Ronai and Ronai
AMERIKAI

A devizahitelesek nyílt levele cáfolja Orbánt 2011. február 25. péntek 15:13

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Budapest – A devizahitelesek nyílt levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, az Országgyűléshez, a Köztársasági Elnökhöz és a Bankszövetséghez, hogy segítséget kérjenek helyzetük megoldására. Orbán Viktor a Facebook-on szép szavakat írt arról, hogy milyen fontos az otthon, de eddig nem történt semmi annak érdekében, hogy az otthonaikat megtarthassák azok, akik önhibájukon kívül váltak fizetésképtelenekké.

Nyílt levél a Magyar Köztársaság Miniszter Elnökéhez, a Magyar Köztársaság Kormányához, a Magyar Köztársaság Országgyűléséhez, a Köztársasági Elnökhöz, a Magyar Bankszövetséghez, a Magyar Köztársaság területén működő Kereskedelmi Bankokhoz, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökéhez, és a Magyar Nemzeti Bank Elnökéhez !

Tisztelt Döntéshozók, Tisztelt Érintettek !

A „deviza” alapú hitelezéssel járó súlyos társadalmi katasztrófa elkerülése érdekében Önöknek évek óta nem sikerült a problémát megoldani.

Felmerült bennünk a kérdés, nem is akarják megoldani?

Mi, mint a társadalom heroinistái, pénzügyi analfabéták, felelőtlen hitelfelvevők, „direkt fizetni nem akarók”  azok  nevében is, akik még nyögik a soha fel nem vett összegek fizetését – az alábbi konkrét kérdéseket intézzük Önökhöz:

Kinek az érdeke, hogy az általunk forintban felvett tőke összegéhez se jusson hozzá kamatostól a pénzintézet?

Kinek az érdeke, hogy ingatlanjainkat, akár a hitelbiztosítási érték 70%-ért eladják, ahelyett, hogy a szerződésben vállalt futamidő alatt tisztességes havi részletfizetés mellett kamatostól legalább a forintban felvett tőketartozást visszafizetnénk?

Kinek az érdeke a „deviza hitellel” rendelkező vállalkozások bedöntése ?

Kinek az érdeke, hogy a bedőlt gépjármű hitelek  esetében a ténylegesen fennálló tőketartozás helyett közel dupla összegű tartozás megfizetését vállalja át az adós helyett valaki?

Kinek az érdeke, hogy magyar családok százezreit székpénzért, sikerdíjért, jutalékért, behajtási jutalékért működő  cégek  „hivatalosan”  tegyék nincstelenné, földön futóvá?

Elveszítve mindenüket, otthonukat, nem beszélve az önerőről, az eddig befizetett uzsorakamatos

törlesztő részletekről, a magyar állam részére megfizetett illetékről.  Vagy úgy gondolják a hitel visszafizetése helyett – ennyi is elég?
Aki még tudja  fizetni, attól milliókkal nagyobb forint összeget kérnek vissza kamatostól, mint az eredetileg felvett tartozás.
Hogy is van ez?

Megjegyeznénk, hogy Önöknek pontosan tudni kell, hogy hajléktalan, munkanélküli emberektől, tönkrement vállalkozásoktól a soha fel nem vett összegeket esélyük nem lesz behajtani.

Tisztelettel közöljük, teljes vagyon elkobzásra és életfogytig tartó büntetésre köztörvényes bűnözőket szokás elítélni. Jó magaviseletükért esélyük van előbb szabadulni.

A „deviza hitellel” rendelkezőknek  erre esélye sincs. Ezek szerint rosszabbak vagyunk a köztörvényes bűnözőknél.  Köszönjük.

Kinek az érdeke, hogy a Magyar Köztársaság állampolgárait emberi és anyagi mivoltuktól megfosztva a hajléktalanságba és nincstelenségbe kergessék?

Tisztelettel közöljük, a lakás hiteleket nem a nemzeti bérlakás program elindítására vettük fel, valamint vállalkozásokat sem azért indítottunk, fejlesztettünk, hogy a hitelre terhelt ingatlanokkal beszálljunk a nemzeti bérlakás programba.

Kérjük szíveskedjenek konkrét kérdéseinkre konkrét választ adni.

Amennyiben Önök úgy gondolják, hogy a kérdéseinkben foglaltak nem felelnek meg a jelenlegi valós helyzetnek, legyenek szívesek az általunk javasolt intézkedéseket haladéktalanul megtenni:

-      Amíg a Bankszövetség és a Kormányzat között nem születik valós, tényszerű megállapodás, azonnal állítsák le a végrehajtásokat és az árverezéseket.

-         Azonnal szedjék le az adósokról a soha fel nem vett ilyen-olyan címen /büntető kamatok, adósvédelmi programok, teljes „árfolyam kockázat”,továbbá  átstruktuált, -újrakezdési , -hitel kiváltásos uzsora hitelek forintban kifejezett összegét.

-     Vonatkozik ez a már felmondott, és élő szerződések esetére is , – Önök pontosan tudják több százezer hitel fog folyamatosan bedőlni, mivel már az is késve fizeti, aki eddig fizette.

-    Ezek után vizsgálják meg, tisztességes havi törlesztő részlettel hány felmondott hitelszerződést lehetne visszaállítani. Bérlakás program helyett, ahol az adós bukja az önerőt, az eddig befizetett havi törlesztő részleteket és a magyar államnak befizetett illetéket.

- Az adósok megtévesztésén, jog tudatlanságát kihasználó, adós hátrányára, egyoldalú kockázat viselésére, a bankok által gazdasági erőfölénnyel köttetett hitelszerződéseket – jogszabályi háttér alapján – akár bedőltek már, akár  nem, azokat törvényekbe ütköző mivoltukból fakadóan újra kell tárgyalni, -nem csak a hitelintézetek, hanem az adósok alkotmányos, törvényes jogait is figyelembe véve. Vonatkozik ez természetesen minden típusú hitelszerződésre./Szabad felhasználású hitelek, gépjármű hitelek stb./

-         Az adósok által az eredeti szerződéskötéskor forintban felvett összeget fizessék vissza, tekintettel arra, hogy „deviza alapú” hiteleknek semmi köze a devizához.

-

-       Dolgozzanak ki egységes fizetési könnyítési eljárást az összes bankra vonatkozóan kötelezően, mely azt takarja ami a nevében benne foglaltatik. Eredeti szerződésben szereplő tőketartozásra vonatkozóan, a csökkentett összeg tartalmaz tőke+ kamattörlesztést.

-

-         Hitelkiváltás, átstruktuálás azonnali beszüntetését, ezekkel az adós súlyos milliókkal nagyobb forint összegről ír alá tartozást kamatostól, mint amennyit eredetileg felvett.

-

-         A banki szerződések tisztességtelenségére, uzsora jellegére az adósokra vonatkozóan,- azon családoknak, akiknek már ingatlanát elárverezték, személygépkocsiját elvitték, fizessenek kártérítést a bankok a zálogtárgy piaci értékének megfelelően.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +13 ( 15 szavazatból)
A devizahitelesek nyílt levele cáfolja Orbánt, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Erre szokás mondani, hogy hamarabb utolérni a hazug embert, mint a sánta kutyát!
    No persze a fityisz fanfárok csak a nagy csindadrattával bejelentett hazamentő akcióról fognak beszámolni, a cáfolatáról meg hallgatnak, mint kutyagumi a fűben!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  2. Korrekt kérdések, korrekt követelések. Az már más tészta, hogy érkezik e korrekt válasz, és lesznek e korrekt intézkedések! Szerintem nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  3. 5.5 millió Svájci alapu hitelből, 5 és fél év alatt, 1.3millió Forint ment csak le. Még van vissza 4.2 . Ez kifosztás. Egyedül nevelem két unokámat. Kérem a mai Parlament Fideszes képviselőit fizessék vissza helyettem a még hátramaradó összeget. Az már nem biztos, hogy én még élek öt évig. Köszönöm Önöknek. Zsuzsa k.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  4. Jelenleg mindenki az adósokra hárítja a felelősséget, mondván nem volt kötelező hitelt felvenni. Ez igaz, azonban van “de” is. Ki a felelős azért, hogy inkább deviza alapú hitelt vettek fel az emberek, mert a forintalapú talán még ma is drágább? Ki gondolta volna, hogy az egyes árfolyamok 30-40%-t fognak változni a forint hátrányára?Talán a bankok. Azt nem gondolhatta senki, hogy a forint fog így megerősödni. Arra sem gondoltak a hitelfelvevők, hogy a saját kormányuk fog olyan cselekményeket elkövetni, amely rontja a helyzetüket, ha a gazdasági folyamatok az Istennek mégsem akarnak úgy változni. Az már csak hab a tortán, hogy ezek után ugyenez a kormány és hívei kórusban fikázzák a hitelfelvevőket.
    Biztos még sok tényezőt fel lehet sorolni az adósok mentségére, például a válság ideje alatt ill. az azt követő időszakban a sok munkahely elvesztését, amelyet néhány új törvény is elősegített( indoklás nélküli kirúgás, stb.). De inkább az a kérdésem, hogy a döntéshozók és a hitelezők miért nem azon munkálkodnak, hogy az adósok fizetőképesek maradjanak? Miért hagyják a hiénák megjelenését és elszabadulását? Megint az a kérdés, miféle közösség ez az ország?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  5. Arról se feledkezzünk meg, hogy Járai volt a Nemzeti Bank elnöke, aki felhőmagasságban tartotta a kamatokat, ezért vettek fel devizában hiteleket! Már meg ne feledkezzünk erről, hiszen sok közgazdász tiltakozott akkor a magas kamatok ellen!
    A devizahitelesek – akkor – ész-szerűen cselekedtek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  6. Sajnálom azokat akik súlyos helyzetbe navigálták magukat.Nem csak ők tehetnek súlyos helyzetükről!!!!!
    Ha ettől a kormánytól várják a segítséget csalatkozni fognak.Ők elvannak foglalva a “forradalmi” ügyeikkel és bizony vicsorognak mindenkire aki kritizálni meri tetteiket,az EU-ra is….mindenkire.Felvették a harcot!Bizony!
    Kiért is harcolnak?
    Te jó Isten ! Hát nem is vettem észre,hogy megtámadtak engem,… a népet,…Magyarországot…kit is támadtak meg voltaképpen?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  7. A fityesz devizahiteleseket „segítő” tervezete egy nagy kaki! Nem segít senkinek, főleg az adósoknak nem! Nem segít azoknak az adósoknak, akik az egészről nem tehetnek, az árfolyamváltózás ilyen mértékű romlásáról pedig végképpen nem tehetnek. Vagyis kárvallottak. Önhibájukon kívül, más (ok) által okozottan káruk keletkezett. Ezek a mások az úgynevezett károkozók. A magyar törvények szerint a károkozó köteles megtéríteni az általa okozott károkat. Lássuk csak bővebben a tényeket és az okokat. Miért és ki a károkozó?!
    Ptk.364. § A Jogalap nélküli gazdagodásra egyébként a kártérítés szabályait kell megfelelően alkalmazni.
    A devizahitelesek valamennyien forintban kapták meg a hitelt, tehát nem euróban, svájci frankban és így tovább. A hitel nevében is benne van, hogy pl. svájci frank ALAPÚ hitel. A hitelt kihelyező bank ezeket a hiteleket (valójában forint hitelt) úgynevezett TERMIN ügylettel azonnal lerendezte, vagyis a hitel kihelyezésének időpontjában érvényes (vagy ahhoz közeli) árfolyamon a devizát forintért „megvette”, kifizette. Ettől kezdve a hitel valójában ténylegesen forint hitel és csupán a nyilvántartás (csak a papírozás) történik devizában. A bankokat veszteség érte volna, ha az árfolyam , mármint a forint árfolyama erősödik. Nyereséget érnek el, ha a forint árfolyama romlik. Számokkal és egyszerűen: 2006-ban a 1 CHF =145 Ft Ezt a bank kihitelezte (átváltás stb után 140 ft-ot adva a hitelesnek. Ezután (vagy már előtte) a tőzsdén megvett 1 CHF-t 145 Ft-ért. Veszteség érné a bankot, ha 3-4 év eltelte után 1 CHF 100 forint lenne. Így viszont nyeresége van, mert 1 CHF 212Ft. Ezt kő keményen követeli az adóstól mint jogos követelést, pedig valójában a bank a nyereségét (212-145=67) 67Ft/CHF nyomja ki a szerencsétlenekből. A bankoknak arra sem lehet hivatkozniuk, hogy viszont most 212Ft-ért kell venniük a CHF-t, mert ugyanúgy lefedezik a hitelt .
    Mindez nem állna fent, ha valójában devizában adta volna a hitelt. Akkor a deviza most a hitelt felvevőnek hozná a nyereséget a forint romlásából eredően. Számokban: anno megvettem 140 forintért 1 CHF-t, most eladom 212 forintért. A nyereségem 72 forint.
    Az állam (árfolyampolitika, Kósa-Szijjártó, rossz költségvetés…stb.) és a bankok felelőssége (világválság) a forint gyengülésében józan ember számára megkérdőjelezhetetlenek.
    Mindezekből adódik a szerintem egyetlen tisztességes megoldás. A károkozók (bankok és az állam)a kárvallottakat („devizahitelesek”) kártalanítani kötelesek. Ennek eszköze a következő kellene, hogy legyen.
    1.)A bankokat kötelezni kell a már megkötött devizahitelek megszüntetésére úgy, hogy a hitel kihelyezésének idején érvényes árfolyammal (termin ügylet) számolhatják el az adósságot, akár a visszafizetéshez, akár a hitel átalakítására forint hitellé.
    2.)Azoknak a hiteleseknek, akiknek ez sem segít, a fedezetül szolgáló ingatlanjait az állam vásárolja fel (fizesse ki a banknak) a hitelszerződésben rögzített fedezeti értéken. Oda az árvízkárosultakat, iszap károsultakat, hajléktalanokat, cigánytelepi lakosokat, egyéb rászorultakat….stb. költöztessen. Ehhez megvannak a megfelelő alapok a költségvetésben, amiből szinte + ráfordítás nélkül a problémák megoldódnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  8. Jobb oldali ember révén engem aztán senki nem vádolhat mocskolódással! Az előző kormány még ennyit sem tett, de sajnos a mieinktől én is többet vártam!!!!!!! Egyszerűen nem értem miért nem tesz senki semmit? Ebből oltári nagy katasztrófa lesz! Onnan pedig sokkal nehezebb lesz vissza jönni. Egyre többen adják fel és mennek külföldre! Sokáig már mi sem bírjuk!!! Hajrá magyarország hajrá magyarok!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Csődtömeg maradt a magyar futball 2012. szeptember 12. szerda | AN

Varga még az IMF-hitelről beszélt 2012. szeptember 6. csütörtök | AN

Orbánnak le kellene mondania a baltás gyilkos miatt 2012. szeptember 6. csütörtök | AN

Orbánt alkalmatlanná teszi a betegsége? 2012. szeptember 3. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos