Ronai and Ronai
AMERIKAI

Mubarak lép a rendezés irányába 2011. február 6. vasárnap 12:55 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Mubarak lép a rendezés irányába

Cairo – Hosni Mubarak egyiptomi elnök megbeszélést tartott minisztereivel, hogy megpróbálják újjáéleszteni a gazdaságot, melyet a kormányellenes tüntetések megsebeztek – írja a BBC.

Vasárnap újranyitnak a bankok. Samir Radwan pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a gazdasági helyzet ’nagyon komoly’.

Hossam Badrawi, egy liberális vezető lett a párt új főtitkára és átvette Mubarak fia, Gamal pozícióját is – jelentette a Reuters.

Közben a hadsereg megpróbált védelmet biztosítani a Tahrir Square egyik bejáratánál, ahol a tüntetők tábora található péntek óta.

Tucatnyi katona igyekezett elmozdítani a barikádokat, hogy megpróbáljanak rendet teremteni mielőtt megkezdődik a hét.

Nem régen érkezett a hír, hogy az Izraelt és Jordániát ellátó egyik csővezetéknél robbanás történt, ami tüzet okozott az egyiptomi állami tévétársaság, az el-Arish közelében.

Mubarak elnök megígérte, hogy nem indul a következő választásokon, de addig mindenképpen marad, hogy megakadályozza a még nagyobb káosz kitörését. A tüntetők azonban azonnali távozását követelik.

Szombaton az elnök találkozott a kormányfővel, a pénzügyminiszterrel, olajipari miniszterrel és a kereskedelmi és ipari miniszterrel, valamint a központi bank elnökével.

Samiha Fawzi Ibrahim ipari miniszter elmondta, hogy az export januárban 6 százalékkal volt alacsonyabban és a hatóságoknak többlet élelmiszert kellett termelniük, hogy az árakat stabilizálják és elejét vegyék a hiánynak.

A bankok és gyárak napokig zárva tartottak.

Az állami média azt mondta, hogy a tőzsde a tervezettel ellentétben nem fog kinyitni hétfőn.

Kevin Connolly, a BBC egyiptomi munkatársa elmondta, hogy bár a gazdaságon most nagyot ütöttek a tüntetések, de szilárd alapokról indul és még egyenlőre meg tudnak vele birkózni.

Adly el-Misikawi, egy szállodaipari üzletember úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a forgalma 30 százalékkal zuhant és Mubaraknak addig hivatalban kellene maradnia, ameddig zökkenőmentesen át nem veszik tőle a hatalmat. Azt is elmondta, hogy a szembenálló felekkel tanácskozást tartanak, hogy véget vessenek a 12 napja tartó állapotoknak.

Az egyiptomi televízió szerint a tárgyalásokon ott lesz az al-Wafd és az Al-Tajammu pártok.

A legnagyobb ellenzéki csoport, a Muslim Brotherhood szintén részt fog venni a megbeszélésen és leszögezte, hogy Mubaraknak azonnal el kell hagynia hivatalát.

Továbbá jelentette, hogy a kijárási tilalmat lerövidítették, helyi idő szerint este 7 órától reggel 6 óráig tart majd.

Szombaton Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter, egy Münchenben tartott konferencián elmondta, hogy a régióbeli nem-demokratikus nemzetek “status quo”-ja egyszerűen fenntarthatatlan volt.

„Az emberek szabadságát korlátozó kormányok ajtót nyitnak az instabilitás felé…szabad emberek kormányozzák önmagukat a legjobban” – mondta.

Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy „a korai választások egy demokratikus folyamat kezdetés valószínűleg nem a legjobb megközelítés.”

Pénteken óriási tömeg gyűlt össze a Tahrir-téren. Több mint 100 ezer ember – köztük nők és gyerekek – demonstráltak együtt az úgynevezett ’Indulás napján’.

Az ENSZ becslése szerint 300 ember halt és 4 ezren sebesültek meg Egyiptomban a tüntetések kitörése óta.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Mubarak lép a rendezés irányába, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Lesznek-e keresztények Egyiptom élén? 2012. július 31. kedd | AN

Martonyi Dzsiddában nyilvánított részvétet 2012. június 20. szerda | AN

Egyiptom a békével akarja kizsarolni a segélyt 2012. február 17. péntek | Rákócza Richárd

Újabb súlyos összecsapások Egyiptomban 2011. november 21. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos