagyok” milyen jól megvannak egymással.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  12. Valószínűleg most a tizek is tapsolnak orbánnak, mert jórészt nekik köszönhetik, hogy másodrangú tagállamok lettek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  13. Bocsánat az offolásért, postot feltenni nem tudok. Így csak egy vázlatot helyezek el. valahol talán megbeszélhetnénk.
    ….Magyarország Európa éléskamrája.

    Valamikor, hajdanán, hogy a Csallóköz és a Bácska, Bánát Magyarországhoz tartozott,
    a magyar acélos búzát Kanadáig szállították. A magyar marhát az itáliai piacokon árulták és a magyar borra csettintett Európa ínyenc étkeket fogyasztó társasága.
    Ma Magyarországon Borsódban az éhséglázadás árnya vetül a falvak és külvárosok házaira. Mit fogunk csinálni, ha éhes férfiak, sovány asszonyok őrjöngő áradata zúdul ránk? Malevil lakóiként fogunk viselkedni és halomra lőjük őket?
    Csak a linket adom be, el lehet olvasni.
    http://hirszerzo.hu/belfold/20110208_borsod_ehseglazadas_kaufer?s=hl

    Közel az idő! Valamit tenni kell nemsokára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. Jujj, Hanna, de csúnya szájad van! ;-) (De egyébként a meglátásod tökéletes! :-) )
    Ennél még az is jobb lett volna, ha fjú kegyelmes urunk, bölcs vezírünk s nemzet(meg)vezetőnknek a cselédek közt a konyhaasztal sarkán terítettek volna meg neki! :-)
    Egyetlen kérdésben azért vitatkoznék veled.
    Nem tudom, mennyire vagy koncertjáró? A nagy bandák előtt szokott lenni egy felhozó, bemelegítő csapat. Nem szabad hogy tündököljön, csak megágyazzon az igazi műsornak. Majd a nagy csapatnak már föl lehet tekerni a hangerőt, be lehet kapcsolni minden reflektort. Jól érezhető a minőségi változás, és tarol a banda.
    Hogy jön ez ide? Nagyon egyszerű!
    Lengyel barátainkkal jobbat egyszerűen nem is tehetne! Mert ha következő soros elnökként csak gyenge közepes teljesítményt és botrányoktól mentes időszakot produkálnak, már akkor is klasszisokkal jobban fognak teljesíteni, mint Magyarország. :-(
    Mindannyiunknak jobb lett volna, ha a kis kondás, ha odahaza felcsúti a disznóólát puceválta volna!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  15. nincs más hátra, balkáni paktum, és hadüzenet Európának

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. TancsKaszabell

    A bemutatkozása a nagy plénum előtt frenetikus volt…aztán a vezető államférfiak és a hölgy is hozzátették a többi negatív tapasztalatukat is és az őt megillető helyre került… csak ennyi történt.
    Nincs okunk csodálkozni hiszen helyi értékén kezelnek minden urat egy komoly klubban.
    A problémákat a háza népe érzi meg,most pedig azok akiknél még nincs bevezetve az euró.10 ország képviseletét nullázta le a locsogó barátunk.
    A tanácsadói felelőssége is felvethető ,mekkora patzerek, hiszen azokat akik tudták mit hogyan kell képviselni,rendezni kipenderítették minden érdemük és hozzáértésüktől függetlenül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  17. Az EU köszöni de nem kér Orbán ” zsenialitásából ” . A “” Lánglelkű Alcsut géniuszát “” a legérzékenyebb pontján érte az elutasítás . Ő nincsen hozzászokva az ilyen skandalumhoz . Totálisan s könyörtelenül belegázoltak az Egójába ( lelkivilágot szándékosan nem írtam ) . Pedig ideje lenne hozzászokni mivel valószínűleg még jó párszor fog szembesülni hasonlókkal ! Az EU-s szakemberek látják , hogy Magyarországgal is mit művel hát ugyanezt az Unióval nem fogják megengedni . Ebből következően az egész elnökség Orbánék számára kudarcok halmazává, rémálommá fog válni !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  18. Annyi kiegészítést tennék, hogy a lengyelek már kaptak egy szavazati jog nélküli tárgyalási meghívást, de Ov, mint soros(talan?) elnök szóba sem került, hát még Matolcsi!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  19. Bár nem erről folyik a diskurzus, de valahogyan nem tudom megállni a nem is oly régi emlékeimet.
    Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy Ceaușescu. Bizony ő a fejébe vette, hogy kifizeti az állam minden adósságát. Lett is nemulass az embereknek! Áramszünet, éhezés, fázás, mindez a legmagasabb “hőfokon”.
    Nem is tudom, hogy miről és kiről jutott eszembe….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  20. :-) Semmi baj, Zágrábban megbeszéljük az Eu jövőjét.
    Igaz, hogy mások a lényeges dolgokról beszélnek, de azok lényege személyek is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  21. A félretolás már sikerült.Most amegumbuldálni, hogyan lehet Orbánt is
    félretolni! Mert bizonyára ennek is van módja.
    Első lépésnek jó lenne a nyugdíjasok rendszeres és erőteljes tüntetése Orbán elln.
    A nyugdíjasoknak van idejük naonta akár többezer embernek is megfelelően neuralgikus helyeken fellépni.
    Cinege utca, MEH. Kossuth tér, Szentkirályi utca, Oktogon, Blaha, stb.
    Szrintema tízóraijukat és uzsonnájukat egymással beszélgetve elkölthetnék bármelyik helyen, A közlekedésük egyenlőre ingyenes. Micsoda ötlet!
    Ez mind egyedül én találtam ki. Még mást is, de ez az első lépés lehetne.
    Hajrá, előre a 13. havi nyugdíjért! :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  22. Orbán András Lajos

    A szerencsétlen macskajancsi képére van írva a mérhetetlen elkeseredettsége tanácstalansága, hogy most mit is tegyen, toporzékoljon, vagy dühöngjön, mindenesetre látni rajta egyetlen ép,kézláb gondolata sincs………Csuti ,,géniusz,, köszönhetjük neked hogy hivatalosan is másodrendű EU. polgárok lettünk!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  23. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő blogjában úgy fogalmaz: „Múlt pénteken befejeződött féléves EU elnökségünk. 35 nap alatt világossá vált, hogy a magyar miniszterelnök súlytalanabb az ágyak alatt megbúvó pormacskánál. Kár.” Gyurcsány szerint eleve rosszul kezdődött az elnökség, „Strasbourgban nagy nyilvánosság előtt feltörölték Orbánnal a padlót”.

    A volt kormányfő felidézi, hogy a cseh Klausnak is voltak nehéz percei, meg Berlusconi is kapott hideget meg meleget, de – mint fogalmaz – „egyikkel sem mertek kiabálni, egyiket sem alázták meg. Csak Orbánt”.

    Gyurcsány az egyiptomi válság kapcsán emlékeztet arra, hogy pár éve, az orosz-grúz konfliktus napjaiban, az akkori soros elnök, a cseh Topolanek mindvégig aktív volt. Szerinte ezzel szemben a magyar miniszterelnök „láthatatlan”.

    A szocialista politikus orbáni szófordulattal élve azt írja: „Múlt pénteken meg ránk szakadt az ég. Orbán gazdasági programjával szemben, az ő mellőzésével kialakított francia-német program vitte a prímet, és kialakulni látszik az EU elitklubja, amelyhez mi nem tartozunk, és amely a jövő hónapban Berlinben akár Orbán nélkül is tárgyalhat. A tagállamok közt kirobbant viták kezelésére nem Orbánt, hanem az állandó elnököt, a belga Van Rompuyt kérték fel. Külső körre került Magyarország és körön kívülre Orbán” – írja a volt miniszterelnök.

    Gyurcsány úgy fogalmaz: „Orbán elhitte, hogy elnöksége alatt európai formátumú politikussá nőhet. Ha volt ilyen álma, akkor az széjjelfoszlott. Vége lett annak is, meg az elnökségünknek is. Júniusig lehet még vergődni egy keveset”
    Ezt csak bemásoltam de tökéletesen igaz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  24. Júniust követően az elnökség átadása után pediglen Orbán a benne felhalmozódott indulatokat ( mint gőzmozdony a fáradtgőzt ) ráereszti a mérhetetlenül gyűlölt honi ellenzékére . Minden kudarcáért Őket fogja okolni . Mindent el fog követni azért , hogy Gyurcsány kezére bilincs kerüljön . A baloldali médiumok felkészülhetnek a milliós büntetésekre v. az esetleges betiltásokra . Így akarva feledtetni az Uniós fiaskót . Miközben szeretett Hazánk egyre mélyebbre süllyed az öncélú mocskos politikájának katyvazába . Nagyon kíváncsi vagyok arra , hogy az emberek fejében mikor jön el a megvilágosodás pillanata . Minek kell még ahhoz történnie , hogy ráébredjenek arra valójában kinek is adták a bizalmukat és az illető milyen rútul visszaélt a jóhiszeműségükkel . OPTIMISTA ?! vagyok , s vajon lehetek ???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos